Letem světem Sedmibojem

| Vydáno:

Jestlipak víš, že Sedmiboj dokázalo dokončit 39 soutěžících? Že v Nebelvíru byla účast v prvních dvou letech výsadou téměř výhradně chlapců? Že minimálně jeden ze Sedmibojařů se v rok konání turnaje umístil v Top 10 Osobnost Hogwarts? Že jedinou Mrzimorskou, která kdy Sedmiboj nedokončila, byla Herwen Indil Eruvea? Že největší sedmibojařskou smolařkou je Tydynka Flyová, která byla nominována dvakrát a ani jednou se nedostala do užšího výběru? Nebo že zmijozelskou kolej nikdy v Sedmiboji nereprezentoval kluk…?

Pokud někomu uvízne v paměti něco z minulých Sedmibojů, jsou to většinou „jen“ jména vítězů. Za zmínku ale jistě stojí mnohem víc. To si myslí minimálně šéfredaktorka Denního věštce, která mě vyslala do nejzapomenutějších archivů, abych vám před začátkem letošního Sedmiboje přinesla ta nej z dávnověku. Pojďte se tedy se mnou přenést do let minulých…

Léto 2006

Sedmiboj organizovala Sefrenie z Ylary. Symbolem Sedmiboje byl „Nekrohrneček“, který vybíral soutěžící. Už tehdy byla pro účely klání zřízena na hradě Sedmibojařská síň. Tam se nejspíš zaznamenávaly veškeré výsledky, protože z vývěsky hradu se o průběhu turnaje příliš nedozvíme. Velmi dobře mi ale posloužila Zmijozelská ročenka. Zajímavostí je nebelvírský tým, který byl tehdy čistě chlapecký. Ostatní koleje reprezentovaly výhradně slečny, přesto jsme už tolik chlapců najednou v Sedmiboji nikdy poté neviděli. Moc štěstí to ale Nebelvíru nepřineslo. Jean Dolus byl jediný soutěžící, který tehdy soutěž nedokončil, zbylí dva chlapci obsadili poslední příčky. Naopak velmi dobře si vedl Mrzimor. Elerin Portmenová, která tehdy obsadila 2. místo, zůstává doposud nejúspěšnější reprezentantkou Mrzimoru. Na bibi střeštěnku ale nestačila.

Sedmiboj měl tehdy vliv i na bodování. Nejvíce bodů si ze Sedmiboje odnesli Mrzimorští, díky tomu tehdy vyhráli i jeden ze svých dvou školních pohárů. Kdyby se ale Lavender dela Spacey tehdy umístila v Sedmiboji o dvě příčky výše, pohár by patřil Havraspáru.

Léto 2008

S tímto Sedmibojem mizí „Nekrohrneček“, místo něj je zřízen „Pohár Sedmiboje“. Organizační trojka v podobě Johna Werewolfa, Letitie te Tiby a Serge Renineho přivedla na hrad skřítky Sedmibojaříky. Světlo světa poprvé spatří sedmibojařské dresy! I tentokrát je nebelvírské trio převážně klučičí a opět jeden z nich nedokončí. Peter Sviter ale nebyl sám, přidala se k němu Herwen Indil Eruvea, která zůstává jedinou Mrzimorskou, co Sedmiboj nedokončila. V tomto Sedmiboji si celkově nejlépe vedli modří, z jejich koleje je opět i vítězka Phillipa O’Connel. Naopak v celkovém hodnocení nejhůře skončili žlutí. Bodové rozestupy mezi kolejemi byly v Létě 2008 tak velké, že Sedmiboj je neměl nejmenší šanci ovlivnit.

Corvinus Declaratio přichází se svým Sedmibojařským zpravodajem, jinak si bohužel noviny drží stále od klání docela odstup.

Léto 2010

To se změní se Sedmibojem Léto 2010. Za ním stojí profesorka Elle Sutherland. Symbolem tohoto roku byla Sfinga.

O Sedmiboji nás informuje svými speciálními vydáními Corvinus Declaratio, ale konečně si ho všímají i ostatní periodika. V Denním věštci nacházíme z tohoto období množství rozhovorů s porotci i samotnými sedmibojaři.

Rozhodně bylo o čem psát. Ze soutěže se postupně vytratili hned čtyři soutěžící, což je rekord. Reprezentantka Havraspáru a vítězka tohoto Sedmiboje Larrie Larstonová zůstala nakonec ze své koleje jediná. Naopak žlutý tým zůstal jediný kompletní, ovšem na posledních místech. Co se týká kolejí, nejlépe si vedly reprezentantky Nebelvíru, které ukořistily 2 i 3. místo. Červení tehdy získali i Školní pohár, ale opět by to zvládli i bez Sedmibojařek.

Léto 2012

Za pompézním Sedmibojem, pro jehož účely byla zřízena dokonce i aréna, stálo zkušené duo Elle Sutherland & John Werewolf. Sedmiboj měl poprvé své ucelené téma „Ve stopách Harryho Pottera“. Soutěžící se museli vypořádávat jak s praktickými úkoly v Aréně, tak s kreativními, jejichž zadání odhalili právě v interaktivním úkolu. Praktické úkoly si po každém kole mohl vyzkoušet celý hrad.

Tento Sedmiboj nehezky poznamenal hlavní vývěsku, na které se řešila nejedna hádka kvůli změnám v hodnocení v průběhu hry. Práce organizátorů ale nezůstala nedoceněnou, oba si za přípravu Sedmiboje odnesli prestižní řád Spiritus Magicus, který uděluje Studentská rada za přínos hradní atmosféře.

Smolařem tohoto Sedmiboje není jen výše zmíněná Tydynka Flyová, ale i Katelyn Auster a Darkness deStination, kterým se v posledním kole (!) nepodařilo do adminu dopravit vypracování úkolu. Pravidla mluvila jasně…

Tento Sedmiboj byl nejspíš nejtěsnější ze všech, o pouhých pět hvězd zvítězila Cerridwen Lowra Antares a narušila tak modrou sérii vítězství. Podíváme-li se na výsledky z hlediska kolejí, celkově si nejlépe opět vedly nejlépe červené reprezentantky. Znovu se příliš nedařilo Mrzimoru, dokonce i koleje se dvěma reprezentanty skončily lépe.

700 bodů, které získali James Waftar a Anita Blakeová posunulo Havraspár na 3. místo v boji o Školní pohár. To tak vyfouknul Mrzimoru, jehož reprezentantky si ze Sedmiboje odnesly každá jen po 50 bodech.


Závěrem můžeme konstatovat, že vítězky mají velmi tuhý kořínek, dodnes můžeme všechny na hradě potkat. V Síni slávy, kde jsou jejich jména navždy zvěčněna, se také mluví o věčné slávě a bohatství. Už jsem naznačila, že každý rok se nějaký Sedmibojař umístil v Top 10 Osobnosti Hogwarts (2006 – bibi střeštěnka, 2008 – Filius Orionis, 2010 – Larrie Larstonová a 2012 – Barbara Arianne Lecter a Cerridwen Lowra Antares). O věčné slávě tedy nemůže být řeč, ale co bohatství? Phillipa patří dodnes k nejbohatším studentům na hradě. Madam Larrie zchudla ještě jako studentka a konto Cerridwen už dnes také není nejnaditější.

Jak je vidno, i výhra ze Sedmiboje není takové břímě, aby se nedala utratit…

Pro Denní věštec

Vicky Charmant

Komentáře

  1. 🙂 – Skvěle napsáno! Sedmiboj jsem na hradě vždycky prošvihla a tohle okénko do minulosti je báječné! Díky za pěkný článek 🙂

  2. – Já jen doplním, že dvakrát nevybraná byla i slečna Swanová :)) stejně jako madam Tydy, i ona byla takto nominována a nevybrána 2010 i 2012 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *