Proč bychom měli psát do DV a proč jej číst?

| Vydáno:

Vážení čtenáři, rád bych věnoval pár řádek tomu, proč přispívat do Denního věštce a především proč jej číst a diskutovat pod články. Také po dohodě s kolegyní Darkness deStination zauvažuji nad tím, proč je v redakci málo modrých a možná nejen jich.


Nejdříve tedy obecně. Zamysleme se nad tím, co je Denní věštec a k čemu slouží. Denní věštec je hlavní periodikum čarodějného společenství. Tohoto dosáhl jistou prestižností a úrovní svých článků, a především aktuálností rozebíraných témat. Jako takový by tedy Denní věštec měl sloužit jako hlavní a především neutrální prostor pro diskuzi dění či veřejné diskuze v našem společenství.

Ovšem je těžké sledovat veškeré dění nebo rozebírat všechny problémy našeho společenství, pokud nemáme k dispozici dostatečný počet přispěvatelů, kteří pokryjí právě všechny tyto ožehavé problémy. Samozřejmě můžete namítnout, že ne každý se odváží napsat o problému rozsáhlý článek o deseti palcích, kde se navíc pokusí nějak objektivně (jak by se na Denní věštec slušelo) rozebrat daný problém. Nicméně potřebujeme vždy několik odvážných jedinců, kteří toto načnou a dají problému přesnější podobu, nežli jen „ve Velké síni jsem zaslechl“ nebo „v kolejce mi povídali“.

Sepsáním článku umožníte ucelenější pohled na daný problém a následně ti méně odvážní, či snad méně zdatní (nebo méně sebejistí), mohou diskutovat u článku nad tímto problémem. Toto by dle mého názoru mělo být účelem Denního věštce – najít problém, obsáhnout jej a poskytnou čtenářům k diskuzi.

Proč však možná není až takový zájem o psaní do Denního věštce? Zde se dostávám k důvodům, které jsem vyzjistil v kolejní místnosti Havraspáru. Prvním je rozhodně časová vytíženost – když chcete během standardního dvoutýdne v Bradavicích vyřešit všechny úkoly a následně se věnovat soutěžím a neopomenout některé své povinnosti, tak to někdy může být časově náročné. Dalším důvodem je psaní pro kolejní časopis. Nicméně si myslím, že kolejní časopis by měla být tribuna koleje, a tak se jistě najdou obecnější události, kterými můžete přispět do Denního věštce.

Dalším vážným argumentem byla prestižnost a obliba jednotlivých časopisů. Dle mého závěru (který vznikl z názoru mého a názoru jiných studentů) je situace takováto. Časopis Lví tlapou publikuje články v malém množství a pomalém tempu, takže pokud nebelvírští studenti chtějí více čuchnout k novinařině, tak směřují k Dennímu věštci. Hadí král je o něco živější, přesto snad vždy po počátečním návalu událostí (nováčci, zahájení roku, zahájení sezóny) postupně upadá ve spánek. Tedy zde mohou být podobné důvody.

Žlutý Trimeles a Corvinus Declaratio jsou na tom pak o ždibíček lépe. Zdá se, že Trimeles publikuje články průběžně a v docela dobrém množství. Vesměs jde skutečně o dění v koleji a splňuje dle mého představu kolejního časopisu. Podobně CD má velký rozsah článků a je pravidelný. Právě pravidelnost je dle některých problém, protože články mohou být občas lehce neaktuální, nicméně většina dění je pečlivě a pěkně zapracována. Samozřejmě jako modrý, který se ptal především modrých, nedám na CD dopustit a klaním se k názoru, že je nejspíše přeci jen špičkou mezi kolejními časopisy. Pochopím, vážení čtenáři, pokud se mnou nebudete souhlasit.

Posledním důvodem, proč se možná nenajde až tolik jedinců, je skutečnost, že psaní do kolejního časopisu může přinášet větší osobní zisk, než psaní pro DV. Přeci jen kolej vám dá jistě i vyšší finanční ohodnocení za kvalitní článek o dění v koleji nebo i třeba nějaký krásný kolejní předmět, který můžete nosit jako čestný symbol své snahy v koleji.

Závěrem bych jen rád shrnul své myšlenky. Denní věštec by měl být neutrální prostor, kde můžeme rozebírat všechny problémy, se kterými se potýká naše čarodějné společenství. Toho však nemůžeme docílit bez pomoci několika odvážných duší, které se ujmou práce redaktorů a pokusí se tyto problémy sledovat, popsat a předat k veřejné diskuzi čtenářům. Někdo může namítnout, že vyžije s kolejními časopisy, ale ruku na srdce – u nich se nejspíše nikdy nedočkáme skutečné objektivity a mohou vzbuzovat nejistý pocit, že diskuze tam vedená nepovede k případnému vytvoření „veřejného mínění čarodějného společenství v dané otázce“.

Pokud máte jakýkoliv názor či výtku, prosím, využijte sekce komentářů. Pokud chcete rozšířit řady redaktorů Denního věštce, kontaktujte naši šéfredaktorku.

Komentáře

  1. Je z toho cesta ven? – Zendaere, myslím, že hlavním problémem je čas, jak píšeš. Ti aktivnější z nás raději vypracují soutěž nebo půjdou létat na letovou plochu a ti méně aktivní jsou méně aktivní. Ideální by bylo, kdyby se několik lidí stalo zaměstnanci hradu čistě ve funkci redaktorů DV a věnovali se jen tomu, ale… Museli by sledovat dění na hradě a přitom se do něj nijak jinak zvlášť nezapojovat. Do toho asi nebude mít nikdo chuť. Takže DV bude i nadále závislý na tom, zda si někdo udělá chvilku nebo ho něco zaujme natolik, že nebude schopen o tom nenapsat. Bohužel.

  2. Redaktor jako práce? – Mě se zdá, že kdyby redaktoři byli čistě braní jako zaměstnanci, tak tím ztratí možnost inspirace ve studenském životě 🙂 Ono, když je člověk zaměstnanec dostane se do jakési nevědomé izolace. Ve VS vám vykají a to vytváří docela velkou propast 🙂

    Také, co si budeme vykládat. Výuka a úzký kontakt s ostatními studenty je ta největší inspirace 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *