UNC 2021: Nominace ve čtenářských kategoriích

| Vydáno:

Hrad nepochybně netrpělivě očekává další články k Udílení novinářských cen, které se letos uskuteční v netradiční dobu, téměř o půlrok později než normálně. Věříme, že čtenářům za to to čekání stálo, neboť lepší pozdě než nikdy a u UNC to platí dvojnásob, jelikož práce (šéf)redaktora není jednoduchá a měla by být oceněna. Jsme rádi, že vám nyní můžeme představit ty, o jejichž ocenění budete v letošním UNC rozhodovat vy – čtenáři.

Udílení novinářských cen se dělí na dvě kategorie čtenářské a odborné. V odborných kategoriích hlasuje odborná porota skládající se z šéfredaktorů hradních i kolejních plátků doplněná o znalce celohradní novinařiny. Výsledky čtenářských kategorií mají v rukou čtenáři, neboť jenom ti dokážou nejlépe zhodnotit, jakému časopisu se v uplynulém roce nejvíce dařilo, který článek svými kvalitami převyšoval ostatní vydané články a jaký redaktor odvedl v uplynulém roce nejlepší práci.

Do všech kategorií, jak odborných, tak i čtenářských, mohou být zaslány až dvě nominace. Posílají je šéfredaktoři jednotlivých periodik a my se nyní podíváme, kdo měl v letošním UNC tu čest. Za Corvina Declaratio nominovala dlouholetá šéfredaktorka Aya Watanabe. Na rozdíl od Christiny Meadows už za sebou premiéru v nominacích na UNC má. Christina se toho ale zhostila jako správná Zmijozelská a vybrala ty nejlepší nominace za Hadího krále, kterého převzala od Saiph Lacaille v září 2021. Nominační premiéru si letos střihla i Simelie Mallorny, jež v srpnu 2021 vystřídala dlouholetou šéftlapku Marinu Liquett Charrette ve vedení nebelvírského plátku Lví tlapou. U Žlutého Trimela během roku 2021 sice nenastaly žádné změny jako v předchozích dvou časopisech, ale v lednu 2022 ho po dvou školních letech opustila šéfredaktorka Helen Miltonová, a tak se nominací zhostila  Amanda Wright, která na Trimela občas dohlíží a není to poprvé, co zaskakuje i v nominování. Celohradní plátky reprezentuje Denní věštec v čele se zkušenou Theresou Veilin Brendi a čítárna Sub Salix, za kterou nominace vybírala šéfredaktorka Eillen McFir Elat.

REDAKTOR ROKU 2021

Do této kategorie jsou svými šéfredaktory nominováni ti nejlepší redaktoři. Těch „nej“ by takový redaktor, který bude vámi oceněn cenou Redaktor roku 2021, měl mít několik – od nejkvalitnější, přes nejkreativnější po nejoblíbenější a nejčtenější.

Corvinus Declaratio
Aya Watanabe Aya Watanabe se stará nejen o vnitřní chod redakce se vší tou prací navíc, ale v uplynulém roce byla také nejvíce vidět množstvím kvalitních článků, kterými přispěla do běžných čísel. Nejenže jsme díky tomu byli schopni častěji vydávat, ale jsem také toho názoru, že tímto celkově přispěla hradní novinařině a své místo v této kategorii si tak určitě zaslouží, ačkoliv se nenominovala sama. (Nominovala zástupkyně šéfredaktorky Aimée Leavittová.)

Addie Hazel Addie je v redakci velmi aktivní od samého začátku svého psaní. Neustále přichází s novými nápady a originálními články, a ačkoli v ruce drží častěji Forcer než brk a závěry ke svým článkům píše minimálně týden, má ten správný redaktorský cit. Corvinus s ní mnoho získal a myslím si, že její neskutečná píle a snaha v redakci by měly být oceněny i celohradně.

Denní věštec
Amanda Wright Stálice redakce Denního věštce věrná po tak dlouhá léta, až jsem sama ztratila přehled. A protože slečna Mandy stále píše kvalitní a trefné články, nelze nominovat nikoho jiného.

Hadí král
Veronica Narcissa Williamsová Profesorka Williamsová neustále přichází s novými a neotřelými nápady, každý její článek je dokonale propracovaný, co do obsahu, i přiložené grafiky, kterou si sama zpracuje. Řadí se mezi nejaktivnější redaktory a rozhodně se nedá říct, že by to mělo dopad na kvalitu článků, ba naopak! Proto je pro mě madam Veronica jednoznačnou volbou pro tuto nominaci. (odkaz na redaktorčiny články)

Christina Meadows Christi je redaktorka par excellence. Nepotřebovala nikdy vodit za ručičku, přinášela vlastní skvělé nápady, dokázala je vždy napsat čtivě a dodat včas. Když jsem byla šéfredaktorkou, mohla jsem se na ni spolehnout – a hlavně jsem mohla věřit jejímu úsudku. Dokáže pokrýt mnohé žánry i témata článků a její počiny byly a jsou oživením Hadího krále, tehdy i teď. Proto věřím, že si ocenění redaktora roku zaslouží. (odkaz na redaktorčiny články)
(Nominovala bývalá šéfredaktorka Saiph Lacaille.)

Lví tlapou
Nebelbrach Mechacha Že má někdo novinařinu v krvi a je kolejnímu časopisu oddaný, se pozná, když redaktor odejde do mrazivých končin, a přesto od něj chodí jeden článek za druhým. Ačkoliv byl během tohoto roku Nebe dvakrát zmražen, vždy prokázal svoji lásku k novinařině a koleji a dodal s předstihem do každého vydání článek. Za to má mé díky, snad i vaše. (redaktorovy články

Žlutý Trimeles
Petromila Nivalis Přestože náš časopis fungoval jen půl roku, myslím si, že je důležité vyzdvihnout Petromilu Nivalis. I když už tu s námi není, pro Žlutého Trimela toho udělala za krátký časový úsek tolik, kolik jen málokdo udělá za několik let práce. Nadšená redaktorka s plnou hlavou nápadů, kvalitními články a zajímavými projekty. Doufám, že pokud to od mudlů čte, udělá jí radost, protože na ni pořád moc myslíme a chybí nám tu. (redaktorčiny články)

ČLÁNEK ROKU

V této kategorii objevíte to nejlepší, co z per redaktorů jednotlivých periodik vzešlo. Tyto články něčím převyšovaly ty ostatní. Na vás pak je udělit hlas tomu článku, který na vás tím něčím, ať už to byla originalita, vtipnost, nebo čtivost či cokoli jiného, zapůsobil nejvíc.

Corvinus Declaratio
O hledání Prokrastinace (Charlie Ann Whitaker)
Velmi originální a nápaditý článek skvěle píšící redaktorky Charlie Ann Whitaker. Pojednává o hledání prokrastinace a stejně jako se u něj pobavíte, tak v něm najdete i dobré tipy. (článek)

Jak hrad stárn… zraje (Any Dawson)
Tento článek je součástí projektu Nevermore II a paní profesorka Any Dawson v něm zavzpomínala na své začátky na hradě a na to, jak se hrad během let měnil. Její osobitý styl, skvělá volba slov a ten správný cit pro psaní dělá z článku něco, co v letošních nominacích nemůže chybět. (článek)

Denní věštec
1000 a 1 způsob, jak všichni porušujeme školní řád (Nina Yozhinski)
Úderný, přesný a hlavně vtipně podaný článek, který se však nebojí upozornit na drobné neduhy všech obyvatel hradu. Všichni se díky němu můžeme s úsměvem na rtech zamyslet… a nebo také ne. (článek)

Hadí král
Láskoskop zlým pohledem (Maeve Péregrine)
Horoskop, který se vymyká všem zajetým standardům, vtipně nastavuje zrcadlo klasickým horoskopům, které všichni známe. V tomto článku se najde úplně každý a jako bonus můžeme vnímat i špetku štiplavého zmijozelského humoru. (článek)

Um parukářský (Veronica Narcissa Williamsová)
Madam Veronica dokáže i z mála vykouzlit skvělý článek a Um parukářský je jedním z nich. Z příspěvků do její soutěže vznikl humorný a neobvyklý článek, doplněný trefným komentářem, který pobavil nejednoho čtenáře. (článek)

Lví tlapou
Mrznu (Nebelbrach Mechacha)
Poutavá reportáž z míst, kam se mnozí z nás již podívali, avšak nikdo si nepamatuje, jak to v mrazáku vlastně vypadá. (článek)

Za madam kolejní z bláta do louže (Marina Liquett Charrette)
Dlouholetá šéftlapka našeho kolejního časopisu je i skvělá redaktorka. Že výborně umí vládnout slovy ukázala nejednou. Její odvaha dloubnout si do tehdejší kolejní ředitelky si zaslouží nominaci. (článek)

Žlutý Trimeles
Nováčkovská tipovačka aneb co si představuji pod… (Cassiopea Zmlklá)
Velmi veselý článek, který vám zajisté vykouzlí úsměv na tváři. Vyzdvihla bych hlavně redaktorčin originální nápad a čtivé zpracování. (článek)

Švihnout a mávnout (Petromila Nivalis)
Pojednává, jak už je z názvu patrné, o hůlkách. Přestože to je pro někoho nudné téma plné faktů, Petromila jej dokázala zpracovat velmi poutavě a hlavně si myslím, že spousta z nás nemá o hůlkách zas takové povědomí a tady máte zkrátka všechno na jednom místě – v jednom článku. Opět bych vyzdvihla hlavně dobrý nápad a přínos, protože si myslím, že článek opravdu hezky rozšiřuje obecné povědomí o hůlkách mezi kouzelníky. (článek)

ČASOPIS ROKU 2021

Časopis roku je jediná kategorie, do které jsou nominovány všechny časopisy automaticky. Šéfredaktoři čekají na vyhlášení této kategorie se zatajeným dechem, neboť umístění v této kategorii je pro ně opravdová pocta. Uznání čtenářů si váží nejen šéfredaktoři, ale i řadoví redaktoři a právě o tom je tato kategorie. Zvolte tedy časopis, jehož práce za uplynulý rok si vážíte nejvíc a který je tím vyvoleným, po němž sáhnete ještě dříve, než si nalijete hrnek ranní kávy ve Velké síni.

Corvinus Declaratio (šéfredaktorka Aya Watanabe)
Denní Věštec (šéfredaktorka Theresa Veilin Brendi)
Hadí král (šéfredaktorka Christina Meadows)
Lví tlapou (šéfredaktorka Simelie Mallorny)
Sub Salix (šéfredaktorka Eillen McFir Elat)
Žlutý Trimeles (aktuálně bez šéfredaktora, zastoupeno Amandou Wright)

To je z nominací ve čtenářských kategoriích vše. Nyní je to ve vašich rukou, čtenáři, tak pečlivě rozmýšlejte, vybírejte a hlavně hlasujte. Ať už se rozhodnete jakkoli, svým hlasem uděláte radost a podpoříte hradní novinařinu i novináře.

Hlasovací lístky se ve vašich hradních sovincích objeví během neděle 5. června 2022. Hlasovat pak můžete do 12. června včetně.

Pro Denní věštec
Aya Watanabe

Published by

Aya Watanabe

Redaktorské činnosti se začala věnovat až v 7. ročníku na konci Zimy 2019 (na prvotinu v podobě reportáže z celohradní aukce, kterou napsala pro někdejší spolek Pra-se-kou-mág ve svém 1. ročníku, raději často zapomíná), kdy napsala první článek pro Corvina Declaratio, do kterého od té doby aktivně přispívá. V Zimě 2021 se dokonce stala jeho šéfredaktorkou a v šéfredaktorském křesle seděla dlouhých sedm školních let až do konce Zimy 2024. Její stůl v corvinovské redakci zdobí dvě UNC sošky za Šéfredaktorku roku 2021 a 2022. Pro Denního věštce začala psát až na konci Léta 2020 a věnuje se výhradně reportážím z famfrpálových zápasů a tématu famfrpálu obecně, neboť s ním má dlouholeté zkušenosti z vedení havraspárského týmu a hraní na zápasech. Vedle toho ještě do Denního věštce přispívá články z celohradních srazů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *