Kouzelnické zkoušky

| Vydáno:
Milí kolegové a studenti,
pomalu se blíží čas kouzelnických zkoušek. Pojďme si tedy k nim něco povědět.

NKÚ

V pátém ročníku skládají studenti NKÚ. Bez alespoň jedné splněné zkoušky tohoto typu nelze postoupit do šestého ročníku. Zkoušky lze vypsat z předmětu, kde studenti úspěšně ukončili alespoň první ročník. Můžete je skládat i v šestém ročníku a v obou ročnících můžete mít maximálně 5 zkoušek, celkem tedy maximálně 10 za celé studium. Doporučený rozsah Ministerstvem kouzel je 26 palců. Na písemné vypracování zkoušky máte měsíc, ústní zkoušení není dovoleno.

CKÚ

Zkoušky CKÚ jsou takové NKÚ pro dospělé. Mohou je skládat jak studenti po OVCÍCH, tak zaměstnanci. Studenti musí mít vystudovaný alespoň první ročník předmětu a mohou si zapsat až 4 zkoušky ročně. U zaměstnanců není podmínka předchozího studia, ale mohou si zapsat jen 2 CKÚ ročně. I zde je doporučený rozsah Ministerstvem kouzel 26 palců a taktéž máte na psaní měsíc.

Trochu složitější je to s OVCEMI.

Ty skládají studenti v sedmém ročníku studia a bez nich není možné postoupit dál. Zkouška se skládá jen z jednoho předmětu, ze kterého je třeba mít vystudované alespoň dva roky (nebo ve druháku aktuálně být a dodělat jej), a má písemnou a ústní část. Běžná výuka je studentům zkrácena na šest termínů a do konce šestého termínu je nutné mít odevzdanou alespoň jednu závěrečnou esej.

V písemné části dostanete zadané téma, které můžete zpracovat jakkoliv podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Možná vám také přijde od vyučujícího sova, jak by si to asi představoval, a poskytne vám k tématu konzultaci. Na písemnou část zkoušky máte měsíc a délka tu není stanovena, ale očekává se, že už víte, co se tak zhruba sluší a patří. Po odevzdání písemné části vám přijde posudek vedoucího a práce bude vystavena k přečtení na stránkách zkoušky, kde si práci i posudek může kdokoliv přečíst.

Poté následuje ústní část, kde vyučující spolu s komisí dvou nebo tří profesorů pokládají otázky k obhajobě práce a pak také k samotnému předmětu. Ústní zkouška trvá asi hodinu a po jejím skončení se do několika minut dozvíte výsledek většinou ve Velké síni. Zkouška je veřejná, to znamená, že se na vás může přijít kdokoliv podívat a držet vám palce. Ze zkoušky tudíž dostanete tři známky – z písemné části, z obhajoby práce a z odpovědí na otázky z předmětu.

Za OVCE dostanete magíka, červený čtvereček do profesní dráhy a je možné i fyzické předání diplomu na Letním výjezdním semináři v Honorově. Splněním zkoušky OVCE vám začíná důchod. Buď můžete zůstat až do smrti v Mama hotelu své koleje, nebo se můžete vydat mezi zaměstnance či si podat přihlášku na profesora. Naprostá většina hradních funkcí nyní vyžaduje splnění OVCÍ.

No a nakonec zkouška KOZA.

To jsou takové těžší OVCE pro dospělé, kteří zatím nemají studia plné zuby a rádi by si rozšířili kvalifikaci. Přistoupit k ní můžete od sedmého ročníku rozšiřujícího studia a fialoví obyvatelé hradu po splnění šesti CKÚ, každého v jiném školním roce. Zkouška probíhá obdobně jako OVCE a také ji můžete skládat jen jednou za život. I u této zkoušky je možné fyzické předání diplomu panem ředitelem v Honorově. Absolventi zkoušky získají titul BcMe., schopnost někoho proměnit v kozu a přístup do Akademického klubu.

Co říci závěrem? Zkoušek se nemusíte vůbec bát. Pokud se na to úplně nevykašlete nebo to totálně neodfláknete, existuje poměrně slušná šance na pěkné známky a úspěšné složení zkoušek.

Pro Denní věštec
Anseiola Jasmis Rawenclav
Koordinátorka zkoušek

Published by

Anseiola Jasmis Rawenclav (Z)

Autorka je kousavá potvora, která občas překoná svou lenost a něco napíše. To, že se blíží, poznáte podle jejích vrzajících kostí. Historici stále marně pátrají po jejím rodném listu.

Komentáře

  1. Jé, parádní shrnutí. Jestli vám ten nápad na článek náhodou nevnukl můj bystrý dotaz tehdá ve VS 😀
    Nicméně kozáků si teda od teď budu vážit asi.

  2. Za OVCE čtvereček myslím není madam. Nebo alespoň nebyl,, když jsem dělala Ovečky já :)…

  3. Upřesnění pro profesní dráhu:

    běžné předměty – zelený čtvereček
    NKU – nic
    OVCE – nic
    CKU – žlutý čtvereček
    KOZA – oranžový čtvereček

    Červený (oranžový) čtvereček do profesní dráhy se tedy získá až za složení zkoušek KOZA, zkoušky OVCE žádný čtvereček nedávají

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *