Co má s kouzelníky společného KOZA?

| Vydáno:
KOZA je většině mudlů a doteď i kouzelníků známá pouze jako domácí zvíře. Čtyři nohy, dva rohy, nic moc zvláštního. Bradavická škola čar a kouzel v čele s kachničkou ředitelem Elénérem se ale zasadila o to, aby se KOZA stala důležitou součástí kouzelníkova života.

„Před pár týdny za mnou přišli madam Rawenclav a pan kolega Elénére s tím, že by rádi rozšířili působnost Bradavické školy a že by chtěli na škole zavést novou postgraduální kouzelnickou zkoušku,“ sdělil nám vedoucí odboru školství Vilém Všeználek. „Samozřejmě jsem s nimi vše projednal a výsledkem je zkouška KOZA – Krajně ohavné zkoušky akademické. Tato zkouška je svou podobou i rozsahem velmi podobná zkoušce OVCE, kterou studenti podstupují na konci studia, v sedmém ročníku. Zkouška KOZA bude pro studenty přístupná v sedmém ročníku rozšiřujícího studia. Studenti si vyberou předmět, ze kterého chtějí zkoušku skládat. Poté z vybranného předmětu napíší zadanou písemnou práci a následně vykonají před komisí ústní zkoušku. V případě úspěšného složení zkoušky získají vysokoškolský titul a bude jim umožněno provádět jedno z kouzel, která byla dosud povolena jen zaměstnancům školy.
Debatovali jsme i o podmínkách přistoupení ke zkoušce KOZA. Podmínkou je mít z vybraného předmětu složenou některou ze zkoušek NKÚ, CKÚ či OVCE. Dále by to měly být dvě zkoušky CKÚ z příbuzných předmětů předmětu, ze kterého chce student skládat zkoušku KOZA. Jelikož je ale letos zkouška v takříkajíc zavádějícím režimu, rozhodli jsme se pro tentokrát od této podmínky upustit, a tak studentky budou moci ke zkoušce přistoupit už letos.“

Ptáte se, odkud se vůbec vzal zájem o zkoušku KOZA? Nápad vzešel od zmijozelské studentky Marguerity Laux, které přišlo rozšiřující studium nepříliš akční a chtěla jej něčím oživit. Písemné zkoušky jí přišly málo a rozhodla se, že by chtěla něco jako druhé OVCE pro studenty rozšiřujícího studia. Na podnět slečny Laux se zkouškou začala zabývat školní rada a následně i Ministerstvo kouzel, které novou zkoušku schválilo. Za jméno nové zkoušky vděčíme madam Betelgeuse Orionis.

A tak se nám chlívek zase o něco rozrostl. Otázkou je, jaké zvíře si pořídíme příště.

Published by

Anseiola Jasmis Rawenclav (Z)

Autorka je kousavá potvora, která občas překoná svou lenost a něco napíše. To, že se blíží, poznáte podle jejích vrzajících kostí. Historici stále marně pátrají po jejím rodném listu.

Komentáře

  1. jásám – Tak tohle je naprosto báječná novinka. Už se na další takovou zkoušku velmi těším! Rozhodně si ji nenechám ujít!

    Díky Ti, akční Marg 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *