Havraspár udolán chytačkou Zmijozelu

| Vydáno:
Jak lépe zahájit termínovou neděli než zápasem. Eseje zahodit, helmy nasadit a hurá na hřiště. Krásnou podívanou nám přinesl nědělní zápas Havraspáru, který se utkal o den dřív i s Nebelvírem, proti Zmijozelu. Přestože šlo o vyrovnanou hru, Zmijozel s chycením zlatonky nelenil, a vždyť to znáte – komu se nelení, tomu se zelení, a tak mohla hadí letka oslavovat první vítězný zápas v této sezoně (210:30).

Bez mučení přiznám, že přemístit se z postele na hřiště byl opravdu nadlidský úkol. Když jsem se zhruba pět minut před devátou hodinou ranní doslova doplazila na hřiště, zjistila jsem, že jsem přišla právě včas, neboť kapitánky potvrzovaly připravenost. Škoda jen, že mě se nikdo neptal, brk jsem nechala v pokoji, a tak se o připravenosti nedalo ani mluvit.

Úderem deváté utkání začalo. Hráči byli opravdu velmi rychle na košťatech. Zmijozel byl kompletní první, ale stačilo jen pár sekund a díru u modrých vyplnila i poslední z havraspárských střelkyní. Zatímco modrá kapitánka Addie Hazel svůj tým vedla z nebe, ta zelená (Enola Gatito) to s přehledem zvládala i ze země. Claps Craps to komentoval slovy: „Nehrající kapitán, to je jak v Davis Cupu!“ Ještě než se fanoušci stihli nacpat lahodami od Rosmerty k prasknutí, Addie odpálila první potlouk. V čase 9:01 byla zasažena Noah, a to nejspíš docela velkou ranou, neboť se rovnou rozhodla vypít Laudanum. I na střelci se do toho zprvu opřeli modří. Hned o minutku později vystřelila Ewenlia a hned první ranou se jí podařilo obelstít Gregoryho v bráně. To se ale nelíbilo Faye a v čase 9:03 vyslala vražednou ránu právě směrem k Ewenlii.

Je 9:05 a máme tu další potlouk na straně modrých. Tentokrát však odpaluje Envy a míří stejným směrem jako její kolegyně – na Noah. Když se k camrálu opět dostali modří, konkrétně tedy Laura, začínalo to vypadat na mírnou převahu Havraspáru. Laura však šanci neproměnila. Minulost jako by se opakovala ve smyčce – Addie pálí na Noah, Ewenlia se dostává k camrálu, Faye má v merku Ewenliu a Envy zase Noah. Jediné dva malé rozdíly byly, že Gregory byl přesnější a ránu od Ewenlie si za záda projít nenechal a Envy se do rány opřela tak moc, až se jí povedlo osm minut po zahájení hry Noah konečně doslova sundat k zemi. Noah sice odcházela s několika modřinami, oči diváků spíš ale zaujala kapitánka Enola, která se vznesla do vzduchu namísto sražené hráčky.

K camrálu se opět dostali modří, a přestože se Laura snažila, seč mohla, úspěšná nebyla. Než jsme se nadáli, Envy už zase kouzlila s potloukem. Její cíl Noah však už nebyl dostupný, a tak si zvolila nový terč, a to přímo zmijozelskou kapitánku. Přestože Faye odpálila další potlouk na Ewenliu, ta vypadala velmi stabilně a pálila taky – na bránu. Gregory však byl neomylný. Střelba na brány jako by ještě více nazlobila zmijozelské odrážečky, neboť i Maya uštědřila nebohé havraspárské střelkyni pořádnou perdu. Zatímco na střelci se nedělo nic zajímavého, potlouky lítaly z jedné strany na druhou. Další z nich si opět našel cestu k Envy a ta se bez váhání či sebemenšího pochybení opřela znovu do Enoly.

Zhruba patnáct minut od začátku zápasu se k camrálu konečně probojovala i druhá strana. Maraike toho patřičně využila a vyrovnala. Než se ale brankářka rozhodla, kterou stranu bude bránit, událo se toho mnohé. Addie trefila potloukem Enolu, Ewenlia s Enolou vypily Laudanum a Noah se vrátila, světe div se, v nejlepší kondici, z ošetřovny na svůj post. K potlouku se dostává Maya a střela poprvé od začátku zápasu nezasahuje Ewenliu, ale Elizabeth. Pak přišel nečekaný sek, který mě vyhodil z hradu a dost hráčů rozhodil, ale ustáli to a pokračovalo se dál. Třeba taková Maya se dostala znovu k potlouku a potrápila svou ranou Ewenliu. Camrálu se ujímá Elizabeth, ale Gregory jako by přesně věděl, kam střela bude směřovat. Camrálu se podle komentátora ujala i Maraike, ale vzápětí jsme se dozvěděli, že je camrál znovu k dispozici. Možná vlivem seku se Faye nepodařilo odpálit další potlouk a trefila samu sebe.

Deset minut před nástupem chytačů nabrala hra rychlé obrátky. Envy se opět snaží dostat z koštěte silnou ranou Noah, Maya na druhé straně chce vidět na ošetřovně Ewenliu. Ewenlia je jak skála a ani to s ní nehne, v čase 9:22 se jí daří vstřelit druhou branku. Zelené holky se snaží o sto šest dostat modrou střelkyni dolů, Faye posílá další rychlý potlouk, ale Ewenlia jako by snad byla přilepená. Envy má štěstí na potlouky, další ze svých šancí využívá a ránu schytává Noah. Výborně natrénováno má očividně i již několikrát zmiňovaná Ewenlia, která si připisuje v čase 9:24 další vstřelenou obruč.

Skóre je tedy zatím 30:10 pro Havraspár. Chytači se pomalu připravují, ale ještě než stihli naskočit, měli jsme možnost vidět další střídání Noah s Enolou, neboť Addie poslala bez slitování už tak patřičně dobitou zmijozelskou střelkyni znovu na ošetřovnu. Střídala i Ewenlia s Arizonou a Addie s Jebou. Mezitím se Maya dvakrát dostala k potlouku. Jednou byl odpal neúspěšný, podruhé si smlsla na Arizoně. Laura se snaží zvýšit skóre, ale bez úspěchu. Envy si vybírá náhradní terč a tím se stává odrážečka Faye. Camrál se po delší době přiklonil opět k zeleným, ale Maraike se tentokrát nedaří obalamutit zkušenou Salishu. Maya se opět dostává k potlouku, ale ani tentokrát se jí odpal moc nepovedl.

Faye už nemá na hřišti Ewenliu, a tak míří na Lauru. Noah už je zase celá a střídá kapitánku. Maraike se znovu prodrala k camrálu a tentokrát je neomylná, bez zaváhání proměňuje. Potlouk posílá Maya na Elizabeth na jedné straně a na druhé Jeba na Faye. To už ale do hry vstupují chytačky.

Rozjíždí se zmijozelští střelci, když hned po nástupu chytačů Ruby nádhernou střelou trefuje obruč. Envy se opět dostává k potlouku, ale bohužel poprvé za hru se jí odpal nedaří. Zatímco Maraike se chystá k další střele, Ewenlia na chytači krásně prolétává, ovšem Sarah trefuje tribunu. Faye se napřahuje směrem k Ewenlii a zelená tribuna skanduje, neboť Maraike zažívá střelecký hattrick. Maya nedává pozor a přichází o potlouk, ale vzápětí je u něj zase a trefuje Ewenliu. Maraike se jako zázrakem opět probojovala k camrálu a zarovnává skóre na 50:30.

Obě chytačky elegantně a bezchybně prolétají. Envy znovu pálí do Faye, následně i do Ruby. Poprvé za hru si sáhla na camrál i Noah, ale vykryla ji pohotová brankářka. Po dalším povedeném průletu obou chytaček se mění Ewenlia s kapitánkou Addie, která je hned po nástupu pronásledována potloukem od Faye. Maye se nedaří potlouk trefit, naopak Ruby vstřeluje další gól. Ke zlatonce se dostává první Sarah a v čase 9:40 ji třímá ve svých rukou. Pak už započaly jen velkolepé oslavy, naštěstí nikoho netrefil prolétající potlouk kolem tribuny a v opravdu rychlé hře si odnesl Zmijozel vítězství a pěkné bodové skóre 210:30.

Když se podíváme na nějakou letmou statistiku, tak pokud mi oči slouží dobře, zmijozelské střelkyně byly opravdu ve formě, byť na camrálu ze začátku doslova dominoval Havraspár. Noah jednou vystřelila, ale minula, Ruby to zkoušela dvakrát a dvakrát zvyšovala skóre. Nejvýraznější byla určitě Maraike, která procpala za Salishu snad i silou vůle čtyři z pěti střel. Zahanbit se nenechaly ani modré střelkyně, přece jen držení camrálu bylo nakonec shodné. Ewenlia z pěti ran zvládla prostřelit 3, smolnější den měla Laura, které se nevyvedla bohužel ani jedna ze tří střel, a jednou si zkusila hodit camrál i Elizabeth.

Odrážečky měly na tak krátký zápas velmi napilno a pálily jeden potlouk za druhým. U modrých vévodila odrážečskému postu Envy, která má na kontě sice jeden nepovedený odpal, ale taky jednu sraženou hráčku a dalších 8 přesně mířených odpalů. To je vysoké číslo. Čtyřikrát navštívil potlouk i pálku kapitánky Addie a i ta se může pyšnit sraženou hráčkou. V obou případech šlo o střelkyni Noah. Odpálit jednou stihla v krátkém čase i Jeba. Nejčastěji však potlouk lítal k Maye, ovšem ta už měla z jedenácti střel nepodařky čtyři. Mladičká naděje týmu Faye měla štěstí na potlouk šestkrát a z těchto pokusů byl nepodařený jeden. A přestože u zelených byl potlouk častěji, srazit se jim nepodařilo jedinou hráčku či hráče. Sarah je známá svou schopností rychle polapit zlatonku, to už nám ukázala poněkolikáté, a tak minimálně mě rychle ukončený zápas snad už ani nezaskočil – možná proto, že mám vždycky štěstí o nich psát.

Ohlasy hráčů:
Enola Gatito (kapitánka): Ze zápasu s Havraspárem jsem byla hodně nervózní. Přeci jen se říká, že letní famfrpálový pohár patří jim. Musím ale říct, že mě opět hadí letka nezklamala v tom, jak jsou její členové semknutí, zodpovědní a cílevědomí. V průběhu tohoto ročníku jsme přišli o jedny z nejsilnějších hráčů, především střelců, ať už šlo o důchody, mrazáky nebo odchody ze školy. Na našem výkonu to ale nebylo znát. Všichni byli skvělí a organizovaní a já prostě nemůžu být šťastnější. Opět jim patří veliké poděkování. Všem! Nemůžu si odpustit je nezmínit:
Střelkyně Maraike a Noah, které se perfektně osvědčily již v prvním zápase, opět bravurně střílely do soupeřových obručí. K nim přibyla i Ruby (většinou odrážečka) a předvedla tak své velké nadání hned na dva posty.
Odrážečka Maya je prostě fantastická. Je to nejsilnější člen týmu a na jejích výkonech je to znát. S ní si ale střihla svou premiéru druhačka Faye a rozhodně nebyla pozadu! Potlouky kradla nejen soupeřům, ale i Maye.
– směje se –
Brankář Gregory si asi s sebou na koště bere i věšteckou kouli, jinak fakt nechápu, co všechno dokáže vychytat.
A s chytačkou, jako je Sarah, můžete být v klidu úplně, protože s ní nemůže být o zlatonku postaráno líp.
A opět se mnou na zemi byl i skvělý tým náhradníků, kteří nemají úděl o nic jednodušší. Stát, bedlivě sledovat dění a pak dokázat co nejrychleji naskočit není žádná sranda. V tomto zápase to byli Hope, René a Saiph. Takže všem patří mé veliké a upřímné DĚKUJI! Ta výhra je právem JEJICH. A opět děkuji moc i fanouškům, bez nich by to byla nuda. A zmínit bych chtěla tentokrát i primusku Nessu, která úžasně léčila moje nervíky.

Faye Sages (odrážečka): Nedělní zápas jsem si opravdu užila! Jednalo se o první zápas v mé famfrpálové kariéře a není proto divu, že jsem byla už od rána nervózní. Naštěstí se pode mnou koště neklepalo moc dlouho a potlouky mi šly docela pěkně na pálku. Někdo se sice na chvíli pokusil zastavit čas (ať už měl za lubem cokoli), ale nakonec vše probíhalo hladce. Hadí letka podala jako vždy naprosto úchvatný výkon a já jsem moc ráda, že jsem její součástí. Ze zápasu jsem si kromě zkušeností odnesla i pár modřin, což znamená jediné – stálo to za to! A Sarah moc gratuluju ke zlatonce!

Addie Hazel (kapitánka): Ráno před nedělním zápasem jsem byla strašně unavená! Rada do budoucna, dávat dva zápasy za sebou není nejlepší nápad! – směje se – A myslím si, že nejsem sama, nejspíše budu mluvit za celý tým, že bychom si raději přispali.
Ale když jsem si následně prošla celý zápas, tak se naše únava zase tolik neprojevila. V první půlhodině byli naši střelci aktivní a nastříleli góly, s Envy jsme byly jediné, kdo poslal soupeře k zemi.
I ta zlatonka byla v půlce více nakloněná na naši stranu, ale bylo pro mě velkým překvapením, když ji nakonec chytla zelená Sarah.
Samozřejmě nemůžu vynechat pochvalu pro tým! Vedli jste si skvěle! Jak hráči na koštěti, tak i náhradníci! Moc si vážím vaší oběti ve formě kratšího spánku!
Ještě bych ráda pogratulovala zeleným k výhře!

Envy Reeves (odrážečka): Ačkoliv na mě padla lehká únava z předešlého zápasu, moc jsem se na zápas se Zmijozelem těšila. A, ač nás obklopuje lehká smuteční mlha z prohry, musím říct, že jsem si zápas naplno užívala, a když jsem trefila své cíle, tak radosti bylo ještě více. – směje se – Byla tam opravdu skvělá atmosféra a celý náš tým včetně pomocníků se snažil a dal do toho vše, škoda jen, že to skončilo tak rychle. Těším se na zápas s Mrzimorem, nepochybuji o tom, že to bude další skvělý zápas. – usměje se –

Sestavy týmů:
První hráč nastoupil do základní sestavy na začátku zápasu, hráči za čárkou střídali.

Havraspár
1. střelec: Laura de Morganne
2. střelec: Elizabeth Eileen McAlcarnar
3. střelec: Ewenlia Lerche, Arizona Fox
brankář: Salisha Kuipers
1. odrážeč: Addie Hazel, Jeba Zahradníková
2. odrážeč: Envy Reeves
chytač: Ewenlia Lerche, Addie Hazel

Zmijozel:
1. střelec: Maraike Auri Nordahl
2. střelec: Noah Limbani, Enola Gatito
3. střelec: Ruby Élise Day
brankář: Gregory Silvestr Werner
1. odrážeč: Maya Prinz
2. odrážeč: Faye Sages
chytač: Sarah Thompson

V době vydání článku už asi budeme znát vítěze ŠFM, ale momentálně nás čekají ještě tři zápasy – Mrzimor za sebou nemá ještě ani jedno utkání, a tak bude mít 9.–11. 6. náročný víkendový maraton. Výhra je zatím nejvíce nakloněna Nebelvíru, který má na kontě dvě vítězství. Poslední pohár získali červení v roce Zima 2020, a tak by to byl pro kolej určitě velký úspěch. Musíme si ale počkat, jestli nepřekvapí Mrzimor, který je každoročně odhodlaný si první pohár v historii urvat pro sebe, nebo zda Nebelvír nebude předehnán Zmijozelem. Děkujeme všem hráčům za krásnou podívanou na všech zápasech a fanouškům za skvělou atmosféru!

Pro Denní věštec
Amanda Wright

Komentáře

  1. Teda tu Clapsovu poznámku jsem na zápase přeslechla. Nevím, co je to Davis Cup, asi nějaká mudlovská hra, ale beru to jako poklonu! 😀 Krásně a poutavě sepsaný report ze zápasu! Děkujeme! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *