ŠFM Zima 2021 se blíží

| Vydáno:

Za okny se smráká, sluníčka ubývá, vyhlížíme první sníh a to znamená jediné – blíží se zimní Školní famfrpálové mistrovství. Všechny týmy se už nějaký ten týden poctivě připravují na kolejních trénincích a neodradí je ani nevlídné počasí a nemoci, protože sezóna už je skoro tady a každý chce být co nejlepší a ukořistit pro svou kolej pohár. Já jsem se tedy od pověřených osob jednotlivých týmů rozhodla zjistit, jak na tom koleje jsou a jak jim letos přípravy jdou.

Denní věštec: Jak moc ovlivnil odchod hráčů do profiligy váš tým? Je to citelná ztráta, nebo to váš tým tolik nepoškodilo?
Betria Carson: V našem týmu je odchod pěti superhráček velice citelná ztráta. To asi není tajemstvím. Ale nedá se nic dělat, tak to prostě chodí a i přes tuto překážku jsme odhodlaní se nevzdávat a jít do zápasů naplno s havraní houževnatostí a elánem.
Selina Garcia: Pro náš tým je to ztráta jak po citelné, tak i postradatelné stránce. Odešli nám nejlepší hráči, takže ukápla nejedna slzička.
Esmeralda Milagrosa: Přišli jsme o Mary (střelec) a Emmu (brankář). Ztráta to je i tak citelná, protože brankáře nemáme vytrénovaného tak, aby byl na podobné úrovni jako střelci ostatních kolejí. U střelců to půjde taky znát, nejsou tam všichni konkurenceschopní.
Ontaria Emori Reyes: Ztráta byla obrovská. Holky, které šly do profiligy, jsou skvělé hráčky! Na svých postech skoro legendy.

Denní věštec: Jak probíhají tréninky? Podařilo se vám nalákat a najít i nějaké zapálené nováčky? Přece jenom je lososů každý rok méně a méně, objevují se tak na trénincích spíše starší tváře?
Betria Carson: Tréninky u nás letos probíhají v super úžasném duchu, máme plno aktivních nováčků zapálených pro famfrpál, nálada je vždy skvělá a tréninky si užíváme naplno. Nováčci jsou pro mě velkou radostí a vzpruhou, ale nejen oni. I všichni ostatní. Dlouholetí nadšenci i ti, kteří na tréninky začali chodit po letech odpočinku.
Selina Garcia: Tréninky se snažím vést v uvolněném a zábavném duchu. Nejedna duše se tam může vyzpovídat a sem tam i popíjíme. Ehm, samozřejmě jen rozvahy. Aktivních lososů máme málo a napočítala bych je na prstech. Ale přece jen zájemce máme a snaží se. Jinak staré známé tváře chodí na trénink poctivě, za což jsem vděčná.
Esmeralda Milagrosa: Tréninky probíhají stále ve stejném duchu. Nikoho do famfrpálu nenutíme a kdo chce, chodí trénovat a hrát. Jednou je nováčků víc, jednou méně, pořád se to hýbe.
Ontaria Emori Reyes: Tréninky probíhají pravidelně a chodí na ně jak staří známí, tak i nové nadějné tváře, z čehož mám ohromnou radost.

Denní věštec: Jaká je docházka a atmosféra na kolejních trénincích? A trénují vaši svěřenci poctivě i na IT, nebo to spíše flákají?
Betria Carson: Už jsem nastínila v předchozí otázce, morálka na hřišti je skvělá. I na IT potkávám spoustu modrých, z čehož mám radost.
Selina Garcia: Jak jsem již zmiňovala, chci, aby tréninky byly pohodové, a nechci tam nikoho sedřít z kůže nebo mu famfrpál znechutit. Atmosféra bývá vždy skvělá, sice jsou chvilky, kdy tam i všichni podřimujeme, ale to pouze výjimečně. Pro spící mám připravenou mou skvělou unikátní hadici, to se probudí rychle. – zasměje se –
Esmeralda Milagrosa: Všichni chodí poctivě, spolehlivě a moc pěkně trénují, jak na KT, tak na IT.
Na KT je vždy skvělá a parádní atmosféra, kdy se kecá a debatuje, anebo naopak je každý tak zapálen do hry, že je ticho a všichni se soustředí.
Ontaria Emori Reyes: Docházka na tréninky je jak kdy… Přeci jen je teď hodně nemocných a nechceme je přepínat. – směje se – Atmosféra je vždy super. Nejenže tvrdě trénujeme, ale užijeme si tam i spoustu zábavy. Na IT se to zelená poměrně často, a to v ranních i večerních hodinách.

Denní věštec: Máte nějakou motivaci pro hráče, nebo trénují pro sebe, pro tým, a chtějí se sami zdokonalovat a být lepší?
Betria Carson: Asi obojí, ale více se v této otázce vyjadřovat nebudu, musíme si nechat i nějaké tajemství. – směje se –
Selina Garcia: S motivací je to těžké… Ono hlásit, že jedeme na pohár každý rok a prozatím se nám jej nepovedlo získat, to může vést k demotivaci. Hráči ví, že když se přes rok budou snažit, získají na konci roku odměny, a každý v týmu se zdokonaluje pro tým a hlavně pro sebe, protože chce, nikoho nutit nechci ani nebudu. Pohár nám pak bude jen odměnou za všechnu tu snahu, kterou denně vynakládáme na IT nebo KT.
Esmeralda Milagrosa: Motivace je vždy připravena pro ty, kteří chtějí odměnu. Většinou na odměnu úmorně trénují nové tváře. Ty starší už to dělají jen pro sebe, pro tým a pro kolej či pro svůj pocit nebo prostě proto, že je to baví, takže jim mnohdy musím odměny i vnucovat, abych se jim nějak odvděčila. – směje se –
Ontaria Emori Reyes: Každý zmijozelský chce být ve skrytu duše člen hadí letky… Což je motivace sama o sobě. – usměje se –

Denní věštec: Měli jste nějakou pozici, kde byla po konci sezóny opravdu díra a museli jste nahánět přes prázdniny zkušenosti? Nebo vám nechybí nikde nikdo a máte i dostatek kvalitních náhradníků?
Betria Carson: Tak samozřejmě, že když nám odešly takové velikánky do profi, měli jsme díry velké, ale snažíme se, jak to jde.
Selina Garcia: Ano, za mé působení jakožto kapitánky byla velká díra po Alex v bráně, ale toho postu se chopil Theo a koukejte, kde dnes je. Patří mu mé velké díky! Dále pak když nám odešla naše nejlepší chytačka Jenny, chyběl nám druhý chytač, jelikož Mark nastoupil místo ní na hlavního chytače. Toho druhého se ujala Marisa – a opět musím pochválit její snahu, ta holka jede!
Esmeralda Milagrosa: Díry zalepujeme každý rok už několik let po sobě, což jde samozřejmě vidět na kvalitě hráčů (jejich úrovní a počtu vytrénovaných postů). S tím se prostě už počítá.
Ontaria Emori Reyes: Máme spoustu nadějných hráčů, takže si v každém případě poradíme. Alespoň si na koště při zápase sednou i ti, kteří ještě neměli tu čest, a zažijí ten adrenalin na vlastní hadí kůži!

Denní věštec: Domlouváte s týmem letos na zápasy nějakou speciální taktiku či plán? Chystáte něco nového? A máš už v hlavě sestavu družstva?
Betria Carson: Sestavu týmu samozřejmě v hlavě mám, ale vše ohledně taktik a týmu podléhá utajení. – tváří se tajemně –
Selina Garcia: Družstvo je téměř jasné a jeho složení je další tajemství.
Esmeralda Milagrosa: Nová taktika není třeba, stačí, aby dorazili všichni hráči, co mají natrénováno. Sestava bude taková, jaké budou mít lidi volné soboty a neděle a udělají si na famfrpál čas. V této době se nedá dost dobře všechno naplánovat.
Ontaria Emori Reyes: V hlavě mám vše, ale s dovolením nebudu ani naznačovat.
Denní věštec: To jsme se toho teda dozvěděli, holt se asi budeme muset nechat překvapit.

Denní věštec: Máte nějakého favorita, který by mohl letos v boji o pohár uspět? A jak moc si se svým týmem věříte letos vy?
Betria Carson: Nechám se překvapit. Jediné, co vím určitě, je, že do zápasů dáme vše.
Selina Garcia: Já především věřím ve štěstí. Favorita prozatím nemám. Uvidíme, kam se posunou hráči jiných kolejí do zápasů. Já v nás budu věřit vždy, ať na nás koukají ostatní koleje všelijak jen ne jako na hrozbu, jednou jim to pozadí natřeme. – zasměje se –
Esmeralda Milagrosa: Svému týmu naprosto věřím už několik let. S ohledem na to, jak nyní famfrpál funguje a že rozhoduje opravdu jen zlatonka ruku v ruce se štěstím a náhodou, může pohár vyhrát opravdu kdokoli.
A ono je to tak dobře, že se může radovat jakákoli kolej. Aspoň mají všechny koleje důvod trénovat.
Ontaria Emori Reyes: Favorita? Jasně Zmijozel a zase jen Zmijozel!

Denní věštec: Famfrpál jako takový má dost mušek a problémů. Co by podle vás do příštích let chtělo vylepšit nebo na čem zapracovat?
Betria Carson: Jako největší problém asi vnímám to, jak se Hog strašně seká během KT i zápasů. To by určitě chtělo nějak vyřešit, protože to přináší řadu problémů.
Selina Garcia: Popravdě jsem z něj už docela zklamaná a je pravda, že těch mušek má fakt hodně. Nějaké vylepšení ani nepomůže, spíš by to chtělo někoho schopného, kdo to překope od základu a bude se tomu věnovat.
Esmeralda Milagrosa: Nehorázné záseky hradu při kolejních trénincích a hlavně při zápasech. Snad každý zápas, co jsem v posledních letech odehrála, se sekal. Na pozici odrážeče to znamenalo, že než se mi objevila mířidla, byla polovina času pryč. A to samé u chytače, aby se mi překážky objevily sotva na třetinu mého původního času, je opravdu ke zlosti a k praštění koštětem o zem.
To je to, co mi vadí nejvíce. Kdyby se prostě hřiště pravidelně udržovalo, čistilo a tak, rozhodně by to bylo lepší a mnoho z nás by bylo i spokojených.
Ontaria Emori Reyes: Určitě by chtělo zapracovat na neustále se sekajícím hřišti… Je to děs…

Denní věštec: Máte na srdíčku něco, co byste rády vzkázaly svým svěřencům nebo soupeřům?
Betria Carson: Svým svěřencům bych chtěla vzkázat, že jsem velice hrdá na to, jak trénují a jak skvělí jsou na trénincích, když vidím jejich zapálení pro hru a sounáležitost s ostatními. Svým soupeřům bych vzkázala, ať nás nepodceňují, síla havranů je veliká.
Selina Garcia: Já chci vzkázat hlavně svému týmu, že je mám moc ráda a že v ně věřím!
Esmeralda Milagrosa: Svým svěřencům i soupeřům vzkazuji, ať si sezónu užijí co nejlépe a ať hrají famfrpál pro potěšení a v dobré náladě.
Je mi spíše líto toho, co se děje poslední dobou na hřišti a že je už jen velmi málo slušných fanoušků a v některých případech i hráčů.
Ontaria Emori Reyes: Doufám, že všichni přijdou na zápasy fandit a podpořit své favority! Ostatním kolejím přeji hodně štěstí a čistou a spravedlivou hru!

Musím říct, že z rozhovoru je zřejmé, že kapitánky neztrácejí nad ničím hlavu a jsou odhodlané se svým týmem bojovat. Určitě mají mou plnou podporu, protože famfrpál by měl být právě o příjemné bojové atmosféře, nasazení a pozitivním myšlení – přece jen, kdo z nás jde na zápas s tím, že jeho tým určitě prohraje. A vůbec… náš famfrpál je dost o štěstí a jak říkaly holky, chtělo by to nemalé úpravy. Ale zda se jich někdy dočkáme, to je jen ve hvězdách, stejně jako už x let neexistující a stále diskutovaná profiliga. Tímto bych ráda pozvala všechny fanoušky na letošní zápasy, pojďme si v tomto nelehkém období zpříjemnit dny. Těšíme se na vás!

Pro Denní věštec
Amanda Wright

Komentáře

  1. Ontaria Emori Reyes: Favorita? Jasně Zmijozel a zase jen Zmijozel! – Ontí, dobře Ty! – Krásná slova, při kterých ukápne nejedna zelená slza!

  2. Já si nemyslím, že rozhoduje jen zlatonka, štěstí a náhoda. Kdyby ano, nemuseli by hrát ostatní 😀 Každopádně článek je povedený, díky za něj, Mandy! Všem kolejím přeji hodně štěstí, hlavně svým dvěma faovirtům. Už se těším na zápasy 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *