Trénování chytačů aneb koho uvidíme na hřišti?

| Vydáno:
To jsem se zase po delší době účastnila většiny kolejního famfrpálového tréninku. Od dob, kdy jsem trénovala pravidelně, se zase tak moc nezměnilo. Po celou dobu zápasu hladová kapitánka, nadšení z naskakujících procent a počítání hodin do konce. To vše zůstalo. Jen válka o post chytače byla o něco zuřivější…

Určitě to ale není jen problém žlutých. Hráči, kteří mají natrénované všechny posty kromě chytače, se postupně hromadí ve všech kolejích. Je to logické, zatímco brankář, odrážeč a snad i střelec se dají natrénovat na mistrovskou úroveň s větším úsilím za jeden trénink, chytač je otázkou minimálně tří sezón. Navíc je omezený tím, že tlačítka se u něj objevují až po první hodině od začátku tréninku.

Nelehkým úkolem kapitána je pak se s takovými hráči nějak popasovat. Když už natrénuje tři posty, dá se očekávat, že bude chtít dokončit i ten čtvrtý. Ať už pro úplnost, nebo „jen“ kvůli docela vzácnému magíkovi. Mají mít přednost spíše ti starší? Nebo ti, co mají možnost účastnit se většiny zápasů? Nebo snad úplně někdo jiný? Ačkoli si většinou vystačím sama, dnes jsem nemohla jinak a poptala se na problematiku trénování chytače samotných famfrpálových kapitánů.

Jako první přiletěla odpověď od Eliah Tailesové, které jsem se ptala spíše pro úplnost. V Havraspáru se totiž tento problém týká zatím jen tří hráčů:

„Přednost mají ti, kterým zbývá nejméně procent do stovky. Většinou tam střídáme tři lidi. Samozřejmě bych ráda dala přednost i nováčkům, ale jako kolej, která chytače na stovce potřebuje jako sůl, musím brát ohled na to, že třeba takové Lilien zbývá opravdu jen „pár kliků“.“

Hned nato odpověděla i Elanis Aelana Roselfová. V této koleji jde o šest lidí, což také není tak strašné. Jak to tedy chodí s chytačem ve Zmijozelu?

„Já jsem kapitánem teprve krátce, takže jsem vlastně žádný vážný problém s trénováním chytačů neměla. Nicméně praktikuji taktiku „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Vše ovšem také záleží na domluvě. Máme takové nepsané pravidlo, že hráč s více procenty na chytači bude trénovat přednostně, přece jen má k cíli o něco blíž.“

Největší nátřesk na post chytače se dá očekávat v Nebelvíru, kde je takových hráčů hned 11. Vyjádření Rebeccy Shadowfang mou domněnku ale vyvrací.

„Neříkala bych tomu zrovna problém, ale je pravda, že není výjimkou, když se na tréninku sejdou tři, čtyři hráči najednou, kteří chtějí trénovat chytače.
Je sice pravda, že v koleji jich je daleko víc, ale ne každý může v termín tréninku a ne každý chytače trénovat chce. Fakt, že se dá získat 1 % za víc než hodinu, a že na úplné dotrénování je potřeba víc než 120 hodin, dost lidí odradí.
Snažíme se k tomu přistupovat spravedlivě, ale samozřejmě ne na každého se dostane. Protože ale máme v koleji v současnosti tři aktivní stovkové chytače, není potřeba dotrénovaní dalšího akutní.
Je pravdou, že je/jsou v koleji osoba/osoby, které jsou preferovány, ale není to vyloženě diktatura. Vždyť to má být zábava. Nařiďte někomu, že musí dotrénovat chytače během dvou, tří ročníků a už to moc velká zábava nebude.
Já vím, teď někdo namítne, že nařizování není nutné. Ano, jsou nadšenci, kteří chtějí a můžou trénovat ve dne v noci, ale těch je opravdu jen pár. Pak je pár dalších, kteří jsou rádi za každé další procento a rádi si zatrénují, ale nijak to nehrotí, ten zbytek nikam nespěchá a má v plánu si to dodělat výhledově.“

A konečně nesmí chybět ani názor žluté kapitánky Ywy od Roztodivných. V Mrzimoru je takových případů hned devět:

„Nevím, jestli můžu říct, že se s problémem chytačů vyrovnávám špatně, ale opravdu nejde zrovna o nejideálnější situaci.
Je snad všeobecně známé, že se o způsobu trénování u nás v koleji vedly debaty. A vzhledem k naší současné situaci, kdy nemáme chytače, kterého potřebujeme opravdu nutně, dostávají přednost ti nejlepší, abychom měli co nejdříve alespoň nějakého.
Samozřejmě bych byla úplně nejraději, kdyby se nic takového nemuselo řešit a mohli by trénovat všichni, ale jinak, pokud bychom měli dostatek aktivních hráčů na chytání a zastupování, bych vřele uvítala systém, v němž by se střídali všichni, kteří chtějí trénovat. Stejně jako je tomu u ostatních postů.“

Jak je vidět, ani koleje, které mají mistrovských chytačů hned několik, tento post zpravidla nepropůjčují nováčkům. Trénování chytače je výsadou spíše těch starších průbojnějších hráčů a tahanice (v rámci mezí) o tento post k famfrpálu prostě patří.

Závěrem ještě jednou velké díky za odpovědi všem kapitánkám!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *