Reportáž ze slavnostního večera Udílení novinářských cen 2022

| Vydáno:
Posledních pár týdnů vrcholily přípravy na jeden večer, kdy se sejdou všichni věrní čtenáři, redaktoři a milovníci novinařiny na jednom místě a vyhlásí se ty nejlepší počiny za uplynulý rok. Letos tomu nebylo jinak a večer přinesl zase spoustu zábavy, příjemných překvapení a radostných momentů.

Už několik minut před devatenáctou hodinou 26. 3., kdy mělo začít slavnostní udílení cen, se ve Velké síni objevila madam Therka a neposedný skřítek. Právě ten zahájil celý večer úderem do gongu, který přilákal nejednoho obyvatele hradu. Pak udeřil ještě podruhé, potřetí… a když už se všichni drželi za uši, přestal a začal překontrolovávat šéfredaktorky. Ty se mu naštěstí přihlásily, neboť sama nevím, kde by hledal Vallornyovou či Watanabovou. Ztrátu Meadowsové nějak nedramatizoval, a tak se mohlo začít.

Celým večerem nás provázela šéfredaktorka Denního věštce madam Theresa Veillin Brendi, která se chopila ochotně i organizace letošního ročníku, dále šéfredaktorka Sub Salix madam Eillen McFir Elat a šéfredaktorky kolejních plátků Simelie Vallorny Mallorny a Aya Watanabe. Po celou dobu konání slavnosti měli návštěvníci možnost vyplnit osmisměrku, za kterou následně mohli získat malou odměnu.

DEBUT ROKU 2022

Vyhlášení této ceny se chopila Aya, která měla možnost vyhlásit a ocenit ty, kteří se minulý rok chopili poprvé brku a ještě jej nepustili z ruky, i přes to, že začátky jsou vždycky to nejtěžší.
Třetí místo si odnesly obě nominované slečny z Hadího krále, tedy Enselis Ismenia a Mimosa Confiante. Ještě za bujarého potlesku jsme se dozvěděli místo druhé, to patřilo nadějné Daisy Carterové nominované za Lví tlapou. Výherkyní celého večera se stala redaktorka Žlutého Trimela Tery Poe! Sálem se nesla velká radost, a tak jsme skoro až přehlídli překlep ve jméně na výherním lístečku. Beztak to sabotoval skřítek pomocníček!

PROJEKT ROKU 2022

Madam Therka pomalu usínajíc za pultíkem předala slovo madam Eillen, která se jala vyhlášení těch nejzajímavějších projektů, akcí a dlouhodobějších počinů. V této kategorii si rozdělily ceny rovnoměrně 4 z 6 hradních časopisů.
Na třetím místě se umístil projekt Máte ŠMRNC? nominovaný za Corvina Declaratio. Druhé místo a velké ovace sklidily Memes pro každý den, které se pravidelně vydávaly v Hadím králi v průběhu celého roku. No a vítězná byla velká letní soutěž, jež byla tak velká, že i pomalu dva časopisy byly málo na její organizaci, Strážce. Té se skvěle ujal nejenom kolejní časopis Lví tlapou, ale dopomohl mu velkým dílem i Sub Salix.

ČLÁNEK ROKU 2022

Skřítek napověděl, že další kategorií je Článek století. Že by věděl něco víc než my? Nebo že by do příštího roku byla horká novinka v podobě Článku století? Tisíciletí? Nechejme se překvapit! Ti pozornější z vás již vědí, že se vyhlašoval ten nejpoutavější a nejzajímavější článek, který se v minulém roce v hradních novinách ocitnul.
Třetí místo obsadil článek Zákoutí zmijozelského sovince II. z pera Astorie von Pens. Druhé místo trošku nabouralo zmijozelskou jízdu, neboť si ho pro sebe ukořistila Aimée Leavittová se svým Famfrpálovým vedením v průběhu věků. A pak Simelie, která kategorii vyhlašovala, ztratila obálku s výhercem, a tak jsme si mysleli, že se jej nedozvíme. Nakonec napomohl skřítek a vykouzlil jméno výherkyně nad naše hlavy. Pomyslné zlato si neodnesl nikdo jiný než Nina Yozhinski a její opravdu šíleně veselá Soutěž o nejšílenější jméno?. Podařilo se  jí tak obhájit loňský titul.

UMĚLECKÝ POČIN 2022

V programu jsme krasojízdou pokračovali dál k vyhlášení kategorie vytvořené ryze pro Sub Salix. U pultíku jsme opět zahlédli Ayu. Do uměleckého počinu roku byla nominována dvě díla. Druhé místo patřilo dílu Úplňková noc, které psal kolektiv pisatelů v rámci společného psaní. Nebylo tak žádným překvapením (přestože Aya nemohla najít výherní obálku), že stejně jako kategorii Projekt roku ovládl i uměleckou kategorii projekt Strážce, respektive tedy příběh k němu z pera madam Eillen McFir Elat.

NEVIDITELNÁ TVÁŘ ROKU 2022

Se slibem, že se u pultíku opravdu už vícekrát neobjeví, se před obecenstvo znovu postavila Aya. Odborná porota se v kategorii, jež je určena pro ty, kteří se pohybují jako šedé eminence za plachtami časopisů pod neviditelným pláštěm, rozhodla poněkud netradičně.
Třetí místo totiž nebylo žádné, ale stříbro si odnesli rovnou tři pomocníčci. Slovy Ayi to za Lví tlapou byla pokusná škrkna a hromosvod nápadů Ema Talia, za Žlutého Trimela grafická podpora a čarostavitel pan Nicholas McElen a za Hadího krále overachiever a urputný multitasker madam Veronica Narcissa Williamsová. I když Aya napomenula skřítka, aby neobtěžoval, ukradnul jí obálku, vyřvával na celé kolo, že vítězství je jeho a sprintoval sálem s vyplazeným jazykem. Aya si na něj musela vzít dokonce síťku na motýly. Všichni jsme si oddychli, když konečně Aya celá zpocená z běhu vyhlásila, že vítězkou se stala Maya Prinz nominovaná za Denního věštce.

REDAKTOR ROKU 2022

Místo vyhlášení Redaktora roku a než si madam Therka uvědomila, že v rukou drží poznámky k domácím úkolům, jsme se dozvěděli, že mi madam chce strhnout bonusový bod za drzost. To samozřejmě půjdu reklamovat k inspektorovi výuky, neboť neznám význam slova drzost ani teoreticky, natož pak prakticky! Ale to odbočuji.
Modlíc se, aby to nebyl nákupní seznam, vytáhla madam další papíry. Když už třímala v rukou ten správný pergamen, vyčetla z něj, že na třetím místě se letos umístila madam Veronica Narcissa Williamsová za Hadího krále. Na druhé místo se díky hlasování hradního obyvatelstva vyšplhala Addie Hazel za Corvina Declaratio. A ještě o krapet hlasů více bylo připsáno redaktorce Denního věštce, mé maličkosti, Amandě Wright.

BRK SYMPATIE 2022

Kategorie, kde i nominace vytvářejí čtenáři. Tuto sympatickou kategorii opět vyhlašovala madam Therka a opět se to neobešlo bez komplikací. Na řadu přišel onen nákupní seznam, a tak jsme se místo výherce dozvěděli, že madam bude nejspíš uklízet a vařit lektvary. Skřítek vypadal velmi znuděně a pomalu už usínal u stěny opodál.
Madam Therka však pohotově vytáhla další lístek a vyhlásila jméno Eillen McFir Elat, která brala v této kategorii bronzovou příčku. Druhou nejsympatičtější redaktorkou se stala opět jezevčí stařešina Amanda Wright. A vítězství v této sympatické kategorii si vysloužila členka modré koleje Nicolette Marique Leroy, které se dostalo hlasitého potlesku.

ŠÉFREDAKTOR ROKU 2022

Tuto kategorii vyhlašovala madam Eillen, tedy jedna z loňských vítězek této nové kategorie. Jak sama uvedla, šéfredaktoři se často nominovat nechtějí, a tak byla vytvořena kategorie pouze pro ně. Na třetím místě se letos umístila Simelie Mallorny za Lví tlapou. K vítězství z minulého roku si letos přidala madam Eillen McFir Elat (Sub Salix) i stříbrnou pozici. A výherkyně byly letos i dvě. Šéfredaktorka nejenom roku, ale dvou let se  stala Aya Watanabe, která pečuje o Corvina Declaratio, a druhé první místo vybojovala Amanda Wright, jež stráží Žlutého Trimela jako oko v hlavě od minulého léta.

ČASOPIS ROKU 2022

Po filosofování o tom, že by šéfredaktoři měli mít příplatky za vykonávání nebezpečné práce (doufejme, že to čte i pan řídící a třeba s tím něco provede), jsme se dostali k samotnému vrcholu večera, na který všichni čekali. Pospávajícího skřítka jsme dokonce probrali, aby o to nepřišel, ale nevypadal, že by měl vůbec zájem o to se dozvědět, který časopis se stane tím nejlepším.
Třetí místo
si odnesl Žlutý Trimeles, jenž byl oceněn v této kategorii teprve potřetí (bronz z let 2015 a 2016). Druhé místo již bylo tradičnější a čtenáře svými články velmi zaujal Corvinus Declaratio. Zatímco Trimeles zažil pomalu snad historický moment, zlaté místo nebylo takovým překvapením. Vítězem se stal totiž Hadí král, který bral vítězství i ve dvou minulých ročnících, a tak se může pyšnit výherním hattrickem.

PROSLOVY

V průběhu večera jako takovou malou přestávku a oddechnutí od kanonády výsledků jsme měli možnost si vyslechnout šest projevů od pěti šéfredaktorek a jedné zástupkyně šéfredaktorky. První promluvila madam Theresa, jež poděkovala všem, kteří se nějak podílejí na chodu Denního věštce, a popřála štěstí novým redaktorům v redakci. Madam Eillen, jež si vzala slovo jako druhá, děkovala všem, kteří přispívají do soutěží, a vyjádřila radost, že její nápady nepřijdou nikomu nudné, ba naopak je v soutěžích vysoká účast. I ona děkovala všem, kteří dělají čítárnu takovým místem, jakým je.
Později večer jsme si vyslechli i Ayu, jež poděkovala všem svým redaktorům a vyjádřila takto veřejně vděčnost za jejich práci. Váží si každého článku i toho, že se redakce zase začíná hemžit aktivními redaktory. Když oběhl skřítek třikrát zmijozelský stůl a nenašel zelenou šéfredaktorku, museli jsme pokračovat dál v programu, bohužel bez jejího proslovu.
Ke konci večera měly možnost se vyjádřit i šéfredaktorky Simelie a Amanda. Simelie děkovala všem, kteří vytvářejí pro obyvatele hradu milé počtení, a vyzdvihla ty redaktory, kteří se věnují nejen redakci svého kolejního časopisu, ale zapojují se i do dění Sub Salixu či Denního věštce. I když se madam Therka nemohla dopočítat a už pomalu chtěla jít vyhlašovat další kategorii, svůj prostor dostal i Žlutý Trimeles. I Mandy děkovala všem, kteří se podílejí na chodu Trimela, ale i čtenářům a těm, kteří tvoří hradní novinařinu. Také vzpomínala na minulý rok, kdy si přála, aby se žlutý časopis rozjel, ale netušila, že se vrátí tak stylově, jak se to povedlo.
Po celou dobu propalovala pohledem pokukovala svým neviditelným pohledem po madam Brendi i zástupkyně zmijozelské šéfredaktorky Nina Yozhinski, jejíž prosby byly nakonec vyslyšeny a i ona mohla pronést na samém konci slavnosti pár slov za Hadího krále. Poklonila se všem, kteří do něj přispívají, ale uznala, že i jejich suverénní časopis má na hradě obstojnou a průbojnou konkurenci. Na závěr také poděkovala za organizaci letošního UNC.

Závěrem se madam Theresa snažila ještě co nejvíc namotivovat obecenstvo, aby se nebálo psát a zkusilo to, a také ujistila všechny zvědavce, že ceny rozešle v následujících dnech. S UNC jsme se tedy potleskem rozloučili a na rok mu zase dali sbohem.

TIPOVAČKA

Přišlo celkem osm tipů, asi nikdo moc nechtěl se svými financemi hazardovat. Vzhledem k tomu, že Nicolette na vítěze Brku sympatie netipoval nikdo, rozhodli jsme se finanční částku 4 galeony (sponzorské dary plus nasbírané finance) rozdělit mezi ty z vás, kteří tipli správně vítěze alespoň kategorie Časopis roku. Gratuluji Valerii Madeleine Leau, Nebelbrachu Mechachovi a Aye Watanabe. Malou drobnost za účast si odnesou taktéž Enid Bloom, Ivy Emersonová, Faye Sages, Ema Talia a Princess Star.

KOMPLETNÍ PŘEHLED VÝSLEDKŮ

Pokud jsem správně počítala, v klasickém hlasování bylo odesláno 92 hlasovacích lístků. A o Brku sympatie rozhodovalo 38 z vás. Ještě jednou děkujeme všem, kteří svými hlasy podpořily své favority a novinařinu. Kompletní tabulku výsledků a počtu hlasů naleznete zde. 

Nyní již zbývá jen pogratulovat všem výhercům, ale i nominovaným a poděkovat všem čtenářům a příznivcům novinařiny. Doufejme, že se sejdeme zase za rok a bude co hodnotit. Příští rok bude totiž speciální, neboť nás čeká výroční desáté Udílení novinářských cen.

Pro Denní Věštec
Amanda Wright

Komentáře

  1. Hezký článek, Mandy! Jen bych ráda dodala, že u Neviditelné tváře to nebyla moje slova, ale vypůjčila jsem si je z nominací přímo od šéfredaktorů 😀

  2. UNC jsem se nemohla zúčastnit, tak moc děkuju za krásný shrnující článek. 🙂 A do příště asi přeju organizačnímu týmu méně neposlušných obálek? 😀

  3. Kvůli směně v Děravém kotli jsem se také nemohla zúčastnit, proto bych chtěla všem oceněným moc pogratulovat. Opět se to povedlo. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *