Výuka v roce Zima 2021

| Vydáno:

Školní rok Zima 2021 se pomalu blíží ke svým posledním termínům výuky. Profesorům ve třídách vydrželi jen ti studenti, kteří to se studiem myslí opravdu vážně, a ti nejpilnější z nich již dokonce odevzdali své závěrečné práce.

Pojďme se společně podívat na to, jak ten letošní školní rok z pohledu výuky vlastně probíhá. Jaké nové předměty se v něm otevřely – a kterým profesorům za to můžeme poděkovat?

Ve školním roce Zima 2021 můžeme na hradě ve světle fialovém hábitu potkat celkem 35 osob.
Oproti předešlému školnímu roku mezi nimi schází Eleanor Blackfoot, která po odchodu z čela Havraspáru zamířila do ledových krajin, a kolegové Epans Mc Broom a James Watfar, kteří si nezažádali o otevření ani jedné třídy řádné výuky.
Profesorský sbor oproti tomu doplnila čtveřice staronových vyučujících: po roční pauze naskočili zpět do výukového procesu Kate Resea a Oliver McCollin, o jeden školní rok déle si pak odpočinek od hradní výuky dopřávali Kouhei Hasangeki a Niane z Libelusie.

Z konkurzu na nové profesory, který byl tentokrát obsazen obzvlášť kvalitními uchazeči, vyšli vítězně Andrew Uroboros a Patricia Baloure. Sedmici nových a staronových profesorů poté ještě doplnila Veronica Narcissa Williamsová, nová kolejní ředitelka Zmijozelu.

Nejen zmíněné nové posily, ale i prověření členové profesorského sboru mají podíl na množství nových tříd, které se v letošním školním roce otevřely. Jejich představení začnu tradičními kouzelnickými disciplínami, jež by v nabídce vyučovaných předmětů neměly nikdy scházet. Moc mě těší, že se nám – ku radosti ministerského pracovníka Ámose Ko-Menského – v letošním roce podařilo tyto disciplíny otevřít po dlouhé době úplně všechny.

Nový první stupeň Astronomie otevřela Niane z Libelusie; třídu Starodávných run pak do nového slušivého kabátu ošatila Hekatea Centaurix. Nových vyšších stupňů se pak pod svými ověřenými vyučujícími rovněž dočkaly Kouzelné formule (IV.), Lektvary (II., IV.), Péče o kouzelné tvory (II.) a Studium mudlů (II.)
Na ostatní nové třídy se již podíváme podle jejich rozdělení do jednotlivých oblastí kouzelnické orientace:

KNIHOMOLSTVÍ
Na své si letos jistě přišli milovníci historie a legend. Niane z Libelusie přejala předmět Mytologie; nováček v profesorském sboru Andrew Uroboros zase vyučuje Indiány Mezoameriky, Sedm divů světa a Starověké civilizace. Svého pokračování se rovněž dočkaly Artušovské legendy (II.).
Novou nehistorickou, avšak stále knihomolskou třídou jsou také Charakterové studie (II.).

LUČBA
Zájemce o odhalování věcí budoucích pak jistě potěší zbrusu nový předmět Čtení z ruky, případně pak staronová Astrologie – Čína. Oběma třídami rozšířila své portfolio vyučovaných předmětů Sally–Ann Olson.

PÉČE O TVORY
Mezi novými předměty neopomeňme ani ty zaměřené na tvory: ať už je to Hadologie Mintaky Orionis nebo Taje jednorožcov od Patricie Baloure.

ČAROTVORBA
Od Patricie Baloure zmiňme ještě Čarografiku, kde vás kolegyně naučí umně upravovat již existující obrázky. Nového hávu – od Andrewa Uroborose – se rovněž dočkal vyšší ročník Literárního semináře – poezie (III.).

ÚŘEDNÍ ZPŮSOBILOST
Veronice Narcisse Williamsové vděčíme za nový hravý předmět Kouzelnické šapitó. Z této oblasti přibyly nové vyšší ročníky rovněž předmětům Jak se šťastnějším státi (II.), Kouzla všedních dnů (II.) a Latina (II.).

CESTOVNÍ MAGIE
Samostatným odvětvím hradní výuky, které studenti v loňském roce nejvíce poptávali, pak byly jazyky. O rozšíření nabídky oproti minulým rokům se – kromě již výše uvedeného pokračování Latiny – zasloužil se svými šesti třídami polyglot Kouhei Hasangeki.

Velkému zájmu studentů se rovněž těší řada jiných, ať již tradičně vyučovaných či staronově otevřených předmětů. Jejich vyjmenovávání již nicméně přesahuje rámec tohoto článku. Jen pro ilustraci – celkem bylo letos na začátku roku otevřeno 162 tříd, tedy o celých 24 více než v uplynulém školním roce.

Všem studentům tento výběr upřímně závidím – a nenarážím tím pouze na množství otevřených tříd. Prakticky u všech předmětů, jejichž výklady jsem letos kontroloval – celkem jich bylo neuvěřitelných 23 – jsem měl totiž nutkání hodit na sebe opět po čase školní uniformu a bojovat o místo v jejich učebnách.

Pevně věřím, že jste všichni, kteří jste tato místa nakonec na rozdíl ode mě ukořistili, se svým výběrem spokojeni. Budu rád, pokud se s ostatními podělíte v komentářích o svá doporučení pro příští rok!

Pro Denní věštec
Filius Orionis

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *