Kdo by mohl usednout v porotě Sedmiboje?

| Vydáno:
Možná zrovna teď ctěná Gvendolin Starší obchází potenciální porotce. Než budeme znát skutečná jména, rozhodla se redakce Denního věštce pátrat na vlastní pěst. S přihlédnutím k minulosti, s pomocí účastníků minulého Sedmiboje a některých obyvatel Bradavic zkusíme postavit letošní porotu!


Už nějaký ten pátek to na hradě funguje tak, že v celoškolních kláních, jako je Sedmiboj a Bradavická čtyřka, usedají porotci pocházející z různých kolejí.

V Sedmiboji 2010 hodnotili Alisma Bailly Fisto, David Nekromacer, Eillen McFir Elat a Silvia Honorová. V Sedmiboji 2012 porota značně omládla. Díla Sedmibojařů porovnávaly čerstvě zfialovělé hvězdy svých kolejí: Anna Maria Salomeová, Larrie Larstonová a Nicholas McElen. Jedinou výjimkou byla Belatris Nithelas Malrinová, jejíž červenou éru pamatuje jen málokdo.

Na tento trend navázala i Bradavická čtyřka 2013. Amálka Zlatá, Janel Weil ani Selena Enail Smithová doposud při takové slávě také nebyly. Svěžím větrem čerstvě vytaženým z koleje byla Niane z Libelusie.

Zkusím vycházet z předpokladu, že letošní porotci by také mohli být „neokoukané tváře“, za Havraspár nám nejspíše jako první přijde na mysl Lilien Emity Meissed. O vteřinu později nás nejspíš napadnou také Isabella Anne Swan, Evelina van Eyck a Martin Javor. Tím narážíme na problém, jestli je místo porotce vyhrazeno jen pro profesory. Minulost ukazuje, že spíše ano. První jmenovaná tím ale ještě nemá vyhráno. Organizátoři by mohli vyštrachat i havraspárskou legendu Judith Eleanor Pixie.

Nezáviděníhodnou situaci skýtá výběr porotce spojeného s Mrzimorem. V úvahu připadá bývalý kolejní ředitel Matthew Whitecrow. Jedinou novou fialovou tváří je zde Jostein Lauierová. Ani jeden z nich ale není aktuálně profesor. Podíváme-li se důkladněji, najdeme tu ještě Elerin Portmenovou, účastnici úplně prvního Sedmiboje, kterou tu ale teď moc nevídáme. Podobně jako Epanse Mc Brooma.

Po starších fialových se nejspíše budeme muset rozhlížet i v Nebelvíru. Jakkoli se to zdá neuvěřitelné, do tajů porotcování ještě nikdy neproniklo trio Orionis. Je tu ale také Aki san Marino, bývalý kolejní ředitel Ladard Papulka, Meredith Jade Hogan a Adrianet le Ros, a když vezmeme červené z gruntu (bez ohledu na post profesora), zbývá tu ještě Angelica Arless.

Za Zmijozel nás nejspíš jako první napadne Tydynka Flyová. Mohl by to být ale také navrátivší se Abaddon Sammael Gorgo.

A co si myslí oslovení účastníci minulého Sedmiboje?

Elizabeth Gibsonová: „Pokud se nepletu, u těchto klání je zvykem, že každý porotce je spjat s jednou kolejí a pokud možno už neporotcoval dříve. Co se mých tipů týče, tak myslím, že se v porotě asi objeví madam Tydynka Flyová, pak madam Lilien Emity Meissed. U dvou zbylých poněkud váhám, možná madam Aki a slečna Jostein. I když věřím, že nás organizátoři překvapí – snad příjemně – ale porota bude jako v předešlých kláních kvalitní.“

James Watfar: „Tip mám, myslím, že by se mohlo porotcování svěřit do rukou pořád ještě čerstvých, mladých profesorů, které může nabídnout každá kolej. V porotě by se tak mohly ocitnout například madam Lilien, Niane, Jostein a Tydynka, to by byla zajímavá porota, místy i se soutěžením v sedmiboji v živé paměti. Mladých profesorů je ovšem mnohem víc.“

Na názor jsme se zeptali i dalších obyvatel hradu:

Nerys Heliabel Ghostfieldová: „Mám si tipnout? – usměje se – Je to trochu jako být na dostizích, kde všichni závodní koně jsou pěkně za plentou a já mám posoudit, kdo z nich bude dobrá volba. Ale nebyla bych červená, kdybych utíkala z boje. Takže… Myslím si, že z logiky věci by letos v porotě mohla usednout za modré Lilien Emity Meissed, za žluté Jostein Lauierová (i když to není fialová z řad profesorstva), za červené možná Meredith Jade Hogan a za zelené pravděpodobně Tydynka Flyová. Zdá se, že platí pravidlo, že nejen soutěžící se účastní Sedmiboje nebo B4 pouze jednou, ale že se to týká i porotců. Je to škoda, umím si představit, že někteří porotci z minulých ročníků Sedmiboje by byli skvělí právě v komentářích k pracím na téma hříchů. Každopádně jsem zvědavá, jak moc se můj odhad trefí, či zda bude úplně mimo.“

Lilien Emity Meissed: „Porota Sedmiboje jsou lidi, co musejí mít nějaký cit pro hodnocení, ať už jen najít si čas na složité škatulkování či hledání byť i toho nejmenšího kladného místečka. Nemůže to tedy být jen tak někdo zaneprázdněný a nevšímavý, že ano… – usměje se – Ale kdo by to mohl být letos? – velmi se zamyslí a zalistuje seznamem – Pokud správně odhaduju, tak porotce by neměl být žádný kolejní ředitel a neměl by se v ročnících Sedmiboje opakovat, že? – škrtá jména – Za zelené bych tipla kolegyni Tydynku Flyovou, je teď takovou nejaktivnější ‚zelenou‘, kterou jsem si neškrtla. – zahihňá se – Za žluté se mi nabízí taková Jostein Lauierová či Matthew Whitecrow. Za červené by to mohla být Meredith Jade Hogan či Aki san Marino. A za modré… to je pěkný oříšek jako! Ale tak určitě by skvělého porotcování byla schopná Evelina van Eyck a druhá, která mě napadla, je Judith Eleanor Pixie, která by mohla přinést takový nestranný nadhled tím, že se nedávno na Hogwarts navrátila.
Schválně jsem nezmínila ani jednu porotkyni, která se objevila minulý rok při hodnocení B4.“

Andrew Uroboros: „Přiznám se, že jste mne nachytala na otázce, kterou si kladu od samého začátku. Přemýšlím a přemýšlím, probírám všechny možné fialky a topím se v tom.
Ale když to vezmu střízlivě a z pohledu ‚poloprofesionálního‘, pak mne napadá mdm. Pixie a pan Whitecrow.“

Úterý! To je den, kdy se dozvíme, kdo skutečně usedne v porotě. Budou to neokoukané tváře, jak většina předpokládá, nebo dojde i na letité stálice naší školy? Denní věštec bude rozhodně u toho!

Pro Denní věštec

Vicky Charmant

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *