Profesionální kvidyčová (famfrpálová) liga?

| Vydáno:
Kvidyčoví hráči byli letos obzvláště zvědaví na letní honorovské konkláve. Na začátku července totiž pan Ronald Holms Williams v komentáři ke článku Několik postřehů po konci druhé sezóny nového kvidyče slíbil, že na něm přednese návrh, jak vyřešit problém s neexistujícím stropem zkušeností.

Stručně zopakujme, o co kráčí. Hráč se při trénincích i zápasech neustále zlepšuje. Postupem času narůstá jeho úroveň na jednotlivých postech. Začátečníci kvůli tomu stěží dohánějí kvality zkušených hráčů, kteří mají před nimi výrazný náskok a většinou se stále zdokonalují. K zápasům proto nastupují hlavně ti, kteří absolvovali již několik sezón. Formují se tak elitní kolejní týmy, složené jen z několika lidí, zatímco ostatní se stávají věčnými fanoušky. Pro mladší studenty pak kvidyč ztrácí na atraktivitě, neboť je velmi pravděpodobné, že i když se budou na trénincích snažit sebevíc, do zápasové sestavy se nedostanou. Někteří zkušení hráči si zase ztěžují, že jsou nuceni neustále zvyšovat svou úroveň, aby jim neutekli soupeři, zatímco ve starém systému si natrénovali na postu 100 % a již se mu nemuseli věnovat.

Pan Williams přišel s nápadem, jak zajistit obměnu kolejních týmů, a zároveň přinést nový impuls starším hráčům. Pokud někdo překročí jistou, zatím nespecifikovanou hranici kvality, nebude se již moci účastnit Školního famfrpálového mistrovství. Koleje si tak budou muset neustále vychovávat nové borce, kteří postupem času nahradí staré opory.

Lidé, kteří dosáhnou potřebné úrovně, však neztratí možnost kvidyč hrát. Zavede se pro ně profesionální liga. V jejím rámci se vytvoří týmy bez ohledu na barevnou příslušnost svých členů. Ti budou moci nadále trénovat a samozřejmě hrát novou soutěž. Její přesná podoba prozatím není známá.

Profesionální liga může znamenat zpestření hradního života. Kolem nových týmů se snad soustředí jejich fanoušci, třeba vzniknou i celé fankluby. Módní návrháři pro ně navrhnou fanouškovské předměty. Týmy si vytvoří vlastní dresy. Zajímavé bude sledovat, jak se celky budou přetahovat o jednotlivé osobnosti (zvláště budou-li umožněny přestupy mezi nimi), zda noví profesionálové raději založí vlastní mužstvo, nebo se přidají ke stávajícím, a celkově kolik nových aktivit kolem ligy vznikne.

Samozřejmě existují i sporné otázky. O většině z nich nemá smysl spekulovat již nyní, kdy zatím nevíme, jak přesně bude soutěž vypadat. Podstatná je jedna z nich: přitáhne liga zájem studentů, když nebude svázaná s kolejemi, nepřinese jim pohár ani body? Budou lidé ochotni se jí věnovat? Pokud ano, jakékoli další detaily ohledně její organizace a jejích pravidel jsou řešitelné v rámci budoucí diskuse.

Snad by nebylo špatné uspořádat časem na hradě průzkum, co si o profesionální lize předběžně jeho obyvatelé myslí. V této chvíli je však i na něj příliš brzy. Přímo na konkláve nezazněly jasné hlasy pro nebo proti. Účastníci se spíše jen doptávali na některé body. Zavedení profesionální ligy představuje poměrně výraznou změnu a lidé si na tuto myšlenku musejí nejprve zvyknout.

Přesto jsme o pár prvních dojmů požádali alespoň kapitánky kolejí:

Lilian Isabella Rorrs: Nechtěla jsem se k celé věci vyjadřovat, dokud nebudu mít vyjádření týmu, čili koleje. Velmi brzo jsme ale pochopili, že v téhle otázce jsme až překvapivě zajedno (a pokud někdo není, prostě se neozval, takže má smůlu). Říkáme ne.
Příchod profesionální ligy by znamenal velký odliv současných hráčů, což si koleje nemůžou dovolit. Argumentem pro možná je, že takhle nemají nováčci moc šancí nás dohnat, ale neurychlovaly se právě proto získané zkušenosti na prvních úrovních? Pokud k tomu přibude i liga profíků, neměla už tahle změna cenu.
Co je ale zásadně proti, je otázka, dejme si teď ruku na srdce, máme dost aktivních nováčků, aby to pokrylo hráče, o které kolej přijde? Myslím, že ne. Když už chce někdo takovou ligu, tak dobrá, ale ať si tam hrají profesoři a dobrovolníci, ale ne všichni, kdo dosáhli nějaké úrovně či věku.
Nebudu se tady sáhodlouze protestně rozepisovat, takže znovu a jednoduše říkám: ne.

Esperanza Milagrosa: Po dlouhém přemýšlení z toho mám smíšené pocity. Na jednu stranu je to super – budou se obměňovat hráči v kolejních týmech. Na druhou stranu mě ale mrzí, že bych se mohla v té profesionální lize věnovat jen jednomu postu. (Pravda, teď je to tak také, ale pořád je šance, že v kolejním týmu lze hrát na více postech. Já doufám, že to zůstane i zachováno.) To je něco, co nechci. Ráda bych si vyzkoušela a zdokonalila všechny posty.
Čeká nás ale příjemná změna – budeme moci mít „barevné“ týmy třeba se svými kamarády a zapojí se i fialovstvo. Což je jednoznačně přínos.

Dvě kapitánky, Michaela Mary Enigmatic a Elanis Aelana Roselfová, se prozatím vyjádřit nechtěly. Svědčí to o tom, že názor na profesionální ligu ještě není vyhraněný.

Nakonec chci zmínit jednu věc. Změna může výrazně ovlivnit Školní famfrpálové mistrovství. Můj názor je následující. V posledních letech se dříve slabší koleje Mrzimor a Havraspár výrazně zlepšily a začaly konkurovat Nebelvíru a Zmijozelu. Pokud odejdou zkušení hráči, dá se očekávat, že jim to ještě více pomůže a v dalších letech nebude docházet k dlouhodobé dominanci jen dvou barev. Může nás tak čekat i jakýsi zajímavý kvidyčový restart.

Nicméně vidíme, že se mohu mýlit. Mrzimor změnu jednoznačně odmítá. Nechci spekulovat, zda v ní vidí nebezpečí pro svou kolej, nebo se spíše obává celkového snížení úrovně Školního famfrpálového mistrovství. K tomu druhému jistě dojde. Nemusíme to nutně chápat negativně (soutěž studentů je pochopitelně méně kvalitní než profesionální), hrozí však, že kolejní týmy budou nuceni opustit jejich chytači, neboť tento post zastávají pouze hráči z nejzkušenějších a vzhledem k jeho charakteru na něm v krátkém čase vyšší úroveň nikdo nový získat nemůže. Délka kvidyčových zápasů, po zavedení nového systému až několikanásobně zkrácená, se tak možná opět začne protahovat.

Na definitivní závěry je příliš brzy. Nechme se překvapit, jak se situace vyvine.

Pro Denní věštec
Nebelbrach Mechacha

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Komentáře

  1. – Mě se to jako nápad líbí, více méně.
    Ale překvapuje mě, že se vidí největší problém v odlivu hráčů, zvlášť když ještě není hranice od které by to bylo. Spíš bych se bál, že těch hráčů uteče moc málo. Na nějaké soupeření jsou potřeba aspoň 3 týmy a nevím jestli mají koleje tolik aktivních famfrpálových důchodců, aby poskládali tolik dalších týmů.

    1. Re: – Já to pochopil tak, že za profesionální ligu bude moci hrát prakticky kdokoli (s výjimkou nejmladších studentů), tedy klidně i studenti, kteří ještě mohou hrát (zároveň s profesionální ligou) za svou kolej ve ŠFM. Plus samozřejmě všichni zaměstnanci školy a obyvatelé Prasinek.
      Zkrátka že překročení oné zkušenostní hranice není v žádném případě nutnou podmínkou pro možnou účast v profesionální lize.

      1. Re: Re: – Pane File, já jsem to naopak bral tak, že profesionální liga bude jen pro ty, kteří už nebudou moci hrát za kolej. Plus zaměstnanci atd. Ale možná jsem to pochopil špatně.

  2. – Já to tedy pochopil jako pan Fil. Mám dojem, že seňor Ronald říkal, že profi liga je od určité úrovně, aby ji nemohli hrát nováčci, ale na druhou stranu, že ta úroveň není ta konečná pro školní mistrovství. Ale na pravou míru by to měl nejspíše uvést on.
    Sám jsem moc zvědavý, jak se profi liga ujme 🙂 mně třeba přijde jako super způsob, jak vydělat peníze pro kolejní pokladny (pokud by se výhra dělila rovným dílem).

  3. Děkuji – Velmi dobrý článek, pane Nebelbrachu. Děkuji i za vyjádření obou kapitánek 🙂

  4. – Nápad se mi líbí i proto že si kvídič tím pádem budou moci zahrát i profesoři a obyvatelé Prasinek a navíc po boku studentů. Myslím, že hráčů tak bude dost.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *