Statistika zkoušek OVCE a KOZA Léto 2021

| Vydáno:

Závěr roku uběhl mílovými kroky a měli bychom vyzdvihnout ty, kteří letos nelenili a i přes tunu jiných povinností se rozhodli, že si zpestří hradní život zkouškou dospělosti OVCE nebo rozšiřující zkouškou KOZA. Tyto dvě zkoušky může kouzelník složit jen jednou za život a otvírají mu tak trošku další kapitolu v jeho životě. Pokud se chcete dozvědět, kdo si zkoušku zapsal a kolik jich nakonec bylo, jste na správném místě.

Složit si zkoušku OVCE je podle mě jeden ze zážitků, na který prostě nezapomenete. Je to taky první ústní zkouška na hradě (spolu se zkouškou KOZA jediná), která prozkouší i vaše znalosti z oboru a schopnost reagovat rychle na položené otázky a vyjádřit tak svůj názor a postoje. Zážitek je to nejenom pro ty, co jsou zkoušení, ale i pro širokou veřejnost, která se na zkoušky chodí dívat a své kamarády podpořit. A trošku netradiční a nevšední to je i pro profesory, protože tyto zkoušky se neskládají v takovém množství jako třeba NKÚ či CKÚ. Není se však čeho bát. Letos se složilo zkoušek OVCE celkem pět studentů – čtyři dívenky, ale i jeden kouzelník. Číslo je tedy stejně vysoké jako minulý a vlastně i předminulý rok. Je hezké vidět, dalo by se říct, tak velký zájem.

V Havraspáru bylo adeptů na skládání zkoušek OVCE a KOZA nejvíce ze všech kolejí. Přestože ve statistice zkoušek NKÚ a CKÚ Havraspár válcoval ostatní, ke zkouškám OVCE a KOZA se v letošním roce nikdo nerozhoupal. Že by byl nával příští rok? Nechme se překvapit. V době, kdy jsem statistiku psala, se nacházelo u modrých 7 studentů, kteří si mohli zvolit zkoušku OVCE a 11 zkušených a postarších studentů v rozšiřujícím studiu, kteří by si teoreticky mohli zapsat zkoušku KOZA.

Jestliže Havraspár je proslulý velkým počtem studentů, kteří si zkoušky rádi složí, Mrzimor je na tom přesně obráceně. Je to avšak dost ovlivněno i tím, že žlutí jsou dlouhodobě známí celkově menším počtem studentů, rozhodně ne tím, že by zkoušky neradi skládali, to vůbec ne. Konkrétně v letošním roce se nacházeli v sedmém ročníku pouze dva žlutí, v rozšiřujících ročnících potom bylo jen o dva jezevce víc. Zkrátka není tolik z čeho vybírat. Ale mám dojem, že i tady ta roční pauza přispěje k tomu, že příští rok si tuto zkoušku složí vícero studentů (podle možností). Nechme se překvapit.

Nyní přichází na řadu druhá polovina kolejí, pro dnešek pro nás ze statistického hlediska o krapet zajímavější. V Nebelvíru se našly totiž dvě odvážné dívenky, nyní vlastně už můžu říkat slečny nebo snad i mladé dámy, které se do zkoušky OVCE pustily. Ze sedmi možných zkoušku skládajících kouzelníků do rozšiřujícího studia letos postoupí Calla Torová a Beteramis Athenodoros. Táhly za jeden provaz a vybraly si dokonce i stejný předmět, a to konkrétně Péči o kouzelné tvory u Nerys Heliabel Ghostfieldové. Obě dívky se věnovaly zajímavým tématům. Dobře promyšlená zadání jim určitě hezky sedla, protože si obě odnáší samé Vynikající. Moc gratulujeme. Nová KOZA v Nebelvíru nebude žádná, ale určitě o tom přemýšlelo těch devět studentů, kteří rozšiřující ročníky navštěvují.

Zmijozel byl velmi aktivní, co se zkoušek OVCE týče. Ze sedmi studentů si tyto zkoušky zapsala téměř polovina – tedy 3 stateční. Když to vezme abecedně, první dívenkou je Astoria von Pens. Ta se rozhodla pro Kouzelnické svátky u profesorky Renée Carlisle. Její práce byla nadmíru povedená a doplněná krásnými fotografiemi chutného jídla. Další úspěšnou je Inees Rut Gowstring, která uspěla u Tadäuse Trotterticklera. Zvolila si docela praktický, a řekla bych i náročnější, předmět Právní minimum kouzelníka. Toho se však nezalekla a s přehledem jej touto zkouškou dospělosti zvládla ukončit. A samozřejmě nejsme na hradě jen samé slečny, a tak není překvapením, že se v této statistice objeví i jeden hoch, Lucas Redferrum. Muži táhnou za jedno, takže si zapsal zkoušku ze Sedmi divů světa u fialového mužského pohlaví, a to konkrétně u pana profesora Andrewa Uroborose. Ale ani tady se ke zkouškám KOZA nikdo neodvážil, a to v rozšiřujícím ročníku Zmijozelu rozhodně není prázdno (7 studentů).

Bohužel ani u profesorů nebyla zkouška KOZA ve středu pozornosti. Letos zkrátka vládly spíše zkoušky CKÚ. Není to však vůbec neobvyklé, že se ke zkoušce nikdo nezapíše. Ba naopak. Ke zkoušce se často hlásí jednotlivci, člověk musí na hradě být poměrně dlouho, má za sebou hodně a je pochopitelné, že to tedy není pro každého, ne všichni mají na něco takového ještě energii a potřebné nadšení. Letos tak u počtu zkoušek KOZA stojí velká kulatá nula.

Co říct závěrem? Ačkoliv zkouška OVCE nabývá v posledních letech na síle a oblíbenosti, KOZA letos zažila slabší ročník. Minulý rok si zkoušky KOZA zapsaly dvě studentky a jedna fialová. Mám dojem, že letní semestry jsou pro nás obecně více obtížné, nebo to tak na mě minimálně působí. Člověk je asi raději venku, musí se učit na zkoušky, testy, je toho zkrátka poněkud více u mudlů. Nemusíme chodit daleko, poslední školní rok, kdy zkoušky KOZA nikdo neskládal, byl Léto 2019. Myslím si, že KOZA taky není tolik atraktivní, protože vás neposune do dalšího ročníku, nepotřebujete ji nutně pro to, abyste se mohli ucházet o místo profesora, zkrátka to je něco, do čeho se pouští opravdu jen nadšenci. A doufám, že jich tu do budoucna na hradě bude jen víc a víc. Všem odvážným posíláme gratulace a přeji všem, aby si užili letní pauzu od výuky co nejvíce a nabrali nové síly. Přece jenom jsou už prázdniny v plném proudu.

Pro Denní věštec
Amanda Wright

Komentáře

  1. Pěkný článek slečno Amando 🙂

    Jen jsem chtěla podotknout, že zkoušku Koza mohou dělat studenti až od 7.r.s. ročníku, takže adeptů v kolejích není tolik (počet adeptů nerovná se počtu všech studentů v r. s)
    =)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *