Halloweenský průvod čiré hrůzy

| Vydáno:
V každém tvorovi je víc, než se na první pohled zdá. To, co od určitých tvorů dostáváme, vyplývá ze způsobu, jakým k nim přistupujeme. Tyto a mnohem radikálnější teze zastávají stoupenci takzvaného hagridismu. Spíše než o směr nebo hnutí jde o životní postoj. V rámci všeobecných příprav na slavný kouzelnický svátek halloween se hagridisté vytasili s historicky první organizovanou iniciativou namířenou překvapivým směrem. Stop démonizaci mozkomorů aneb Dementujme fámy o dementorech.

Hagridisté se nikdy nesdružovali a nepěstovali společné aktivity. Čas od času se díky podobným zájmům a postojům sešli například u děr v plotě rezervací s nebezpečnými tvory nebo na černém trhu s vejci smrtonosných bestií. Teprve letos na konci prázdnin se na oddělení intenzivní péče v Nemocnici u sv. Munga začaly spřádat základy organizace. Leontýna McDuff (hospitalizovaná s mokvajícími ranami po kousnutí) nahlas komentovala obsah Denního věštce, čímž na sebe upoutala pozornost Bernarda Crumpa (odolný otok dolních končetin po mnohačetném pobodání neznámým hmyzem). Během několika dní Crump, který mohl používat ruce (na rozdíl od své kolegyně), sepsal manifest a stanovy hagridistů, které mu McDuff diktovala.

Během několika týdnů šířili dokumenty mezi své známé postižené stejnými názory. Výsledkem byl první oficiální sraz na pozemku lesní školky pro vrby mlátivé. McDuff, která zastává pozici mluvčího celé organizace, později sdělila, že právě na této schůzi došlo k vytyčení prvního cíle. Výstupem se stal dokument poskytující osvětu týkající se nejméně oblíbených tvorů kouzelnického světa: mozkomorů.

1. Mozkomor vysává z lidí štěstí, protože je sadista.
Odpověď hagridistů: Mozkomor se rodí s vážnou chorobou organismu způsobující hyperdestruktivní depresi. Jediným způsobem, jak se taková choroba dá léčit, je přísun lidského štěstí. Mozkomorové jsou tedy postižení a jako takoví si zaslouží maximální péči ze strany společnosti.
2. Patronovo zaklínadlo by mělo být zařazeno do školních osnov jako povinné.
Odpověď hagridistů: Vliv patrona na mozkomory je mučení. Proto by mělo být naopak zakázáno s tím, že by mohlo být výjimečně použito v případě bezprostředního ohrožení duše jednotlivce.
3. Vědci by měli pracovat na způsobu, jak mozkomory trvale vyhubit.
Odpověď hagridistů: Vzhledem k tomu, že jsou mozkomorové od narození stiženi těžkou chorobou (viz výše) a ještě k tomu jsou slepí, bylo by jejich vyhubení vysoce nehumánní. Nikdo přece nemůže chtít vyhubit slepce či jinak handicapované.
4. Mozkomorové by měli být drženi v izolaci daleko od běžných občanů.
Odpověď hagridistů: Ano, založme zařízení pro mozkomory, ale mělo by jít o ozdravné tábory, a ne o tábory vyhlazovací. Jako „krmivo“ by byli do tábora posíláni dobrovolníci, kteří se budou pravidelně střídat. Kromě „krmení“ by také zaznamenávali vše o životě a chování těchto výjimečných stvoření. Může tak být vytvořena základna například pro etologii mozkomorů.

Z bouřlivých reakcí na svá prohlášení si Hagridisté nic nedělají. „Proti lidské omezenosti a zpátečnictví se dá bojovat jedině vytrvalostí a vlastním příkladem,“ odpovídá McDuff. Tím vlastním příkladem má zřejmě na mysli akci, kterou organizace připravuje na halloween.
„Plánujeme osvětový průvod Příčnou ulicí. Každý člen dorazí v mozkomorském kostýmu a jako doprovod přivede skutečného mozkomora.“
Na otázku, kolik kilogramů čokolády budou mít členové u sebe, McDuff neodpověděla.

Kontaktovali jsme také Rubeuse Hagrida, podle nějž se spolek jmenuje. O hagridistech prý slyší poprvé a po krátkém zasvěcení do jejich programu a názorů mávnul rukou a poslal je… No řekněme mnohem dál než do Zakázaného lesa. „Kdo někdy byl blízko těch potvor, nikdy by neplejtval časem na jejich vochranu,“ připomněl Hagrid vlastní zkušenost s někdejšími azkabanskými strážnými.

Těsně před odevzdáním článku do tisku jsme obdrželi zprávu od mluvčího Ministerstva kouzel. Průvod nebyl povolen a v případě, že zákaz nebude respektován, zaměstnanci ministerstva kouzel proti účastníkům zakročí.

Pro Denní věštec
Belatris Nithelas Malrinová

Komentáře

  1. Děkuji – Díky Vašemu článku jsem zjistil, že jsem hagridista. Konečně vím, kam patřím!

  2. Vida – A já děkuji Vám, protože už vím, že si v prosinci nemusím lámat hlavu s dary: obrovské balíky čokolády, chrániče a spousty léčivých lektvarů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *