Kdo s koho?

| Vydáno:
Havraspár 270:160 Nebelvír

Téměř na den přesně po půl roce jsme mohli v neděli 13. 12. opět sledovat zápas mezi Nebelvírem a Havraspárem, který po hodině a 45 minutách a absolutně napínavém a strhujícím boji skončil stejně jako v minulém roce vítězstvím Havraspáru (270:160), který momentálně se dvěma vítězstvími vede tabulku letošního ŠFM. Potlouky lítaly, hráči celí zapocení naskakovali na košťata a střídali se na postech, skóre se snažili hráči neustále dotahovat a drželi ho vyrovnané, třásně třásnily, fanoušci básnili, jako na každém zápase se v publiku řešilo i něco, co absolutně nemělo s famfrpálem žádnou spojitost… zkrátka opravdu kvalitní hra obou družstev a klasický zápas, který měl jako třešničku na dortu a bonus k tomu všemu ještě skvělou atmosféru. Co víc si přát?

Když jsem usedala asi sedm minut před devátou na tribunu, nebelvírská kapitánka právě potvrzovala připravenost. Modrá kapitánka se tak rozhodla učinit pět minut před zápasem, a tak hned v devět propukl velký a dlouhý (po hodině a půl už jsem se opravdu trápila a zoufale přemýšlela, jak tenhle článek napíšu, aby byl poutavý, ale přesto vystihnul všechno, co se stihlo v zápase udát) boj. Upřímně jsem asi nikdy neviděla tak rychlý nástup hráčů, nikdo se nezpozdil ani o vteřinku.

Začneme rozborem výkonu střelců. Celkem bylo v zápase vystřeleno neskutečných 51 střel (23 Havraspár a 28 Nebelvír). Když se podíváme na úspěšnost střel, bylo to u obou týmů půl na půl, půlka prošla přes brankáře a půlku brankář vychytal (57% úspěšnost u Nebelvíru a 52% u Havraspáru). Jak jde vidět, tak mírně navrch po všech stránkách měl Nebelvír. Zápas bych rozdělila do tří částí. Nejdříve dotahoval, co se skóre týče, vždycky Nebelvír na Havraspár. Jakmile oba týmy byly na sedmi vstřelených brankách, začaly se pravidelně střídat. Jednou dal gól Havraspár a pak hned následoval Nebelvír nebo naopak. Jakmile však u Havraspáru svítilo na tabuli skóre 100, přestalo se mu dařit a převahu začal mít Nebelvír. Havraspár se ho snažil dotahovat. Konečný stav před chycením zlatonky byl 120:160.

Nebelvírskou palbu na branky zahájila ve čtvrté minutě zápasu Beteramis, která však byla neúspěšná. Ta dostala během zápasu ještě jednu šanci, kterou se jí podařilo proměnit, a vstřelila tak v desáté minutě první branku zápasu vůbec (50% úspěšnost). Nejvíce šancí během zápasu měla Calla. Z dvanácti střel proměnila 7, jednou však nevystřelila vůbec a dokonce přišla o camrál (úspěšnost asi 58 %). Její góly dostávaly dost často Nebelvír do vedení. Další bezpochyby skvělou hráčkou nebelvírského týmu je Melisa. Ta dostala šancí deset a může se pyšnit poněkud lepší úspěšností, než dosáhla v tomto zápasu Calla (60 %). Proměnila šest ze svých střel a byla autorkou poslední branky, která padla těsně, než zápas skončil. Když byla Melisa nemilosrdně sražena dolů, náhradníka jí dělala na postu střelce Elizabeth, která stačila za zápas vystřelit čtyřikrát, a z toho dvě rány byly povedené (opět 50% úspěšnost). V zápase jsme mohli vidět i Skylar a jednu její neúspěšnou střelu a na pár minut jsme viděli i náhradnici Trixie, která se však k camrálu nedostala.

Havraspárské dívky se taky snažily a často zvládly nebelvírského brankáře výborně obehrát. První střelu zápasu vůbec má na triku Eleonora. První pokus jí štěstí nepřinesl, ani ten druhý, ale třetí ranou, kterou měla možnost vystřelit až po více než hodině zápasu, již uspěla. Další dvě střely byly jedna úspěšná a druhá naopak neúspěšná. Z pěti střel tak bylo více neúspěšných než úspěšných (40 %). Nepostradatelnou součástí týmu a tahounem byla Isabell a jejích 11 střel! Autorka první úspěšné havraspárské střely minula celkem jenom pětkrát (úspěšnost 54 %). Nejlepší úspěšnost však měla Betria. Sice se k ní camrál dostal jen jednou, ale ukázala své kvality a vstřelila bez problémů branku. Zmínit musíme taky Aimée. Z šesti střel si do branky našly cestu tři, což znamená 50% úspěšnost. V zápase se mihla i Mia a Eleonoru, která byla po celý zápas docela žhavým terčem, vždycky ji vystřídala mladičká druhačka a zřejmě budoucnost Havraspáru Laura.

S tímto souvisí i rozbor výkonu brankářů. Když se podíváme blíže na Salishu a Pitryse, zjistíme, že oba jsou ve třetím ročníku, avšak Salisha by měla být možná dle úrovní trošku lepší. Úrovně však někdy klamou a trošku více štěstí měl červený brankář, který letos do zápasů nastoupil snad vůbec prvně. V jeho premiérovém zápase se Zmijozelem byla jeho úspěšnost 40 %. Tehdy vychytal z deseti střel čtyři. Nyní si však polepšil, úspěšnost se mu zvedla na 48 %, což znamená, že vychytal z 23 střel krásných 11, což je vlastně téměř půlka z nich. Myslím, že nejsem sama, kdo je zvědavý, co nám tento nadějný brankář ještě předvede. Salisha však má taky docela příjemnou statistiku. Při zápasu se Zmijozelem měla dokonce 54% úspěšnost, kdy z 28 střel zachránila 15 gólů. Tento zápas se jí dařilo trošku méně, úspěšnost klesla na 43 %. Když však nebudeme počítat tu jednu střelu, co letěla úplně mimo, dostaneme se na 40 %. Z 27 střel tedy vychytala 11 a s jednou si nemusela vůbec lámat hlavu. Ze Salishy roste kvalitní brankářka a vsadím se, že příště její úspěšnost zase razantně stoupne a bude zlobit nejednoho střelce.

Nyní nás čekají odrážeči a další opravdu rozsáhlé odstavce. I na tomto postu byly síly vyrovnané, kontrola potlouků byla 52 % pro Havraspár a 48 % pro Nebelvír. Celkově srazili neskutečných a až děsivých 17 hráčůhavraspárští 4 a nebelvírští 13. Během zápasu letěl potlouk na osm modrých, většinu z nich (5) chránila Indris, ale třikrát musel zakročit i Sidney. Červení měli trošku větší pohodu, a pokud se nepletu, bránila jen Josefína, a to 3×.

Začneme u havraspárských, kdy se prvního potlouku ujala Indris. Ten byl přesně mířený na Melisu, která byla zasažena vinou Indris za celý zápas 6×, ale ani jednou se ji nepovedlo sestřelit. Když zrovna nebyla k dispozici Melisa, trefila 2× i Elizabeth, která za ni zastupovala. Po nástupu chytačů šla po Esmeraldě a Uně. Una to schytala 4× a Esmeralda dokonce 7× a při osmém odpalu Indris Esmeraldu dvanáct minut po desáté hodině dokonce shodila. Dvakrát se Indris trefila sama kvůli nepozornosti, třikrát byl odpal nepovedený (jeden úplně, další mířený na Esmeraldu a poslední na Melisu). Suma sumárum odpálila 25 potlouků, zapsala si jednu sestřelenou hráčku a 20 potlouků někomu ubralo zdraví. Druhým havraspárským odrážečem byl Sidney, který měl více nepřesností, ale taky více sražených hráčů. První úspěšnou ranou sejmul hned v desáté minutě Melisu, kterou se mu podařilo shodit ještě v 31. minutě. Celkově na Melisu odpálil 3 potlouky, dva z nich tedy znamenaly pro Melisu výlet na ošetřovnu. Dvě povedené střely poslal na Elizabeth a později se opět věnoval chytačkám. Hned poprvé, co střelil po Esmeraldě, poslal ji dolů (55. minuta zápasu). Pak na ni poslal potlouk ještě dvakrát. Jednou zasáhl Beteramis a jednou Unu. Dokonce čtyřikrát trefil sám sebe, jednou netrefil nikoho, jednou odpálil potlouk raději daleko od všech, na konto si zapsal i tři nepovedené odpaly (původně myšlené a střílené na Callu, Elizabeth a Melisu). Dohromady tedy měl 19 šancí, z toho bohužel 9 z nich (což je skoro půlka) nevyšlo. Na postu se objevil i Felix Stone, ke kterému se dostal potlouk dvakrát a oba pokusy dopadly neúspěšně (trefení sebe sama).

První ránu v zápase vůbec zasadila Josefína, která zasáhla Eleonoru, která pro ni byla oblíbeným cílem. Zasáhla ji včetně té první rány pětkrát za sebou a v 17. minutě tou pátou střelou už letěla Eleonora dolů. Pak si vytyčila za cíl Betriu. Tři rány jí stačily na to, aby i ona letěla ve 42. minutě na ošetřovnu. Jednou se trefila i do Ewenliy a Isabell, aby jim to náhodou nebylo líto, a pak se zase vrátila ke svým dvěma oblíbenkyním. Nyní stačily dva dobře mířené potlouky a Eleonora opět pocítila sílu Josefíny a musela v 53. minutě na střídačku. Hned další její rána byla konečnou pro Betriu (60. minuta zápasu). Jakmile se vrátila Eleonora, třemi ranami ji zase poslala zpátky na zem (78. minuta zápasu). Pak si dvakrát střelila do Betrii, přičemž druhou ranou chudák Betria zase musela střídat (88. minuta zápasu) a na sklonku zápasu to schytala hned 4 dosud netčená Indris, která minutu před koncem zápasu musela na ošetřovnu. Mezi palbou na Indris si jednou střelila i na Betriu. Zajímavé je, že Josefíně se nepovedl jenom jeden jediný odpal. Zasadila tedy 23 přesně mířených střel (10× Eleonora, 7× Betria, 4× Indris, 1× Ewenlia, 1× Isabell) a srazila 7 hráčů (3× Eleonora, 3× Betria a jednou Indris). Dalším postrachem byla určitě Beteramis. Ta začala svou hru sražením Indris ve 26. minutě, o necelé tři minuty později se k ní dostal potlouk znovu. Nepárala se s tím a letěla dolů i Isabell. Další potlouk a další sražení hráče – tentokrát Sidneyho ve 36. minutě. Pak to po jedné ráně schytaly Betria, Ewenlia a Eleonora. Nakonec se rozhodla, že nejvýhodnější bude srazit Betriu, a tak šla po ní. Zasadila jí tři rány, přičemž s tou poslední letěla na lavičku (v 74. minutě). Hned jak se vrátila, obdržela Betria od Beteramis další dva zásahy potloukem. Naštěstí se pak Beteramis obrátila na Indris, která po dvou zásazích musela na ošetřovnu (93. minuta zápasu). Ke konci zápasu se však cílem a terčem zase stala Betria, která po třech přesně mířených trefách musela zase střídat (100. minuta zápasu). I Beteramis byla v práci s potloukem téměř neomylná, pouze jednou trefila sebe samu, tudíž se jí povedlo někomu ubrat zdraví 16× (9× Betria, 3× Indris, 1× Isabell, 1× Sidney, 1× Ewenlia, 1× Eleonora) a sražených hráčů měla jen o jednoho méně než Josefína – tedy 6 (2× Betria, 2× Indris, 1× Sidney, 1× Isabell). Musíme si přiznat, že nebelvírské odrážečky jsou opravdu postrach a docela esa a zápas se jim nadmíru povedl. V první čtvrtině zápasu si na odrážeči zahrála i Esmeralda. Ta vystřelila úspěšně 3× – 2× na Sidneyho a jednou na Eleonoru. Jednou bohužel její odpal nezasáhl nikoho.

Chytačky nám předváděly výborný a vytrvalý výkon a do poslední chvíle nebylo jasné, kdo zlatonku polapí. Zatímco u červených střídala Esmeraldu Una jen dvakrát, u modrých Ewenlia Betriu dokonce pětkrát. Člověk většinou čeká, že zlatonku chytne chytač základní sestavy, ale jak můžeme vidět, není to rozhodně pravidlem. Je hezké vidět, že poměrně nové tváře ve famfrpálu na sobě trénují a umí překvapit a zlatonku polapit – ačkoliv i s dávkou štěstí. Gratulujeme tedy Ewenlie k úspěšnému chycení zlatonky po téměř hodině a 45 minutách. Snad se ti bude dále takto dařit i do budoucna. Více se o postu chytače můžete dočíst níže ve vyjádření Esmeraldy, přiblíží vám to ze svého pohledu.

Ohlasy hráčů

Ewenlia Lerche: „Krásne ďakujem, zo zlatonky sa samozrejme teším, i keď som vôbec nečakala, že by mohla skončiť práve v mojich rukách.
Úprimne som bola pred zápasom aj počas neho veľmi nervózna. Na pozícii chytača som nováčkom a pred sebou mám ešte dlhú cestu čo sa týka zbierania skúseností. Z tohto dôvodu som vôbec nečakala, že by zlatonka mohla skončiť u mňa. Vo výhru som, prirodzene, dúfala a vedela som, že práve Bet je tá z nás, ktorá má podstatne väčšiu šancu zlatonku chytiť.
Odhliadnuc od nervozity sa mi však hralo dobre a ďakujem súperom za krásny a napínavý zápas. V posledných minútach bola stále jasnejšia výhra Nebelvíru. Zlatonka bola u nich, mali aj gólovú prevahu. Nepochybujem, že Esme je skvelá chytačka a v porovnaní s úrovňou by som klamala, ak by som povedala, že som nemala pri chytaní značnú dávku šťastia.
V neposlednom rade chcem veľmi poďakovať nášmu tímu za odhodlanie, elán a spoluprácu. Špeciálne poďakovanie patrí našej kapitánke, Bet, ktorá vkladá do famfrpálu celú svoju dušu.“

Melisa Pestrá: „Zápas byl napínavý. Střelci se prali o míč. Brankáři se snažili nepustit ho do obručí. Odrážeči hráli předbíhanou v tom, kolik hráčů z košťat shodí. A Chytači se zase usilovně snažili chytit Zlatonku.
Každý hráč na hřišti dělal, co mohl, a jen díky tomu byl zápas takový, jaký byl. K čemuž přispěli také i fanoušci, kteří hráče povzbuzovali.
Zápas jsme sice nevyhráli, na náš tým jsem přesto však moc pyšná.
Hráči v něm na všech postech bojovali totiž opravdu krásně. Jsou to skvělí lidé. A pro mě je velkou ctí, že k nim můžu patřit.“

Esmeralda Milagrosa (kapitánka Nebelvíru): „Na zápas se samozřejmě celý tým těšil. Panovala během něj fajn atmosféra jak v týmu, tak na hřišti. Velmi si cením všech našich fanoušků, kteří skládali a pěli na nás ódy.
Své hráče mohu jen pochválit za báječně odvedenou práci. Už jen pohled na statistiky vstřelených gólů i sražených hráčů mluví za vše. I brankář si vedl báječně a taky druhý chytač. Nemluvě o dalších hráčích na střídačce, kteří byli připraveni naskočit.
Co mě neustále vytáčí, je fakt, že jako chytač po průletu skrz překážky čekám někdy s prodlevou 5–10 vteřin na to, až se uráčí objevit zlatonka. A nemyslím si, že by to bylo třeba zastaralou mudlovskou technikou, ale možná hradním přetížením nebo tak. Únavné je i to, jak se někdy komentátor přeřekne u bránění svých hráčů a označí druhého odrážeče. Možná by to chtělo napsat sovu Fleutýnce s přáním, aby se pan Ronald vrátil a zkusil alespoň vyladit ty mouchy, co to má, aby to bylo normálně hratelné.
Ačkoliv jsem ráda za to, že je hra více méně o štěstí a dobrém odhadu (odrážečů, střelců, brankářů), docela mě zaráží fakt, že by se náhoda u zlatonky takhle výrazně dala projevit u dvou chytačů, jejichž rozdíl úrovní je celých 12. Beru to, když to chytí chytač o 2 levely níže, to je třeba fakt v klidu, ale takové rozdíly už jsou docela směšné a člověk si řekne, jestli má vůbec cenu trénovat. Asi budeme muset změnit na další zápas taktiku.“ – směje se –
„Trénování chytače je běh na dlouhou trať a odměnou za toto trénování by mělo být úspěšnější chytání. Jestli se náhoda chycené zlatonky zvyšuje v pravidlu ‚čím nižší úroveň, tím vyšší šance na chycení‘, tak to není k ničemu. Každopádně, většina chytačů si určitě zaslouží alespoň jednou za svou kariéru zlatonku chytit. Tak třeba se štěstí takových „začátečníků“ bude projevovat jen výjimečně. Nejvíce by si to zasloužili ti, co na tom postu dřou většinu své celé famfrpálové kariéry a mají opravdu natrénováno hodně a i na jiných postech. Chytač by měl být podle mně prostě za odměnu.
Je to ale stejně jenom sport a aktuální systém a jeho ne/funkčnost už mě jen utvrdila v tom, že dokud nejde o život, jde o nic.“ – uchechtne se –
„Svým hráčům bych ráda vzkázala, ať i nadále trénují, ať je to baví a ať si každý zápas užívají po svém.
Protihráčům děkuji za pěknou hru a gratuluji k výhře i zlatonce.“

Sestavy týmů

Nebelvír
1. střelec
: Melisa Pestrá, Elizabeth Katherine Arlenová
2. střelec: Calla Torová
3. střelec: Beteramis Athenodoros, Skylar Blair Anderson, Trixie Deliah Sinclair, Elizabeth Katherine Arlenová
brankář: Pitrys Monty
1. odrážeč: Josefína Koumálková
2. odrážeč: Esmeralda Milagrosa, Beteramis Athenodoros
chytač: Esmeralda Milagrosa, Una Vinona Flare

Havraspár
1. střelec: Isabell Tenebris, Mia Whitebear
2. střelec: Eleonora Anima, Laura de Morganne
3. střelec: Betria Carson, Aimée Leavittová
brankář: Salisha Kuipers
1. odrážeč: Indris Elwinor, Felix Stone
2. odrážeč: Sidney Lardev, Felix Stone
chytač: Betria Carson, Ewenlia Lerche

Hlášky zápasu

Kromě typických básniček a vlnění a třásnění jsem zaznamenala i zajímavé komentáře některých našich profesorů i spolužáků. Vybrala jsem čtyři, které mne zaujaly nejvíce. Když se objevil pan Filius Orionis, nevlnil se, nekřičel, netleskal, jen a pouze pronesl radu: „Přátelé červení – opakuji – chtělo by to víc gólů – a přidávám: do soupeřovy branky.“ Kupodivu červení radu vyslyšeli, přestože jim profesor neřekl, jak to vlastně mají udělat, a madam Any dodávala, že můžou klidně i do vlastní. Další výborná diskuze se motala kolem planety Pluto, když Skylar Blair Anderson pronesla: „To je napínavé jako diskuze o tom, zda bude Pluto opět vráceno mezi planety!“ Na to hradní obyvatelstvo reagovalo různě: „Fandím mu. Diskuze o Plutu nejsou napínavé. Držím s vámi, slečno Skypluto.“ Každopádně po pár minutách se najednou objevil na hřišti transparent: Make Pluto a planet again. Zkrátka se nám to po hodině zápasu mírně zvrtlo a místo, aby se fandilo hráčům, větší roli na malou chvilku hrálo naše všemi milované Pluto. Hned vzápětí si komentátor, chudáček náš starý, spletl Sidneyho s Indris, která ho na to hned upozornila. Modrý pan kolejní se však rozvášnil a tvrdil, že po zápase komentátora utlučou holemi. Jak to dopadlo s panem komentátorem, se dozvíme asi až na dalším zápase. Dle mého buď přijde komentátor nový, anebo bude ten starý ještě víc zmatený. Pan Zendaer se asi špatně vyspal, protože hned vzápětí nadával i transparentům: „Transparenty pomalé… budu reklamovat.“ Nakonec se zapletl s madam Any, které trošku nenápadně naznačil, že je fosílie. Do rozhovoru připletli i nepřítomného Lopéze a nebrali si servítky: „No tak Lopéz je katastrofa sama o sobě.“

Další zápas se bude hrát už 19. 12.! V sobotu proti sobě nastoupí Zmijozel a Mrzimor, pro kterého to bude letos premiéra! Snad nebude nouze o pěknou předvánoční atmosféru a zajímavou podívanou. Snad jsem vás dlouhou statistikou neunudila, budu se na vás těšit v sobotu.

Pro Denní věštec
Amanda Wright

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *