Magie písmen (7. část)

| Vydáno:
Čokoláda. Cesta této modernizované drogy začala před více než třemi tisíci lety. Již kmen Olméků, sídlící v deštných pralesích Mexika, pěstoval kakaovníky. Po zániku jejich říše se v tamních místech usadili Mayové, kteří nám ze čtvrtého století našeho letopočtu zanechali opojný hořký kakaový nápoj. Jak můžete tento druh cukrátka využít v čarování? Lépe, než byste si mysleli!

Moc často se mi nestává, aby mě někdo po telefonu žádal o radu, jakou by mi měl koupit odměnu za odvedenou běžnou práci. Ale stalo se. Na obou stranách komunikační linie nastalo ticho. Já váhala a na druhé straně byla osoba plná nedočkavosti, co jí řeknu. Deset vteřin nic. Patnáct vteřin. „Tak co třeba čokoládu? Jíte to vůbec? Znám lidi, kteří to nejí!“ vyhrklo na mě sluchátko. Trochu jsem se usmála. Je pravda, že ne všichni mudlové jí čokoládu. Naštěstí mi toto nebezpečí nehrozí. „Ano, čokoládu jím. Nejraději mám hořkou.“ Po odložení telefonu mi nálada vydržela ještě dlouhou dobu. Jako hodně čarodějných bytostí jsem čokoholik (léčba = zbytečná!).

Jedna pověst z období Mayů je zajímavá tím, že popisuje cestu kakaového bobu na zem. Říká se v ní, že plod „čokoládovníku“ sebrali lesní mravenci v zahradě Bohů a přinesli je Indiánům, ti se pak naučili od malých obyvatel této planety vše potřebné k výrobě pochoutky. Mudlové ale věří spíše tomu, že jim kakao přivezl Kryštof Kolumbus z cesty do Guanaji roku 1502. Po návratu do Španělska ale moc nepochodil, protože nikomu nechutnala. Španělé dovedli přípravu čokolády během dlouhé doby k dokonalosti a toto tajemství si tvrdě střežili až do poloviny 17. století. Pak díky vyhnání nejmenovaného etnika ze Španěl začíná rozpuk přípravy čokolády všude po Evropě a dále po světě. Dnes přípravě ručně vyráběných cukrátek vládnou Švýcaři. A uznejte, že ani nám to moc nevadí. Vyčarovaná čokoláda nechutná tak dobře. – usměje se –

Na sedmém místě SANOPY najdete Gantu. Název vychází z hauštiny, kde znamená: viz nebo viděti. Užití v magii má zásadní. Je jedním z prostředků, jakým dostanete svůj lektvar do cílové osoby poměrně snadno. Pokud umíte vyrábět základní typy pralinek, máte prakticky vyhráno! Je opravdu jen málo bytostí, které odmítnou bonboniéru. Každopádně je, jako nositele lektvaru, nejlepší použít hořkou nebo bílou čokoládu. Těmto typům totiž nevadí, pokud jsou nějak dochuceny, oslazeny nebo obsahuje-li lektvar ovoce (pozn. Atis). Mléčná čokoláda je již doslazená a některé ingredience s ní mohou reagovat. Zas není úplně nutné způsobit někomu výbuch v hlavě. Zároveň čokoláda stimuluje vizuální smysly (zrak, sluch,…). Můžete tak vyslat i vizi, sny nebo představy, zabránit strachu nebo ho také způsobit. Doporučuji během přípravy neochutnávat.

Obrázek si můžete překreslit do své knihy.

S magií v srdci
Derien Vardene z Ilku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *