Snaživec roku Saiph Lacaille

| Vydáno:

Saiph Lacaille. Jméno, které určitě minimálně zaslechl každý člen našeho kouzelného světa. Bývalá zmijozelská prefektka, úspěšná exšéfredaktorka Hadího krále, Snaživec roku Léto 2022 či čerstvá držitelka Řádu Salazara Zmijozela. Kde tráví letní prázdniny? Kde bere svou neutuchající energii? Co dalšího Dennímu věštci prozradila, se můžete dočíst v následujícím rozhovoru.

Princess Star: Ahoj Saiph. – usměje se – Dovol mi nejprve ti pogratulovat k oběma řádům, které se ti letos podařilo získat.
Moc dobře vím, jak nabitý je tvůj mudlovský život, proto je pro mne naprosto nepochopitelné, jak dokážeš každý rok nasbírat takové množství bodů. Prozradíš mně a čtenářům své fígle, časový harmonogram či zda na něco ve tvém životě nezbývá kvůli kouzelnickým povinnostem čas? Zkrátka a jednoduše: Jak to prostě děláš? – zasměje se –

Saiph Lacaille: Ahoj, Princess, moc ti děkuju. – usměje se – Časový harmonogram určitě nemám, nepřijde mi v mém případě efektivní. Nemám ani dojem, že bych toho měla nad hlavu tak nějak pořád, spíš nárazově. Většinou prostě dělám, co mě baví, věnuju se věcem, co mi zrovna dávají smysl. Zároveň se ale, co se zrovna Hogwarts týče, dlouhodobě cítím tak, že nikdy nemá cenu na něm trávit čas, který reálně nemám – preferuju reálné aktivity s lidmi, případně se třeba místo esejového víkendu učím na zkoušky… Je podle mě fajn to mít nastavené správně, tedy tak, aby člověk nezanedbával reálné povinnosti. Takže na hradě trávím volné večery, někdy odpoledne, někdy nudné přednášky ve škole, někdy cesty vlakem… Jak mám zrovna chuť a jak mi to přijde v pořádku. Jediné, na co mi občas nezbývá prostor (protože na všechno ostatní si ho vždycky najdu), je spánek. – zatváří se trochu provinile – Ale s nespavostí jsem bojovala dávno před studiem tady, takže to tomu úplně nepřipisuju.

Princess StarPokud se někdy rozhodneš změnit barvu hábitu, prosím, otevři si předmět, ve kterém nás tohle budeš učit. Spousta z nás by takovou osvětu uvítala. – zasměje se – Já určitě, protože zkombinovat mudlovský a kouzelnický život zrovna nepatří mezi moje silné stránky. – protočí oči –

Saiph Lacaille: Nerozhodnu, do fialové nechci. – zasměje se – Jsem jako student spokojená. Baví mě výuka, nemám žádné pevné povinnosti a jsem v koleji.

Princess StarJak vypadají tvoje plány na léto? Chystáš si od hradu přes prázdniny trochu odpočinout?

Saiph Lacaille: Moje plány na léto se už vlastně realizují, zatímco děláme tento rozhovor, jsem dávno pryč. – zatváří se spokojeně – Na konci června se mi podařilo dodělat poslední zkoušku na univerzitě, a tak jsem odjela k rodičům, odkud jsem plynule pokračovala dál. Hodlám být hodně v realitě, s lidmi, které mám ráda, chci dohnat některé seriály, přečíst pár knih, užívat si léta (když nebude vedro na umření) a mazlit každou kočku, kterou potkám. – směje se – Možná někdy později vypadnu i do zahraničí, ale nic závazného zatím domluveného nemám. Taky budu pracovat, protože na život si člověk jen radostmi nevydělá.

Princess StarTo vypadá na úžasné léto! Hlavně si ho pořádně užij a některé kočky nech taky pro mě. – zazubí se –

Saiph Lacaille: Děkuju, Prin! – usměje se –

Princess StarCo od tebe můžeme očekávat v příštím školním roce? Ráda bys titul Snaživce roku obhájila, nebo tentokrát necháš bodohrotičství u ledu?

Saiph Lacaille: Nemám nejmenší tušení. Většinou se rozhoduju dost nárazově, co se mi zrovna chce, nemám úplně dlouhodobější plány, co se týče zrovna Hogwarts. Ráda bych zase studovala, asi to nevidím jen na jeden předmět, ale kolik, to se uvidí. Dost možná se zase budeme podporovat v aktivitě s Noah, třeba ji ale tentokrát sama zaměřím jiným směrem. – usměje se –

Princess Star: Tak to se necháme překvapit společně s tebou. – usměje se – Letošní závěrečná slavnost pro tebe byla velmi obohacující. Kromě očekávaného Snaživce ti byl také udělen Řád Salazara Zmijozela. Byl i ten v hloubi tvojí duše očekávaný, nebo tě madam Veronica skutečně překvapila?

Saiph Lacaille: Kecala bych, kdybych řekla, že jsem to nečekala vůbec. Tušila jsem, že to jednou přijde, ale nevěděla jsem kdy. Když na to totiž kouknu objektivně, je mě fakt všude plno. Někomu to možná může lézt krkem. – protočí nad sebou oči – Snažím se věci nedělat jako buldozer, ale někdy jím asi trochu jsem, vím to. A protože jsem vidět, vím, že ke mně i ta ocenění někdy míří, ona se moje aktivita často pojí s něčím produktivním. Myslím, že to, kam všude se nacpu, se odráží třeba i v nominacích Osobnosti Hogwarts, přitom pro hrad skoro nic nedělám…

Princess StarLetošní Osobnost Hogwarts ukázala, že jsi opravdu osobnost. Hrad tě tak vidí. Jsem ráda, že ti byl Řád udělen. I já jsem totiž tvoje fanynka. – culí se –

Saiph Lacaille: – zrudne a nějak neví, co říct – Děkuju, Prin, normálně mě dojímáš! – zakření se –

Princess Star: Tvoje hradní úspěchy by ti kdekdo mohl závidět. Máš ty sama ještě nějaké konkrétní cíle, kterých bys chtěla na naší škole dosáhnout?

Saiph Lacaille: Hradní konkrétní cíle… Asi žádné v tuhle chvíli nemám. Loni to bylo hlavně dostudovat konečně prváky od madam Nerysky. Na příští rok to možná bude napotřetí konečně dodělat Hůlkovědu od madam Veronicy. – potřese hlavou – Jak je to kvalitní výklady, úkoly i zpětnou vazbou, je mi líto to odfláknout, a tak ty předměty odhlašuju, když nemám čas je udělat pořádně… Ráda bych si jinak v šesťáku zopakovala pět NKÚ a pak v sedmáku zvládla OVCE. A vlastně chci krom zelené, fialové a modré exožáby s množírnou vyšlechtit i žlutou!

Princess Star: – pořád nechápe, jak může někdo s třiceti předměty složit ještě pět zkoušek NKÚ – A to je pravda! Ty vlastně ještě slavíš úspěchy v oboru šlechtění! Mimochodem, moc děkuju za malou psí slečnu. – usměje se a pohladí štěňátko, které jí chrní na klíně – Doteď jsem měla jen krysáčka Samuela, ale tvůj dáreček mě přiměl k rozhodnutí, že chci vlastnit zvířátko každého druhu, které na hradě máme. – v duchu si rozmísťuje pelíšky po pokoji a přemýšlí, kdo ze spolubydlících bude nejvíce prskat –

Saiph Lacaille: – směje se – Jo, my s Noah už dávno spíme v kolejní místnosti na gauči, protože v ložnici je našich několik desítek zvířat všech druhů… Dokonce jsme je už přestaly počítat. – pokrčí pobaveně rameny –

Princess StarOsobně se vždy těším, až tě někde na hradě potkám. Patříš mezi jedince, kteří vždy vypadají báječně. Kde bereš inspiraci ke svým outfitům a podle čeho se rozhoduješ, co si zrovna oblečeš?

Saiph Lacaille: Inspiraci k oblékání asi nemám, většinou se jen snažím ladit barevně a nosit to, co se mi na hogovských postavičkách líbí. Přiznám ale, že nenápadně a nepravidelně pokukuju po outfitech Nessie, svého háděte, ta má fakt styl!

Princess Star: – zapisuje si jméno Nessie do seznamu lidí, jejichž modely sledovat – Co je tvoje nejoblíbenější jídlo?

Saiph Lacaille: Oh… tak to je fakt těžká otázka. – zadumá se – Nemám tušení, co je úplně nejoblíbenější! V poslední době ale ujíždím na levandulových sušenkách, smaženém květáku, cheddarových hvězdičkách a těstovinách na všechny způsoby, protože je to rychlé a levné. – zazubí se – A taky mám ráda mentosky. A borůvky. A… vlastně fakt hodně jídla. Jsem jeho fanoušek!

Princess Star: Levandulové sušenky? O těch jsem ještě neslyšela. Ale levandulová limonáda je skvělá, tak věřím, že sušenky budou taky dobrota. A ano, cheddarové hvězdičky! Ty jsem si rovněž oblíbila. – olízne se –
Na jaké místo kdekoliv na světě by ses chtěla podívat?

Saiph Lacaille: Chtěla bych si jen tak lehnout do trávy a poslouchat u toho zpívání ptáků a zvonky pasoucích se krav. Je mi asi úplně jedno, kde tohle zažiju. Na konci dne můžu totiž ty největší krásy světa najít kdekoliv, třeba pět kroků od domova.

Ale jinak bych na vlastní oči ráda viděla polární záři, maják v bouři a totalitu v její ryzí podobě – protože je dobré si připomínat, že svoboda není levná věc.

Princess Star: – uznale pokývá hlavou – Úžasná odpověď! – rozhlédne se a nenápadně nechá Saiph nahlédnout do své brašny, kde se mimo jiné nachází mudlovský román 1984 – Mít tohle u sebe je v dnešním světě skoro až trestný čin. – zašeptá –

Saiph Lacaille: – má Orwella v knihovně a rozhodně se jeho titulů nevzdá! –

Princess Star: – nahlédne do poznámek – A nyní už se dostáváme k poslední otázce. Čím jsi chtěla být, když jsi byla malá?

Saiph Lacaille: Myslím, že úplně první jsem chtěla být princeznou. Potom dlouhé roky Hermionou Grangerovou – kdo z hradu ji aspoň trochu neobdivuje, že? Ale nakonec jsem asi vždycky chtěla být hlavně sama sebou. Bez přetvářek, bez toho, abych ze sebe dělala někoho, kým nejsem, jen proto, abych lidem kolem dělala radost. Jak jinak bych mohla být v životě spokojená, ať už mě cesty osudu zavanou kamkoliv, kdybych ztratila to, co mě dělá tím, kým jsem? – usměje se –

Princess Star: Takové pěkné poselství na závěr! Tím bychom se měli řídit všichni. Pokud nijak neubližujeme druhým, měli bychom si rozhodně jít za svými cíli. Žijeme jen jednou (no, i když… Kdo ví?) a snad nikdo z nás si nechce ve staří vyčítat, že se choval jinak, než sám chtěl, a tím o mnohé přišel.
Saiphi, ještě jednou moc gratuluju k oběma řádům a děkuju za moc milý rozhovor. Jsem ráda, že jsme se o tobě mohli dozvědět zase o trochu více. – usměje se – Užívej léto, jak nejlépe umíš, a dávej na sebe pozor.

Saiph Lacaille: Já děkuju tobě, Prin! A taky tobě (i čtenářům) přeju užité léto s kopou krásných zážitků a nových vzpomínek.

 

Zda bude i v příštím školním roce Saiph konkurovat všem adeptům na Snaživce, je tedy v tuto chvíli ve hvězdách. Pojďme si všichni pořádně užít prázdniny stejně jako Saiph a nechme se překvapit, co nám školní rok Zima 2023 přichystá.

Pro Denní věštec
Princess Star

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *