Nechtěný Denní věštec?

| Vydáno:

Už několik dní je na Ministerstvu kouzel vypsán konkurz na funkci šéfredaktora Denního věštce. Zájem? Zatím nepříliš valný. Není divu, kdo by stál o rozpadající se noviny s kupou neaktivních redaktorů?


Od začátku svého působení na hradě jsem příležitostná redaktorka, která v Denním věštci zažila všechny jeho šéfredaktory. Samotnou zakladatelku Anseiolu Renine Rawenclav, díky níž jsem pochopila, jak Denní věštec vůbec funguje. Filius Orionis mi utkvěl jako šéfredaktor, pod kterým denně vycházel článek. Z jeho období mám schovaný „tahák na tagy“, který používám dodnes. Pokud se nemýlím, byl to také on, kdo přenesl novinařinu do seminářů. Elennar Holkin se snažila o větší spolupráci mezi redaktory, ať už šlo o plesy, které se bohužel kvůli nezájmu redaktorů neujaly, nebo „redakční skupinky“, díky nimž se nám nestávalo, že by více z nás psalo článek na stejné téma (ne, že by se tomu tak v poslední době dělo). Snažila se v každém členovi redakce probudit pocit sounáležitosti. Jedno měli všichni společné – odcházeli v době nějaké krize.

Překvapivá je pro mě krize právě v tomto období, protože minimálně od založení Ministerstva kouzel je podle mě stále o čem psát. Významnou žurnalistickou baštu nabízí i nový famfrpál. V posledních měsících (s výjimkou tohoto týdne) se vytratily taky tolik oblíbené rozhovory. Ne, chyba bude jinde… A to přišla také pro mnohé motivace v podobě magíků, které ale zatím výrazněji loví „jen“ Oliver McCollin a Nebelbrach Mechacha.

Otázkou je, kdo se hradního periodika ujme teď. Již jsem se stačila informovat o jedné z možností, a to že by v čele nadále zůstala stávající šéfredaktorka Elennar Holkin.

Rozhodla jsem se také vyslat sovy k osobám nejpovolanějším, totiž k těm, co se na chodu Denního věštce podílí. Skupinky 12 redaktorů a korektorů (tedy všech těch, kteří jsou vedeni jako aktuální členové redakce – podmínkou je dodat alespoň jeden článek v měsíci, seznam ale v poslední době nebyl zřejmě upravován, jinak by se titulem redaktora honosili sotva dva lidé, na druhou stranu, asi bych vyřadila alespoň ty zmražené – jsou tam hned tři) jsem se ptala na to, kdo by podle nich měl stanout v čele Denního věštce.

Dostalo se ke mně 8 odpovědí (domnívám se, že i to dost odráží stav Denního věštce), přičemž někteří jmenovali hned několik potenciálních šéfredaktorů (někteří si naopak netroufali). Absolutní vítězkou je vyučující Šéfredaktorského minima, profesorka Niane z Libelusie. Vzpomnělo si na ni hned 5 členů redakce. Dva hlasy od kolegů získal Nebelbrach Mechacha. Jednotlivci si pak vzpomněli i na Elysseu Ellesméry, Larrie Larstonovou, Mintaku Orionis, Queti Sylii a Tydynku Flyovou. Jeden z redaktorů se vyslovil, že by na postu nadále měla zůstat Elennar Holkin.

Byla jsem docela zaskočená, že si nikdo nevzpomněl na nikoho z bývalých šéfredaktorů. Možná v tom hraje roli i fakt, že většina aktuálních členů redakce už nepamatuje jejich vedení (a také tím, že jsem nezapočítávala své hlasy :-)).

Nezbývá než věřit v to, že Denní věštec dostane vedení s pevnou rukou, které ho opět postaví na nohy. Myslím, že skutečnost, že aktivita redaktorů je nyní téměř nulová, nahrává potenciálnímu šéfredaktorovi začít s čistým štítem. Snad by i tato nezávazná anketa mohla ještě někoho nakopnout k přihlášení se do konkurzu na poslední chvíli…

Závěrem děkuji za spolupráci korektorkám a redaktorům Denního věštce.

Komentáře

  1. Famfrpál – Mno.. Zrovna dnes jsme se s Nebem domluvili, že spolu utvoříme sportovní redakci a budeme informovat o všech novinkách okolo famfrpálu.

  2. – Ano, sportovní redakce bude funkční. 🙂 A myslím, že spousta lidí (včetně mě) nenapsala současnou šéfredaktorku proto, že jsme si mysleli, že je definitivně rozhodnutá skončit. Jinak by měla více hlasů. 🙂

  3. – Vést DV není nic jednoduchého a věřím, že se do toho lidem nechce. Za těch devět a půl roku se mi nepodařilo přijít na to, jak nadchnout lidi do psaní. Doufám, že se najde nějaký nadšenec a chopí se toho. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *