Statistika zkoušek Zima 2023

| Vydáno:
Zima za okny a studenti s brky v rukou pobíhají po knihovně. Přišel zase ten čas roku před Vánoci, kdy sháníme nejenom vánoční dárečky, pečeme cukroví a píšeme seznam přání Fleutýně či Ježíškovi, ale zároveň taky hledáme vhodnou literaturu a máme plné ruce práce se zkouškami, které jsme si dobře naladěni pár týdnů zpátky zapsali.

Letošní rok nám přinesl 39 zkouškařů, pro které bylo vypsáno 70 zkoušek. Konkrétně to je 61 NKÚ a CKÚ, tedy zkoušky pro páté, šesté i rozšiřující ročníky a pro zaměstnance školy, a 9 zkoušek OVCE a KOZA. Tyto zkoušky jsou trošku vyšší level, obě obsahují také ústní část. OVCE jsou takzvanou zkouškou dospělosti, která se skládá v sedmém ročníku, a zkoušku KOZA může skládat zaměstnanec hradu nebo věčný student (čti student od sedmého ročníku rozšiřujícího studia). Zatímco OVCE a KOZU můžete skládat jen jednou za život, NKÚ můžete složit až 10 (5 v pátém ročníku a 5 v šestém) a CKÚ vlastně neomezeně, za jeden školní rok však maximálně dvě zkoušky pro profesory a čtyři pro studenty. Že je aktivní naše studenstvo, to je jasné, letos se odhodlalo k 51 zkouškám. Poslední léta je však trendem se neustále vzdělávat, a tak i profesoři nelení a berou zkoušky útokem. Tento školní rok se čísla vyšplhala na 19 zkoušek pro 14 zaměstnanců školy (a z toho dokonce 2 KOZY!). Opravovat a posuzovat práce kouzelníků letos bude 26 profesorů. Předmět si můžete vybrat dle libosti a na hradě je jich opravdu nepřeberné množství, a tak není divem, že se výběr liší a předměty se moc neopakují. Studenti si ke složení zkoušky letos vybrali 49 různých předmětů.

Havraspár

Moudrá modrá kolej sice nemá ani jednoho studenta v ročníku šestém, ale má spoustu šikovných mladých nadějí v ročníku pátém. Z těchto pěti dívek se přihlásily ke zkouškám NKÚ Vilja Carrie Dechant, Melanie Abott a Addie Hazel. Zatímco Addie se rozhodla složit jenom jednu zkoušku, Melanie a Vilja netroškařily a na bedra si vzaly zkoušek rovnou plný počet. Tuto trojici dívek doplňuje z rozšiřujícího studia Nicolette Marique Leroy, na kterou čekají čtyři zadání CKÚ – tedy taktéž plný počet. Nicolette je jediná z devíti studentů havraspárského rozšiřujícího studia, které se chtělo, snad mi prominete, na stará kolena ještě nějakou zkoušku skládat a doplnit si vzdělávání. Hodně štěstí!

Šestý ročník zeje prázdnotou. To se ovšem nedá tvrdit o sedmém ročníku, který navštěvuje sedm studentů. Asi šťastná třída. Samozřejmě by bylo krásné, kdybych mohla říct, že se jich i všech sedm vrhlo do zkoušek dospělosti. Utopii však vyměníme za krásné číslo dva. Prvním odvážlivcem je George McGloid, který má určitě spoustu práce se svými dvanácti předměty. Společnost mu k tomu všemu bude ale dělat také zadání z Psychologie. Madam Anseiola vypsala zkoušku i Gabrielle Sweet, která je druhou havraspárskou zástupkyní. Gabrielle však více imponoval Literární seminář – poezie. Přestože je v rozšiřujícím studiu spousta studentů, většinu z nich ještě hřeje mladí a čas, kdy budou moci skládat zkoušku KOZA, teprve přijde.

Nebyla by to modrá kolej, kdyby neměla na kontě spoustu zkoušek. Se 17 zkouškami se popere 6 studentů a doufejme, že boj to bude zdárný. Minulý rok byly havraspárským vypsány zkoušky pouze dvě. Jak jsem předpokládala, číslo se letos několikanásobně zvedlo.

Mrzimor

Mrzimorští mají v noře ještě o jednoho studenta pátého ročníku více než havrani, ale ke zkouškám NKÚ se letos odvážila pouze jediná z nich, a to Jane Karen Langley, která bude reprezentovat Mrzimor dvěma zkouškami. Šestý ročník, stejně jako v modré koleji, je letos bez osazenstva. Mrzimor to ale dohání svými studenty rozšiřujícího studia, které navštěvuje v nynějších dnech šest studentů. Tam se našli dokonce dva, kteří se upsali do skládání CKÚ. Tím skromnějším je minuloroční absolvent Theodor Mudd, který už určitě pracuje na svém jediném vypracování. O trochu více práce bude mít potom Amanda Wright, která si stejně jako havraspárská Nicolette zapsala plný počet zkoušek.

Novou KOZU nepřivítáme v Mrzimoru letos žádnou, ale u zkoušky OVCE se pokusí uspět Helen Miltonová. Pro svou nejdůležitější zkoušku si zvolila předmět Literární seminář. Zbylým čtyřem slečnám v sedmém ročníku přeji, aby se odhodlaly třeba zase za rok.

Jezevci se letos mohou pyšnit osmi vypsanými zkouškami pro čtyři studenty, což můžeme hodnotit velice kladně. Minulý rok se jim podařilo odevzdat prací pouze pět.

Nebelvír

V krasojízdě dále pokračujeme v Nebelvíru. Vzestupná tendence počtu žáků v pátém ročníku pokračuje, neboť u rudě zbarvených jich najdeme sedm. I počet poslaných přihlášek se oproti Mrzimoru mírně zvýšil. Čekání na Vánoce si chtějí s jednou zkouškou zřejmě zkrátit Uhnilti Orionis, Elizabeth Katherine Arlenová a Eame Vórimar. O krapet odvážnější je potom Cinex Star, který je ochotný svým třem zkouškám NKÚ věnovat více času. Po dvou prázdných šestých ročnících tu máme příjemnou změnu, protože v Nebelvíru dvě pilné studentky šestého ročníku najdeme. Jedna z nich, Susan Bouchy, se rozhodla, že si své podzimní dny zpestří a sepíše dvě práce NKÚ. Přestože má Nebelvír nejpočetnější pole studentů v rozšiřujícím studiu (10), našla se tam pouze jedna bláznivá dušička, která se rozhodla skládat jedno milé CKÚ. Pozor, o Christině Elizabeth Stark tu však dneska ještě nepadlo poslední slovo.

Stejně jako u modrých mělo možnost složit letos OVCE sedm čarodějek. Účast je poměrně hojná. Začneme u Lucie Everdeen, která také volila madam Anseiolu jako své číslo jedna a zapsala se na zkoušku z Mudlovské antropologie. Starodávné runy jsou srdcovou záležitostí Skylar Blair Anderson a poslední, kdo se pokusí OVCE zdárně splnit, je Una Vinona Flare, která se taky bude zabývat mudly, ale u profesora McElena s předmětem Studium mudlů. Pozornost obracíme zpátky ke Christině Elizabeth Stark, která mi konečně v praxi ukázala, že jde zároveň plnit jak CKÚ, tak zkoušku KOZA. Za celou redakci jí gratuluji k odvaze a přeji spoustu štěstí. Za celé roky, co statistiky píšu, jsem se s takovou situací snad doposud nesetkala. Snad jí zadání z Lektvarů padne do oka.

V Nebelvíru je spousta aktivních studentů a i v této koleji se skóre od minulého školního roku mírně zvýšilo. Nevypsalo se osm zkoušek pro sedm červených. Letos pro těchto devět lvů museli profesoři vymýšlet dokonce 13 různých zadání.

Zmijozel

Celé nám to zakončí statistika zmijozelské koleje. Pátý ročník navštěvuje pět zelených studentů. Zkoušky NKÚ si však zapsala jenom jedna z celého ročníku, a to Annya Liddle. Annya určitě pečlivě zvážila své časové možnosti a s úvahou zvolila, že číslo tři pro ni letos bude tím šťastným. Na rozdíl od zbylých kolejí má Zmijozel v šestém ročníku hojné zastoupení. Z šesti dívek si do statistiky poznamenejme Ninu Yozhinski s jednou zkouškou a zapomenout nesmíme ani na dívku, která momentálně vévodí bodovacímu žebříčku a která toho snad nikdy nemá dost, Saiph Lacaille. Saiph bude odevzdávat prací pět – tedy plný počet. Početné zastoupení zkouškařů má Zmijozel i v rozšiřujícím studiu. CKÚ se letos účastní z devíti studentů dokonce 3. Nena Campbell si zapsala jednu zkoušku, stejné číslo si zvolil i Lucas Redferrum a zkoušky dvě bude skládat zkušená studentka a redaktorka Gita Hrdličková.

V zelené letos nemáme ani jednu duši, která by chtěla skládat zkoušky OVCE nebo KOZA. V sedmém ročníku má kolej navíc pouze jednu jedinou zelenou. Celkově tedy bylo pro Zmijozel vypsáno úctyhodných 13 zkoušek a vypracovávat je bude 6 pilných studentů, což je přesně na chlup stejná statistika, jakou měla kolej minulý rok. Tomu říkám stabilita.

Zaměstnanci školy

Spousta zaměstnanců školy se nebála a vrhla se rovnou do dvou zkoušek CKÚ. Mezi ně patří Any Dawson, Aki san Marino, Grace Annabeth Reatcher, Ginevra de Naga a Mischel Binghum. Neskuteční jsou ale i ti, kteří si ke svým povinnostem vezmou pouhou jednu zkoušku. Nadšení dále se vzdělávat má mimo již zmíněné profesory taky Eillen McFir Elat, Zendaer Amattis, Oresta McCollin Vianueva, Keša z Borové, Myker Fae McGarden, Filius Orionis a Tadäus Trottertickler.

Pro některé jsou CKÚ málo a své zkušenosti chtějí zužitkovat ve zkouškách KOZA. Stejně jako v minulém roce tu i letos máme dokonce dvě zástupkyně z pole profesorstva. Madam Anseiola Jasmis Rawenclav si zvolila předmět Magie duše, který vlastně tak trošku souvisí i s předměty, které vyučuje. Do hlubin Mytologie se potom rozhodla ponořit madam Hekatea Centaurix.

Oblíbené předměty

Jak jsem již uvedla na začátku článku, předměty se letos tolik neopakovaly. Za pomyslnou královnu však můžeme pasovat Lektvary, které padly do oka pěti lidem. Knihomilství, Kouzelnické počty, Psychologie a Hůlkověda mají po třech zájemcích a zástupcích. Dva hradní obyvatele pak zaujaly předměty Živlová magie, Mytologie, Symbolika kolem nás, Drakověda, Pedagogika, Kouzelnická první pomoc a Literární seminář – poezie.

Vytížení profesoři

Letos se nám jména profesorů docela opakovala. Prvenstvím se pyšní Anseiola Jasmis Rawenclav, která musela vymýšlet osm zadání. Stejně jako jsou oblíbené Lektvary, je oblíbená i Barbara Arianne Lecter, která vypsala sedm zkoušek. V závěsu profesorkám je Nerys Heliabel Ghostfieldová s pěti zkouškaři. Početnější skupinu již tvoří čtyři vypsaná zadání, kam můžeme zařadit madam Esperanzu Milagrosa, Eillen McFir Elat, Veronicu Narcissu Williamsovou a Orestu McCollin Vianuevu. Tři zkoušky vedou Marylin Cuthbert, Oliver McCollin a Tadäus Trottertickler. Dvě zadání budou hodnotit Janel Weil, Hekatea Centaurix, Myker Fae McGarden, Grace Annabeth Reatcher, Filius Orionis, Andrew Uroboros, Theresa Veilin Brendi, Niane z Libelusie a Mintaka Orionis.

První termín odevzdání zkoušek je 4. 12., a to pro CKÚ a NKÚ. Pro OVCE a KOZY je termín odevzdání 18. 12.

Snad jsem na nikoho pod závalem těch čísel a informací nezapomněla! Letos se se zkouškami jako by rozsypal pytel a snad budou tak hojné i roky další. Doufám, že všichni budou plní kreativity, energie a elánu a povede se jim napsat práci tak, jak si představují. Za celou redakci přeji všem zkouškařům hodně štěstí a na viděnou zase v roce nadcházejícím!

Pro Denní Věštec
Amanda Wright

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *