Já jsem já, jsi ty skutečně ty?

| Vydáno:
Bystrozorové už roky usilují o mnoho změn kouzelnického práva, ovšem za jednu úpravu se bojuje už celá staletí: za zavedení jednotné identifikace totožnosti mezi kouzelníky. Nejnověji se této problematiky chytila skupina vysoce postavených bystrozorů.

Kouzelníci jsou dost citliví na srovnávání svého systému s tím mudlovským, ovšem v případě ověřování identity je slyšet hodně hlasů, které se na mudly odvolávají. Zatímco kouzelníci nemají žádný oficiální způsob, jímž by prokázali, že jsou, kdo jsou, mudlové mají takových šikovných vychytávek několik. Mohou se prokazovat buď občanským průkazem, pasem nebo v některých zemích řidičským průkazem.

Pro ty, kteří neprošli Studiem mudlů stručně shrnu, co jsou tyto tajuplné předměty zač. Občanský průkaz je kus tvrdého pergamenu, na němž je vedle fotografie uvedeno jméno a bydliště daného mudly. Dotyčný tak může prokázat nejen svou identitu, ale i místo, kde se zdržuje. Pas je malá knížečka s fotkou a jménem, kterou mudlové používají hlavně při cestování. Protože se nemohou přemisťovat, jsou nuceni překonávat hranice států a tamější kontroly. Aby mudlové věděli, koho si pouštějí na svůj „píseček“, kontrolují pasy a dávají tam razítka. Řidičský průkaz je podobná záležitost jakou je u nás zkouška z přemisťování. Mudlové tento průkaz dostávají poté, co prokážou, že jsou schopni řídit vozidlo (ve slovníku mudlismů též jako automobil, auto, kára, přibližovadlo, vůz).

Kouzelníci se registrují málokdy. Například při vstupu na Ministerstvo kouzel je nutno předložit svou hůlku, která je zaevidována. Jenže zastánci změny kouzelnického zákona ve prospěch zavedení jednotné identifikace namítají, že kouzelník může používat i více než jednu jedinou hůlku, takže registrace na tomto základě není vůbec jednoznačná. Je jen málo kouzelníků, kteří užívali od 11 let až do smrti jen jednu hůlku. Dále nefunguje žádný registr, v němž by bylo zaznamenáno, kdo si jakou hůlku koupil (pro zřízení tohoto registru je rovněž hodně bystrozorů, protože by to značně usnadnilo vyšetřování případů).

Odpůrci jednotného systému kouzelnické identifikace tvrdí, že by takový zákon nepřípustně omezoval osobní svobodu kouzelného lidu. Vadí jim snadná zneužitelnost informací a také možnosti padělání, což by práci přidělávalo, místo aby jí ubývalo (krádež identity, ztráty identifikace a s tím spojené papírování atd.).

Zavést tedy, či nezavést? Jelikož tato otázka rezonuje v celé kouzelnické společnosti a vzbuzuje bouřlivé reakce, plánuje se všeobecné referendum. Nejdřív však budou muset pracovníci Odboru pro prosazování kouzelnických zákonů vypracovat návrh, jak by vůbec takový systém měl fungovat. V současné chvíli není znám žádný konkrétní návrh krom jednoho, jenž byl vydán v časopise Jinotaj. Podle tohoto časopisu by měla být identifikace založena na principu tetování do kůže. Přestože se v článku mluví o kombinaci čísel a písmen, kouzelníci se bouří pro nápadnou podobnost s někdejším Znamením zla. Oficiální místa se od tvrzení Jinotaje ostře distancovala, stejně jako skupina bystrozorů, od nichž nápad zavedení identifikace vzešel. Tito vážení kouzelníci a kouzelnice zatím nevystupují veřejně. Své názory prezentují pouze v rámci Ministerstva. „Až bude mít návrh hotovější podobu, vystoupíme veřejně,“ svěřil se DV jeden z bystrozorů.

A co vy: zamlouvá se vám zavedení kouzelnické identifikace?

Komentáře

  1. – Nezamlouvá. Když jsem si tuhle potřeboval doplnit několik záhadných mezer v účtech, chtěli po mě v bance jen klíček od Justi… od mého trezoru. A teď si představte, že bych musel předkládat nějaký z těch mudlovských nesmyslů. To by náš svět dopadl…

    1. Re: – Také nejsem příznivcem toho nápadu. Uvidíme, jestli časem někdo z Ministerstva přijde s konkrétním (skutečně promyšleným) návrhem, ale v našem světě je tolik způsobů, jak jednotnou identifikaci obejít, že si nemyslím, že je ten nápad praktický.
      A pohodlný není určitě, mudlové by mohli vyprávět.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *