Za lepší zítřky!

| Vydáno:

Mudlové tady u nás, v Česku, v dnešních dnech rozhodují o své budoucnosti. Vybírají si svého budoucího vůdce. Poprvé v historii si volí prezidenta přímo.

Ve 14 hodin, pátek 11. ledna 2013, začaly první přímé volby prezidenta v Česku. Kandidátů bylo hned devět a voliči stáli před nelehkým rozhodnutím. Mají zvolit menší zlo, nebo to o kousek větší, slibující zároveň větší výhody? Už dlouho dopředu vtipkovali o svých povedených kandidátech, kdo se však aspoň trochu zajímá o řízení této země, nakonec vstal a došel do volební místnosti. Abych nezůstala u mudlů, což ani nebylo mým plánem, skutečnost, že si právě volí prezidenta mě inspirovala k zamyšlení, jaká je vlastně naše kouzelnická samospráva.

V současnosti zodpovídá za správu veškerého kouzelnictva pouze jedno ministerstvo, sídlem v Londýně. Jelikož má nespočet odborů a oddělení, je jeho pole působnosti rozšířené, a tak si zvládá ohlídat většinu kouzelníků (výjimkami jsou někteří léčitelé v nevyspělých státech, kteří ovšem nejsou nikterak nápadní). Ministr však může být jen jeden. Jde o funkci nanejvýš prestižní, nejeden kouzelník by pro to místo zemřel. Jenže, jak se někdo stane ministrem kouzel?

Ministr financí bývá do své funkce dosazen. Myslím, že orgány, které ministra kouzel jmenují, mají dostatečné pověření k takovému činu. Jenže dosazení například Kornelia Popletala zpochybnilo jejich zdravý rozum. Když jsem v síni vznesla otázku, jakže se vlastně někdo stane ministrem, jediný, kdo se ozval, byl jistý havraspárský student s názorem, že asi losují. Ano, případ starého dobrého Popletala na to opravdu vypadá.

Otázka zní: dala by se v kouzelnickém světě aplikovat přímá volba ministra, kterou nyní testují mudlové? Zavedení přímé volby by znamenalo především logistické problémy. Koncentrovat všechny kouzelníky světa na jedno místo, popřípadě sehnat jejich hlasy přinášené sovami na určené místo, to by dalo práce. Zároveň ošetření proti podvodům by dalo pořádně zabrat. Dalo by nám to však možnost sami si zvolit cestu ke svým „lepším zítřkům“.

Když se na to podíváme z druhé strany, v kouzelnické samosprávě není zas tolik možností výběru. Na ministerstvu se v současné době nenachází nikdo s výrazně odlišnějšími názory, ani žádná skupinka radikalizovaných lidí, jako například nacisté. A konec konců, kromě pár výraznějších chyb, jako byl právě Popletal, ministři nebyli tak špatní. Je tak otázkou, jestli se volba ministra kouzel vůbec někdy dostane do rukou nás, obyčejných kouzelníků.

Než se tak ale stane, je tu pro nás stále možnost připojit se k mudlům a zvolit prezidenta. Často si vybírat nemůžeme, tak využijme příležitost a hurá do toho!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *