Bilance ospalé Zimy 2015

| Vydáno:
Další školní rok dospěl ke svému závěru. Byť šlo o rok mimořádně poklidný, k několika změnám přece jen došlo. Pojďme si je společně připomenout…


Školní rok Zima 2015 byl pro mnohé generálkou na nových postech. Své o tom jistě ví profesor Filius Orionis, který vystřídal svou sestru na pozici inspektora výuky, modrý vysloužilec Galton de Nitris, jenž usedl do čela obrazárny namísto Eveliny van Eyck, taktéž bývalé modré. Změna v modrém stylu proběhla i v čítárně Sub Salix, když na pozici její vedoucí byla dosazena profesorka Lilien Emity Meissed. Tato pozice do té doby patřila profesorce Janel Weil. Byla znovuobnovena také funkce zástupce ředitele školy, do které byl jmenován zdravotník Matthew Whitecrow. O tom, že šlo o šťastnou volbu, svědčí i řád Spiritus Magicus, kterým se rozhodla aktivního zástupce ředitele ocenit po vcelku dlouhé době Studentská rada. Za zmínku jistě stojí i návrat bývalého ředitele Nimrandira Elénére z Cesty čar.

Když už jsme u bývalého pana ředitele, nelze ve spojitosti s ním nezmínit kompletní přestavbu sklepení. Té jsme se dočkali na samém konci školního roku. I tento krok ocenila Studentská rada řádem Spiritus Magicus. U soubojového klubu se ještě chvíli pozastavíme. Jestlipak víte proč? Jistě, ceny hrudek, které rapidně klesly během listopadu a zasáhly do rozpočtů mnohých z nás.

Ani aktuální pan ředitel Ronald Holms Williams ale nezahálel. Hned na začátku školního roku proběhla změna v úrovních famfrpálu. I famfrpál obecně se dočkal hned několika vylepšení. Právě tento školní rok měl být pro desítky z nás posledním v kolejních ligách. Jak už ale Denní věštec informoval, koncept profesionální ligy bude nejspíš posunut. Drobným překvapením v letošní famfrpálové sezóně pak bylo vítězství Zmijozelu ve Školním famfrpálovém mistrovství. Famfrpálový pohár se dostává do zmijozelské koleje po 4 letech. Všechny mezitímní famfrpálové poháry patřily Nebelvíru.

Ministerští pracovníci také domluvili ďáblovi, ten se nyní občas uvolí pustit nějakou tu žabku. Magík „Co ďábel uchvátí“ má tak hned několik nových majitelů. Menší přestavby se dočkal i archiv. Nyní můžeme prohlížet profily jednotlivých vystavovatelů. A co nového na Příčné? Tam nás potěšili několika vydařenými kolekcemi a Kšeftař získal licenci na prodej sov. Moc se tam ale neohřejí.

Poprvé jsme také ve velkém oficiálně oslavili Ohnivý den. Na pulty Příčné ulice se dostal prapodivný lektvar, po kterém nám vzplály vlasy, včetně pověstného kaktusu profesorky Larrie Larstonové. Rovněž se při příležitosti tohoto svátku rozrostla magíková rodinka.

Suma sumárum vedení školy rozhodně nezahálelo, ale co studenti? Pěkný boj o pohár téměř do poslední chvíle předváděly koleje Havraspár a Nebelvír. Zmijozel ztratil naději zhruba po prvním měsíci, Mrzimor se degradoval z boje prakticky od počátku. Zato se mu podařilo naplnit pokladnu a na pár týdnů se stal nejbohatší kolejí na škole, než přišla všem kolejím 22. 1. velmi štědrá „výslužka“ od profesorky Mintaky Orionis.

Světlo světa spatřily jen tři nové OVCE (což je polovina oproti minulému školnímu roku).

Ani psát články se letos studentům moc nechtělo. S železnou pravidelností vydávala letos pouze Lví tlapou. S heslem „méně je někdy více“ nám přinesla čtivo každý měsíc. Méně čísel, než jsme byli zvyklí, se nám dostalo i od Corvina Declaratio. Havraspár se za to ale pochlubil zbrusu novým kolejním webem. Zklamaní mohli být v jistých obdobích především čtenáři Žlutého Trimela, který se letos potýkal hned s několika změnami ve vedení časopisu. No a tragédii v podobě zmizení žab z Hadího krále snad netřeba komentovat. Všechny časopisy bez výjimky se ale skvěle vypořádaly s vánočními svátky.

A kolik nás nakonec zůstalo? Po velmi dlouhé době se s malým počtem studentů na konci roku vyrovnává Mrzimor. Zůstalo mu také nejméně nováčků (což je velký obrat od posledních let, kdy se nacházel na druhé straně žebříčku). Zůstalo pouhých 7 nováčků a celkově 43 studentů. Druhým extrémem je Zmijozel, který si vedl přesně naopak. Sklepením se stále prohání 22 prváků a celkově v zelených barvách chodí 59 studentů. Nováčkům se letos líbilo i v Havraspáru, cestu do mrazáku nebo ke smazání nenašlo hned 17 z nich. Modré barvy k dnešku reprezentuje 48 studentů. Plodný nováčkovský rok neměl ani Nebelvír, zůstalo jich 8. Celkově ale s 52 studenty zůstává Nebelvír druhou nejpočetnější kolejí.

Tak jsem tedy školní rok Zima 2015 viděla já, a co utkvělo vám? Podělit se můžete nejen v komentáři, ale do 1. 2. také v soutěži Martina Javora, který z našich vzpomínek hodlá udělat knížku.

Pro Denní věštec
Vicky Charmant

Komentáře

  1. Pěkné zhodnocení – Moc děkuji za hezký článek a informaci o sovách u Vetešníka!

    Nebelvíru možná zůstalo nejméně nováčků, zato se však všem podařilo postoupit, tak jsou šikovní! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *