Paměti předmětů: Lektvary

| Vydáno:
V článku otevírajícím sérii Paměti předmětů jsem avizoval, že nejdříve prozkoumáme historii předmětu, jehož první stupeň nalézají studenti v nabídce výuky bez přerušení již od školního roku Zima 2005 (letos tedy již poosmatřicáté!). Jde o unikát, kterým se žádný jiný předmět pyšnit nemůže. Zajímá vás, jak se podoba Lektvarů v průběhu let proměnila? Čtěte dál…

O Lektvarech z roku Zima 2005 toho mnoho nevíme: snad jen, že se na jejich výuce podílelo přinejmenším pět vyučujících (Eilewiny Wolf, Goderik Semprey, Martin LEECH, Saxana de Conopy a Severus Serpens).

U následujících dvou školních let je situace rovněž nejasná: zcela jistě se do jejich výuky zapojil Ross Winfield a snad i profesorky, jež předmět doloženě vedly ve školním roce Léto 2006, tedy Wendy Wendysonová (pro první ročníky) a Gipsy Kring von Marllet (pro ročníky druhé). Ani jedna z profesorek však Léto 2006 katedrou Lektvarů nedokončila: Wendy Wendysonovou po náhlém odchodu v březnu 2006 ze dne na den vystřídala Acliania Elieen Alcarin; traduje se však, že pro jejich podobu si někteří studenti změny pedagoga ani nevšimli.

Profesorky Wendy Wendysonová (vlevo) a Acliania Elieen Alcarin (vpravo)

Za Gipsy Kring von Marllet poté zase uzavíral druhý ročník sám pan ředitel Nimrandir Elénére, o němž se ví jen pramálo, že po nedlouhé období vyučoval – kromě tradiční Bílé magie – také právě Lektvary.

V dalším období se vyučující Lektvarů ustálili: první stupeň připadl profesoru Sergovi Reninovi, který se v něm z důvodu bezpečnosti zaměřoval výhradně na lektvary mudlovské – probíral se studenty například rozdíl mezi lektvary a léčivy či lektvary vhodné pro osvěžení v parném počasí.

Stupeň druhý, a od roku Léto 2007 dokonce i třetí otevírala profesorka Consuela Zirkon.
Ta ve svém pojetí Lektvarů nezapřela vztah k Magii krásy: učila studenty připravit např. kopřivový kondicionér či vlasový lektvar.

Symbióza profesora Renine a profesorky Zirkon vydržela až do školního roku Léto 2010. V Zimě 2011 přešly Lektvary pod taktovku Mintaky Orionis, jež v té době právě uzavřela svůj první školní rok za katedrou. Otevřela rovnou první dva stupně, po roce přidala třetí, a v Zimě 2012 dokonce čtvrtý.
Ve svém pojetí předmětu studentům ukázala svoji přísnější tvář; zejména ale reagovala na to, že se v červenci 2009 otevřela hradní laboratoř – a přibližně polovinu hodin tak studenty učila přípravě tamějších lektvarů. Druhá polovina hodin byla poté věnována přípravě lektvarů z ingrediencí známým i mudlům.

První stupeň Lektvarů otevřela Mintaka Orionis naposledy v roce Léto 2014; o rok později už učila pouze vyšší ročníky. Prvního stupně se v té době ujala Anna Maria Salomeová a toho druhého pak Tydynka Flyová, které výuku ještě více zaměřily na práci v hradní laboratoři. O rok později přešly pod kolegyni Salomeovou, resp. Flyovou i třetí, resp. čtvrtý stupeň předmětu.

Poté, co kolegyně Salomeová opustila ve školním roce Léto 2016 post profesorky, přešly první a třetí stupeň Lektvarů pod další zmijozelskou absolventku: Barbaru Arianne Lecter. Ta po roční pauze od odchodu kolegyně Flyové převzala i sudé stupně předmětu, v Zimě 2023 pak dokonce otevřela i stupeň pátý.

Zajímá-li vás, jak předmět pojala kolegyně Lecter, neváhejte si prostudovat aktuální informace o výuce, které vám její styl výuky přiblíží. A nebo si ještě lépe Lektvary sami zapište – třeba vám padnou do noty a pomůžete předmětu navýšit náskok v počtu záznamů na vysvědčení. Lektvary jsou totiž v tomto ohledu absolutním rekordmanem: na vydaných vysvědčeních je k dnešnímu dni naleznete celkem 679krát. Vzhledem k jejich bohaté historii se ale není vůbec čemu divit.

Pro Denní věštec
Filius Orionis

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *