Rozhovor s novopečeným zástupcem ředitele

| Vydáno:
Milí čtenáři, dnes Vám přinášíme rozhovor s novým zástupcem ředitele školy!


Dne 20. září byla na našem hradě znovu zavedena funkce zástupce ředitele školy. Tato funkce byla během historie naší školy zrušena a obnovena hned dvakrát, pokud nepočítáme zástup pana Nimrandira Elénére panem Ronaldem H. Williamsem a profesorkou Larrie Larstonovou, což byl zástup doslovný. Poprvé byla obnovena 29. dubna 2005 a na místo zástupce ředitele byl jmenován v pozdějších letech poněkud kontroverzní bývalý kolejní ředitel (v té době zastával obě funkce) Nekro the Gravedigger, který ve funkci setrval až do konce roku 2007, kdy byla rozpuštěna školní rada. Nový zástupce ředitele nebyl po jeho odchodu z funkce jmenován a tato funkce byla zrušena.

Nyní, po změně na ředitelském postu, zřejmě přichází nová éra naší školy a funkce zástupce ředitele byla znovu „oficiálně“ zavedena. Naším novým zástupcem není nikdo jiný než dlouholetý školní zdravotník, bývalý kolejní ředitel Mrzimoru a pracovník Ministerstva kouzel Matthew Whitecrow.

Bilkis Blight: Dobrý den, pane Matthewe! Předem našeho rozhovoru mi dovolte, abych Vám jménem redakce poblahopřála ke jmenování do funkce zástupce ředitele!

Matthew Whitecrow: Děkuji. – usměje se – To je od vás moc milé.

Bilkis Blight: Velká část studentů tuto funkci nepamatuje, a to včetně mě, která jsem na hradě již poměrně dlouho. Takže Vaše povinnosti jsou zahaleny tajemstvím. Můžete nám prozradit, co by mělo být náplní Vaší práce?

Matthew Whitecrow: Je to skutečně funkce, která byla zavedena relativně „nedávno“. Tenkrát to byla nutnost, protože náš tehdejší ředitel Nimrandir byl dlouhodobě nepřítomen a hrad potřeboval někoho, kdo by jej dočasně zastoupil a převzal na sebe jeho povinnosti.
Teď je situace trochu jiná. Pokud vím, tak Ronald nemá v plánu někam odcestovat, abych jej musel zastupovat, jako to dělal on. Z mého úhlu pohledu jde hlavně o to, aby měl někoho, na koho se může spolehnout, pokud by potřeboval krátkodobě zastoupit, nebo si jen rozložit práci, která by přerostla jeho časové možnosti.
V současné době pracuji především na Ministerstvu, ale jsem samozřejmě připravený nabídnout řediteli pomocnou ruku, jakmile toho bude zapotřebí.

Bilkis Blight: Já myslela spíš tu minulou funkci zástupce ředitele, kterou naposledy zastával Nekro the Gravedigger. Tedy funkci, kdy ředitel byl přítomen a zástupce ředitele nebyl doslovně zástupem na jeho místě. Takže budete dělat všechno, co děláte dosud?

Matthew Whitecrow: Po většinu času budu dál pomáhat zlepšovat chod hradu a řešit potíže, které se mohou objevit, tak jako jsem to dělal doposud s tím, že pokud mě o to ředitel požádá, vezmu na sebe něco z jeho práce, abych mu odlehčil, pokud by to bylo potřeba.

Bilkis Blight: Rozumím. – usměje se –
Jste školní zdravotník, pracovník Ministerstva kouzel a ještě k tomu zástupce ředitele. Nemohu se zbavit dojmu, že máte poněkud „přefunkcováno“. Máte již obraceč času?

Matthew Whitecrow: Jeden skutečně mám. – vytáhne obraceč a zapózuje slečně na fotografii –
Samozřejmě, pokud si uvědomíme, že vykonávám tři funkce najednou, tak to může budit dojem, že každé zvlášť nemohu věnovat tolik času, kolik by bylo potřeba, ale ve skutečnosti se jedná o tři posty, z nichž dva vyžadují pouze nárazově větší aktivitu. Na ošetřovně je po většinu roku ticho a klid, a pokud ředitel neodjede na pět měsíců do lázní nebo na nějakou výpravu do vzdálených krajů, předpokládám, že zvládnu čas od času pomoct úplně bez problémů. Co se týče práce pro Ministerstvo, tak tam to v podstatě nikdy nekončí a stále se objevují nové a nové podněty, které je potřeba prošetřit, vykomunikovat a opravit. Ale to je vlastně to, proč tu práci dělám. Hrozně mě baví ta pestrost. Nikdy neřešíte to samé, co včera.

Bilkis Blight: Úžasné! – prohlíží si obraceč a chvatně fotografuje –

Myslím, že máte štěstí, že můžete ty funkce tak snadno skloubit. Nedovedu si představit, co by říkala Vaše žena, kdyby se Vám to nedařilo.

Matthew Whitecrow: Monny je pro mě úžasnou oporou ve všem, co dělám. Je to úžasná manželka. – usmívá se –

Bilkis Blight: Jste šťastný člověk! – usměje se, ale zabloudí očima ke kouli, kterou má její respondent na noze –
Ale vraťme se raději zpátky k Vaší práci. Ministerstvo úžasně reaguje na přání a připomínky obyvatel našeho hradu, ale nepřijde Vám někdy na mysl, že jsme pěkní šťouralové?

Matthew Whitecrow: Vlastně jsem vám za to vděčný a snažím se nezapomínat děkovat za každou vznesenou poznámku, dotaz nebo stížnost, která se nám na Ministerstvu objeví. Tím, že nacházíte nedostatky a poruchy a hlásíte nám je, nám pomáháte rychle a přesně identifikovat, co je třeba opravit. Díky tomu se, alespoň podle mého názoru, úroveň naší školy a jejího fungování neustále zlepšuje, a z toho pak máme užitek všichni.

Bilkis Blight: To je pravda. Reagujete rychle, mile a většinou k všeobecné spokojenosti. – usměje se –
Nebojíte se, že vás s novou funkcí lidé zavalí žádostmi a dotazy a úplatky?

Matthew Whitecrow: Vždycky se snažím všechny problémy odkazovat na Ministerstvo, ale pokud se jedná o něco, co lze vyřešit lusknutím prstu a spadá to do mé kompetence, pak samozřejmě rád pomůžu. Asi jako každý člověk jsem i já schopen dělat pouze omezený počet věcí naráz, takže pokud chcete mít jistotu, že se vaším problémem někdo bude zabývat, a že se mi neztratí mezi příchozí poštou v sovinci, pak rozhodně doporučuji používat oficiální cestu podávání žádostí a stížností přes patřičný odbor na Ministerstvu.

Bilkis Blight: – zapisuje si poznámku, že o úplatcích nepadlo v odpovědi ani slovo –
Nedávno jsem také posílala na Ministerstvo návrh a musím říct, že je to jeden z těch, který je poslaný kvůli přirozené lenosti. Nechci říkat, že je špatné, aby všechno fungovalo tak, aby byl pobyt na hradě pro lidi co nejpříjemnější, ale nezdá se Vám, že se díky tomu trochu vytrácí kouzlo hradu? Že máme všechno, jak se tak říká „přímo před nosem“ a nemusíme se téměř o nic snažit?

Matthew Whitecrow: Ne všechny návrhy jsou odsouhlaseny a některé připomínky jsou zamítnuty. Při jejich posuzování bereme v úvahu jako jeden z faktorů také to, co jste právě zmínila. Klasická otázka, kterou si já kladu je: „Jak by tohle ovlivnilo chod hradu? Skutečně by to pak fungovalo lépe, nebo by to jen způsobilo další problémy?“ Už se také stalo, že jsme zamítli některé žádosti s tím, že způsob, jakým ta, či ona věc na hradě funguje, mu propůjčuje ono zmiňované kouzlo, a proto prozatím neuvažujeme nad tím, že bychom to nějak měnili.

Bilkis Blight: Na Ministerstvu kouzel je v OKHS (Odbor Kouzelnických Her a Sportů) vyhláška, která potvrzuje výstavbu nového famfrpálového hřiště v Godrikově Dole. Jedná se o stadion pro profesionální famfrpálovou ligu, nebo bude používaný i pro školní famfrpálové mistrovství?

Matthew Whitecrow: Obávám se, že na to vám nemohu dostatečně kvalifikovaně odpovědět. Kontaktní osobou OKHS je Ronald. Ten vám jistě poskytne přesné informace týkající se famfrpálové ligy i výstavby onoho stadionu. – usměje se –

Bilkis Blight: Můžete alespoň říct, jestli výstavba tohoto stadionu ovlivní život hradních obyvatel? Nebo spíš obyvatel Godrikova Dolu?

Matthew Whitecrow: V určitém smyslu se výstavba stadionu bude dotýkat každého z nás, ať už si ho budeme užívat z pozice diváka, nebo hráče.

Bilkis Blight: Vy jste velmi těžký objekt k dotazování, pane Matte! Všechny Vaše odpovědi jsou tak korektní, až se obávám, že čtenáři budou stejně frustrovaní jako já! Nemáte nějaké pikantnosti, o které byste se s námi na závěr podělil?

Matthew Whitecrow: Opravdu nerad dělám kolem celé té věci takové tajemno, ale věřím tomu, že čím méně toho čtenáři v tuto chvíli budou vědět, tím větší bude jejich radost, až se nový stadion otevře a oni si ho budou moci prohlédnout. Nechci vás připravit o tu možnost tím, že vám něco zbytečně odhalím moc brzy. Jen si pěkně počkejte, stojí to za to. – znovu se usměje a chvíli se zamýšlí nad tím, o co pikantního by se mohl podělit –

Matthew Whitecrow: – pak se nakloní blíž k redaktorce a šeptem pronese – Věděla jste například, že někde na hradě je ukrytá tajná chodba, která vede do Medového ráje v Prasinkách? Doposud ji, myslím, nikdo neobjevil. Ale pššt! – přiloží si prst na pusu – Bude to naše tajemství!

Bilkis Blight: Vážně? O tom jsem ještě neslyšela! V tom případě se rozloučím a půjdu ji hledat. Sladkostí není nikdy dost! Děkuji Vám za rozhovor! – usměje se –

Matthew Whitecrow: Také vám děkuji a přeji krásný zbytek večera. – usměje se –

Pro Denní věštec
Bilkis Blight

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *