Závěrečná slavnost Léto 2020

| Vydáno:

Zazvonil zvonec a školnímu roku Léto 2020 je konec. Přinesl nám toho zase rozhodně spoustu – poučili jsme se ze svých chyb, radovali ze svých výsledků nebo si našli nové kamarády. Zbývá jediné, tedy patřičně se s uplynulým rokem rozloučit a zase přivítat ten nový. Jak už je zvykem, zhodnocení celého roku proběhlo na Závěrečné slavnosti, která se konala letos 27. června od 18 hodin již tradičně ve Velké síni. A co všechno se dělo, zaznělo a bylo řečeno?

Bylo patnáct minut před šestou hodinou a já kontrolovala, zda jsem si nespletla datum nebo čas. Na hradě bylo lidí poskrovnu a ve Velké síni poněkud klid a ticho. Možná všichni čekali, až se objeví na stolech jídlo, protože před slavností se držel půst. Postupně však začaly do místnosti proudit davy vymóděných studentů i profesorů a vesele se zdravily. Přesně v 18 hodin se stoly zaplnily jednohubkami, ovocem a zeleninou a o pár minut později ředitel školy Nimrandir Elénére přistoupil k pultíku a zahájil celou slavnost. Proslov začal malou statistikou. Letos se udělilo 273 známek 123 studentům našeho hradu. Nejzaplněnější vysvědčení obsahuje 30 známek, druhé nejzaplněnější pak 12.

Větší číselnou statistiku a zhodnocení roku nám přinesl Filius Orionis, inspektor výuky, kterému pan ředitel vzápětí předal slovo. Nejdříve porovnal minulý a letošní rok. Letos se počet rozdaných vysvědčení skoro nezměnil, avšak zapsaných předmětů oproti minulému roku není ani polovina. Profesor pochválil a vyzdvihl tři nejpilnější studentky – Unu Vinonu Flare, která dokončila 10 předmětů, Klotyldu Malíkovou, která na vysvědčení měla známek 12, a zmijozelskou stálici a odrážečku Bibi Anne, které letos přineslo štěstí číslo 30. A žádná z jejich známek nebyla horší než Výborná. Dále přišly na přetřes i semináře. Uniknout jediný seminář si nenechaly Newika Shelley Lovecraft, Saiph Lacaille, Bibi Anne, Lucy de Lioncourt a Skylar Blair Anderson. Ale maximální počet seminářů si nezapsaly jen tyto studentky, ale nadměrné nadšení pro vzdělávání prokázaly i Any Dawson a Mintaka Orionis.

Pochvaly se dočkali i profesoři, kteří aktivně otvírali spoustu tříd a vypisovali semináře. Speciální pochvalu a poděkování odeslal pan Filius kolegyni Anseiole Jasmis Rawenclav, která letos slaví významné jubileum – třicátý rok za katedrou – a profesorkám Aki san Marino a Janel Weil, které potom dokončují rok dvacátý. Za Denního věštce přeji do dalších let spoustu energie a nápadů. Inspektor výuky taky povýšil Any Dawson, Nerys Heliabel Ghostfieldovou, Mischel Binghum a Zendaera Amattise na řadové profesory. S povýšeními profesor Orionis neplýtval a za dlouhodobou aktivitu si stav zasloužilý profesor zasloužili Nicholas McElen, který letos učí již čtrnáctým rokem, Lilien Emity Meissed, která sedí za katedrou roků třináct, Selena Enail Smithová s patnácti odučenými roky a nakonec i Sally-Ann Olson, která sice není v profesorském hábitu tak dlouho jako její kolegové, ale profesora svou prací přesvědčila o tom, že si tento titul zaslouží. Picatrixův řád čarodějů byl letos udělen rovnou dvakrát. Za dobrou zpětnou vazbu, kvalitní hodiny a různorodost předmětů si řád odnesla Barbara Arianne Lecter. Druhý řád byl udělen NaSaŠí Jackson, která byla aktivní především v letech předešlých, avšak sama si řád udělit nemohla, a tak to pan profesor letos napravil.

Nejenom semináře a výuka jsou důležitou součástí roku, a tak dostal slovo supervizor soutěží Tadäus Trottertickler. Ještě než začal vůbec mluvit, zazněl potlesk a mohli jsme pozorovat uznalé pokyvování hlavou, protože pan ředitel se při vyslovení obtížného jména nezasekl a dokonce ani nezakoktal. Sama smekám pomyslný klobouček. Pan profesor svoji premiéru u pultíku zvládl na jedničku, nejdříve poděkoval všem, co se podíleli na chodu soutěží, poté nás seznámil s šokujícími čísly. Letos bylo vypsáno krásných 504 soutěží a zadavatelé doposud opravili neuvěřitelných 12 338 příspěvků! Poté profesor Trottertickler vytáhl jakýsi pofidérní zmuchlaný papírek a oznámil, že Řád kouzelného pera letos neudělí, a to z důvodů, že ve své funkci není zrovna dlouho. Adeptů je prý však více než dost, takže pokud vydrží aktivita, tak příští rok bude asi řádů hojná úroda.

Poté se k pultíku přesunula koordinátorka zkoušek Anseiola Jasmis Rawenclav. Madam profesorka byla chudák trochu zmatená, protože nečekala, že vůbec na slavnosti slovo dostane. Odkázala na statistiky v Denním věštci, pochválila za hojnou účast u zkoušek, taky zadávající, kdy vyzdvihla především kolegyni Nerys Heliabel Ghostfieldovou, která si prý se zadáními nesmírně vyhrála a dala si s nimi opravdu velkou práci. Pan ředitel si poté vzal slovo zpátky a představil nám slečny, kterým se letos podařilo složit tu nejvyšší možnou zkoušku, tedy zkoušku KOZA. První z nich je Keša z Borové, expertka v oblasti Čarotvorby, dále Lucy de Lioncourt, expertka v oblasti Lučby, v neposlední řadě taky Mintaka Orionis, která se stala expertkou v oblasti Sesílání kouzel, a nesmíme zapomenout na novopečenou expertku v oblasti Péče o tvory Patricii Baloure. Následně si svůj diplom převzaly za zkoušku dospělosti, tedy zkoušku OVCE, postupně Susan Cooková, Nicolette Marique Leroy, Miraell Eliranne, Cesmína Hardy a Annie Reprobate. Obecenstvo je odměnilo a potěšilo nemalým potleskem a početnými gratulacemi.

Následně dostali slovo kolejní ředitelé, aby mohli zhodnotit rok, pochválit své svěřence a hlavně předat řády. Kolejní ředitelka Havraspáru Eleanor Blackfoot udělila řád Roweny z Havraspáru dívce, která opečovává svou kolej, je vidět taky na famfrpálovém hřišti a má na svědomí spoustu prázdných měšců. Pokud jste ze stručného popisu nepoznali, o koho jde, s radostí vám představuji držitelku ceny zakladatele pro Léto 2020 Isabell Tenebris. Profesorka předala slovo mrzimorské kolejní ředitelce Orestě McCollin Vianuevě, která se rozhodla po dlouhém uvažování pro dívku, která reprezentuje svými činy a svým chováním Mrzimor. Cenu Helgy z Mrzimoru si odnesla Helen Miltonová, která se zmohla jen na otevření pusy a nevěřila asi ani svým očím ani uším. Než se stihla vůbec vzpamatovat, už u pultíku stála další kolejní ředitelka. Eillen McFir Elat měla prý letos opravdu jednoduché rozhodování. Její adeptka na cenu byla totiž aktivní, věnovala se koleji a přihlásila se i do B4. Řád Godrika Nebelvíra si zasloužila za letošní úspěšný rok Christina Elizabeth Stark. Jako poslední se ukázala před obecenstvem i NaSaŠí Jackson, která tuto těžkou povinnost, tedy vybrat jen jednoho studenta k ocenění, vykonávala letos naposledy. Řádem Salazara Zmijozela ocenila energickou Loralei Silwerin za velký přínos pro kolej, mnoho skvělých nápadů a dlouholetou vytrvalou práci.

Aby pořád jenom nemluvili jenom fialoví, dostali se k slovu i studenti. Avšak nastalo hrobové ticho, kde šlo slyšet jenom chroupání zeleniny. Naštěstí se probudil Connor Ian McBrownnies, zástupce Studentské rady, a už si to šinul přímo k pultíku. Je dobře, že svou chvíli nepropásl a mohli jsme si poslechnout pozornost strhující proslov plný velmi zajímavých zvratů! Okouzlení a unešení studenti chtěli udělit rovnou tři řády Vox Scholaris, ale potom se strhla mela, protože tři jména všem přišla nějak moc. Nakonec pečlivě zvážili všechna pro a proti a rozhodli se pro jedno jméno, které nám však Connor zprvu nechtěl prozradit, možná proto, že si nechtěl zlámat jazyk. Každopádně po pečlivém napínání jsme se dozvěděli, že ocenění si letos převezme pan Tadäus Trottertickler. Vzhledem k tomu, že Studentská rada se nerozhodla udělit řád Spiritus Magicus, další zajímavý příběh jsme si již nevyslechli. Connor utřel pot a zase cupital zpátky.

Pak přišlo na řadu Školní famfrpálové mistrovství letošního roku. To bylo letos dosti napínavé a zajímavé. Nakonec se nedostal na vítězné stupínky Mrzimor. Bronzovou příčku získali bojovní nebelvírští lvi, druhé místo mohl oslavovat Havraspár. Nejvyšší příčku, nejlepší umístění, zkrátka nejsportovnější kolejí letošního roku, která se může pyšnit nemalým počtem zapálených famfrpálistů, je Zmijozel. Kapitánka Ontaria Emori Reyes hrdě převzala krásný pohár a slavnost se posunula zase o kousek dál.

Oficiálně byla vyhlášena letošní snaživkyně roku, kterou se stala šikovná a pilná Bibi Anne s 10 623 body. Povedlo se jí tedy v podstatě získat skoro stejný počet bodu jako celému Mrzimoru.

Následně už chtěl pan ředitel vyhlašovat, jak letos dopadl boj o školní pohár, ale úplně pozapomněl na klání B4. Slova se tedy ještě ujala samotná organizátorka soutěže Eloise Elvenshade. Ta poděkovala panu řediteli za vstřícnost, porotkyním za dobře odvedenou práci a taky všem účastníkům. Pak už nechtěla zdržovat, přece jenom slavnost v tuto chvíli načínala čtvrtou hodinu, takže se vrhla k vyhlašování. Třetí místo si odnesl Mrzimor s 548 kostičkami. V posledním kole holky skončily se 140 kostičkami na druhém místě. Pomyslné stříbro bere družstvo Nebelvíru s 560 kostičkami. V posledním kole holky skončily třetí se 116 kostičkami. Jak vidíte rozdíly mezi jednotlivými družstvy jsou opravdu malé a klání bylo vyrovnané. Vítězný tým Zmijozelu ve složení Noah Limbani, Edith Joan, Nina Yozhinski a Veronica Narcissa Williamsová získal celkově 620 kostiček. V posledním kole zazářil se 176 kostičkami. U zelených propukly hlasité oslavy. Dokonce tak hlasité, že jsme mohli zaslechnout pěkný pár výbuchů a výkřiků z podzemí.

A konečně vrchol večera! Boj o školní pohár! Bramborové místo si letos odnáší mrzimorská kolej s 10 776 body, která si letos dala po vyčerpávajícím roce minulém padla. Stejně jako ve famfrpálu, tak i za studium se může Nebelvír pyšnit třetím místem, a to s 18 773 body. Na druhé místo letos dosáhl Zmijozel s 22 408 body. Jasné tedy je, že Školní pohár si letos odnáší kolej Havraspár s krásnými 29 386 body! Nezbývalo už nic, jen předat pohár nadšeným modrým (konkrétně ho převzala primuska koleje Aimée Leavittová), oslavovat, jíst a vyvěsit modré vlajky.

Pokud se nepletu, trošku se letos pozapomnělo na Řád ostrého brka a Denního věštce. Nakonec nám pan ředitel totiž už popřál jen krásné prázdniny a mně nezbývá nic jiného než říct: Užijte si zasloužené volno a jsem zvědavá, co zajímavého přinese další rok na hradě, protože za dobu, co tu jsem, je každý rok něčím speciální.

Pro Denní věštec
Amanda Wright

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *