Statistika zkoušek OVCE a KOZA Léto 2020

| Vydáno:
Statistika nuda je, má však cenné údaje. NKÚ a CKÚ už jsme spolu probrali a v dnešním článku přijdou na přetřes ty zřejmě o krapet důležitější a náročnější zkoušky. Kolik odvážných se letos o úspěšné složení zkoušky pokusilo? A kolika se to opravdu povede?

Datum 7. června znamenalo pro pár studentů poslední den pro odevzdání zkoušek OVCE a KOZA. Většině obyvatel již výuka skončila a začaly prázdniny, ale pro tyto jedince to odevzdáním písemné práce teprve začalo. Nejdřív musejí počkat na ohodnocení práce a následně v dalších dnech je čekají ještě ústní zkoušky.

Celkově se letos upsala ke složení zkoušky statečná desítka, konkrétně osm studentek, jeden student a jedna profesorka. Jde o šest zkoušek OVCE, zbylé čtyři zkoušky jsou zkoušky KOZA. Takovou zkoušku skládá každý kouzelník jen jednou za život a může si vybrat jen jeden předmět, ze kterého si ji chce udělat. Zkouška OVCE potom otvírá dveře rozšiřujícímu studiu, ale i třeba profesorskému hábitu nebo jiným hradním postům. Dalším rozdílem těchto zkoušek oproti NKÚ a CKÚ je, že musíte svou zkoušku i ústně obhájit před vypisujícím profesorem a přísedícími. Na tyto obhajoby se může přijít podívat každý člen hradu, většinou se odehrávají v Severní věži ve večerních hodinách.

Nyní už k jednotlivým kolejím. V Havraspáru mělo možnost skládat zkoušku OVCE osm lidí, odvážila se půlka. Tou první odhodlanou slečnou je Annie Reprobate, která snad úspěšně odevzdala svou práci z předmětu Kouzelnické svátky. Cesmínu Hardy naopak zase zaujal Literární seminář – poezie. Nicolette Marique Leroy se rozhodla svou zkoušku kouzelnické dospělosti skládat z Dějin čar a kouzel. Poslední modrou slečnou, která letos měla poslední měsíc na škole asi trošku hektičtější než obvykle, je Miraell Eliranne. Tu zaujaly Lektvary. Zkoušky KOZA se z rozšiřujících ročníků letos nerozhodl skládat nikdo, ale tato zkouška není důležitá k postupu do dalšího ročníku a je dobrovolná, tudíž ji neskládá většinou mnoho studentů.

V Mrzimoru si mohli zapsat zkoušku OVCE čtyři dívky. Nakonec tu máme ale od každé zkoušky vypsanou jenom jednu. OVCE z Psychologie si vyprosila bývalá primuska, Susan Cooková, a KOZU z Péče o kouzelné tvory skládá vždy barevně oblečená Patricia Baloure. Před oběma slečnami smekám pomyslný klobouk, protože u toho zvládají s přehledem bojovat v B4.

Nebelvír měl čtyři adepty na složení zkoušky OVCE, ale ani jeden z nich se letos nepřihlásil. Asi letos neměli dostatek času a sil. Nenajdeme tu ani žádného nového adepta na absolventa zkoušky KOZA.

Ve Zmijozelu mohlo složit OVCE šest studentů, ale cestu k nim našel jen Zpytlehněv Zďáblíkov, který se rozhodl pro Šéfredaktorské minimum. Konkrétně na jeho práci jsem zvědavá, protože známý zmijozelský student často oplývá velkou originalitou. U hadů však převažují zkoušky KOZA – zkoušku se rozhodly zkusit rovnou dvě dívky. Keša z Borové zkusí zabodovat s Literárním seminářem a Lucy de Lioncourt snad oslní profesorku prací z předmětu Lektvary.

Jediný nestudentský diplom z KOZY bude nejspíše (snad tedy!) udělen Mintace Orionis. Ta skládala letos i zkoušky CKÚ. Pro KOZU si vybrala předmět Symbolika kolem nás.

Těchto zkoušek je každoročně vypsáno méně než NKÚ a CKÚ, a tak se ještě, aby tento článek nebyl tak krátký a neobsáhlý, podíváme i na porovnání zkoušek v průběhu let. Pokud by se podařilo všem čtyřem adeptkám úspěšně absolvovat zkoušku KOZA, bude to v historii první rok, kdy zkoušku složí více než tři kouzelníci. U OVCÍ by to mohl být po dvou letech, kdy v Létě 2019 zvládli OVCE jen dva studenti a o rok později o jednoho navíc, úrodnější rok. Snad se to číslo bude rok co rok zvyšovat a přiblížíme se nedaleké minulosti, kdy se během jednoho roku touto zkouškou zvládlo prokousat třeba i osm studentů (Zima 2019).

Deset lidí, devět chutí. Jediným předmětem, ze kterého byly vypsány dvě zkoušky, se staly Lektvary – jednou pro zkoušku OVCE a jednou pro zkoušku KOZA. Jména profesorek se však opakují už krapet více. Těchto deset zkoušek vypsalo šest profesorek. Dvoje OVCE a jednu KOZU vypsala Anseiola Jasmis Rawenclav, která musela mít letos opravdu kreativní období, protože vypsala mnoho různorodých zkoušek. Ale je vidět, že její předměty jsou oblíbené a studenti je mají rádi. Po dvou zkouškách vypsala Barbara Arianne Lecter (OVCE + KOZA) a Nerys Heliabel Ghostfieldová (2x KOZA). Po jedné zkoušce a tedy trochu méně práce s domlouváním na termínu ústních zkoušek budou mít Renée Carlisle, Lilien Emity Meissed a NaSaŠí Jackson.

Když to spočítáme dohromady i se zkouškami NKÚ a CKÚ, bylo letos vypsáno 69 zkoušek. To, že si někdo zkoušku zapíše, však neznamená, že ji zvládne napsat a úspěšně složit, ale doufám, že všech deset výše zmíněných adeptů se s tím popasovalo. On to totiž není zas takový bubák, jak se zdá. Snad bude příští rok minimálně stejně hojná účast. Jsme zvědaví, co nám rok Zima 2021 přinese.

Pro Denní věštec
Amanda Wright

Komentáře

  1. Přeji všem studentům, kteří se ke zkouškám přihlásili, aby je dokončili v pohodě a s úsměvem na tváři. A velké „vivat“ vysílám směrem k profesorům, kteří na druhé straně naše díla hodnotí. Protože jedna strana by nemohla existovat bez druhé … a ani bez jedné z těchto stran by nemohl existovat náš Hrad.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *