Revoluce ve světě hůlek

| Vydáno:
Ministerstvo kouzel přišlo s překvapivým oznámením. V novém roce přijde s revolučním opatřením s cílem potřít černý trh s kouzelnickými hůlkami. Opožděný dárek pro bystrozory a úředníky ministerstva, kteří denně potí krev při prosazování kouzelnických zákonů, zároveň však špatná zpráva pro ty, jejichž cíle leží mimo hranice zákona.

Černý trh s hůlkami a obecně s předměty určenými k usměrňování magie čarodějů vznikl ve stejné době jako Ministerstvo kouzel a systém, jenž se staral o dodržování jeho zákonů. Jakmile byl uzákoněn trest zlomení hůlky a povinnost školní docházky, rozbujel se obchod s hůlkami mimo oficiální distribuci.

Prodejci hůlek musí s úřady spolupracovat, pokud si chtějí udržet licenci. Povětšinou tato spolupráce spočívá v evidenci všech, co si kupují hůlku (zejména v případě, že nejde o mladistvé kolem 11. roku). Také pravidelně dostávají seznamy a fotografie lidí, jimž bylo odejmuto právo nosit hůlku. Všeobecně pak platí, že nelze prodat hůlku (či předmět podobné funkce) jiným tvorům: skřetům, skřítkům, poltergeistům atd.

Novota spočívá v dílčí změně při výrobě hůlky. Pro Denní věštec tento princip vysvětlil Dainar Thales, vedoucí obchodního oddělení Ollivanderových. „Jde o takzvaný autorizační zámek. Při koupi, jakmile dojde ke splynutí kupujícího s daným produktem, se zámek aktivuje. Od té doby hůlka neposlouží nikomu jinému, než je majitel. Nepřeměnil by ani sirku na jehlu.“

Zeptali jsme se na případ, kdy majitel skoná nebo chce hůlku předat/darovat někomu dalšímu. „Samozřejmě jsme na to mysleli. Odblokování bude probíhat za poplatek přímo na ministerstvu.“

Otázkou je, zda se takový postup ve výsledku vyplatí. Výši investic do hůlkové revoluce odmítl komentovat jak pan Thales, tak i mluvčí ministerstva.

Pro Denní věštec
Belatris N. Malrinová

Komentáře

  1. – Páni, zajímalo by mě, zda se hůlka odblokuje i porážkou v souboji, kdy by mohla inklinovat spíše k vítězi, než k poraženému.

  2. – Matte, skvělá připomínka. Domnívám se, že to je ještě předmětem testů. Do konce roku ještě mají šanci tu akci odvolat nebo posunout.
    Myslím si ale, že Ministerstvo a Ústředí není nadšeno z představy dalších Hůlek osudu, které na sebe časem nabalují dodatečné schopnosti.
    Jako správný pesimista ale věřím, že si činorodí překupníci najdou cestu i přes zámek.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *