První úkol a vše kolem něj

| Vydáno:
V průběhu neděle 26. dubna byly oznámeny výsledky na úvodní stránce Bradavic. Hned první úkol však přinesl jeden velký problém, který se nyní stal tématem číslo jedna. Naštěstí to nezastínilo kvalitu vypracování a hodnocení našich porotců o tom vypovídá…

Dne 8. dubna začalo klání Bradavické čtyřky pro naše soutěžní týmy. Na svá vypracování měly deset dní. Ani jeden z týmů nezklamal. Všechny soutěžící se úkolu zhostily s nasazením a všem nám dokázaly, že jejich koleje volily moudře.

Vítězný tým Nebelvíru oslovil všechny porotce do té míry, že si nejen odnesl první místo, ale jednu porotkyni ohromil tak, že mu udělila téměř plný počet kostek, konkrétně 44. Ostatní týmy ovšem za vítězným Nebelvírem nezaostávaly a statečně mu šlapaly na paty. Všem srdečně gratuluji.

Musím ale bohužel zmínit i jednu malou vadu prvního kola, která se stala dlouhodobě diskutovanou. Jedná se o ono nešťastné, pobloudilé vypracování havraspárského týmu.

Večer prvního dne hodnocení byla všem porotkyním zaslána zpráva, aby byl tým Havraspáru umístěn na posledním místě vzhledem k nefunkčnímu odkazu, který byl vložen do systému. Navíc se modré slečny rozhodly svévolně kontaktovat porotce, aniž vyčkaly mého rozhodnutí. Považuji to za nesprávný přístup a porušení důvěry, která měla mezi námi panovat.

Celá kauza ovšem začala již o pár dnů dříve, kdy jsem svolila, a dnes mohu říci, že naneštěstí, k menšímu ohnutí pravidel, a to právě ve prospěch Havraspáru. Tímto bych se chtěla omluvit kolegyni McFir Elat, které jsem z tohoto důvodu nezodpověděla dotaz.

Jak bylo zmíněno i v Denním věštci, Havraspár měl nominaci uloženu již v průběhu dopoledne 2. dubna. Tato nominace byla následně smazána a Havraspáru bylo umožněno vložit nominaci novou. Konkrétně nastala situace, kdy prefektka modré koleje vložila nominace s tím, že je to pouze její návrh a tak by se jí to líbilo.

Pravidla v tomto ohledu ovšem mluví zcela jasně. Pro úplnost budu citovat pravidlo číslo 3:
„Primus nebo prefekti každé z kolejí nechť vhodí jména čtyř členů kolejního týmu do hlubin větrné růžice na hradním nádvoří, a to do organizačním týmem stanoveného data včetně. Sestava týmu je poté považována za finální, výběr jeho účastníků je nezvratný, a tedy je třeba vybírat pečlivě.“

Jak již byla informována ředitelka koleje, vytvořil se tím hodně nepříjemný precedens, kdy byla ovlivněna má nestrannost. Udělala jsem ústupek, abych modrému týmu pomohla, a tím jsem se zachovala částečně nespravedlivě ke kolejím ostatním.

Považte sami, bylo by nyní spravedlivé, kdyby přišel jakýkoli jiný tým s tím, že nějaký člen nepomáhá a chtějí změnit obsazení, když bylo umožněno Havraspáru změnit celý tým, byť před začátkem? Oboje je ošetřeno stejným pravidlem. Samozřejmě bych to nepovolila, ale onen ústupek již toto pravidlo ohnul.

Tím se dostávám k části, která zvedla vlnu nevole mezi obyvateli hradu. Po oznámení, že modrému týmu nefunguje odkaz, jsem začala zjišťovat podrobnosti a udělala jsem si malý průzkum. Ráda bych upozornila, že se samotným adminem Bradavické čtyřky nemám zkušenosti, takže mi chvilku zabralo, než jsem se dostala k nějakým výsledkům a mohla slečny kontaktovat. Jejich netrpělivost pak vedla k dalším nepředloženým krokům.

Současně s odpovědí slečnám jsem vyzvala i porotce, aby místo absolutní nuly, kterou jsem navrhovala původně, ocenili tým připustitelným minimem a současně jej i slovně ohodnotili. Jak říkají pravidla: „Od okamžiku odevzdání týmové práce je všem členům týmu znemožněna další manipulace s vypracováním, jeho úpravy či změny. Odevzdání jakéhokoliv příspěvku do adminu B4 je tedy finální a neměnné.“

Vzhledem k předchozímu vyhovění s nominací, dobrou vůlí a zželení se slečen s výměnou člena, když jsem ve svém průzkumu zjistila, že tato situace již jednou proběhla, a netrpělivosti týmu, jsem se rozhodla znovu již nevyhovět. Podáš-li mu prst, zmocní se celé ruky.“ Pravidla by pak nemusela býti vůbec, kdyby se mohla kdykoliv ohnout a obejít.
Týmy by si před posledním odevzdáním měly ještě dvakrát, třikrát své práce i doprovodný text zkontrolovat, než finální verzi odešlou.

Ráda bych podotkla, že zadání a pravidla Bradavické čtyřky jsou naprosto úmyslně vedena ve volnějším stylu, aby vypracování byla dostatečně rozdílná a mohla tak ukázat talenty celého týmu v plném rozsahu. Příkladem tak může být samotná hymna ve vypracování týmu Havraspáru. Kdyby zadání byla přísněji vedena, něco takového by se objevit nemohlo.

Pokud se v budoucnu něco podobného stane, doporučila bych se zaměřit na trpělivost a vyčkat odpovědi, než hned jednat na vlastní pěst s rizikem, že vše zkazím. A zároveň apeluji na každého, aby jako modré slečny nezačínal věty stylem „Dobrý den, opět máme problém s B4. :D“

Byla bych ale velice ráda, kdyby se hrad dokázal povznést nad jednotlivá umístění a víc si užil kvalitu vypracování. Bohužel tyto mezikolejní soutěže jsou o pořadí a všechny týmy vyhrát nemohou, byť do soutěže vloží maximální úsilí.

Proto mi dovolte ještě na závěr vyzdvihnout body jednotlivých vypracování, která mi přišla jako krásný a jedinečný počin. Nebelvírské čtení životopisu kolegyně bylo velice hezkým nápadem a vypracování ozvláštnilo! U Zmijozelu se mi líbila lehkost, s jakou bylo vypracování vedeno, a dodat vývěsku k počátku koleje byl krásný detail. Mrzimorské hádanky, kam se člověk podíval, mi sice zamotaly hlavu, ale jak jsem byla potěšena, že jsem je vyluštila! A hymna týmu Havraspáru byla opět pěknou třešničkou na dortu celého vypracování.

Přeji všem týmům mnoho úspěchů do druhého úkolu a doufám, že se již odehraje bez jakýchkoli komplikací.

Pro Denní věštec
Eloise Elvenshade

Komentáře

  1. Nejvíce tedy s organizací. Je velice smutné, že organizátor překrucuje věci, vymlouvá se… no… a nejedná dle pravidel.
    Je k zamyšlení, zda-li má v turnaji cenu pokračovat, když jediná osoba, která hru kazí, ji i organizuje.

  2. Přijde mi smutné, že „mírné překroucení pravidel“ je v pořádku, ale takováto chyba je tak přísně potrestána. Havraspárští v podstatě nemohli vědět, že taková chyba při odevzdání může nastat a jsou potrestáni vlastně jen proto, že systému se jejich odkaz nelíbil. To mi spravedlivé opravdu nepřijde.

  3. Vážená hostující Eloise,

    opět musím žasnout nad Vaší ignorací. Pokud jste někdy dříve vedoucí pozici zkusila, tak byste věděla, že netrpělivost v krizové situaci je zcela běžná. Je proto záhodno (a dobrým zvykem), když něco nastane, odepisovat alespoň zprávy typu „podívám se na to, jakmile to bude možné, vše je v řešení“ či něco podobného. Jelikož jste očividně nic takového neudělala, tak nastala panika v týmu. Ale za to oznámit, že mají porotkyně dát určité Vámi navržené hodnocení, to Vám šlo dle Vašich slov dost rychle.

    Co se týče oné Vaší podané ruky – buďme upřímní. Dle všeho by navržená nominace nemohla, nebo přinejmenším nechtěla soutěžit. Můžete dělat ramena a tvářit se velkoryse, ale bylo v zájmu všech, aby byla tato chyba napravena, jinak by byl turnaj fraškou již o řadu dní dříve.

    Pro příště doufám, že organizátoři (neočekávám, že Vaši činnost lze označit za úspěšnou a že byste své hostování zopakovala) zvolí rozumnější a lidštější přístup. Napraví chyb předchozích B4, opraví pravidla a vyjasní je vůči i dříve sporným bodům (např. užívání obrázků z fotobanky). Stejně tak doufám,že se naučí organizátoři umění otevřené a (alespoň o důležitých termínech) rychlé komunikace.

    Přeji poklidný zbytek soutěže a doufám, že ostatní týmy nebudou obdobně sabotovány a úspěšně předvedou, co v nich je.

    Zendaer Amattis

    1. Myslela jsem si, že atmosféra na tomto hradu má být přátelská, už jsem ale opravdu bez jakýchkoliv iluzí a naděJí, jsem znechucená. Nemám sílu už ani řešit nějaké jednotlivé argumenty. S touhle soutěží už nechci mít nic společného.
      Adios.

    2. Mě by tedy zajímalo, jak bude řešit organizátorka své vlastní chyby? Je poměrně zavádějící, že celý hrad mohl vidět vypracování prvního úkolu ještě před uplynutím lhůty odevzdání. Stejně jako bylo vidět hodnocení madam Sally. A o tom, že na hradní bráně byl slavnostně uveden úplně jiný počet kostek než týmy získaly a měly zaznamenány na nádvoří. Nehledě na to, že organizátorka by měla na hrad chodit pravidelně a hlavně odpovídat na sovy včas.

    3. Samozřejmě nereaguji tímto na vaši zprávu, ale na celý článek. Jelikož jsem z hloupého havraspáru, který se na hradě neumí orientovat, jak to tady celé vybízí, překlikla jsem se.

    4. Sorry Zene, ale napravení chyby s nominací rozhodně nebylo „pro dobro všech“. Možnost nové nominace bylo velkorysé gesto, ke kterému nemuselo dojít, ale i přes pochybení prefektky došlo, jen a jen pro dobro Havraspáru… Organizátorka taky mohla klidně říct, že je to jejich blbost a jejicb problém, že nominovaný tým nebude soutěžit. Jakkoliv souhlasim s tím, že celá situace se dala zvládnout a vyřešit lépe, buďme jak říkáš upřímní, a řekněme si na rovinu, že o dobro všech fakt nešlo.

  4. Celý článek na mě působí jako tiskové konference mudlovské vlády – tohle si upravíme, tohle překroutíme, toto zamlčíme, hlavně, ať máme krytá záda. Je opravdu smutné, že máme na hradě takové bezpáteřní funkcionáře. Vítejte v době diktátorské, kdy rozhoduje jeden místo většiny.

  5. Hezký večer,

    osobně bych teda situaci s výměnou člena opravdu nikomu nevyčítala, protože pokud chápu z kontextu správně, byla tato možnost týmu nabídnuta Vámi, madam Eloise – tím pádem tady není důvod mluvit o nějakém „ústupku“ a vůbec bych to nepřidávala na „seznam toho, co jsem Havraspáru prominula a odpustila“ – mám dojem, že Lessien říkala, že byly připraveny pokračovat ve třech, takže nejspíš vůbec nešlo o něco, co by požadovaly nebo o co by prosily…? A pak jim to teda nejde vyčítat, že k ohnutí pravidla došlo, pokud jim to bylo pouze nabídnuto a tým toho využil.

    A ten zbytek radši komentovat nebudu. =) Jen doufám, že soutěžící z toho vyvodí nějaké závěry. Být mezi nimi já, soutěžit přestanu, souhlasil-li by i můj tým.

    S pozdravem
    Saiph Lacaille

    1. Upřímně, jsem zklamaná a otrávená. Absolutně nemám chuť dál v soutěži pokračovat. Šla jsem do soutěže, aby mi to přineslo nové zapálení a energii do dalšího fungování na hradě a stal se pravý opak. Nebýt mých úžasných červených lvic v týmu, které nechci zklamat, ani nechat ve štychu, hned bych odstoupila. Výhra by už nebyla sladká, ale pěkně hořká….

  6. Když koukám, jak ráda citujete pravidla, podle vaší potřeby, ráda bych si také zacitovala jedno, které je podle mého názoru důležitější než kterékoli jiné.
    „Další tři kategorie jsou hodnoceny čtyřčlennou porotou Bradavické čtyřky. Každý člen poroty určuje pořadí od nejlepšího po nejhorší vypracování v každé ze tří kategorií zvlášť. Toto rozhodnutí závisí zcela na vlastním názoru a zhodnocení daného porotce.“
    Díky porušení tohoto pravidla je celá soutěž najednou naprosto zbytečná. Jak víme, že si nezahráváte s hodnocením podle vlastní libosti?

    1. Přesně tak. Sama organizátorka, ne-li diktátorka soutěže sama nedodržuje pravidla a to by měla být příkladem nejen pro soutěžící, ale i pro celý hrad? Navíc z MK? Dobrý vtípek.

  7. Byla jsem ráda, že se B4 po letech vrací. Ale to, co se kolem soutěže děje, mi vše zkazilo. A vůbec se nedivím, že jsou soutěžící slečny demotivované. Myslím, že trocha vstřícnosti ohledně odkazu by neškodila. Stát se to může každému. Taktéž na formě řešení věci Havraspárskými nevidím nic špatného. Spíš mne dost zaráží jednání organizátorky.

  8. Já taky žasnu… A je mi z toho tady nějak smutno. Nikdo neocení snahu o oživení hradu a nudy v něm, ale když je možnost nadávat… Ideálně anonymně.
    Já v tom článku třeba vidím snahu o vysvětlení situace. Snahu o uklidnění a snahu to celé ustát a jít v klidu dál. Ale asi jsem sám, kdo to tak vnímá :o(

    1. Jenže celý projekt Hogu není založený na „o nás bez nás“, ale na „od nás pro nás“. A na to spousta lidí zapomíná. Hog je sice mimo jiné i o soutěžení, ale hlavně je o dobrovolnosti, radosti a o tom, že každému by se měla vracet energie a taky nadšení, co do toho projektu vloží – a to se neděje. Chyba samozřejmě není jen tady, ale asi všichni vnímají tuhle situaci v tuhle chvíli jako nejpalčivější. =)

      Ale ta anonymita se mi taky nelíbí, i když je dost pochopitelná. Madam Eloise, která je zjevně znalá hradu a také hradní historie, vystupuje svým způsobem anonymně též.

    2. Milý Andrewe,
      co to kecám, nejsi mi milý ani za mák, ale to teď ponechme stranou. Nebudu komentovat ani to, že jsi zjevně zadobře s onou „Eloise“ a tak trochu kostrbatě ji bráníš. Já jsem ti jen přišla říct, že možným důvodem, proč to mnozí komentují anonymně, je to, že jsou členky B4 (třeba jako já) a bojí se o nařčení z pohybu na „pomezí fair play“, slovy paní organizátorky.

      Samotné je mi anonymita sympatická asi tak stejně jako ty, ale ona „důvěra“, kterou paní organizátorka zmiňuje, je takový malý vtípek, že.

      1. S nikým nemohu souhlasit víc. Skvěle napsané! 😀 A jelikož v B4 nesoutěžím, klidně se podepíšu 😀

  9. A ještě absolutně nechápu, jak můžete říct, že by si týmy měly to, co píšou do adminu, několikrát zkontrolovat. Jestli si myslíte, že jsme to neudělali, tak opravdu nevím, kde žijete, jelikož jsme několikrát řekly, že odkaz fungoval v pořádku, než se vypracování odeslalo.
    A pokud si budete zase jako v sovách s panem Zenem stěžovat, že naposledy prošlo bez problémů 16 vypracování a letos další tři. Věřte, že to neznamená, že se to nemůže stát. Já jsem třeba taky ještě nikdy neměla chuť někoho z hogu uškrtit, ale všechno je jednou poprvé.

  10. Tentokráte se vyjádření za náš tým ujmu já.
    Do soutěže jsme šly s nadšením a nasazením, první úkol jsme si velmi užily. Vzhledem k chování mdm organizátorky ale myslím nebude pro nikoho překvapením, že jsme se rozhodly svou účast v soutěži ukončit.
    Jak již bylo řečeno mnohými výše, tak nakládání mdm Eloise s pravidly je natolik náhodné, jak jí se to zrovna pozdává, že se již nejedná o soutěž, takže není ve finále stejně, v čem pokračovat.
    Případným pokračujícím soutěžícím přejeme mnoho zdaru, ale hlavně sil, protože pro vydržení takovéhoto organizátora i po další 3 úkoly jich rozhodně bude zapotřebí!
    Myker Fae McGarden i za Grace Annabeth Reatcher, Lessien Posie a Kennu Astreu Sardothien

  11. Vážená madam Elvenshade,

    letošní klání Bradavické čtyřky se příliš nevyvedlo a je zcela lhostejné, čí je to vina. Zda vina padá na vás, na Havraspárské soutěžící, či za to může celý hrad, že se toho tak chytil.

    Bradavická čtyřka má našemu hradu přinést zábavu, zpestření a zdravou míru soutěživosti, což se letos bohužel nepovedlo. Letošní ročník s sebou (bohužel) nese potíže. Na hradě vyvolává tísnivou a nepříjemnou atmosféru. Stává se předmětem hádek a působí jistě mnoho stresu všem zúčastněným, ať už se jedná o soutěžící, porotce či o vás samotnou.

    A proto se ptám, nebylo by na místě poradit se se soutěžními týmy a případně celou soutěž ukončit? Zadán byl zatím pouze jeden jediný úkol a celá soutěž se stále nachází na svém počátku. Pořád je možné soutěž ukončit, zorganizovat ji třeba příští rok a dělat, že tento ročník vlastně vůbec neproběhl, nikdo jsme ho neviděl a ticho o něm! 😀

    Nedovedu si představit, že by celá situace na účastníky soutěže nedolehla a nevzala jim radost a zápal, se kterým se do Bradavické čtyřky hlásili. Porotci ani členové jednotlivých týmů nemohou ze své vůle svobodně soutěž opustit, jelikož jistě cítí zodpovědnost ke koleji, kterou reprezentují (v případě porotců pak ke slibu, ke kterému se uvázali). Nikdo nemohl tušit, že se situace vyvine tímto způsobem a že se atmosféra celé „zábavné hry“ takto promění.

    Soutěž je velice náročná. A to nejen časově.
    Pokud se jí člověk neúčastní rád a je demotivovaný, zklamaný a nebo jen rozhozený tím, co se kolem něj děje, hrozí veliké nebezpečí, že se mu záhy zprotiví celý hrad a bude chtít odejít, nebo se alespoň na nějaký čas uložit k zimnímu spánku.

    Jedinou férovou možnost spatřuji v tom, promluvit si se soutěžními týmy o tom, zda vůbec chtějí za daných podmínek v zápolení pokračovat.
    Jsem naprosto přesvědčen, že i vy jste do Bradavické čtyřky vložila nemalé úsilí a času. Nemá však smysl snažit se soutěž za každou cenu dokončit. A už vůbec ne z důvodů, aby ostatním bylo něco dokázáno. Někdy se věci prostě nepovedou…

    I vy sama jste nyní ve velmi nezáviděníhodné pozici. Na vaši hlavu se snesla obrovská vlna kritiky a velmi by mě překvapilo, kdybyste se i vy sama v tuto chvíli cítila v soutěži příjemně a spokojeně.

    Bradavická čtyřka nesplnila svůj úkol.
    Vnesla na hrad velice špatnou a negativní náladu, které bychom se měli snažit vyvarovat.

    Má smysl v ní pokračovat?

    ZZ

  12. Ráda bych se konečně také vyjádřila.
    Celé toto hradní pozdvižení jsem se snažila brát s chladnou hlavou a musím říct, že v některých chvílích mi zůstával rozum stát a chvílemi jsem cítila hluboké zklamání.

    Jednak mne velmi zaráží, že z tohoto článku vyznívá, že první a špatná nominace Havraspáru byla ze strany slečny prefektky úmyslná. Přitom organizátorka moc dobře ví, že šlo o nešťastnou shodu náhod.
    Druhak mne velmi, ale velmi mrzí, že pravidla jsou chápána dosti jednostranně. Pokud se vyžaduje jejich striktní dodržování, měla by být opravdu dodržována všemi. I organizátory. Samozřejmě jsem vděčná za to, že škola umožnila vložit druhou nominaci, neboť v opačném případě by byl Havraspár nucen odstoupit ještě dříve, než by měl vůbec šanci začít. Byla by to škoda a to uznalo i vedení. Co se týče výměny člena, nikdo nepočítal s tím, že děvčata nebudou muset bojovat jen ve třech. Byli jsme mile překvapeni, když došlo k doplnění. (Do budoucích let bych precedent doporučila zanést do pravidel. Spolu s mnoha dalšími věcmi.)
    Ještě u pravidel zůstanu, a to u tolik skloňovaného „ohýbání pravidel.“ Je jasně definováno (jako jedna z mála věcí), kdo hodnotí jaké části výtvorů soutěžících. Nařízení hodnocení by se tedy dalo považovat za silné ovlivňování poroty. Což je rozhodně na hranici s principem „fair play.“ Pokud chtěla hlavní organizátorka nějakým způsobem snížit výsledek, měla možnost tomu tak učinit skrze doporučení a případné ztržením kostek v položce „formální náležitosti.“
    Dále by bylo možná dobré si uvědomit, kam až sahá pojem vypracování. Z mého pohledu odkaz rozhodně vlastním dílem není. Je to pouze prostředek, jak se k dílu dostat. Navíc si dovolím podotknout, že ne všichni jsou ve světě technických věcí zaběhlí. (O tom vypovídá i fakt, že sama kolegyně Eloise také nebyla seznámena s tím, jak admin B4 funguje a musela si udělat „průzkum.“ K jakým závěrům v průzkumu došla, jsme se už ale nedozvěděli.) Proto bych možná příště doporučila, aby všichni účastníci byli na případné úskalí upozorněni.
    To samé bych doporučovala v situacích, kdy má například jeden z týmů dotaz, který může ve velké míře ovlivnit vypracování (například využívání reálií). Pokud situace není zanesena v pravidlech, lze učinit dodatečné prohlášení, že od dané chvíle je toto součástí soutěžního řádu. Předejde se tak z(ne)výhodňování týmů. (Na takovém principu mimochodem fungují poměrně velké kolosy – světové mezinárodní organizace apod.)

    Havraspárské slečny se rozhodly ze soutěže odstoupit a není se čemu divit. I tak se skvěle předvedly a ukázaly, co v nich je. Vím, že i někteří další účastníci jsou z celé situace poněkud frustrovaní a demotivovaní. Ráda bych jim popřála, aby chytli druhý dech a pokud soutěž bude pokračovat, aby si ji pokud možno ještě užili. Hodně štěstí.

    1. Chtěla jsem se k této události také vyjádřit, ale řekla bych, že jste vše shrnula za mě, a tak to není úplně třeba. Naprosto s Vámi souhlasím a mimo to jste to i hezky napsala.

  13. Achjo. A tohle kvůli tomu, že holky do odkazu nenapsaly 7 znaků. h-t-t-p-dvojtečka-lomítko-lomítko. (Ani to nemohlo být 8, protože zadarmové WebZdarma nepodporuje https.) Nejspíš je to penalizace za to, že si pamatovaly adresu, tak neměly potřebu ji zkopírovat z prohlížeče. Jenže kdo z nás to http opravdu všude píše?

    Poznámku o kontrolování textů před odevzdáním nemůžu považovat za jinou než manipulativní. Opět, u odevzdání B4kového úkolu není náhled. Člověk si může texty zkontrolovat natisíckrát, ale že mu systém zruší odsazení nebo přilepí něco před odkaz, nezjistí jinak než pohledem na hotovou verzi, což je poněkud pozdě.

    Ale on mi značně manipulativní přijde celý článek. Porušení těch pravidel, které organizátoři porušit chtěli, řádně vykreslíme ve světle lidskosti, ale na zbytku budeme lpět; špatně sečtené kostky na bráně, které byly v tichosti opraveny, úplně zamlčíme; výměnu člena týmu odprezentujeme jako laskavost a vyjití vstříc, přičemž zatajíme, že nabídka vzešla od nás (popřípadě aniž bychom tento drb vyvrátili).

    A ještě vyzdvihneme hymnu, která využívá cizí hudbu, jakkoliv ozdrojovanou, přestože pravidla zakazují kopírování odkudkoliv a nařizují vypracovat vše vlastními silami. Pokud jsou pravidla úmyslně vedena ve volnějším stylu, možná bychom měli lpět spíše na jejich užitečnosti než na neměnnosti.

    (Spíše na okraj: Mám dokonce jisté pochopení, pokud někdo nominace chápe jako návrh, nikoliv jako závaznou sestavu, podobně jako nominace na filmovou cenu neznamená, že ji dotyčný dostane. Ale jistě, tohle v pravidlech je. Paradoxně by pro mě asi bylo méně trpké, kdyby byl Havr vyřazený přímo kvůli špatným nominacím, než nepřímo kvůli v zásadě technickým problémům.)

    Nu, co už. Havraspárský tým odstoupil, mě to mrzí, ale chápu to. Budoucnost teď vyhlížím s nejistotou, ale snad všichni zase najedeme na to, že Hrad je o zábavě.

    1. K té hymně, to je přesně jeden z problémů, se kterými jsme se potýkaly. Kdykoli jsme měly pochybnosti s tím, nakolik se pravidlo o autorské práci na něco vztahuje, tak jsme se ptaly. Práce s věcmi z fotobanky nám byla zatržena, to samé práce s reáliemi a věcmi, co na hradě vznikly po založení, citace že třeba ocitovat a cizí instrumentál, že je v pořádku, pokud jej odcitujeme. Nu, výsledek byl, že reálie jsme jako jediné vypustily a na tom vypracování je to dost znát, hymnu oproti tomu máme, přestože očividně zbytek týmů o podobné možnosti nevěděl,… Všichni jsme vlastně pracovali s jinými pravidly, my zaplatily za snahu se držet pravidel a s tím spojené dotazování,… Blázinec, nic víc.

  14. Drahé hradní obyvatelstvo,

    dovoluji si naposledy se vyjádřit k této situaci. Tímto komentářem bych chtěla objasnit všechno, co se zde objevovalo v komentářích a co i těmto věcem předcházelo.

    Začnu vůbec od začátku, protože mnoho z lidí se rozčiluje v komentářích nad pravidly. Pro vaši úplnou informaci, všem čtyřem kolejním ředitelkám byla poslána sova dříve, než porotcům. V této sově byla výzva k tomu, aby kolejní ředitelky (včetně kolejí, pokud je zahrnou) měly možnost se k pravidlům vyjádřit. Ze čtveřice kolejních ředitelek jsem obdržela zpět celkem trojici odpovědí. Jedna sova zpět obsahovala informace, které již v pravidlech obsaženy byly. Zbylé dvě ředitelky si vyžádaly i kopii pravidel a byly s nimi spokojené. Po tomto bylo domluveno, že pravidla tedy zůstanou stejná, jako byla v roce 2013.

    S tím souvisí i ona stížnost na užití „fotobanky“, akustiky k hymně a užití reálií. Jak bylo oznámeno týmům, které se zeptaly, možnost tu je. Havraspárským slečnám na hymnu bylo doporučeno uvést i zdroj, aby bylo jasné, co vše je jejich práce.
    Na jejich dotaz na obrázky z fotobanky jim bylo oznámeno, že použity být mohou, pokud se nejedná POUZE o spojování existujících obrázků a jejich úprava. Pro zájemce mohu zaslat celou konverzaci mezi mnou a slečnou Sardothien, která však (pro informaci všech) neměla zasáhnout do prvního úkolu a tým měla podpořit až v úkolu druhém.
    Možnost reálií pak byla komunikována se slečnou Vysvobozenou. Ta se ptala, zda může tým pracovat se životopisem kolegyně Rawenclav. Odpovězeno jí bylo, že to možné je, ale že by to měl být pouze jako odrazový můstek. Opět mohu doložit celou komunikaci se slečnou Vysvobozenou.

    Nyní bych ráda přešla k samotným věcem týkajícím se Havraspáru. Zajímalo by mne, kolik z vás se na tuto situaci podívalo ze strany organizátora. Ve chvíli, kdy již bylo umožněn velký ústupek ve smyslu nominace, udělat druhý ústupek a k tomu stejnému týmu, byl již velice hraniční. Kdybych umožnila druhý ústupek, nemohla bych tvrdit, že jsem zcela nestranná.
    K tomu ještě dodám, že výměnu slečen Vysvobozené a Sardothien jsem nebrala a stále neberu jako prohřešek proti pravidlům. Ano, tato možnost byla slečnám nabídnuta, neboť existuje případ z roku 2007, kde v týmu Mrzimoru nahradila slečna Esprit slečnu Prévoir.
    Nikdy jsem neměla v úmyslu označit slečnu, která nominaci udělala, za zlomyslnou a že by toto udělala schválně. Avšak tato obrovská chyba se stala a stát by se neměla. Upozornění na toto je jak v pravidlech, tak bylo na hradní bráně. Tedy prohřešek dotyčné prefektky byl velký a mohl neblaze ovlivnit šance Havraspáru. Ano, byla to dobrá vůle z mé strany a zároveň i touha udělat turnaj co možná nejzajímavější pro přihlížející.
    Pro ty, kteří nominaci do Bradavické čtyřky berou podobně, jako nominaci do filmových cen, mám smutnou skutečnost. Zatímco ve filmových cenách následně vyhraje jeden z nominovaných, v Bradavické čtyřce se zúčastní (=vyhrají) všichni nominovaní. Tedy je to stejné, jako nominace do sportovních klání. Pokud nemají dané sporty jiná pravidla (například biatlon), nominace týmu je finální a i kdyby se trenér roztrhal, nemůže povolat nikoho nad rámec své nominace.

    Nyní bych se ráda dostala ke změnám v kostkách. Zde si sypu popel na hlavu, neboť mé sečtené kostky byly z dopoledne poslední dne hodnocení. Před vypsáním na úvodní stránku jsem náhodně nakoukla do vypracování a vybrala vypracování Zmijozelu, ve kterém nebyla žádná změna. Naneštěstí proběhla změna od dvou porotkyň u jiných kolejí, které jsem si tedy nevšimla. Chtěla jsem se o tomto zmínit v článku, ale při přepisování mi toto uniklo. Tedy zde se omlouvám.
    Na to ale navazuje má výzva. Chtěla bych osobu, která se podepsala jako „:)“, aby zaslala omluvu všem čtyřem porotkyním. Klidně ji může dotyčná osoba opět vést anonymně, ale byla bych ráda, aby si tato osoba sáhla do svědomí a podívala se, co naznačuje svým prohlášením. Že si o mě myslí, že mám potřebu podvádět v takovéto soutěži, mě sice uráží, ale dokáži to přehlédnout. Avšak svým obviněním očernit čtveřici vážených osob tohoto hradu, i když nepřímo, by nemělo projít jen tak lehko, jak zde všichni velkoryse přehlížejí.

    A na závěr svých vyjádření, se vyjádřím k tomu, proč jsem přikročila k tomu, že tým Havraspáru dostal po 4 kostičkách od každé porotkyně ve všech odvětvích.
    Nádvoří čtyřky nevlastní žádný oficiální admin. Všechny změny na Nádvoří musí být vedeny přes vedení školy. Z tohoto důvodu jsem vedena mezi porotkyněmi, abych měla možnost si prohlídnout všechna vypracování, jakmile jsou k hodnocení. Stejně tak nemám žádná práva snížit / zvýšit hodnotu kostek u jiných porotkyň / u celých vypracování.
    Ráda bych k tomuto potrestání přirovnala penalizace v Sedmiboji. Maximální hodnota hvězdiček v Sedmiboji za kreativní úkol je 48 hvězdiček. Penalizace tam je buď polovina, nebo 20 hvězdiček. Dle mého průzkumu se víc jak jednou stalo, že student byl penalizován, i když nezískal ani 20 hvězdiček a tedy za vypracování získal naprostou nulu. Ačkoliv si s úkolem dal dotyčný také mnoho práce, dostal za něj nulu. Havraspár v tomto případě dostal 48 kostiček, což je o 80 kostiček méně než Mrzimor. Pro úplnost, je to 20 rozdílných umístění mezi těmito kolejemi.
    Pro úplnost uvedu příklad z roku 2013. Nebelvír si za třetí úkol odnesl o 44 kostiček více než Havraspár (1. a 3. místo). Naopak za druhý úkol Havraspár získal o 48 kostiček více než Nebelvír (1. a 2. místo), následně pak o 68 kostiček více než Mrzimor na třetím místě. Tedy pro ty, kteří mají pocit, že mé rozhodnutí zničilo veškeré šance na úspěch Havraspáru (a to i teoretického vítězství), by si mohli uvěřit, že minimum od porotce za část je 4 a třetí místo je 8. Není tento rozdíl 1 a 2.

    V tuto chvíli jsem hodně rozčarována chováním mezi hradními zdi. Mnozí z vás rádi poukazují na to, že si modrý tým dal obrovskou práci se svým vypracováním. Pro vaši informaci, s organizováním tohoto klání je mnoho práce. Strávila jsem nad celou přípravou se vším všudy mnoho svých večerů a to velice ochotně, protože jsem chtěla přispět k oživení atmosféry Bradavic. Ovšem skutečnost, že se lidé dokáží pouze zaměřit na to negativní, mne samotnou přivedlo do negativního stavu mysli.

    Na závěr svého komentáře bych ráda nadnesla věc k zamyšlení pro všechny, kdo se dočetli až sem. Proč se do takovýchto soutěží hlásíte (včetně podobných mudlovských)? Abyste vyhráli? Abyste někomu jinému dokázali, že na to máte? Případně sami sobě chcete ukázat, že to dokážete? Či chcete předvést to, co ve vás je? Nebo snad si chcete soutěž užít? Přesně první dvě možnosti vždy vyvolávají negativní emoce a to i u fanoušků. Mluvím ze zkušeností všude kolem sebe i mé samotné. Pokud se hlásíte kvůli zbylým třem možnostem, zlomit se dokážete jen sami.

    Přeji hezký zbytek večera a konec tohoto týdne.
    Eloise Elvenshade

    1. Proč jsem se do klání přihlásila? Abych reprezentovala kolej, abych se potkala s příjemnými lidmi. Abych si to náležitě užila a dala průchod své kreativitě.
      Kolej reprezentuji stále a příjemné lidi kolem sebe mám (jak tým tak ostatní účastnice). Kreativně se též vyřádím. Je zde ale jedno podstatné ALE:
      Soutěž si již neužívám. Nad celou visí velký černý mrak, jehož stín nakonec dovedl jeden z týmů k odstoupení a mnohé ostatní k pochybám.

      Jak na tohle klání budu vzpomínat? Nevím, možná bych raději zapomněla. 🙁

    2. Ráda bych se tedy upřesnila – neříkám vůbec nic o porotkyních, ty podle mne odvedly skvělou práci. Problém mám jen s vámi. Nejenže jste se ani neobtěžovala moji zprávu popřít, pouze jste užila svého oblíbeného guilt shamingu, ještě jste to zahodila, jako co si to vymýšlím za blbosti.

      Přitom ve vaší pravomoci je hýbat s finálním hodnocením – skrze první kategorii. A to by tuto chvíli bylo naprosto akceptovatelné, to má být vaše práce. Ale říkat porotkyním jak mají hodnotit? To je velmi přes čáru. Jak sama říkáte, na hranici fair play. Neříkám, že jste je ovlivnila i co se týče dalších kolejí, ale najednou nemám důvod to i naprosto popírat. Protože co si ony počnou proti své „nadřízené“? A pro jistotu to řeknu ještě jednou – kdybyste mne znovu špatně pochopila – nelze se odvolávat pravidla, pokud je sama nedodržujete. Měňte si v kategorii Formálních náležitostí hodnocení podle vlastního nejlepšího úsudku, ale do zbývajících hodnocení se ani nesnažte šahat. Nemáte s nimi co dělat ať se vám to líbí nebo ne. Přesně jak vaše „překontrolovaná“ pravidla určují.

      Zároveň mě velmi baví, jak celý problém vznikl Havraspárem, který ani nedostal příležitost si zpracování zkontrolovat po vložení do systému (díky čemuž onen špatný odkaz vznikl) a vy, která jste měla příležitost důkladně zkontrolovat počet kostiček jste to stejně neudělala. Můžete je tedy pak vůbec odsuzovat?

      A prosím, je jasné že všichni udělali spoustu chyb. A všichni je také doznali – teda kromě vás. Vy jste se jen rozhodla všechny urážet a manipulovat do přesvědčení, že jste nejlepší na světě. A omluva za chyby nikde.

        1. +přidává se k Lessien a Helen Miltonové o kousek níž+
          Hodně štěstí a nervů všem soutěžícím, kteří pokračujete 🙂

      1. Ale drahousku, co jsi řekla v první zprávě? Že organizazorka je nechutná bestie, co si dělá s kostickami co chce. V tu chvíli jsou porotkyne jen loutky v její velké hře. Pokud se dokážeš sama podívat do zrcadla a brát to jako správné? Tleskám ti. Stejně jako těm, kterým se tento komentář líbí. Protože morální hranice máte jinde.

        Chtělo by to první myslet, pak začít s guilt shamingem, vid?

        Nechtěla bych být tvá známá . Jednou bych se ocitl as kudlouv zádech, kdybych ti stala v cestě.

  15. Já mohu za sebe říct, že jsem od této soutěže čekala hodně, ale nakonec předčila má očekávání, v negativním smyslu. Budu pokračovat dál, abych nezklamala svůj tým, ale rozhodně už nemám žádnou motivaci a stala se z toho nepříjemná povinnost.

    Vaše vyjádření jsou opět ty stejné fráze, překrucování a vymlouvání se. Opravdu mě mrzí, že nemáte charakter na to, přiznat svou chybu.

  16. Když si tak vzpomínám na celohradní soutěže, které jsem zažil, nijak mě současná atmosféra nepřekvapuje. (Vždyť ji konec konců v malém můžeme někdy ochutnat i při kvidyči.) Co by ji mohlo odehnat? Leda pokora. Ale kde ji vzít?

  17. Pokud pracuje madam Eloise s pravidly Sedmiboje, měla by si připomenout, že v roce 2010 došlo po několika diskuzích k tomu, že byly zpětně změněny hvězdičky za hodnoceni praktické části úkolu, který již proběhl, a to všem soutěžícím.

    Pokud jste chtěla zasáhnout, mohla jste nechat porotce hodnotit vše tak, jak chtějí a nechat je, aby dali Havrasparu kostičky za jejich vypracování tak, jak si zaslouží.
    A poté jste jim mohla strhnout kostičky v rámci formální náležitosti za špatný odkaz a ony vyslane sovy porotcům, když od vás odpověď nepřicházela.
    Tak by bylo hodnocení naprosto stejnych pravidel jako v Sedmiboji.

    Absence možnosti náhledu před odevzdáním vás však mohla napadnout, a mohla jste poprosit vedení školy, aby takový náhled umožnilo ještě před zahájením soutěže.
    Také se nedomnívám, že by se tři odpovědi kolejních ředitelek ohledně pravidel nesetkaly s žádnou odezvou a žádosti či návrhem na změnu.
    V pravidlech stojí, že mají být jedinci všestranne nadání…
    Ale je to velmi rozsáhlý pojem a možná by bylo zavhodno uvést, že je třeba počítat i se znalostí programování webů. Na což ae mohly týmy pak i lépe připravit.
    obecně si myslím, že práce na webu je hodnocena podstatně více, protože dá více práce, než třeba forma odevzdání v podobě souboru třeba pdf.

    Proč tedy před samotnou soutěži nevznikl také admin a pracovní a odevzdávaci admin pro tým, aby měli všichni rovnocenné podmínky pro vypracování, tedy aby nebylo nutné ovládat tvorbu webů?

  18. Nedá mi to, abych nereagovala… Dlouho jsem svou účast zvažovala a říkala si, aby mi to nebylo líto, když se nezúčastním. A po celé této kauze mi to lito není.

    Nechci soudit ani organizátora ani účastníky, ale ani trochu se nedivím, že to účastníkům vzalo chuť do dalších kol . Souhlasím se Zpytlem, že začalo-li první kolo už takhle,pak opravdu je na zvážení, zda vůbec pokračovat.
    Celý náš hrad má být o zábavě a očividně tohle už se zábavou a radostí nemá moc společného…

    Přeji všem týmům pevné nervy a pokud se jim povede ještě trochu te radosti z toho mít, jedině dobře.

  19. Neměla jsem v plánu reagovat, ale sdělení slečny Eloisie, že nedošlo k úpravě pravidel, není pravdivé.

    Možnost odebrání až poloviny udělených kostiček za nesplnění formální požadavků vzešlo z mého návrhu. Vznesla jsem prosbu, aby v případě nedodržení základních podmínek, byť by bylo vypracování sebekrásnější, nebyla možnost získat první místo. Výsledek, že může dojít až k odebrání poloviny udělených bodů je dle mého velmi přísný, ale zároveň spravedlivý a nutí týmy se plně soustředit na zadání a nic nevynechat.

    Vzhledem k tomu, že v předchozích ročnících k žádnému odebírání kostiček za nesplnění formálních záležitostí nedocházelo, je vidět, že k úpravě pravidel došlo. Byť slečna Eloisie tvrdí opak.

    Co se týká omluvy v článku za nezodpovězení dotazu na sovu, k tomuto se nebudu vyjadřovat. Můj dotaz byl dodatečně a dostatečně vysvětlen informacemi v článku a zbytečné rýpání se v tom by stejně nic nezměnilo.

    Celkově mohu říct jen to, že jsem z přístupu kolegyně zklamaná.
    Modrému týmu děkuji za účast v prvním kole, a byť mne mrzí, že se nehodlají dále účastnit, plně je chápu.
    Zbylým účastníkům přeji, aby je vypracovávání dalších kol dále bavilo.

  20. Sice pochybuji, že někdo ještě komentáře tady čte, ale přijde mi smutné nebo spíše nevím jak popsat svoje pocity a zklamání z toho že tým Havraspáru byl trestán za chybu adminu. Protože určitě si tam tu adresu Hogu před to napsali úmyslně.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *