Závěrečná slavnost Zima 2021

| Vydáno:

Prázdniny, volno, nováčci, další školní rok… Zase se to na nás všechno hrne a jeden by ani nevěděl, kam ten čas pořád tak rychle mizí. V neděli 24. 1. jste měli možnost účastnit se velké slávy. Kdo nepřišel, možná trošku prohloupil, ale někdy jsou holt mudlové mnohem a mnohem důležitější. S tím však naše redakce každoročně počítá a připravuje pro vás krátký článek s rekapitulací, co všechno se během slavnostního večera událo, aby nikomu nic neuteklo. I letos byla slavnost více než zajímavá a přinesla spoustu slz dojetí, úsměvů a štěstí.

Když jsem síní procházela asi půl hodinu před slavností, byla celkem poloprázdná. Kolem sedmé, a především pár minut po smluvené hodině se však začala pomalu plnit a zahlédli jsme poprvé i pana ředitele Nimrandira Elénére. Zhruba deset minut po sedmé začal svůj proslov. Nechtěl začátek nějak moc protahovat, a tak jen pozdravil všechny přítomné, připomněl nám, že rok končí a na naší půdě přivítáme zase nové studenty. Pak už započalo postupné předávání štafety různým osobnostem, jež nám pomalu a postupně shrnuly tento krásný rok.

Začal profesor Filius Orionis, který zastává pozici inspektora výuky. Začal malou statistikou, jež byla tuším pro všechny přítomné docela povzbuzující a příjemná. Počet vysvědčení, která byla letos rozdána, se vyšplhal na číslo 123, a tak hezky navazuje na řadu z poslední tří let: minulý rok bylo rozdáno 122 vysvědčení, rok předtím 125 a před třemi lety krásných 124. Poznamenal však, že ačkoliv počet vysvědčení se výrazně nijak nezměnil, počet známek na nich ano. Bylo vystudováno neuvěřitelných 475 předmětů, což je oproti číslu 270 z minulého roku opravdu velký skok. Je krásné vidět, že studenti mají pořád zájem bojovat o pohár, o body a školní výuka je prostě baví. Následně vyzdvihl tři studentky, které úspěšně vystudovaly předmětů nejvíce. Z vítězné koleje Nebelvíru to byla Esmeralda Milagrosa20 předměty a neskutečná Newika Shelley Lovecraft29 předměty. Mezi ně se však vetřela i nenápadná šikovná jezevčice Klotylda Malíková, jež zvládla jen o jeden předmět méně než červená Newika. Velký zájem se musí nechat i oblasti seminářů, kde si jich maximální počet letos zapsalo třináct pilných obyvatel hradu. Nechci tento článek zbytečně natahovat, avšak i tito studenti a profesoři si zaslouží pochvalu a poklonu, a zmíním tak alespoň jejich křestní jména: madam Mintaka, Vilja, Saiph, Maraike, Uhnilti, Skylar, Siwa, Newika, Melisa, Lynn, Esmeralda, Elizabeth a Calla.

Dále jsme se pak, dodávám, že pořád s panem Filiusem, přesunuli k zhodnocení práce nových mladých profesorů, které s radostí zařadil do profesorského sboru. Andrew Uroboros vyučuje své předměty s nadšením, Patricia Baloure působí velmi zkušeně a také Veronica Narcissa Williamsová odvedla výbornou práci a přinesla na hrad trošku čerstvého vzduchu a rozproudila dění, jak se říká. Všichni z tohoto tria se tak právoplatně a oficiálně stali řádnými profesory. Posíláme gratulace. Za obrovského potlesku jsme se přesunuli k udílení Picatrixova řádu čarodějů, který se uděluje profesorům za přínos v oblasti hradní výuky. V letošním roce se možná hledalo trošku snadněji, protože daná osoba, jež si odnesla cenu, opravila nejvíce úkolů ze všech profesorů (532) a ve svém hodnocení prý poskytuje zpětnou vazbu pomalu delší, než bývají samotná vypracování. Odevzdané úkoly opravuje téměř ihned, i když je třeba zrovna Nový rok nebo Štědrý den. Myslím si, že toto ocenění bylo letos předáno do správných rukou, a to Hekatee Centaurix. Po poděkování přišla ještě jedna informace – že vybraní jedinci z profesorského sboru se můžou těšit na překvapení. Ale jaké? S tím už jsme obeznámeni bohužel nebyli. Tímto pan Filius proslov ukončil a slovo se předalo zase o dům dál, a to supervisorovi soutěží Tadäusovi Trotterticklerovi.

Ten začal svůj proslov opět čísly. Soutěží bylo letos vypsáno dohromady fantastických 303. Dohromady bylo opraveno více než 7 tisíc příspěvků, což mi přijde vyloženě báječné. Aktivita studentů často nezná meze. Letos byl udělen oproti minulému roku i Řád kouzelného pera. Ten si odnesla Veronica Narcissa Williamsová, která je u studentů velmi oblíbená hlavně díky svým pestrým soutěžím.

Za bujarého potlesku a s nadšením jsme si nachystali své tipy, kdo by mohl dostat ocenění v jednotlivých kolejích. Nejdříve předstoupil, pokud se nepletu, premiérově, kolejní ředitel Havraspáru Zendaer Amattis, který poděkoval zasedačce za pomoc ve svých začátcích a ocenil Cenou Roweny z Havraspáru za dlouholetou práci kapitánku Betriu Carson.
Pak jsme trošku netradičně vybočili z abecedy, přeskočili jsme Mrzimor a slovo dostala nebelvírská kolejní ředitelka Eillen McFir Elat. Ta podotkla, že Nebelvír má opravdu spoustu šikovných studentů a je velmi těžké rozhodovat a určit jen jednoho. Vybrala studentku vlídnou, která vždy pomůže a zřejmě se ráda sází, což nevím, do jaké míry je pozitivní, ale na druhou stranu sází jen, když by výhra mohla přilepšit koleji, což jen dokazuje, že pro Nebelvír opravdu dýchá. Novou držitelkou Ceny Godrika Nebelvíra se stala Beteramis Athenodoros.
Poté před nás postavil pan ředitel kouli. Z té koule vykoukla distančně připojená, žlutooranžově vybarvená Oresta McCollin Vianueva. Její barva nově příchozí mátla a udivovala, při slově distanční některé braly mrákoty. Madam Oresta konstatovala, že ačkoliv se někdy zdá, že v Mrzimoru není nikdo, kdo by si toto ocenění zasloužil, opak je pravdou. Vyzdvihla, že nová oceněná se nezajímá jen o svou povinnost, ráda pomáhá a nedělá mezi nikým rozdíly. Po tom, co pronesla, že cenu dostane někdo, kdo si myslí, že na ni nemá nárok, koule zhasla. Padaly nápady, jak kouli opravit – někteří ji leštili, jiní ji chtěli zkusit restartovat, pak přišel nápad, že cenu dostane ten, kdo ji opraví. Nakonec se však ozvali žlutí, kteří se shodli na tom, že cenu si zaslouží a odnese Selina Garcia. Poté, co pan Nimrandir praštil vší silou do koule, se tak opravdu stalo a pro její zapálenost byla udělena Cena Helgy z Mrzimoru kapitánce Selině. Červená kolejní ředitelka hned konstatovala, že takovou hůl by si potřebovala půjčit, jelikož jí doma nefunguje magický čajovar. Jak pokračoval tento příběh, taky nevíme, ale doufáme, že čajovar se po ráně holí rozjel.
Tento již tak dlouhý odstavec zakončíme výřečným proslovem poslední kolejní ředitelky, a to Veronicy Narcissy Williamsové za Zmijozel. Dovolím si tady opět vyjmenovat dlouhou řadu studentů, kteří zřejmě po právu dostali od madam kolejní pochvalu. Nejdříve vyzdvihla malé šikovné prváčky Christinu, která byla v top 10 v tabulce s bodováním, Maraike za vytrvalost a plnění soutěží, Maeve za to, že doplnila zasedačku a neustále ukazuje svůj potenciál, který v ní dřímá a Rose, jejíž chování je sice typicky zmijozelské, ale je zkrátka se svou kolejí nesmazatelně spjatá. Dále dostala pochvalu Keša za svou vlídnost, Inees za peníze na kontě, Bibi za to, jak se vždy rve o body a pohár, a Jagga za aktivitu v ďáblově jámě. Potom přišel na řadu famfrpálový tým, který zářil díky Ontarii, sílu prokázala i Loralei, na koštěti i na postu primuse vynikala Kira a neméně šikovná je i její nástupkyně Noah. Štědrost je zásadní vlastnost Astorie, vyzdviženíhodné byly i dvě bývalé prefektky Sooyeon a Elaine a kolejní časopis krásně vzkvétá pod taktovkou Saiph, která se pochvaly dočkala nakonec také. Pak přišlo poděkování Niam i Tir-na-nog a Isabell Tenebris za to, jak hezky Zmijozel šatí. No a po tom, co nás madam Veronica zahltila vším, co měla na srdíčku, konečně předala řád samotný. Řád Salazara Zmijozela si letos z těch všech zmíněných nejvíce zasloužila čarostavitelka Elaine Robillard.

A přesouváme se dál. Tentokrát si slovo vzala Esmeralda Milagrosa, která mluvila za celou studentskou radu. Nejdříve rozdala tři pochvaly. Jedna putovala k madam Any Dawson, u níž si studenti cení široké nabídky seminářů i soutěží, líbí se jim také její životní přístup a zpětné hodnocení. Další jméno, které padlo, bylo Marylin Cuthbert, jejíž třídy jsou po právu velmi oblíbené a každoročně je těžké si u ní nějaké místo vůbec vybojovat. Madam má své osobité kouzlo a zná recept na to, jak udržet studenty ve svých hodinách spokojené. Délkou se často zpětná vazba vyrovná úkolu, což můžu potvrdit, a také je úctyhodné, jak madam ke všem přistupuje osobitě. Poslední jméno zaznělo tento večer už poněkolikáté. Madam Veronica Narcissa Williamsová a její všestranná aktivita zkrátka ohromí nejspíš každého. Její originalita a humor nás snad nikdy neomrzí a doufáme, že jí to dlouho vydrží.
Řád Spiritus Magicus letos rada neudělila, avšak Vox Scholaris putoval rovnou ke dvěma osobám. První byl udělen Hekatee Centaurix za propracované výklady, různorodou nabídku, za to, že hodnocením potěší každého studenta, a za její kvalitní předměty. Druhou oceněnou byla Nerys Heliabel Ghostfieldová, která je na tom úplně stejně jako kolegyně výše zmíněná. V každém studentovi hledá profesorka to krásné, na jejích úkolech se každý vydovádí a na komentáře k úkolům se vyplatí počkat. Poděkování však patří všem, kdo se zasloužili i byť jen trošku o chod výuky, a zejména panu řídícímu Nimrandiru Elénére, jenž má zásluhu na tom, že náš hrad pořád stojí a sem tam se dokonce objeví i nějaká příjemná změna či novinka.

Následně si vzal slovo samotný pan ředitel, který vyzdvihl všechny letošní zkouškaře. Nejprve si k sobě pozval slečny, jež složily zkoušku OVCE – Caitlin Galbraith, Grace Annabeth Reatcher, Jaggy Viggo, Melánii Hale a Myker Fae McGarden. Předal dívkám zasloužené diplomy a za celý profesorský sbor jim pogratuloval. Tuto pětici na pódiu vystřídala trošku zkušenější trojice – předstoupily Helenia Kukková, Phillipa O Connel a Rebecca Shadowfang, které si taky převzaly své diplomy, ale za zkoušky KOZA, a nyní se již mohou pyšnit místem v prestižním mezinárodním Akademickém klubu čarodějů a čarodějek.

Když pak přišla na scénu zase koule, všichni jsme trnuli napětím, co se zase bude dít. Naštěstí se nedělo nic prazvláštního, ale vykoukla na nás šéfredaktorka Denního věštce Theresa Veilin Brendi, která bohužel nemohla být přítomna. Poděkovala všem členům redakce, ale Řád ostrého brka se rozhodla neudělit. Tady jsem se rozhodla trošku zapátrat v minulosti, protože pokud mi paměť slouží, minulý rok se na cenu zapomnělo a rok předtím se taky nenašla nějaká výrazná tvářička, jež by si ji zasloužila. Poslední Řád ostrého brka byl udělen ve školním roce Léto 2019 a putoval z rukou profesorky Lilien Emity Meissed k milé havraspárské snaživkyni Ariettě Lielle Minette. Uvidíme, zda si profesorka Brendi střihne příští rok premiéru a poprvé předá tento řád, nebo ještě počká na někoho opravdu výjimečného, kdo bude ten pravý.

Koule se nepokazila a mohli jsme svištět programem vesele dál do samého závěru. Nejdříve byl předán pohár vítězi Školního famfrpálového mistrovství roku Zima 2021, kterým se letos stal Zmijozel. Na druhém místě skončil Havraspár, bronzovou placku mohl oslavit Mrzimor. Letošní sezona se sice moc nevyvedla družstvu Nebelvíru, avšak hned vzápětí vypukla velká oslava, radost a nadšení právě z jejich strany. Nebelvír si totiž vybojoval letos školní pohár, a to s krásnými 73 158 body. Zbytek kolejí zaostal opravdu o hodně, ale druhé místo již nikdo nevezme Zmijozelu (38 726 bodů) a šikovná kolej modrých brala místo třetí s 28 739 body. Nesmíme opomenout ani Mrzimor12 120 body. Jak poznamenala madam Any, koleje obhájily své barvy. Nebelvír zlatý, Zmijozel stříbrný, Havraspár bronzový a Mrzimor někdo přirovnal ke žluté bramboře. Málem bych zapomněla na jedinečného Snaživce roku, kterým se stala Newika Shelley Lovecraft10 890 body. Ta se jím stala již podruhé a některé nebelvírské studentky dokonce poznamenaly, že Newika by mohla být se svým počtem bodů samostatná kolej.

Co říct na závěr? Nebelvírští snad slavili až do rána, v síni visela krásná výzdoba a pohár je nyní v rukou primusky Esmeraldy Milagrosa. Snad jsem na nikoho a na nic nezapomněla. Myslím si, že tento speciální den se zase vyvedl, a ačkoliv se na něj vždycky velmi těším, prohlížím si, kdo má jaké šaty, a užívám si nefalšovanou radost přítomných, taky si taky člověk uvědomí, jak strašně rychle čas letí. Užívejte si tedy každého dne, každé malé radosti, a to nejen té své. Nebuďte nepřejícní a zlomyslní, štěstí v očích ostatních vám to milionkrát vrátí. Těším se, co nám přinese příští rok, a doufám, že bude zase zajímavý, hrad nám bude přítelem a naši nováčci budou aktivní ve všech sférách. Užívejte si prázdniny, volno a pamatujte si, že jaké si to tu uděláme, takové to tu bude.

Pro Denní věštec
Amanda Wright     

Komentáře

  1. Moc hezké shrnutí, těší mě, že se místo v článku našlo i pro můj poněkud delší proslov! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *