Libri pulchri obnoveno

| Vydáno:

Bystří čtenáři jistě zaregistrovali nedávné obnovení činnosti spolku Libri pulchri. Na svědomí to má bývalý člen a současný vedoucí spolku, bradavický profesor Matthew Whitecrow. Na otázky, jak si spolek prozatím počíná, jak si bude počínat a jaké změny nás v rámci spolku čekají, nám odpověděl sám spolkový vedoucí. Jak obstál profesor pod palbou našich dotazů?

V reakci na náš poslední článek o spolcích („Kreativní spolky, kde jste?“; pozn. red.) jsme nahlédli do dění jednoho ze dvou (aktuální počet) školních spolků, a sice do dění spolku Libri pulchri. „Spolek Libri pulchri neboli Krásné knihy sdružuje ty, jimž není jedno, co čtou, kde čtou, kolik toho čtou a co najdou ve školní knihovně.“ uvádí informační cedule v klubovně spolků. Vyvozujeme z toho, že aktivita spolku je úzce spojena s chodem školní knihovny, již vede – troufáme si říci, že bravurně – Martin Javor, bývalý student havraspárské koleje a současný zaměstnanec. Existují zvěsti o údajných nesvárech mezi Martinem Javorem a Matthewem Whitecrowem. Kolik je na těchto zvěstech pravdy?

Denní věštec: Matthewe, mohl byste našim čtenářům spolek trochu přiblížit? Jaké kouzelníky shromažďujete? Jaká je náplň vašeho spolku?

Matthew Whitecrow: „Spolek jsem obnovil proto, aby se v něm mohli sdružovat kouzelníci a čarodějky, které navzájem spojuje zájem o krásné knihy, ať už se jedná o literaturu dostupnou ve školní knihovně a na Příčné ulici, nebo o tu mudlovskou. Rádi bychom dobré knihy čtenářům přiblížili prostřednictvím knižních recenzí.“

Denní věštec: V předchozím působení nebyl spolek příliš veřejně aktivní. Plánujete se s Libri Pulchri „dostat“ do podvědomí veřejnosti, nebo jste uzavřená skupina bez potřeby podpory veřejnosti? V případě první varianty, prozradíte nám, na co se můžeme v nejbližší době těšit?

Matthew Whitecrow: „Myslím, že každý z nás je alespoň v nitru stále ještě tak trochu knihomol, jen možná čeká na tu správnou knihu, která by v něm obnovila to pravé nadšení z četby. Obyvatelům hradu o sobě v blízké budoucnosti dáme vědět prostřednictvím společných akcí, na kterých budou moci získat například některou ze zajímavých knižních cen, stejně jako se dozví mnohem víc ze zákulisí fungování spolku a jeho plánů do budoucna. Termín první akce ještě není pevně stanoven, rád bych jej prozatím naplánoval krátce po zahájení školního roku, kdy už všichni studenti i obyvatelé hradu budou nazpět z dovolených.“

Denní věštec: Spolupracujete se současným knihovníkem Martinem Javorem? Kolik pravdy je na zvěsti, že mezi vámi nejsou příliš dobré vztahy?

Matthew Whitecrow: „Zatím jsme s kolegou o spolupráci nehovořili, ale vzhledem k pozici, kterou zde na hradě zastává, jsem si prakticky jistý, že k podobné debatě brzy dojde. Za sebe mohu říct, že s Martinem se moc neznáme, tím pádem ani nebylo příliš mnoho příležitostí k tomu, aby vznikly nějaké negativně či pozitivně laděné vzájemné sympatie.“



Denní věštec: Co byste vzkázal čtenářům Denního věštce?

Matthew Whitecrow: „Čtení je nejen potravou pro oči, ale i pro duši.“

Neotřelý, nevkusný a zcela nevhodný outfit, o té absurdní kouli ani nemluvě, vypovídá, že je Matthew plně vyčerpán a na módu nemá čas. Uvidíme časem, jak si spolek povede a zdali Whitecrow dostojí svému slovu.

Pro Denní věštec,

George McBrave

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *