Temný koutek Příčné ulice

| Vydáno:
Příčná ulice skrývá spoustu tajemství, mezi nimi dokonce i jedno místo, kde se konají nepravosti a kam mohou pouze dospělí. Obchůdek Borgin & Burkes, kam studenti nesmějí, ale kam profesoři občas zavítají. Hradem putují fámy, že právě zde hlavní lesnice zakoupila Seschlou hlavu, kvůli které se ocitla v zadržovací cele Azkabanu. A tak jsem si na krámek se špatnou pověstí trochu posvítila.

Zastrčený obchůdek Borgina a Burkese, který je skoro pořád zatemněný a nijak nebudí velkou pozornost. Tedy až na to, že odtamtud studenti odcházejí s jednou tváří červenou a někteří dokonce notně pofňukávají. Nikdo by byl neřekl, že se tam dějí takové nepravosti, jakým opěvování černé magie bezesporu je. Ano, z ministerstva o tom vědí, snad proto jsou u nich majitelé obchůdku pečení vaření – doufejme, že je v rámci výslechu, který bývá drastický, nepečou a nevaří skutečně. Majitelé spolu s obchodem nemají nejčistší pověst, ale přesto jsou na Příčné stále trpěni.

Položila jsem si otázku. Kdo o tomto obchůdku, mimo majitelů, může vědět více než ostatní? Odpověď byla zcela jasná, přeci madam Selena Enail Smithová, vedoucí Příčné ulice, která ví o všem, co se na Příčné stane, stalo nebo má stát. Madam byla velmi ochotná a zaslala mi odpovědi, že byste žasli nad tím, jak těžké je vycházet s panem Borginem a Burkesem. Oni dokonce při jednání naší oblíbenou profesorku i napadli! Ale více již v rozhovoru.

Denní věštec: Zajímalo by mě, jestli Vy jako odpovědná vedoucí máte představu o každém zboží, které je u B & B prodáváno, nebo Vám pánové občas něco zatají?

Selena Enail Smithová: Inu… Záznamy o tom, co se tam prodává, a informace o daném zboží samozřejmě mám. Musela bych se hanbou propadnout, kdybych takovéto záznamy neměla k ruce, a pány by to přišlo pekelně draho. To by byla pokuta sem, pokuta tam … a já bych možná za čas měla našetřeno na vlastní domek v Godrikově Dole.

Denní věštec: Je snadné s nimi spolupracovat?

Selena Enail Smithová: Doposud jsme mezi sebou měli pouze menší roztržky a natržené rty se hojí celkem rychle. – instinktivně si zkontroluje ret – Náš vztah je takový, že se snažíme akceptovat jeden druhého pouze v rámci pracovních povinností. Jednou za čas jejich obchod navštívím a zkontroluji, zda je vše „v pořádku“, a naše životy na obchodní tepně běží dál.

Denní věštec: Můžete mi, prosím, říct, kolik návštěvníků tak v průměru denně obchůdek B & B má?

Selena Enail Smithová: Doby, kdy se dveře obchodu prakticky nezavřely, jsou již dávno pryč. V současnosti se snaží většina kouzelníků tomuto obchodu vyhnout, ale návštěvnost tu přeci jen je. Obrat obchodu je taktéž nižší, ale díky dostatečnému finančnímu zajištění obchodu ze strany majitelů obchod funguje.
Přesný počet Vám bohužel nedokáži říci, nechci danému obchodu nějak uškodit a rozezlit jeho majitele. Přeci jen, občas se vyskytne nějaká ta zatoulaná kletba a já nechci být jejím cílem.

Denní věštec: Včera jsem měla rozhovor se slečnou Jostein Lauierovou, která byla v zadržovací cele Azkabanu za držení Seschlé hlavy. Většina kouzelníků na naší škole se domnívá, že tuto Seschlou hlavu, majetek, který Ministerstvu kouzel pěkně rozcuchal vlásky, získala v obchůdku B & B, kde je možnost si prý zakoupit i vícero takových věcí, jež by byly ministerstvu trnem v oku. Co si o tom myslíte Vy?

Selena Enail Smithová: Ehm … inu … ano, tuto hlavu, stejně tak i další věci, si lze pořídit pouze u B & B. Sama jsem si kdysi pár věcí koupila a s hrdostí je nosila a postihl mne stejný osud jako kolegyni, ale osob, které mají stejné zkušenosti, bude dozajista více.
Ta temná strana a jedinečné věci kouzelníka prostě přitahují. Kdyby tam ještě prodávali sušenky, byla by to dokonale smrtelná kombinace.
Je možné, že to zaměstnancům Ministerstva kouzel trošku rozcuchalo vlásky, ale prozatím jsme nedostali žádnou zprávu o následcích pro obchod. Zatím se tomu ti dva s úspěchem vyhýbají.

Vřele děkuji madam Seleně za její vyčerpávající odpovědi. Za některé možná na Ministerstvu kouzel nebudou moc rádi. Kdoví, zda další článek nebude o zadržení odpovědné vedoucí Příčné ulice. Ale doufejme, že jen maluji čerta na zeď. Jelikož mi bylo jasné, že pánové se klidně sníží k násilí – a to i na studentech, sebrala jsem svou odvahu a famfrpálové chrániče spolu s helmou a vydala se za účelem článku i přes svou obavu do obchůdku Borgin & Burkes. A jak to dopadlo?

Nutno podotknout, že jsem pro tento článek cedila i krev, protože jsem z obchůdku pelášila tak rychle, až jsem nabourala do dveří a venku upadla. Nemluvě o ostudě, když se mi kolemjdoucí smáli. Ale sebrala jsem svou nakřáplou famfrpálovou helmu spolu se svou hrdostí a nakráčela se podívat, jak se Borgin & Burkes prezentují v oficiálním archu Příčné ulice.

Jelikož je teď už i mně naprosto jasné, že do krámku opravdu mohou jen dospělí kouzelníci, pročež se už tedy nebudu pokoušet o žádné vnitřní výpady, zajímalo mě, jak oblíbený je Borgin & Burkes u našich profesorů…

Denní věštec: Jak často navštěvujete B & B a jste s nákupem u nich spokojení?

Midar Kilahim: Poslední dobou nemám moc peněz ani času nakupovat. Ale jinak z tohoto obchodu několik kousků mám a s jejich servisem a hlavně diskrétností jsem nadmíru spokojen.

Oliver McCollin: Jen jsem tam jednou nakoukl, ale nemám peněz na rozhazování, tedy jsem tam téměř nebyl.

Mark Petersvood: Budu upřímný. V obchodě Borgina & Burkese jsem byl pouze jednou, ale ještě nikdy jsem tam nic nekoupil. Nejsem zastánce černé magie.

Niam i Tir-na-nog: B & B je tak out, že i Tutanchamonova mumie by obsah jejich pultů považovala za dávno vyšlý z módy… Ostatně… – změří si slečnu pohledem – … pročpak se zrovna o takovýhle obchod zajímá slušná, spořádaná mladá dáma, jako jste vy?

Filius Orionis: Daný obchod jsem sice několikrát navštívil, vždy však z titulu profesora OPČM; rozhodně nikdy coby klient!

Anna Maria Salomeová: No samozřejmě, když jsem čerstvě zfialověla, byl mi přístup do tohoto krámku konečně povolen a zvědavost mi nedala, abych se konečně nepodívala dovnitř. Věci tam mají opravdu hodně zajímavé, ale bohužel všechny očarované temnou magií. takže nenositelné. Pokud tedy netoužíte pobýt nějakou tu dobu v chládku. A zase jsou dost drahé na to, aby je kouzelník pouze ukrýval ve svém šatníku pro svůj vlastní pocit. Takže tento obchod nenavštěvuji, nemá mi co nabídnout.

Iva WildDragon: No, slečno, co si to o mně myslíte? Ovšem že tam nechodím! – šeptem dodává – Mají suprové lidské oči zakonzervované v zavařovací sklenici. Občas, když se prodavač nedívá, vytáhnu brčko a upíjím z láku. Ale zůstane to jen mezi náma, ano? – mrkne – A tady tímhle škrabadlem. – plácne do bleskobrku létajícího po pergamenu –

Z reakcí dospělých kouzelníků je zcela jasné, že ani jeden z nich se zrovna nechlubí tím, že by u Borgina & Burkese občas nakoupili. Někteří se tomu místu vyhýbají. Jdou nám příkladem a my bychom se rovněž měli vyhnout tomuto obchůdku… Tedy aspoň do té doby, než budeme plnoletí. – mrkne –

Pro Denní věštec
Chester Mikeyskovitá

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *