Co čeká studenta u OVCÍ?

| Vydáno:

Ohavně vyčerpávající celočarodějné exameny. Tak strašné ale OVCE nejsou, byť procházka růžovým sadem to také není. Co od této zkoušky čekat?

První krok je zvolit si předmět, ze kterého budete ovcovat. Ano, čtete správně, jen jeden. Z toho musíte mít vystudované alespoň dva ročníky. Pokud nějaký předmět druhák nemá, máte smůlu. Můžete jen jemně a zdvořile kopat do profesora, aby druhák otevřel. Pak se mu tam můžete přihlásit a podat si přihlášku ke zkoušce. A zde hned další zajímavost, OVCE můžete skládat i z těch předmětů, jejichž druhý ročník právě studujete, ale když nenapíšete závěrečnou práci, zkouška se vám stornuje.

Dobře, jste domluvení s profesorem a zapsaní. Co dál? Teď vás čeká písemná část. V zadání bude jen téma vaší práce; upřesnění si buď domluvíte s profesorem anebo je na vás. Písemná zkouška nemá žádný dolní nebo horní délkový limit. Je jen na vás, jak to pojmete a jak dlouhé to bude. Pamatujte ale, že vaše písemná část OVCÍ bude veřejně přístupná (i neregistrovaným uživatelům) a že na stránce OVCÍ zůstane jako vaše vizitka.

Písemné OVCE bývají v květnu a v prosinci a máte na ně čas celý jeden měsíc.

Když zkoušku odevzdáte, počkáte si na hodnocení od vašeho profesora. To se, společně s vaší prací, zobrazí na stránce OVCÍ. Profesor tam napíše posudek na vaši práci, vyčte vám případné chyby a občas tam napíše i to, co ho bude zajímat u ústní části. Otázky, které by u ústní části mohly na základě písemné části zaznít, nepodceňujte a připravte se na ně.

Následně si s profesorem domlouváte termín ústní části a profesor domlouvá tři další přísedící profesory. Zkouší se většinou v Severní věži ve stylu hog RPG (ale není to pravidlem). Zkouška má dvě části. V jedné budete obhajovat písemnou část své práce, ve druhé se komise (především váš profesor) bude ptát na otázky z učiva. To je dobré si před ústní části zopakovat, ale nemusíte se ho extra drtit. Pořád to má být hra a když nebudete něco vědět, hlavu vám neutrhneme. 🙂

Zazní minimálně dvě otázky k vaší písemné práci a několik otázek k učivu. Kolik, to záleží na každém z profesorů. Zkouška by měla trvat zhruba půl hodiny, ale často se protahuje na hodinu.

Studenty od OVCÍ většinou nevyhazujeme. Všichni sice nemají jedničku, ale pořád jsme jen hra a když už se někdo dostal až k ústním OVCÍM, většinou tuto část absolvuje. Problém je v případě nesplnění zadaného tématu písemné části či opisování, to se pak může stát, že práci neobhájíte. V takovém případě zůstáváte v sedmém ročníku a musíte OVCE opakovat.

Ústní část OVCÍ je veřejně přístupná, to znamená, že se na vás mohou přijít podívat vaši kamarádi i další profesoři a zaměstnanci. Po ústní části komise odejde do sborovny, kde se dohodne na známkách. Pak si vás většinou zavoláme do Velké síně, kde vám i přítomnému osazenstvu řekneme, jak jste dopadli.

A potom? Potom je z vás dostudovaný kouzelník či dostudovaná kouzelnice. 🙂 Pokud chcete zůstat v řadách studentů, pokračujete příští školní rok do rozšiřujícího studia, kde můžete zůstat jak dlouho chcete. Jediným požadavkem je jeden zapsaný předmět a pár nasbíraných bodů. Nebo můžete požádat o fialový háv a stát se zaměstnancem hradu. V takovém případě studentské řady opouštíte a už se tam nemůžete nikdy vrátit. Ve fialové můžete být buď zaměstnanci a vypisovat soutěže a semináře, nebo profesorem či profesorkou a účastnit se na výuce z druhé strany barikády. 🙂

Všem Ovčákům čtverákům přeji hodně štěstí a pevné nervy. 🙂

Published by

Anseiola Jasmis Rawenclav (Z)

Autorka je kousavá potvora, která občas překoná svou lenost a něco napíše. To, že se blíží, poznáte podle jejích vrzajících kostí. Historici stále marně pátrají po jejím rodném listu.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *