Křížem krajem I. – Kapské město

| Vydáno:
Kapské město – místo, kde se prolíná bohatství s chudobou, příroda s bohatou zástavbou a kde veřejná doprava skoro neexistuje, když už, tak v dezolátním stavu. Podíváme se na něj trochu blíže, ráda bych vám v tomto cestopise představila zajímavá mudlovská místa i poukázala na kouzelnické záhady.

Kapské město má dvě tváře. V jedné části města si připadáte jako v nějakém americkém velkoměstě, velké moderní osvětlené budovy a všechno vypadá velmi hezky a honosně. Hned vedle toho však vidíme chudobu, cítíme strach a já z toho pohledu měla až takový stísněný pocit. Mluvím především o pohledu na několikakilometrové slumy. V Kapském městě se dokonce nachází největší a nejpočetnější slum na světě. Jak si slum vlastně představit? Vypadá to jako oplocené trámy, plechy, dřevěné krabice a sutiny, všechno chátrá a hygienické podmínky jsou pro tato místa doslova cizím slovem. Nejhorší je vidět tam pobíhat děti nebo vidět, kolik lidí se tam mačká v jednom opravdu velmi malém „domečku“. Dokonce jsou tu velmi velké i kouzelnické slumy, ne sice největší na světě, ale pořád velmi rozsáhlé. Osobně jsem slyšela i o nevysvětlených vraždách a loupežích, které nedávaly mému mudlovskému přemýšlení smysl, a jsem si jistá, že v tom budou mít prsty i nějací nemajetní kouzelníci. Holt buďme rádi za to, co máme, protože to není samozřejmost. V Kapském městě je ale i několik kouzelnických školek a škol. Spíše menších, ale nabízí zajímavé programy a vyžití.

Jako další věc bych ráda zmínila povahu lidí v Kapském městě. Opět jsou tu dva úhly pohledu. Na frekventovaných místech a v centrech jsou lidé moc přátelští, často až vlezlí, rádi si popovídají a malé děti jsou unesené z toho, že vidí někoho, kdo nemá černou pleť. Afričané jsou hrozně usměvaví a rádi vyjednávají a jenom tak si povídají nebo zpívají. Na druhou stranu, večer bych se bála sama vyjít z hotelu nebo domu. Kriminalita je tu opravdu velká a v jedné ulici jsme měli dokonce pocit, že na chodnících vidíme rádoby igelity schovaná těla lidí, ale zda byli mrtví, nebo to byli jen bezdomovci? Kdo ví. Je tu i hodně žebráků, velká nezaměstnanost (25 % populace nemá práci) a nejčastější útoky jsou sexuálního rázu. Zajímavostí je, že v noci tu jezdí všichni na červenou, protože zastavit na křižovatce je opravdu velké riziko. I ve dne můžete na silnicích potkávat lidi, co se vám snaží vnutit noviny nebo nějaké potraviny, aby měli alespoň nějaký zisk. A to nejsou jedinci, ale na jedné křižovatce i desítky lidí. To byl pro mě vždycky opravdu dost děsivý pohled.

Poslední takový silný dojem, který na mě Afrika zanechala, byla doprava v Kapském městě. Pokud jste si někdy stěžovali nebo nadávali na hromadnou dopravu u nás, tak tam mi zůstával rozum stát. Letiště tam je maličké, ale moc útulné a příjemně působící, to se musí nechat. Autobusy však ve městě v podstatě nepotkáte, maximálně dálkové, a to opravdu výjimečně. A nejúžasnější je železniční doprava. Opravdu nechápu, dodnes mám před očima pohled na děti vyskakující a naskakující za jízdy, na lidi běhající po střeše vagonů, vlak starý, vypadal, že se rozpadne každou chvíli, okna v půlce vlaku buď vůbec nebyla, nebo byla vybitá, všichni se z vlaku vykláněli. Vsadím se, že uvnitř určitě nebyly ani sedačky a lidi, především děti, na sobě byli namačkaní jeden člověk na druhém.

Než se podíváme na kouzelnické památky a zajímavosti, mrkneme taky na ty mudlovské. Dominantou celého Kapského města je Stolová hora a v jejím okolí národní park. Ta zaručuje překrásnou a unikátní přírodu, když se sejde počasí, vidíte na kilometry daleko, zaručuji vám opravdu zážitek na celý život. A nebojte, ačkoliv Stolová hora stojí za zdolání, můžete se nechat vyvést na vrchol lanovkou, čekací doba je však docela dlouhá.

Za návštěvu stojí i mys Cape Point, takový skalnatý ostrůvek, po kterém běhá kupa velmi hravých malých opiček, které se vám snaží ukrást kabelku, tahají vás za tričko a vy se cítíte jako v mudlovské zoologické zahradě. Jenomže jako byste stáli uprostřed výběhu. V jeden moment jsem měla chuť dokonce vytáhnout i hůlku, abych od sebe opice odehnala, protože nás nemilosrdně pronásledovaly a šly po nás jako po uzeným, ale musela jsem se krotit a snažit se uklidnit. Nakonec nám nic neudělaly a mám z toho zážitek na celý život. K tomu všemu jako bonus máte celé moře jako na dlani, a pokud vychytáte počasí, je to něco neskutečného a slovy nepopsatelného.

Bouldres Beach je něco, co vám jednoznačně vyrazí dech, protože tučňáčci na pláži? To je něco neskutečného! Jste v jejich několikametrové blízkosti, ale pozor, klovou.

Dalším krásným místem, kterým bylo Kapské město obdařeno, je příroda a výhledy ze Signal Hill.

Jsem sice milovnice turistiky, procházek a dlouhých výletů, ale poslední, co jsem navštívila a rozhodně stojí za zmínku, je velké akvárium Two oceans, ve kterém určitě najdou zalíbení nejen milovníci všech mořských tvorů. Taky tam mají tučňáčky, různé zajímavé přednášky, komentované prohlídky a rozhodně to není žádné malé akvárko, ale opravdu velké akvárium, kde pár hodin určitě strávíte.

Kouzelnická stránka Afriky je taky dosti zajímavá. Jedna z dalších dominant Kapského města byla prý oblíbeným místem Godrika Nebelvíra, povídá se, že právě on dal tehdy ještě bezejmennému vrcholku název- Lví hlava. Po zdolání se člověk opravdu může cítit jako lev, kterého nic nepokoří, protože vylézt samotnou horu není úplně jednoduché.

Další zajímavost je trošku historického rázu. Staré povídačky a balady praví, že mys Dobré naděje skrývá veliký poklad a kdo ho najde, stane se kouzelníkem vládnoucím moři. Jak však poklad vypadá a kde by se měl hledat, je nám neznámo. Prý je v nějaké vlhké jeskyňce, logicky ne snadno přístupné široké veřejnosti. Každopádně, chtěla bych povídat o něčem, co jsem viděla na vlastní oči. Nejdříve si povíme něco o tom, co to vlastně je Bo-kaap. Přátelské barevné energické místo plné malinkých kaváren, zajímavých budov a mešit. Vidět ulici, kdy každý dům má jinou pestrou barvu, je zvláštní, ale ještě zvláštnější je, že barvy domů se čas od času mění. Není to moc známá informace, ale je to ulice kouzelníků a ti jsou rádi, že přilákají turisty do svých malých podniků, zároveň přebarvováním chtějí docílit toho, aby místo pořád bylo hezké, zachovalé a turisticky lákavé. Taky chtějí, aby se zde turisté cítili bezpečně a zapomněli na všechny své trable a potíže.

Kolem a kolem, dlouhá cesta letadlem se vyplatí. Možná teď není úplně vhodná doba k cestování, ale když se zeptáte normálního člověka, kam by se jednou chtěl podívat, málokdo odpoví Afrika, zatímco odpovědi Španělsko, Amerika, Thajsko a Austrálie jsou velmi časté. Chtěla bych jen, aby se vám Kapské město dostalo do podvědomí, protože je to překrásné místo s nádhernou přírodou a je tam rozhodně co objevovat. Já jsem dostala (snad skoro omylem) hrozně úžasnou příležitost, měla jsem štěstí a trošku vyděšeně a vystrašeně s obavami ji čapla za vlasy (i když zprvu jsem ji chtěla zahodit). Pokud také budete mít někdy šanci se do Kapského města podívat, neváhejte, já bych se tam jednou moc ráda vrátila. Jak už jsem říkala, jsem vášnivá turistka, a tak se příště (neslibuji, že to bude brzo, ale bude!) podíváme na nějaké krásy českých hor.

Pro Denní věštec
Amanda Wright

Komentáře

  1. Děkuji za úžasný článek a krásné fotky 🙂 Budu se těšit na pokračování z naší vlasti! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *