Blamáž maratonu na košťatech

| Vydáno:

Hlásí se sportovní redakce Denního věštce. Vzhledem k tomu, že ještě nezačala famfrpálová sezóna (a to nikoli pouze na naší škole, ale nikde), porozhlédli jsme se, zda kouzelníci vůbec v tomto čase sportují. Ukázalo se, že ano.

Mezi nejoblíbenější sporty nyní patří ty doplňkové k famfrpálu. Většina z nich se tedy týká letu na koštěti. V sobotu byl odstartován první ročník (a pravděpodobně poslední) Maratonu na košťatech, organizovaný Sdružením výrobců košťat.

Inspirovaný je mudlovským maratonským během. Protože je však jeho délka pouhých 42,195 km – což by pro let na koštěti představovalo sprint –, organizátoři zvolili dráhu kolem rovníku, který měří 40 075 km, tedy zhruba tisíckrát více. V propagačních materiálech kupodivu tvrdili, že závodníci na košťatech urazí tuto vzdálenost zhruba ve stejném čase, jako mudlové svou trať na nohou. Těžko říci, zda šlo o pouhou nedomyšlenost, nebo o nevhodný reklamní tah.

Mudlovský rekord v maratonu je 2:03:38. Patrick Makau z Keni, který ho v roce 2011 dosáhl, tedy běžel průměrnou rychlostí přibližně 20,5 km/h. Aby kouzelník na koštěti dosáhl stejného času při letu na koštěti kolem rovníku, musel by letět rychlostí zhruba 20 500 km/h. A zde je jádro hafoně. Nejrychlejší koště v historii, Nimbus 1000, dosáhl rychlosti 100 mil za hodinu, tedy zhruba 161 km/h. Obletět rovník na něm tedy nemůže trvat méně než 249 hodin, tedy přes deset dnů a osm hodin.

Start se uskutečnil na ostrůvku Tiba. Jde o jeden z atolů Kiribati. Na naší škole je dobře známý, neboť se na něm narodila paní profesorka Letitia te Tiba. Ostrůvek je chráněn kouzly na odpuzování mudlů a je nezakreslitelný (nelze ho zanést na mapu). Leží jako jediný z Republiky Kiribati přesně na rovníku.

Závod byl odstartován 6. října 2012 m. l. (mudlovského letopočtu) ve 22.00. Závodníci měli na výběr, zda poletí východním, nebo západním směrem. Většina zvolila východní a vyrazila k Americe. Pouze Dolgo Maltucian se rozletěl na západ. Po třech hodinách letu přistál na Sumatře v domnění, že dosáhl cíle. Indonéské ministerstvo kouzel muselo vyslat všechny zaměstnance ústředny pro výmaz paměti, aby upravili vzpomínky zhruba pěti stům mudlům, kteří jeho přistání viděli. Hromadnou ztrátu paměti následně musela zdůvodňovat komise pro vymýšlení mudlovsky přijatelných výmluv. Naštěstí mudlové uvěřili, že šlo o hromadnou psychózu vyvolanou strachem z výbuchu sopky Sinabung. O osudu ostatních závodníků není nic známo, pravděpodobně se právě nacházejí nad Atlantským oceánem.

Letitia te Tiba, která v současnosti tráví dovolenou ve své domovině na Kiribati, očekává jejich návrat během několika dnů. Uvidíme, zda se dočká. Organizátoři akce již Tibu opustili a předstírají, že žádný závod neorganizovali.

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *