Oblíbenost oblečení aneb šaty dělají kouzelníka

| Vydáno:

Lidé jsou různí. Kouzelníci také. Nic nového pod sluncem. Právě ta rozdílnost nás dělá jedinečnými. Různé povahové rysy, různá nátura, různé úsměvy, podoba, nejrůznější vlastnosti. To vše dohromady tvoří každého z nás. S vetknutou magií, s touhou být co nejlepším kouzelníkem. Ale kromě této vnitřní části máme ještě zevní schránku. A tu jsme se rozhodly prozkoumat. Jaké oblečení je oblíbené, co na hradě rádi nosíme a jak moc nám záleží na tom, co máme na sobě? Pohodlně se usaďte a pojďte si přečíst něco o módě.

Jednoduché otázky: Kdo rád nosí jaké oblečení a proč. Někdo šaty, jiný kalhoty. Každý má svůj styl, ve kterém se cítí dobře. A tak jsme se rozhodly zjistit, jaké kousky patří mezi ty oblíbené, jaké naopak ne, zda jsou na hradě kouzelníci, kteří oblečení vůbec neřeší, zdali má oblečení vliv na náladu, na počasí? A co nakupování? Jsou mezi námi tací, kdo za oblečení utratí neskutečné galeony, ale proč? Chtějí se líbit? Nebo je to prostá radost? 

Otázek je mnoho. Je možné, že přespříliš dbáme na to, jak vypadáme, či zapomínáme na to, co máme v srdci, a upřednostňujeme zevnějšek? Na co jsou nám šaty z brokátu, na co krásný účes, halenka či úchvatné kalhoty, když nepoznáme přátelství, lásku či radost? Myslím, že na naší škole je oblečení zejména pro radost, potěšení a zábavu. A proto jsme se vydaly hledat odpovědi.

Šaty dělají kouzelníka. Známá věta (tedy u mudlů dělají šaty člověka), nicméně jsem četla jednu úžasnou myšlenku, že šaty nejenže zakrývají tělo, ale že tím, jak se oblékáme, dáváme najevo, jak moc rozumíme životu. Někdo vkus a cit dostal do vínku, jiní se musejí učit. Oblečení, nošení, kombinování – to vše je do jisté míry ukázka gramotnosti a zároveň určitý způsob filozofie. Prý oblečením vysíláme určité signály, kam a jakým směrem se ubíráme, kam směřujeme, kým a čím jsme. Móda se mění – stejně jako doba nebo styl – a my s ní. Lehce kloužeme, přizpůsobujeme se, ani mnohokrát nevíme jak.

Proto vznikl tento článek, abychom se zamysleli, čím je nám samotné oblečení. Nejen pro jedince, ale pro celou naši kouzelnickou společnost na hradě. Jelikož já sama nejsem v oblékání a v módě zběhlá, přibrala jsem si k sobě odbornou poradkyni Gabrielle, za což jí velmi děkuji. Tato modrá duše, jak jste si zajisté všimli, chodí velmi dobře oblékaná, sladěná a je na ni radost pohlédnout. A nebudu tajit, že jsem od ní několikrát dostala zdrbec za nehorázný nevkus, po kterém jsem se hodně rychle pádila převléknout. Takže odborný dohled byl potřeba, to zajisté chápete.

Hradnímu obyvatelstvu jsme položily následující otázky: 

  1. V čem nejraději chodíš? Pokus se prosím shrnout svůj nejoblíbenější outfit, máš například nejraději šaty, kalhoty, tričko, sportovní věci, nebo společenské? 
  2. Máš ve svém šatníku opravdu nejoblíbenější kousek, který bys nikdy neprodal/a, nikdy by ses jej nevzdala/a? Prozradíš, co to je? 
  3. Oblékáš se i podle počasí? Podle ročního období?
  4. Máš nějakou oblíbenou kolekci s oblečením?
  5. Chybí ti na našem hradě nějaký kousek, který tady není a moc by sis jej přál/a?
  6. Je podle tebe oblečení důležité jako součást tvé existence na hradě? Proč?
  7. Obměňuješ někdy šatník? Nebo pravidelně? Prodáváš starší kousky a nakupuješ nové? Lepší? 
  8. Jak často nakupuješ oblečení? Máš nějaký finanční strop, přes který nikdy nejdeš, nebo jsi ochotná/ý za oblečení utratit majlant?
  9. Nakupuješ sám, sama, nebo s kamarádem? Necháš si třeba od někoho poradit, zda ti onen kousek oblečení sluší? 

A přinášíme postřehy z odpovědí. 

Proč ženy nosí šaty? Protože jsou nejpraktičtější, neškrtí a netlačí! Opravdu velice oblíbené jsou skinny jeans. Nejvíce si kouzelníci na naší škole váží kousků, které dostali darem, získali je v počátcích svého pobytu na hradě anebo na něž si museli tvrdě vydělat. Rovněž si váží sběratelských kolekcí, které již dnes na hradě k dostání nejsou – mají nedozírnou sběratelskou hodnotu. Také by téměř nikdo nikdy neprodal kolejní oblečení a předměty. 

Nedílnou součástí je obyčejná radost z nakupování, radost z toho, něco vlastnit, a radost z toho, jak úžasní návrháři na hradě jsou. 

Zjistily jsme, že při oblékání dáváme přednost spíše náladě než vlivu okolností, oblékáme se podle toho, na co máme chuť. A hlavně drtivá většina uvedla, že se jednoduše řídí obyčejnou, prostinkou náladou. A je jedno, zda je noc, den, vliv má akorát tematické období, například Vánoce či Halloween. Několikrát se objevila myšlenka, že se prostřednictvím oblečení někteří sebevyjadřují. Hodně z nás se v oblékání inspiruje tím, že sleduje spoluhradníky. Přednost se také občas dává kolejním barvám, ale není to pravidlo. 

Finanční strop je jednoduchý, velká část oblečení chtivého obyvatelstva uvedla, že strop je prostě a jednoduše jejich peněženka a to, co v ní je. 

Určitě lze dle odpovědí říci, že v jednoduchosti je krása, kouzelníci velice oceňují fantazii a kreativitu, již si u mudlů nemohou dovolit. Našli se i tací, kteří mají své oblíbené kousky k dělání úkolů, na procházky, na víkendy a podobně. 

Mnoho dotazovaných uvedlo, že jako součást oblečení a módy berou i věci na zemi, různé doplňky, mezi velice oblíbené patří například barevné zavařovačky. Úspěch mají též pytle na hlavu, mnoho studentů obdivuje asijskou i vrbovou kolekci. Vcelku dost kouzelníků řeší oblečení a vztah ke zdraví a ošetřovně. Neberou nemoc na lehkou váhu. Chvályhodné. 

Co nás příjemně překvapilo, bylo to, že i muži na hradě oblečení řeší, zajímají se a chtějí být in.

Ale pak se (k mé veliké radosti) našli i tací, kteří oblečení příliš neřeší. Nu, někteří si ani nevšimli, kdy naposledy se převlékli nebo si něco koupili, jednoduše řečeno, móda není jejich šálkem čaje. Já se k nim hrdě hlásím!

Co se týče posílání oblečení dále, jsou tací, kteří si čas od času udělají v šatníku úklid a to, co nenosí, darují nebo prodávají. Pak jsou ale samozřejmě tací, kteří by se nevzdali ani nitky! A budou schraňovat a křečkovat do aleluja.

Sečteno, podtrženo, šaty dělají kouzelníka. Je příjemné líbit se, je fajn jít s kamarády nakupovat na Příčnou ulici, je radostné stát před zrcadlem a usmát se na sebe. Často zakončuji články otevřenou otázkou. Otázkou k zamyšlení. Ani zde neudělám výjimku. Hleďme na sebe zvenku, ale i s vnitřní krásou. Dívejme se kolem sebe, na sebe a zejména zůstaňme sami sebou, ať už máme na sobě cokoli. Mějte se rádi! 

Pro Denní věštec
Petromila Nivalis, odborný poradce Gabrielle Sweet

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *