Mezinárodní den trpaslíků

| Vydáno:
Trpaslíci patří do života kouzelníků stejně jako domácí skřítci. A stejně tak, jako patří ke kouzelníkovi hůlka, mají i trpaslíci své důležité místo. A proto slaví svůj mezinárodní den. Říká se, že přinášejí štěstí a jsou symbolem pomocníků v zahradě. Objevují se v pohádkách, filmech, legendách, jsou hrdiny a dokonce se o nich i zpívá. Pojďme se o nich dozvědět něco víc.

Mezi nejznámější trpaslíky patří bezesporu Dědeček Hříbeček z pohádky Mrazík. V přírodě můžete najít vcelku zajímavou Trpasličí skálu v Jetřichovicích nebo můžete navštívit místo v Rynarticích, kde se nachází skalní masiv, do kterého Eduard Vater vytesal trpaslíky.

I zde na hradě máme své trpaslíky. Jsou však pečlivě ukrytí. Málokomu se poštěstilo je zahlédnout. Schovávají se před námi, kouzelníky, protože se kouzelníků straní. Je to již dávno, co se po hradě procházeli a nechali se vídat. Pomáhali na zahradách, pracovali, starali se o pozemky. Dnes však spatříme trpaslíky velmi vzácně, a to právě proto, jelikož se na nás zlobí. Před mnoha a mnoha lety zde na hradě žili trpaslíci volně a šťastně. Měli své domy, práci, děti, kouzla i hůlky. Jednoho dne se však stalo neštěstí. Jeden malý trpaslíček, u mudlů by se mu říkalo batole, našel zapomenutou, ztracenou kouzelnickou hůlku. Hrál si s ní, žužlal a olizoval ji. Z dochovaných vzpomínek víme, že došlo k velikému záblesku. Shořela půlka sovince a probořil se Godrikův Důl. Několik dnů potom na hradě panovalo velké vzrušení. Trpaslíci i kouzelníci se hádali, kdo za neštěstí může, a nakonec se spolu přestali bavit. Nekomunikovali, stranili se a stále více se odcizovali. Dnes spolu udržují pouze nezbytné styky, provádějí obchody, ale víceméně jsou vztahy velmi napjaté. Kouzelníci k trpaslíkům chovají úctu, nedokážou však zapomenout na zničení části hradu, které považovali za následek nedbalosti.

A protože kouzelníci jsou velmi dychtiví po nových informacích, máme tady pro vás ještě několik zajímavostí o trpaslících, ale abyste to neměli tak jednoduché, připravili jsme pro vás malý kvíz. Správné odpovědi najdete na konci článku.

1. Jak se nazývá věda o trpaslících?
a) mamologie
b) scientologie
c) nanologie

2. Podle některých odborníků se dá za pravěkého trpaslíka považovat:
a) Věstonická Venuše
b) Picassovo dílo Avignonské slečny
c) Pazourek nalezený na Moravě

3. Úplně první trpaslíci pocházejí z:
a) Ruska
b) Německa
c) Polska

4. První trpaslíci se odlévali z:
a) železa
b) hlíny
c) olova

5. Které české město je známé trpaslíky?
a) Opava
b) Brno
c) Ústí nad Labem

A víte, jak se řekne trpaslík i v jiných jazycích? Například německy je trpaslík der Zwerg, anglicky dwarf, estonsky kääbus a rumunsky pitic. Italština užívá výraz nano a chorvatsky je to patuljak.

Trpaslíci, ať už zelení, žlutí, jakkoli barevní, mají svou historii. Někdo je má rád, jiný je přehlíží a někomu jsou doslova odporní. Každopádně jsou s námi propojení historií i časoprostorem. A proto pojďme hledat trpaslíky v jejich velký den a pomáhat jim ze všech sil. Ať je i nadále Společnost pro ochranu skřítků na nás hrdá. Jistě do svých řad přijmou nové členy.

Správné odpovědi: 1C, 2A, 3B, 4B, 5C

Pro Denní věštec
Petromila Nivalis

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *