Předpisy lektvarův lidu jezerníhož

| Vydáno:
V listopadu minulého roku nás postihla záhadná nemoc calycocorsus stipitatus, která zaútočila na naše bujné kštice a zanechala nám na hlavě pouze jeden vlásek familiárně přezdívaný jako anténka. Na nemoc se tehdy nenašel žádný lék, ovšem nyní jsme vyléčení již velmi blízko.

Jak první tuto nemoc získaly Annya LiddleFreyou Reeves, a ačkoliv se staly pokusnými škrknami v péči madam Oresty, nikterak se je vyléčit nepodařilo. Velmi rychle se zjistilo, že tuto nemoc získaly během tahání z jezera, ale neměly žádné příznaky a nijak je neomezovala. Až po týdnu, kdy již byly další případy nemocných, se zjistilo, že způsobuje vypadávání vlasů, v tu dobu se už však choroba mezi hradním obyvatelstvem šířila i ze setkání s nakaženým. Ač tyto dvě dámy doufaly, že bude na jejich přenašečský přínos zapomenuto, budiž jim to navždy připomínáno. Staly se objevitelkami nové nemoci, která náš hrad okupuje dodnes.

Ke konci měsíce listopadu bystré oči našich obyvatel zaznamenaly v jezeře podivnou věc. Blyštivé zlaté vejce, které několik dní plulo blízko břehu. Avšak vyrvat ho ze spárů chaluh a bahna nebylo nikterak lehké. Celý hrad se ovšem semknul a 28. listopadu se podařilo Rain Bow Arrow okolo něj zatnout lví drápy. Ihned po otevření došlo k újmě na ušních bubíncích přítomných lidí, když nám ječivým hlasem podobným hulákovi byla předána záhadná zpráva.

Rychle se ji však podařilo přeložit:

„Drazi suchozemci z hradu,
nase jezero bylo znecisteno vasi nezodpovednou cinnosti. Neni tomu poprve, avsak jako vzdy doufame, ze je tomu naposledy. Doufame tedy, ze se polepsite a budete se k nasemu jezeru chovat do budoucna s vetsi uctou nezli nyni.
Abyste vsak nerekli, ze posilame zbytecne dopis, tak vezte, ze znecisteni zacina ohrozovat i nas. Naleznuli jsme tedy v nasich kronikach a archivech reseni naseho spolecneho problemu. Kdysi nasi predci prisli s ocistnymi lektvary. Tyto lektvary vychazeji ze ctyr elementu, ktere tvori svet.
Jak je znamo, vase spolecenstvi je rozdeleno do ctyr koleji dle ruznorodych vlastnosti. Kazde koleji je mimo jine prisuzovan jeji element. Lektvary tedy nejlepe uvarite tak, ze se kazda kolej bude soustredit na svuj element a nakonec spoji sily v ocistujici kouzlo, ktere nasemu jezeru vrati cistotu a krasu.
Nezapomente ale ani na jednotici lektvar, ktery je nutne pridat, aby se sily elementu spojily.
Za jezerni lid sepsal kronikar
Ubla Hubla“

Poselství znělo jasně, ale nikdo netušil, kde by se daly sehnat ony recepty, podle kterých se mají lektvary uvařit. Tento problém opět vyřešil jezerní lid, když nám začal posílat tajemné skřínky s kolejními erby. V nich se ukrývaly záhadné útržky pergamenu, které jsme pečlivě sbírali, dokud nebylo možné sestavit jednotlivé recepty.

Než se tak podařilo, voda ze zašpiněného jezera se vylila a zalila celý Zapovězený les. Vstup do něho byl proto přísně zakázán a začaly se shánět potápěčské helmy. U jezera se k tomu všemu začal nepravidelně objevovat portál, do kterého nebyl nikomu umožněn vstup, pokud si z jezera nevytáhl žaberník.

Díky návštěvě lesa a jezerního lidu jsme věděli, že pomocí žaberníku se dostaneme do díry v jezeře, a když splníme úkoly, bude nám předána nějaká potřebná ingredience na očistné lektvary, útržek pergamenu či jiná jezerní drobnost. Projít víry však nebylo vždy jednoduché a některé hádanky potrápily naše hlavy i na několik týdnů.

Práce to byla na několik měsíců. Až 1. března byl složen první z recepisů, konkrétně ten pro Nebelvír, lektvar ohně.

4. března hned následoval recepis další – jednotící astrální, který má na starost profesorský sbor.

Do konce března se zkompletoval i recepis pro Zmijozel, lektvar vodní.

11. dubna se pak našel poslední chybějící kus pro lekvar země, který náleží Mrzimoru.

A následující den byl vyloven i poslední útržek pro lektvar vzduchu, který je živlem Havraspáru.

Z receptů se nám podařilo zjistit, že vodní lid má buď smysl pro humor, nebo se jejich kronikář spletl, našly se v nich totiž některé nesrovnalosti. Nicméně se je rychle podařilo vyřešit další návštěvou lesojezera, kde nám naše otázky byly zodpovězeny. Sehnat všechny ingredience však nebylo lehké. Další dva měsíce trvalo, než se podařilo nasbírat všechny potřebné, a cesta k nim nebyla nijak lehká.

Jako první byl uvařen zmijozelský lektvar během novu. Při přípravě na lektvar havranů hrozilo neštěstí, neboť došlo k informační bariéře a málem byla použita blána z mločího ocasu místo sušeného mločího ocasu, naštěstí však byla chyba odhalena včas a i tento lektvar byl zdárně uvařen.

Horší to bylo s lektvarem mrzimorským. Při jeho prvním vaření došlo k výbuchu, ne však z viny samotného lektvarového kuchtíka. Po prověření receptu se přišlo na to, že kronikář udělal chybu a koleji byly jezerním lidem zaslány další ingredience jako výraz omluvy.

K dnešnímu dni není dovařeno*, nicméně všechny potřebné ingredience jsou sesbírány a je třeba jen lektvary ve správnou dobu umíchat. Pevně věřím, že o dalším úplňku, který je potřeba na náš lektvar, bude už uvařen lektvar astrální a mrzimorský, a tak za měsíc již budeme moci vidět magickou chvíli, kdy dojde k vlití těchto lektvarů do jezera.

Po uzdravení jezera bychom měli získat informaci, jak se s touto sáhodlouhou plešatící nemocí vypořádat. Přejme tedy vařičům pevnou ruku u kotlíku a těšme se na naše krásné vlasy, kterých si jistě budeme cenit více než kdy dříve. Kadeřnictví by nám mělo býti znovu otevřeno v novém hávu, až tato nemoc bude poražena.

Edit ke dni vydání: Nyní již jsou uvařeny veškeré lektvary. Koleje se s profesorským sborem nyní domlouvají na vylití těchto lektvarů do jezera. Za Zmijozel bude vlévat Annya Liddle, za Mrzimor Luna Goshawk, za Havraspár Envy Reeves, za sbor a zaměstnance Oresta McCollin Vianueva a dle časových možností za Nebelvír buď Freya Reeves nebo Simelie Mallorny. V dohledné době sledujte jezero, Merlin ví, co se bude dít.

Pro Denní věštec
Simelie Mallorny

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *