Konstruktivní kritici na Hogu

| Vydáno:
Myslíte, že práce druhých má na hradě šanci na život? Že jsou si tu všichni rovni, nebo jsou si někteří rovnější? To, co smí jeden, smí i druhý, a jak dopadne něčí snaha při setkání s „kritikem“? Vaše názory nás zajímají!

Zdravím čtenáře Denního věštce,

po čase jsem se rozhodl zase něco napsat, a protože jsem byl poslední dobou svědkem pár epizod, které mi přišly ne právě úsměvné, rád bych se nad nimi pozastavil.

Jednak to byl sporný článek ve Žlutém Trimelovi týkající se částečného odhalení Druhého patra Sklepení, posléze vášnivá debata k novému famfrpálu a naposledy otevření domu č. 26 na Příčné ulici.
Mezitím se samozřejmě vyskytlo ještě pár maličkostí, ale ty necháme ležet bokem. Všechny tyto „kauzy“ totiž mají jednoho společného jmenovatele. Kritiku!

Kritika, jak všichni víme, je hybný mechanismus pokroku a vývoje. Musí být ale objektivní a především konstruktivní. To se ale bohužel o těch, které jsem zmínil, říct nedá. Protože pokud někdo někam přijde, něco uvidí a aniž by se zamyslel, jaký to bude mít eventuální přínos, začne okamžitě chrlit zápory, z větší části ovšem podložené subjektivními pocity a požadavky, pak tato kritika nemá žádnou vypovídající hodnotu. Je to prosté shazování práce druhých a to umí každý – pardon za ten výraz – hňup.

A přestože se snaží dotyční, kteří dané dílko uvedli k životu, argumentovat, vysvětlovat, poukazovat i na jiná hlediska, nedostává se jim sluchu, případně dotyční „kritici“ velmi umně obrátí argumenty naruby nebo prohodí větu, která má značit, že je žádné další důvody nezajímají, protože jednoduše nebyli pochopeni.

Ale ouha! Tohle je mýlka! Vůbec se nejedná o nepochopení ze strany tvůrce, ale o manévr ze strany kritika (který přešel do fáze č. 2), kterému se říká nátlak. Protože tady už vůbec nejde o konstruktivní kritiku, ale o chtění! Kritik pochopil, že proti němu stojí síla důkazů a mnohdy i davu, který sympatizuje s tvůrcem a jeho dílem, ale přesto chce vyhrát. Když už ne celou válku, tedy alespoň malou bitvu. A tak začne kritizovat od začátku. Už se ale nesnaží poukazovat na zápory celku, ukazuje na drobné vady, které by jej jinak vůbec nezajímaly, začne poukazovat na maličkosti, které se ani daného problému netýkají, a celkově se snaží uhrát alespoň bod na svou stranu. Ve finále začne předkládat naprosto irelevantní a zcestné argumenty, které už jsou ale vyloženě k smíchu…

Já se poslední dobou ale moc nesmál. Ono totiž znehodnotit a zkritizovat něčí práci, je velmi snadné, ale něco sám dokázat, s něčím přijít a postavit se hrdě před kritiky a říct: Tohle jsem udělal já! To už chce mít „koule“.

No a myslím, že to stačí. Na případné reakce se už moc těším. Mějte se krásně a snad někdy příště napřečtenou.

Andy

Komentáře

  1. Souhlasím, – je snadné kritizovat a mnohem těžší něco vytvořit. Myslím, že umění konstruktivní kritiky není příliš rozšířené. Kdyby se tak našla nějaká dobrá duše, která by na toto téma napsala seminář… Díky za tenhle článek, myslím, že je velmi potřebný.

  2. – No to teda není snadné! 😀 Oni to jenom dělají lidi nezkušení, bez správného nadání vést hádku, bez výdrže a píle dohádat věc do konce, lidi naprosto bez špetky znechucení, amatéři bez seznamů nenáviděných hradních obyvatel a bez svých stálých „Ať se děje co se děje“ názorových opononentů. Někteří z nich dokonce hádky nevyhledávají a když tak nedůsledně, jsou povrchní, nevidí do hloubky problému aby na něm našli skutečné chyby. Kolikrát se ani nepídí po štvavých informacích z druhé ruky nebo hradního zákulisí, nemají správné informátory z řad rozhádaných fialových. Pak vedou kritiku neodborně, hádky jsou odbyté, polovičaté, vyzní hned do ztracena. Kdyby to někdo dělal zase pořádně, snadně by to nevypadalo. Ale odborníci jsou už unavení 😀

  3. Chybka? – Kritizovat nechci, to ne 😀 😀
    Ale neotevíral se tu náhodou obchod č. 23 a ne 26? 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *