Dvě výhry v jeden den? Pro Havraspár žádný problém

| Vydáno:

Letošní první famfrpálový víkend bych nazvala opravdu velmi náročným. Nabitý byl především pro hráče Havraspáru, kteří odehráli v sobotu 4. 6. rovnou dva zápasy, ale i jejich protivník, tedy Nebelvír, se ukázal na hřišti dvakrát – akorát že jednou v sobotu a jednou v neděli. Výkonům to ale na kvalitě neubralo, atmosféra byla přátelská a Havraspáru se nakonec podařilo i v druhém zápase sobotního dne zvítězit se skóre 380: 50.

Fanoušci se na tribuně začali scházet ve večerních hodinách a nervózně stepovali před stánkem s občerstvením. Hráči přešlapovali ještě nervózněji na hřišti a čekali, až odbije sedmá hodina večerní. Ještě předtím, než se tak stalo, zavalila hřiště vlna modrých zpráv – nejdříve si člověk myslel, že Havraspárští jsou pod vlivem škrken, ale on to byl bojový pokřik. Červené to však vůbec nezastrašilo a o znejistění nemůže být vůbec řeč, na zápas se očividně velmi těšili a začátek zápasu je spíš pobavil.

Jelikož kapitánky Betria Carson a Mira Jay Michaels potvrdily včas účast na zápase, mohlo se začít. Všichni se vznesli do oblak, někteří se však hodně rychle vrátili zase k zemi – konkrétně Aimée a Indris. Aimée se povedlo taky dosáhnout na magíka Záskok, zatímco Indris na něj má zatím jen slušný náběh a můžeme očekávat, že v zápase s Mrzimorem si jej dodělá. Hned pět minut po začátku se však obě vrátily na svůj post – tedy Indris na odrážeče a Aimée na střelce.

Tak trochu smolný den měla kapitánka červených Mira. Přestože se ke camrálu dostávala poměrně často, tak jí zkrátka nešlo obelstít modrou brankářku Salishu. Hned na začátku se k ní dostal camrál dokonce jako k první, a tak otevírala zápas ve druhé minutě střelou, bohužel nepovedenou. Chuť si spravila až v minutě šestnácté, kdy se k ní dostal camrál podruhé a ona tak měla šanci úspěšně skórovat. Zmást Salishu se jí povedlo ještě jednou v čase 20:16, že by šestnáctka byla pro Miru šťastné číslo? Kolem a kolem však do obručí spadly pouze dvě střely z osmi. Červenou střelkyní s největší úspěšností se stala Trixie. Přestože se k ní camrál dostal jen 3x, tak se jí povedlo prostřelit modrou brankářku rovnou dvakrát (19:48 a 20:10). Trio nebelvírských střelkyň doplňovala zkušená Calla, která byla žhavým terčem. Srazit se nechala však jen dvakrát a vždy ji zastoupila připravená Newika, ale ta se ke camrálu za její působení na střelci bohužel nedostala vůbec. Ani Calla neměla zrovna růžový den. Čtyřikrát vystřelila, ale body se připočetly Nebelvíru jen jednou, se zbytkem střel si poradila brankářka.

Pokud se však někdo dobře vyspal, byly to naopak modré střelkyně. Za šokující výkon by se dal popsat ten Aimée, která vhodila obruč 6x v řadě (19:08, 19:18, 19:21, 19:26, 19:40, 19:50). Když už to vypadalo, že bude bezchybná a snad ani nemine, dvakrát se jí střela zrovna nevyvedla. To si však vynahradila dalšími třemi góly (20:06, 20:20, 20:23). Celkově tedy Aimée z 11 střel vstřelila 9 gólů, a přestože se k camrálu dostávala celkem pravidelně, pořád nebyla ale ani tou nejvytíženější střelkyní, a dokonce ani tou nejúspěšnější. Nejlepší statistiku totiž drží její prvopůlhodinová spoluhráčka a kapitánka Betria, která byla v sobotu bezchybná a stoprocentní. Tři šance, tři vstřelené obruče – měla tak perfektně natrénováno, nebo tam hrálo roli i štěstí? To těžko říct, ale každopádně je to úctyhodný výkon. Góly padly v jedenácté, čtrnácté a dvacáté čtvrté minutě. Pod neuvěřitelných dvanáct střel se podepsala Eleanora. Ta se taky jako první z modrých dostala k camrálu, a to ve čtvrté minutě. Konkrétně tato rána však šla mimo. Obecně ale nemůžeme tvrdit, že by se Eleanoře nedařilo, protože se netrefila jenom 4x, stále to tak dává dohromady 8 úspěšných hodů (19:13, 19:23, 19:31, 19:46, 19:50, 20:14, 20:27, 20:31). Velmi aktivní byla i poslední ze střelkyní – Laura. Nejenomže zápas zahajovala, ale pak střídala i za Betriu, která se potřebovala jít připravit na post chytače. Lauře se zpočátku moc nedařilo – dva nezdary, pak tedy jeden gól v osmašedesáté minutě, avšak následovaný dalším nezdarem, to zrovna nepotěší. Nakonec se však ještě před koncem vystřídali červení brankáři a Laura měla žně. Během krátké chvíle se radovala hned 2x, když se trefila ve 20:25 a 20:28. Ze šesti střel tam přece jen půlka spadla a dobře mířené hody doletěly tam, kam Laura chtěla.

Když se na střelecké pozice podíváme celkově, je jasné, že modří měli jasnou převahu a červení na šikovné modré střelkyně, které byly ještě posilněné dost pravděpodobně notnou dávkou štěstí, nestačili. Modří poslali na obruče 32 střel a z toho bylo úspěšných 23, zatímco červení to zkoušeli 15x a dopadlo to pouze 5x. Držení camrálu bylo na 68 procentech ve prospěch Havraspáru. V úspěšností střel byl teda velký rozdíl – u Nebelvíru pouze 33 procent, zatímco Havraspár měl už poněkud vysoké číslo, a to 72 procent.

Pravděpodobně divácky nejatraktivnější je sledovat, kam létají potlouky a jak hráči padají z košťat – a ne, nejsem masochista, jen to napětí, kdo kdy spadne, by se dalo krájet.  Začneme opět s podrobným rozborem na straně statečných lvů. Největší strach šel asi z Josefíny, která střílela první půl hodiny po modrých odrážečkách – srazit se jí však nikoho nepovedlo. Za tento časový úsek se jí dva odpaly také vůbec nepovedly. To však nemění nic na faktu, že sílu jejího odpalu si dvakrát na vlastní kůži ozkoušela Addie a jednou Indris. Pak už střílela po tom, kdo byl zrovna na chytači – hlavními cíli byly tedy Betria a Ewenlia. Čtyřikrát potlouk z její pálky zasáhl Ewenliu, 5x Betriu a 4x nikoho nezasáhla. Na rozloučenou dostala jeden milý zásah taky Amaltheia. Když si to zrekapitulujeme, Josefína se k potlouku dostala 19x a z toho zasáhla někoho docela slušnou peckou 13x. Strach šel nepochybně i z jejích kolegyněk. Na postu začínala Skylar, která se pak měnila se Simelií. Sama pak unikla na chytače. Skylar perfektně zahájila celý zápas. Přestože první odpal v první minutě byl nepřesný, ten v minutě páté už letěl na Lauru. Dvě přesně mířené rány na Addie spolu ve spolupráci s pálkou Josefíny Skylar se mohla ve 21. minutě radovat z první sražené hráčky. Addie ale pohotově nahrazovala Amaltheia. Skylar zmizel cíl číslo jedna, a tak hledala, komu ještě způsobí nějaké modřiny. Jeden potlouk šel na zaskakující Amaltheiu a druhý na perfektně střílející Eleanoru. Říká se, ze když se něco nepovede, tak se pak kazí všechno, ale Skylar po nepovedeném pokusu ožila a uštědřila 6 ran bez zaváhání. Spolu se sraženou hráčkou to je výborná statistika, jenomže poté již musela střídat a na post se vrhla natěšená Simelie. A dařilo se jí více než obstojně. Než naskočili chytači, tak si vyzkoušela Simelie Indris, jestli dává pozor. Pak už stejně jako Josefína střílela po Ewenlii (5x) a Betrii (4x). Nepozornost se u téhle mladé talentované dívčiny objevila za celý zápas jen jednou. Ke konci si střelila ještě 2x do Laury, přičemž druhý odpal byl pro Lauru osudový (20:33). Opět však byla nachystaná pohotová naděje Amaltheia. Celkově tedy naděje Nebelvíru má na kontě z 14 možností uštědřit někomu ránu 12 povedených, a navíc i jednu sraženou hračku.

Na straně druhé stanuly již zmiňovaná Addie, Indris a zastupující Amaltheia. Addie se jevila jako velmi nebezpečný hráč, který se k potlouku dostával opravdu na pravidelné bázi. Ze začátku, konkrétně již od třetí minuty, se pustila do střelkyně Cally, kterou se jí o tři minuty později podařilo sestřelit dolů (celkově dostala Calla od Addie 3 rány). Skvělým záskokem však byla již nachystaná Newika. Následně uštědřila modrá odrážečka jednu ránu Simelii a jednu Josefíně. Po nezdařeném pokusu šla k zemi opět Calla, konkrétně ve dvacáté minutě. A další nezdařený odpal následoval opět povedený na Callu. Pak však nastoupily chytačky a modří měli stejnou taktiku jako červení – srazit chytače. Newika okusila sílu Addie 6x, zatímco Skylar 7x, a dokonce musela i jednou nedobrovolně střídat (19:41). Skylar byl věnovaný ještě jeden odpal, ale ten byl nepřesný a letěl někam do neznáma. Když si to celkově sečteme, dostaneme číslo 23. Ne všechny odpaly však byly zdařilé, z 23 se jich povedlo 20. Ještě opakuji, že se Addie povedlo 2x srazit Callu a 1x Skylar. Její práva ruka Indris byla neméně úspěšná. První ránu schytala střídající Newika, Indris se však věnovala především odrážečkám. V jedenácté minutě šla dolů Josefína a střídala Simelie, na kterou letěl další z potlouků Indris. Následně trochu pomohla doťuknout Addie Callu. Před nástupem chytačů se jí vrátila Josefína, a tak si odnesla další dvě dobře mířené rány. Pak už začala stejně jako Addie střídat jména Skylar a Newiky. I když se třikrát vůbec nedívala a potlouk tedy neodpálila, zbytek ran byl zřejmě hodně bolestivých. Skylar si zažila bolestivý výprask 5x a ve 20:29 dokonce musela na ošetřovnu a zaskakoval Pitrys, jelikož Newika ještě nebyla nachystaná. Newika byla sražená dokonce 3x (19:47, 20:02 a 20:35), ještě aby ne, když tu potlouk zasáhl nemilosrdně dokonce 7x. Dohromady se Indris jeví teda trochu nebezpečněji než Addie21 střel a z toho dvě neúspěšné se dají přirovnat k výkonu Addie, ale těch 5 sražených osob (3x Newika, 1x Josefína, 1x Skylar)? Tomu říkám výkon. Ve stínu těchto dvou zůstala tak trochu šikovná Amaltheia, která se k potlouku dostala jenom jednou a zrovna se jí odpal, původně mířený na Josefínu, vůbec nepovedl.

Vidíme, že výkony byly téměř vyrovnané a týmy zvolily podobnou taktiku. Mírnou převahu (54 %) na potloucích měl oproti Nebelvíru (46 %) Havraspár. Z 40 odpálených potlouků na červené straně jich bylo 31 povedeně odpálených. Na straně druhé pracovaly holky se 45 potlouky a odpáleno bez zaváhání jich bylo 39. Co se týče sražených hráčů, tak to máme 8:2 ve prospěch Havraspáru.

Na modré straně v bráně stanula Salisha a vychytala téměř všechno, co na ni letělo. Pustila jen 1/3 střel. Nemůžeme tedy říct, že by se v bráně nudila nebo ztratila pozornost, červení ji průběžně zkoušeli a číslo střel poslaných na brankářku se zastavilo až na výše zmiňované patnáctce. Úspěšnost brankářky byla tedy na opravdu vysoké úrovni.

Trochu těžší pro nás, opravdu nejenom pro mě, ale i pro červené fanoušky, bylo sledovat stranu druhou, kde se prostřídali několikrát Pitrys a Jane. Nejdříve na postu začínal Pitrys a z deseti střel, co na něj letělo, zvládl chytit jen a pouze dvě. Vystřídala ho však ve dvacáté páté minutě Jane s nadějí, že se jí bude dařit lépe. A ono opravdu. Téměř padesátiprocentní úspěšnost si zajistila čtyřmi skvělými zásahy. Za záda jí camrál proletěl 5x. Pak se ale na postu znovu (20:03) ocitl mužský element nebelvírského týmu. Pitrys ale bohužel nejspíš nevstal pravou nohou, ani druhý pokus na tomto postu nebyl o moc povedenější. Rozhodně byl však úspěšnější než v první půl hodině. Chytil tři camrály, ale protihráčky ho zvládly obehrát 5x. A tak zase odcházel na střídačku. Konec zápasu, konkrétně od 20:23, odchytala Jane. Té už ale docházely síly a pustila modrým střelkyním všechny tři střely, které na ni letěly. Jane tak z 12 zákroků vychytala čtyři střely a Pitrys byl trochu aktivnější, letělo na něj střel 15 a úspěšně z nich vychytal pěkných 5. Když to dáme zase do zlomku, tak jak jsme říkali, že Salisha 1/3 střel pustila, Pitrys a Jane 1/3 střel vychytali. Aby se nemohli hádat, oba hráli zápas se stejnou úspěšností.

Na chytačském postu to byla taky velmi zajímavá podívaná. První prolétla a ke zlatonce se dostala Newika, ale Ewenlia byla hned za ní. Po prvním průletu se hned vystřídala Newika se Skylar, a tak u druhého pokusu o chycení zlatonky byla dříve Ewenlia. Pak však nabrala rychlost Skylar a Ewenliu nechala u třetího průletu za zády, ta se vystřídala mezitím s Betrií. Výhodu měly trošku modré chytačky, protože nebyly ani jednou sraženy k zemi, zatímco po červených šly modré odrážečky jako po uzeném a na zemi se ocitly několikrát. Často to však bylo těsně po průletu a ta druhá střídající byla vždy nachystaná v plné polní, a tak se nic tak hrozného nestalo. Nebelvír začal mít po několika průletech na chytači mírně navrch a na obou stranách se v hojné míře střídalo. Zřejmě to byla taktika, aby holky měly stále co nejvíce zdraví a větší šanci chytit malou zlatou potvůrku. Tato taktika se zdála být dokonalá, až do chvíle, kdy byla už téměř ke konci hry sražena Skylar a Newika ještě nemohla naskočit na koště. Naštěstí měl Nebelvír v záloze Pitryse, ten však za svou krátkou dobu na koštěti neproletěl ke zlatonce ani jednou a Ewenlia tak dohnala ztrátu – najednou byly u průletu a šance na zlatonku první modré chytačky. Newika vystřídala Pitryse a zanedlouho poté již Ewenlia držela v rukou zlatonku.

Ohlasy hráčů:
Mira Jay Michaels (kapitánka Nebelvíru): „Zápas s Havraspárem byl jedním z mých příjemnějších zápasů – v tom hraje velkou roli úžasná atmosféra nejen v týmu, ale také a hlavně na hřišti, na tribunách, mezi fanoušky a hráči.
Výsledek zápasu všichni znají, ale já jsem velmi hrdá na svůj tým, který nejen bral prohru se ctí, ale také se celý zápas soustředil a opravdu do toho vložil to svoje nebelvírské srdíčko. Jak to popsala naše chytačka Sky: ‚It ain’t much, but it’s honest work.‘
Jsem na ně tedy velmi hrdá a jsem ráda, že jsem jim mohla na dalším zápas dělat kapitánku.
A moc gratuluji Havraspáru ke krásné výhře!“

Addie Hazel (havraspárská zástupkyně kapitána): „Zápas s Nebelvírem byl pro nás druhý v ten den. Z ranního zápasu se Zmijozelem jsme si odnesly výhru a tohle nadšení a motivace se přenesly i na odpoledne, a proto jsme se rozhodly pro týmový pokřik, který byl však následně označen za spam. Což nám poměrně zkazilo náladu v celém zápase a pak samozřejmě i tu výhru.
Ale i tak bych chtěla pochválit náš tým, který si vedl skvěle!“
Aimée Leavittová (střelkyně Havraspáru): „Sobotní zápas s Nebelvírem byl toho dne druhý – a dva zápasy v jeden den, to pro nás byla premiéra. Ranní zápas se Zmijozelem nastavil očekávání vysoko. Atmosféra byla jako vždy skvělá, oproti začátku tohoto zápasu, který mě lehce mrzel. Co se však týče výkonu našich hráčů, očekávání rozhodně zklamaná nebyla!
Z ranní výhry jsme do zápasu nastupovali nabuzení a odhodlaní a zdá se, že se to projevilo i na našich výkonech. Sal v bráně předváděla hvězdné zákroky a i nám střelcům se dařilo – minimálně mě počet vstřelených gólů velmi mile překvapil. Asi správný poměr ingrediencí v horké čokoládě. Dále bych se rozhodně nechtěla dostat do hledáčku Indrisce s Addie, jejich muška dokáže být vražedná. A nakonec naše úžasné chytačky Bet a Ewenka, které zlatonku honily tak bystře, až ji naše primuska ukořistila. Poděkování ale patří celému týmu, i těm, kteří se zrovna nedostali na koště, protože bez nich by to nešlo. Stejně tak bez podpory dalších členů koleje. Zkrátka velké díky celému Havraspáru a dalším podporovatelům.“
Sestavy týmů:
První hráč nastoupil do základní sestavy na začátku zápasu, hráči za čárkou střídali.
Nebelvír:
1. střelec: Trixie Deliah Sinclair
2. střelec: Calla Torová, Newika Shelley Lovecraft
3. střelec: Mira Jay Michaels
brankář: Pitrys Monty, Jane Oak
1. odrážeč: Skylar Blair Anderson, Simelie Mallorny
2. odrážeč: Josefína Koumálková, Simelie Mallorny
chytač: Newika Shelley Lovecraft, Skylar Blair Anderson, Pitrys Monty

Havraspár:

1. střelec: Eleonora Anima
2. střelec: Laura de Morganne, Aimée Leavittová
3. střelec: Indris Elwinor, Betria Carson, Laura de Morganne, Amaltheia Capella Moonlight
brankář: Aimée Leavittová, Salisha Kuipers
1. odrážeč: Ewenlia Lerche, Indris Elwinor
2. odrážeč: Addie Hazel, Amaltheia Capella Moonlight
chytač: Ewenlia Lerche, Betria Carson

Co říct závěrem? V zimě se vedlo lépe červeným, tentokrát po hodině a třiceti pěti minutách však vítězství vybojoval Havraspár a po letos proběhlých zápasech má zatím asi nejlépe nakročeno k vítězství poháru se dvěma výhrami. Zasáhnout do boje by však mohl ještě i Zmijozel s jedním nevyvedeným zápasem. Nikdy nevíme, zda ty další dva nebudou vyvedené. Stát se může cokoliv. Nebelvír má po dvou prohrách, tudíž to zatím docela slibně vypadá i pro Mrzimor s jednou výhrou. Jak to však celé dopadne? Vybojuje Havraspár i poslední výhru? A co Mrzimor, který si famfrpálový pohár ještě nikdy neodnesl, zasáhne do boje? Přijďte se podívat a podpořit své známé a spolukolejníky, vytvořit příjemnou atmosféru a pobavit se. Na famfrpálovém hřišti se sejdeme v sobotu 11. 6. i v neděli 12. 6. od 9 hodin. Dvoudenní maraton čeká Zmijozel, kterému se postaví nejdříve Mrzimor a následně Nebelvír. Závěrečný zápas sehraje Mrzimor a Havraspár 19. 6. ve stejný čas.

Pro Denní věštec
Amanda Wright 

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *