Statistika zkoušek Léto 2023

| Vydáno:
Přestože za okny jsme jaro snad ani nezahlédli, opravdu zase nastalo oblíbené jarní období zkoušek na hradě. Spousta z nás už netrpělivě čeká na hodnocení a užívá si zaslouženého klidu, jiní teprve začínají stresovat a popadají do rukou brky, aby do termínu odevzdání prací všechno úspěšně stihli. Pokud vás zajímá, kdo se letos do zkoušek pustil, jaké předměty byly v kurzu a jestli se mají hnědofialoví zájem dále vzdělávat, pohodlně se usaďte a vychutnejte si letošní statistiku zkoušek.

Ačkoliv se každým rokem zmenšuje počet studentů školy, u zkoušek to není až tak moc znát. V letošním roce bylo vypsáno celkem 64 zkoušek pro 24 studentů a pro 14 zaměstnanců školy, což je oproti loňskému roku pouze o 6 méně. V pátém a šestém ročníku mohou studenti skládat zkoušky NKÚ, čehož letos využilo 13 studentů, kteří se přihlásili na 24 zkoušek. Naopak v sedmém ročníku se studenti mohou přihlásit na takzvanou zkoušku dospělosti – OVCE. Letos se na ni přihlásilo celkem 5 studentů, kteří až na jednoho pochází ze Zmijozelu. Zkoušku KOZA skládají nejenom studenti od rozšiřujícího sedmého ročníku výše, ale také zaměstnanci školy. V letošním roce se týká přesně jednoho studenta a jednoho profesora, což je pouze o jednoho zkouškaře méně než rok předchozí. Nejvíce vypsaných však bylo zkoušek CKÚ, u kterých se mluví dokonce o neuvěřitelných 33 zadáních. Skoro dvě třetiny zkouškařů CKÚ tvoří zaměstnanci školy, u kterých jsou zkoušky každým rokem populárnější. V letošním roce jsme se u nestudentů dočkali nejenom fialových a tmavě fialových zájemců, ale i jednoho obyvatele Prasinek. Předměty, ze kterých byly zkoušky vypisovány, letos ovšem tak různorodé nebyly. Zatímco minulý rok byl zájem o zkoušky ze 49 různých předmětů, letos číslo kleslo na 42. 

Začneme klasicky podle abecedy Havraspárem. V něm původně byly zapsány v pátém ročníku přesně dvě zkoušky NKÚ, ovšem Faolan Heredan, který je měl plnit, už s námi na hradě bohužel není. Modré dívky v pátém ročníku po jeho zmražení zbyly dvě, ale ani jedna z nich se neodhodlala do NKÚ pustit. V šestém ročníku už to ale je jiná. Dvě ze tří dívek mají zřejmě se skládáním zkoušek z minulých let dobrou zkušenost, a tak konkrétně Vilja vůbec nešetřila a snad se jí úspěšně povedlo odevzdat maximum zapsaných NKÚ zkoušek – tedy 5. Zahanbit se však nenechala ani Addie, která pod vedením své kolejní ředitelky vypracovávala jednu práci. OVCE (3 studentky v sedmém ročníku) a KOZY jsou letos v Havraspáru passé, ale tak trošku tradičně tu máme z rozšiřujícího studia Nicolette, která se zase rozhodla pro zkoušky CKÚ – letos v počtu dvě.

Pro modré to je letos s 8 zkouškami pro tři dívky, přestože toto číslo rozhodně není malé, spíše odpočinkový rok. Nedá se to srovnávat s minulým rokem, kdy bylo jenom pro havrany vypsáno 17 zkoušek. V potaz ale musíme brát, že předminulý rok naopak byly vypsány jenom dvě zkoušky, takže je vidět jakási „houpačková“ tendence a naše věštecké já předpovídá, že příští rok zkoušek bude zase o trošku více než letos.

Ani mrzimorští studenti nezaháleli a rovnou 3 z 5 z pátého ročníku si zapsali NKÚ. Správně bych měla napsat zapsaly, protože jsou to všechno slečny. Jednu zkoušku snad už úspěšně mají za sebou Malwen, Lee a Cassiopea. Ze šestého ročníku se ke zkouškám nikdo nepřihlásil, důvodem je to, že tam žádný studující momentálně není. Aktivní jsou i postarší členové koleje. Theodor i Amanda se pustili totiž do zkoušek CKÚ a ani jeden se nešetřil. Theo vypracovával zkoušky dvě, zatímco Amanda dokonce tři. Té to ovšem nebylo málo, a tak momentálně bojuje i se zadáním zkoušky KOZA. Nová OVCE nebude v Mrzimoru letos však ani jedna, ačkoli by se v koleji hned tři velmi šikovné adeptky našly.

Celkově letos tedy 5 jezevců bude vypracovávat 9 zkoušek. Když to porovnáme s minulými léty, spatříme rostoucí tendenci. Zatímco v Létě 2022 žlutí vypracovávali zkoušek jen 5, v Zimě 2023 už to bylo zkoušek 8, nyní dokonce přidali ještě jednu navíc, což můžeme hodnotit velmi pozitivně vzhledem k počtu studentů v koleji.

Další v pořadí je momentálně nejpočetnější kolej na hradě – Nebelvír. Jeho hojný počet trošku napovídá, že i těch zkoušek nebude pomálu. A opravdu. Když začneme od pátého ročníku, kde se momentálně nachází 6 kouzelníků a čarodějek, tak uvidíme opravdu velký počet přihlášených zkoušek. Netroškařil třeba Tarabas, který vypracovával maximální možný počet zkoušek NKÚ, ani Mira, která se rozhodla pro dvě. Po jedné zkoušce pak měly zapsané Simelie a Zafrine. V šestém ročníku je ještě o jednoho človíčka navíc, ale času nazbyt asi moc nebylo, protože jediný, kdo se rozhodl jarní dny trávit u zkoušek, byla Elizabeth, která si zvolila dva předměty, ze kterých si chce NKÚ k těm stávajícím ještě dodělat.

Další várku zkoušek jsme mohli zahlédnout u Christiny, pro kterou po minuloročním dvojboji KOZA+CKÚ letošní dvě CKÚ musely být snad procházkou růžovým sadem. Z rozšiřujícího ročníku se pro CKÚ rozhodla ještě Trixie, která si vyhlédla tři zkoušky. A konečně tu máme taky první letošní snad budoucí OVCI. I sedmý ročník je v Nebelvíru početný, ale pro zkoušku dospělosti se rozhodla jen jedna čarodějka, a tou je Newika. Snad je zadání z Kouzel všedních dnů jí šité přímo na míru a píše se jí jedna báseň. Zkoušky KOZA letos z Nebelvíru skládat nikdo nebude.

Ti mo(u)dřejší z vás si asi už dali pět a pět dohromady a dopočítali se, že červení (8 statečných) letos skládají neskutečných 17 zkoušek. Když to opět dáme do porovnání s minulými léty, tak stejně jako u Mrzimorských vidíme rostoucí tendenci. Ze sedmi zkoušek v předminulém roce se červení dostali loni na třináct, no a letos tedy ještě o čtyři povýšili. Zajímavé je, že zkoušek je sice o čtyři více, ale minulý rok skládalo zkoušky o osobu více než letos. Tudíž se zvedl vyloženě jen počet zkoušek, počet zkouškařů lvů klesl.

No a nesmíme zapomenout na Zmijozel, který každoročně plodí spoustu zkouškařů. Letos tomu nebylo jinak. Zmijozel má letos s osmi studenty nejpočetnější pátý ročník. Postoupit do dalšího ročníku se však rozhodli jen tři z nich. Ruby snad už v klidu čeká na dvě hodnocení NKÚ, zatímco Sarah a Woody na jedno. V šestém ročníku mají zelení pouze jednu studentku, a ta si užívá zaslouženého klidu. Ačkoliv ani Zmijozel letos nenabídne žádnou KOZU, nabídne neuvěřitelné čtyři nové OVCE. Skládat je bude tedy polovina zeleného sedmého ročníku. Maya si vybrala ke zkoušce dospělosti Literární seminář, Monika zvolila Právní minimum kouzelníka. Noah v průběhu studia našla zálibu ve zvířatech, a tak není divu, že si vybrala Péči o kouzelné tvory; no a Saiph se naopak asi bude ve své práci zaobírat lidmi, respektive jejich psychikou, neboť se rozhodla pro Psychologii. Starší studenti, když pominu ty hojně zapsané OVCE, trošku zaháleli. CKÚ bylo Zmijozelu vypsáno jen jedno, a to pro Gitu. (Tady bych smekla klobouk. Pro ty z vás, kteří Gitu nemíjejí na hradních pozemcích, vězte, že je nesmrtelná a nachází se v neuvěřitelném 25. ročníku rozšiřujícího studia – a stále má chuť si složit nějakou zkoušku, to je fantastické!)

Dva roky po sobě bylo pro 6 zelených vypsáno 13 zkoušek. Letos se sice našlo zkouškařů osm, ale musíme brát v potaz, že čtyři z nich skládají zkoušky OVCE, a tak je počtu zadání logicky méně – řekla bych, že v uvozovkách „pouze“ 9.

Zkoušky se netýkají pouze studentů, ale také fialovohnědých obyvatel. Letos se ke zkouškám přihlásilo celkem 10 profesorů, 3 zaměstnanci a dokonce i jeden obyvatel Prasinek. Někteří si zapsali zkoušky rovnou dvě. Jedná se o profesorku Anseiolu Jasmis Rawenclav, Grace Annabeth Reatcher, Kešu z Borové a Mintaku Orionis, bývalé profesorky Aki san Marino a Olivii Windy a profesora Olivera McCollina.

Ostatní nechtěli přeceňovat své síly a vybrali si pouze jednu zkoušku, které se chtějí naplno věnovat. Mezi takové fialové a hnědé patří Barbara Arianne Lecter, Esperanza Milagrosa, Filius Orionis, Martin Javor, Mischel Binghum a Oresta McCollin Vianueva

Naštěstí se našel jeden profesor, který nechtěl být oproti studentům pozadu a vrhnul se na zkoušku KOZA. Jedná se o vytíženého supervisora soutěží Tadäuse Trotterticklera, jenž se rozhodl věnovat Kouzelným formulím

Celkem tedy dospělí kouzelníci skládají 21 zkoušek, což je oproti loňskému roku stále menší nárůst. V Zimě 2023 se zaměstnanci rozhodli složit celkem 19 a předloni pouze 11 zkoušek. 

Každoročně je zkouškové období přehlídkou nejrůznějších předmětů, které na hradě máme. Vybrat si prostě musí snad úplně každý. Králem všech předmětů se stala a 5 kouzelnických srdcí si získala Kouzla všedních dnů, jež si po roční pauze opět připisují prvenství. Klasikou je taky Literární seminář, pro který se rozhodli 4 obyvatelé hradu. Mezi top předměty letos ovšem nenajdeme Lektvary, které většinou u oblíbených předmětů vyzdvihuji. Naopak se na pomyslnou bronzovou příčku se třemi zadáními vyšvihly Kouzelné formule, Kouzelná káva, Hadologie a Létání na koberci, které jsme v minulých dvou zkouškových obdobích mezi nejzapisovanějšími neměli možnost vidět. Za zmínku stojí určitě i Hůlkověda, Taje času, Taje mudlovské kuchyně, Knihomilství, Drakověda, Létání na koštěti a Kočka, tvor v kouzelnickém světě. Pro tyto předměty se rozhodli vždy dva zkouškaři.

První příčku nejvytíženějšího profesora z loňského roku stále drží Anseiola Jasmis Rawenclav, která vypsala 6 zkoušek, ale spolu s ní se letos o první místo dělí Oliver McCollin. Oba profesoři navíc sami skládají dvě zkoušky, čímž dokazují, že všechno je opravdu o time managementu. Za nimi se s 5 zkouškami drží Any Dawson spolu s Niane z Libelusie. Dalšími vytíženými profesorkami jsou Selena Enail Smithová, Keša z Borové a Mintaka Orionis, které vypsaly zkoušky 4. Po 3 zkouškách vypsali profesoři Grace Annabeth Reatcher, Theresa Veilin Brendi, Filius Orionis a Esperanza Milagrosa. I přes zkoušku KOZA, kterou má Tadäus Trottertickler složit, vypsal profesor celkem 2 zkoušky. Spolu s ním vypsaly po dvou zadáních také Marylin Cuthbert, NaSaŠí Jackson, Oresta McCollin Vianueva, Veronica Narcissa Williamsová, Barbara Arianne Lecter, Eillen McFir Elat a Nerys Heliabel Ghostfieldová. Pouze jednu zkoušku si letos vypsali jen dva profesoři – Andrew Uroboros a Hekatea Centaurix.

A co říct na závěr? Letos bylo zkouškařů téměř shodně jako v roce minulém, tudíž můžeme slavit, že zájem se vzdělávat neklesá. Zkoušek celkem bylo vypsáno sice o 6 méně než v minulém roce, ale pozitivem jsou rozhodně dvě zkoušky KOZA, na ty se totiž zástup každý rok zrovna nestojí. Dalším pozitivním faktorem je počet zaměstnanců, kteří zkoušky skládají, neboť ani ten se oproti minulému roku nezměnil a rozhodně můžeme mít radost (pokud se zadaří) z 5 nových OVCÍ – jde o poměrně vysoké číslo (obdivuhodné navíc je, že čtyři z pěti jsou studenti Zmijozelu). Pokud byste se chtěli podívat na přehlednou tabulku všech zkoušek, máte možnost zde.

Rády bychom popřály hodně štěstí těm, kteří své zkoušky ještě dopisují a čeká je ústní část, a spoustu energie profesorům, kteří se už určitě pomalounku pouští do opravování některých prací. A všem zkrátka pohodový konec školního roku, eseje pomalu klepou na dveře, tak neusněte na vavřínech. Příští rok u další statistiky na viděnou!

Pro Denní věštec
Hayley Moon
a Amanda Wright

Komentáře

  1. Hodně pěkné shrnutí! Ty trendy růstu/poklesu jsem ještě v článcích neviděla, je to příjemné osvěčení i pro ty, co to kvantum textu jen prolítnou! 😀
    Hodně štěstí všem – zkoušeným i hodnotitelům! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *