Statistika zkoušek NKÚ a CKÚ Zima 2021

| Vydáno:

Rok se s rokem sešel a máme tu kromě adventu, famfrpálových zápasů v plném proudu taky zkouškové období. Jako každý rok si spolu projdeme nějaké ty statistiky a především si představíme ty, kteří se letos do zkoušek vrhli. V dnešním díle si přiblížíme zkoušky NKÚ a CKÚ.

Přijde mi, že rok od roku je těch, co se do zkoušek hrnou, méně a méně. Za mých mladých let (a ještě (snad) nepatřím zdaleka do starého železa) nebylo nic neobvyklého vzít si maximální počet zkoušek – tedy 5 u NKÚ a 4 (student rozšiřujícího studia) nebo 2 (zaměstnanec) u CKÚ. V dnešních dnech je to ale spíš výjimka, na druhou stranu jsem hrozně ráda, že se pořád pár takových zapálených jedinců najde. Naopak profesoři se zkoušek nebojí a rádi se vzdělávají, i když už nejsou (někdy i dost dávno) studenty.

Letos bylo vypsáno 41 zkoušek pro 25 obyvatel hradu – tedy konkrétně pro 13 studentů a 12 fialových. Oproti minulému roku tato čísla poměrně klesla (Léto 2020 – 59 zkoušek pro 21 studentů a 16 fialových). Zkoušky CKÚ opět dominují, a to docela na plné čáře. Zatímco NKÚ bylo letos vypsáno jen 13, tak CKÚ rovných 28. Předmětů, ze kterých je zkoušky možno skládat, je celá řada. Letos si vybrali studenti 30 různých předmětů (o dva méně než minulý rok). A prozatím poslední číslo bude počet profesorů, kteří nějakou tu zkoušku vypsali. To se letos vyšplhalo na 20, což je o jednoho více než minulý školní rok.

Havraspár
Začneme kolejí, kde si z každého možného ročníku zapsal zkoušku nejméně jeden kouzelník. V pátém ročníku se nacházelo 7 potencionálních modrých, kteří mohli zkoušku skládat. Nakonec se pro NKÚ rozhodly dvě slečny – Betria Carson a Eleonora Anima. Obě výborné hráčky famfrpálu si vystačily s jednou zkouškou. Ze tří studentů v šestém ročníku se našla jedna, která si taky zapsala jednu zkoušku. Tou je Abigail Maddison. Letošní rok s minulým můžeme vlastně srovnat. Letos bylo vypsáno modrým jen o jednu zkoušku NKÚ méně než v létě.

Pytel se roztrhl s modrými CKÚčkaři. Ačkoliv pronesla minulý rok Aya Watanabe větu: „Čtyři CKÚ nebyly žádný med“, tak si je stejně letos vzala znovu. Ráda bych vám tedy představila první studentku s plným možným počtem zkoušek. K ní se přidala letos ještě Cesmína Hardy, která si zapsala zkoušky dvě, a David Lopez si složil CKÚ jedno. Když se podíváme na počet studentů rozšiřujícího studia v Havraspáru, dozvíme se, že CKÚ skládá dokonce jedna třetina z nich, což je docela (dle mě) vysoký počet. Minulý rok bylo Havraspáru vypsáno osm zkoušek, přičemž půlku z nich skládala Aya. Letos jsou modří však možná, dalo by se říci, o něco málo produktivnější. Vypsáno jim bylo tedy 10 zkoušek a z toho neuvěřitelných 7 CKÚ.

Mrzimor
Mrzimor si dává letos asi odpočinek. Ačkoliv je v pátém ročníku 8 studentů, tak se odvážil ke zkouškám přihlásit pouze Ludovic Astier, který však do celkového počtu zkoušek přispěl rovnou dvěma zapsanými. V šestém ročníku se mohli pro zkoušku rozhodnout dva studenti a v rozšiřujícím studiu je nás oproti ostatním kolejím docela malinko – včetně mě jsme tři. Navíc dvě dívky jsou teprve v 1. ročníku rozšiřujícího studia, takže se dočkáme třeba v budoucnu. A ta třetí je ostuda – když zjistí, že je v Mrzimoru ročníkem nejstarší, málem sebou švihne na zem, oklepe se a pokračuje v psaní

Když se dívám na statistiku z minulého roku, je to však polepšení. Minulý rok byla pro Mrzimor vypsána pouze jedna jediná zkouška.

Nebelvír
V Nebelvírské koleji měli možnost z pátého ročníku do šestého ročníku postoupit čtyři studenti. Ale máme tu opět jedinou studentku, která má na kontě opět dvě zapsané zkoušky NKÚ. Tou je Trixie Deliah Sinclair. V šestém ročníku v Nebelvíru je letos jen jedna čarodějka a ta se k NKÚ nemá. K porovnání opět přidávám minulý rok, kdy zápasilo s celkem 11 NKÚ 5 statečných slečen.

Stejně jako minulý rok si jedno CKÚ vzala na bedra Christina Elizabeth Stark a k ní se letos přidala i Lily Peterson se dvěma CKÚ. Pořád to jsou však pouze dvě dívky z neuvěřitelných jedenácti studentů rozšiřujícího studia. Každopádně, když si to sečteme, pro tři červené slečny bylo letos vypsáno krásných 5 zkoušek.

Zmijozel
Jako poslední přichází na řadu zmijozelské studentstvo. V pátém ročníku se letos urodili jenom čtyři zelení a ani jeden z nich se do skládání zkoušek nepustil. Naopak v šestém ročníku je oproti ostatním kolejím studentů opravdu velký počet – tedy přesněji sedm. Je mi ctí vám představit druhou a i poslední studentku, která má opět zapsaný plný možný počet zkoušek – tentokráte ale NKÚ. Je jí Carrie Chambers a já doufám, že jí psaní šlo od ruky a všechno stihla. K těmto pěti zkouškám připočteme ještě jednu od Sooyeon Choi a jsme na šesti NKÚ. Minulý rok bylo NKÚ ve Zmijozelu vypsaných 13, takže vidíme, že letos počet vypsaných zkoušek klesl na méně než polovinu.

I ve Zmijozelu najdeme jednu slečnu, která si chce rozšířit obzory s jednou zkouškou CKÚ. Pohrála si s ní Keša z Borové. Minulý rok bylo vypsáno devíti zeleným neuvěřitelných šestnáct zkoušek. Letos byl však rok méně úrodný a zkoušek bylo pro 3 studentky vypsáno pouze 7. Vyzdvihnout musíme (a ještě to jednou zopakuji) to, že 5 z nich skládala úžasná Carrie Chambers.

Zaměstnanci 
Přijde mi, že fialoví jsou často i akčnější než kdejaký student. Že by je snad nudilo jen vypisovat předměty, soutěže a semináře a hodnotit je? Vrací se psaním zkoušek do studentských let? Chtějí se pořád i dále vzdělávat? Nebo je to zkrátka jen baví psát? Kdo ví, důvodů bude asi několik. Nyní bych naše fialové rozdělila na několik pomyslných skupinek nebo oddílů. První z nich je nejpočetnější a nazvala bych ji „Profesoři s jednou zkouškou“. Do téhle pomyslné škatulky patří Eillen McFir Elat, Anseiola Jasmis Rawenclav, Any Dawson, Kouhei Hasangeki, Hekatea Centaurix, Filius Orionis a Selena Enail Smithová. Nesmíme taky zapomenout na profesory, kteří mají zkoušky dvě. Řadí se mezi ně tři profesorky – Niane z Libelusie, Nerys Heliabel Ghostfieldová, Mischel Binghum. A aby to bylo alespoň malinko genderově vyrovnané, přidáme sem taky mužské pohlaví, a to konkrétně profesora Olivera McCollina. No a pak tu máme jednoho fialového, který trošku vybočuje. Můj pracovní název pro tuto „skupinku“ byl: Neučím, ale zkoušky chci skládat taky a ne jen jednu!“ A kdo je tedy tím aktivním hogwartským zaměstnancem? No přeci nikdo jiný než Ernie Cihlička.

Jaké předměty byly letos v kurzu?
vytasí svůj kouzelný pergamen a horlivě v něm cosi študuje – Pokud mě zrak nešálí, nejvíce oblíbené byly ty předměty, z kterých byly vypsány zkoušky dvě. Takových předmětů je hned rovných 11! Řadíme mezi ně Péči o kouzelné tvory, Čokomagii, Tvory řek a jezer, Magii stromů, Lektvary, Knihomilství, Jak se šťastnějším státi, Kouzelnické kulinářství, Kouzla všedních dnů, Mytologii a Symboliku kolem nás. Minulý rok se stalo, že z jednoho předmětu bylo vypsáno rovnou 7 zkoušek (Kouzla všedních dnů). Výjimkou nebylo vypsání tří nebo čtyř zadání z jednoho předmětu. Letos jde vidět, že ti, co skládali zkoušky, měli každý rozdílné zájmy. Naštěstí je nabídka velká a opravdu si každý najde to, co ho baví, což je podle mě skvělé.

Kdo vypsal nejvíce zkoušek?
opět se pustí do počítání – Letos se čísla opět nevyšplhala tak vysoko. Minulý rok jeden člověk musel vypsat i osm zkoušek. Letos je nejvyšší číslo 5, které si připsala na triko profesorka Nerys Heliabel Ghostfieldová. Hned v jejím závěsu je se čtyřmi vypsanými zkouškami Marylin Cuthbert. Tři CKÚ nebo NKÚ vypsalo už podstatně více profesorů – Barbara Arianne Lecter, Lilien Emity Meissed, Aki san Marino a Niane z Libelusie. A za zmínku stojí určitě i ti, kteří vypsali zkoušky dvě, mezi které patří například Any Dawson, Selena Enail Smithová, Mintaka Orionis, Wronka Zabloudilová, Mischel Binghum a Hekatea Centaurix.

Ačkoliv výše zmínění již čekají na svá ohodnocení, známky a mají psaní již dávno za sebou, skoro celý prosinec budeme držet palce studentům, kteří letos skládají zkoušky dospělosti OVCE nebo KOZA. O těch bude článek zase někdy příště. Doufám, že jsem vás čísly a statistikou neunudila k smrti a doufám, že příští rok bude nejméně stejně velká účast na zkouškách jako letos. Zkoušky nás obohacují a podle mě nás i hodně naučí – třeba jak si naplánovat čas, pracovat pod tlakem nebo obecně s písmeny, vyzkouší naši kreativitu i trpělivost a mnoho dalšího.

Pro Denní věštec
Amanda Wright

Komentáře

  1. Letos byly ty 4 CKU naopak skvele. Tentokrat si profesori lepe vyhrali se zadanim 🙂
    Kazdopadne diky za hezky shrnujici clanek, Mandy 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *