10 odtrénovaných dní

| Vydáno:
Přípravy na famfrpálovou sezónu Léto 2015 jsou v plném proudu. Ty 19. 3. v podvečer zahájil Mrzimor rovnou pětihodinovým tréninkem. Na pouštění se do nějakých větších hodnocení je ještě příliš brzy, ale zatím se můžeme podívat třeba na skladbu studentů na hřišti včetně toho, kolik nováčků jednotlivé koleje na nejrozšířenější kouzelnickou hru nalákaly.

Kapitáni se nachází v nelehké situaci. Jako Damoklův meč nad nimi visí zavedení profiligy a tím odejmutí v některých případech velmi podstatného počtu hráčů z kolejních týmů (vždycky se mluvilo o parametru 21 let a 15 000 zkušeností). Mnozí z nás žili v domnění, že už minulou sezónu jsme hráli naposledy. Žádné oficiální vyjádření se ale nekonalo, a tak se v kolejích řeší otázka, zdali na hřiště pouštět spíše mladší ročníky, se kterými se dá počítat i po avizované změně, nebo nechat se zlepšovat starší hráče. Většina kolejí to řeší kombinací, i když přednost dostávají už spíše mladší hráči.

Nejvíce hodin zatím na hřišti strávil Mrzimor, celý jeden den. Má už tak za sebou polovinu přípravy. Tato kolej je zastáncem spíše delších tréninků trvajících od čtyř hodin déle. Může se pochlubit prozatím nejvíce účastníky tréninků – mihlo se tam 27 lidí (zatím celkově nejmasivnější účast), z toho 9 nováčků. Se 6 hráči ale už kolej nebude moci dál počítat, přesto dostávají na tréninku stále prostor. Po zavedení profiligy nejspíše Mrzimor dojede na chytače, který nováčkům příliš nevoní. Na chuť mu snad pomalu ale jistě přichází Mischel Binghum. Mrzimor si také prozatím jako jediný vyzkoušel hru natvrdo, když jednou trefoval potlouky přímo do hráčů a ne do terčů.

Podle strávených hodin se dále činil na hřišti Zmijozel (15 hodin). Zmijozel preferuje spíše kratší tréninky, které zpravidla nepřesahují tři hodiny. Na hřišti se ukázalo 22 studentů, z nichž 5 bude brzy koleji odňato. Sportovní nadšení zatím prokázalo 5 nováčků. I zelení by se stejně jako Mrzimor mohli v budoucnu potýkat s chytačem. Prozatím ho vždy trénovali starší hráčky, se kterými nadále kolej nemůže počítat. NaSaŠí Jackson se sice už jako chytačka nejednou osvědčila i v oficiálních zápasech, ale jak minulost ukazuje, často nestačí ani dva chytači, natož jeden.

Nešťastnou třináctku strávili na hřišti modří. Tréninky jsou prozatím střednědobé až dlouhodobé, posledně strávili na hřišti rovnou 6 hodin! Jejich prozatímní statistika nevypadá ale vůbec špatně. Z 20 zúčastněných lidí je hned 8 nováčků a pouze 3 starší hráči. Z mých sesbíraných dat to bude právě Havraspár, koho zavedení profiligy nejméně „poškodí.“ V posledních letech Havraspár sází spíše na mladší hráče, kteří sice neudolali starší gardy ostatních kolejí, ale tvoří základ pro příští roky. Na chytači ale u modrých také nikdo dlouho neposedí a aktivní chytačka také nejspíše dosluhuje.

Nebelvír zatím sportoval jen 11 hodin. Ty využilo 21 studentů, z toho 5 nováčků a 4 starší hráči. Ti už ale na tréninku tolik prostoru nedostávají. Kolej s nejvíce famfrpálovými poháry na hradě upřednostňuje střednědobé tréninky. Červení zřejmě projdou změnou nejvíce plynule, na odchod hráčů se připravovali i předchozí roky. Díru po odchodu Kate Resey a Nebelbracha Mechachy by později mohli zacelit Thomas Olkim a Lily Peterson.

Na poslední žlutý trénink přišla kapitánka se zprávou, že příprava profiligy je prý priorita, které bychom se mohli dočkat snad už po prázdninách. Nezbývá než doufat, že se brzy dočkáme oficiálního vyjádření a kolejní týmy budou vědět, na čem jsou.

Pro Denní věštec
Vicky Charmant

Komentáře

  1. – A já dál doufám, že profiliga změní svá pravidla a nebude tvrdošíjně trvat na nuceném odchodu hráčů, ale dá jim volnou ruku v rozhodnutí, kde chtějí hrát.

    1. Re: – S tím rozhodně souhlasím, to rozhodnutí by mělo zůstat na hráčích. Na druhou stranu by se v profilize měli vytvořit takové podmínky (např. plat), aby tam ti hráči chtěli odejít co nejdříve.

    2. Re: – Andy, to bych byl také rád. Jenže profiliga se zavádí právě proto, abychom my starší opustili kolejní týmy a uvolnili místo mladším. Neboť teď, když neexistuje strop pro získávání zkušeností na postech, nemají nováčci šanci zahrát si v zápasech, samozřejmě tam hrajeme pořád my. Pokud by tedy odchod z kolejního týmu neměl být povinností, musely by se nějak opět zavést ty stropy, jinak by kvidyč zůstal atraktivní pouze pro nás.

      1. Re: Re: – Víš Nebe, já nad tím přemýšlel hodiny. Fakt hodiny. Právě proto, že jsem s tímhle řešením nespokojený. Není to samozřejmě jen famfrpál. Já nemám rád celkově, když jsem do něčeho tlačen bez možnosti vlastního rozhodnutí.
        Myslím, že by zápasy nebyly jen o starých mazácích. Nevím, jak je to v jiných kolejích, ale nám starší studenti postupně odcházejí do mudl světa (mateřská, rodina, zaměstnání a nebojím se říct, že kolikrát i vyhoření) a tak místo nich nastupují nováčci. Máme hodně dobrých nováčků, které famfr chytl a máme i hodně těch, co ho vyzkoušeli a nic jim neřekl. Takže u nás setrvání u „starých“ hráčů ve 100% obsazenosti nehrozí. Považuju za přirozený jev, že se bude základna hráčů obměňovat sama od sebe.

        1. Re: Re: Re: – No jo, ale výhra v mistrovství taky nehrozí. Stejně jako u nás. Archivní hráče má hlavně Nebelvír a Zmijozel a nejsem si jistý, že by odcházeli dobrovolně. Taky by se mi asi víc líbila možnost volby… ale přitom se bojím, že na tu ligu bude málo hráčů i s nuceným odchodem, natož s volností. Tak nevím.

          1. Re: Re: Re: Re: – Jo, souhlasím s Jamesem, protože pokud vycházíme z dostupných kritérií, tak co jsem zběžně koukala, ten „nucený odchod“ by se týkal cca 20 hráčů z kolejních týmů (počítám jen ty, co aktivně hrají). Připadá mi, že se kolem toho nafoukla strašně velká bublina, ale většinou to vychází průměrně pouze na 5 aktivních hráčů u každé koleje (byť těch nejzkušenějších).
            Navíc třeba ne každý bude chtít hrát, takže v nejčernějších představách by se nemusely seškrábat dohromady ani ty dva profi týmy. Snad budou mít dost kuráže i zaměstnanci. 😉

  2. jenže – Když se rozhodnutí nechá na hráčích, tak by odešel jen zlomek studentů. Jestli vůbec.

    *cítí se hrozně polichoceně a lepí si na hábit cedulku „mladá“*

  3. – Nebe, částečně máš pravdu. Pro nováčky je to demotivační. Do týmu (základní sestavy), pokud se vůbec někdo dostane, tak pouze ti nejlepší a to až po pár sezónách. Nicméně zkušenostní strop není řešením. To už spíše nějaká věková hranice, tak aby se ze školního pohár stala jakási „juniorská“ soutěž ve které by se připravovali hráči do profiligy. Problematické je to, že se již avizovalo vytvoření ligy a neudálo se tak. Kompletní informace by měly být uvedeny dlouho dopředu (celou sezónu až dvě), tak aby se na to jak hráči, tak týmy mohly připravit. Zatím jsou ty informace dost nejasné.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *