Tradice v rámci Halloweenu

| Vydáno:
Halloween! Dýně, mlsky, kostýmy a rej! Také se vám tohle vybaví jako charakteristické rysy tohoto magického času? Co za tím vším ale je? Jaký smysl má každá dochovaná tradice a co vlastně původně přináší? Zachumlejte se do huňaté deky, vezměte si k ruce dýňové latte a objevujte spolu s námi významy halloweenských tradic a symbolů.

DÝNĚ

Nejtypičtější a notoricky známá královna Halloweenu. Tykev byla odpradávna považována za symbol sklizně a hojnosti. Ovšem to by na takové renomé zdaleka nestačilo… Chtělo to legendu! Tajemnou, snadno zapamatovatelnou a rychle se šířící legendu. Legendu o Jackovi.

Tak tedy, bylo nebylo… ale ne, vezmeme to letem světem, vždyť by vám vystydlo latte.

Jack byl sedlák a svou největší zálibu nacházel na dně lahve. Jeho život byl slibný pro samotné pekelníky, na Jacka si však nepřišli ani čertovští, a tak se mu podařilo peklu uniknout. Čerti se mu dokonce zavázali, že ho do pekla nikdy nedostanou. Jackův život se ovšem ale ani zdaleka nelíbil ani nebeským branám, a tak se stalo, že po své smrti zůstal sedlák Jack mezi nebem a zemí. Peklo mu vydalo jen uhlík, který nikdy nevyhasl, a hříšnému Jackovi nezbývalo nic jiného než z vydlabané dýně vytvořit lucerničku, se kterou si svítil na svou dlouhou pouť mezi světy. 

Dodnes se lucerna z dýně považuje za symbol osvícené cesty a ochrany před temnými duchy a lidé si dýňové světelné obličeje staví před domy, aby jimi chránili svá obydlí.

***

KOSTÝMY A MASKY

Máte pocit, že kostýmy jsou součástí každé pořádné party? Tohle ale opravdu nebyl jejich původní smysl!

Už Keltové věřili, že v předvečer Všech svatých brázdí noc duchové a hrozivá stvoření. Aby se před nimi chránili, snažili se s nimi splynout. Roztrhané cáry oděvů, tvář zašpiněná rudou a černou barvou, a duchové je budou považovat za své druhy a nechají je jít. Další legendy praví, že maskou lidé skrývali svou vlastní tvář a mohli za ní ukrýt i své hříchy. 

Dnes si kostýmy propůjčujeme ve jménu zábavy a čím větší iluzi hříchu a hrozivosti nám kostým pomůže vytvořit, tím jsme spokojenější.   

***

KOLEDA

Nepříliš starý zvyk, avšak velmi oblíbený, především v anglicky mluvících zemích.

Malý okostýmovaný nezbeda zazvoní na sousedy, pronese ledabyle formulku: Trick or treat! A už se mu v kotlíku lesknou prvotřídní čokoládové pamlsky. Když se ale občas objeví mezi sousedy mrzout a rozhodne se nezbedu nepodarovat, nezbeda je oprávněn beztrestně provést lumpárnu a náležitě si ji užít.

Formulka totiž sděluje: Dejte mi koledu, nebo něco provedu! A tak není vyloučené, že o halloweenské noci spatříte malé chichotající se sviště, jak házejí na sousedovic strom mokrý toaletní papír nebo pomazávají kliku zubní pastou či další malé opovážlivce, kteří na fasádu házejí rovnou syrová vejce. Mrzouta pak čeká nejen náprava škod, ale raději i přehodnocení celé situace a rozhodnutí, zda příští rok zachová stejný postoj, či malá čerťata za drzé počínání odmění raději snickerskou.

***

HOROROVÉ HISTORKY A ČERNÉ HODINKY

Dříve si pomocí příběhů lidé dodávali kuráže. Scházeli se pospolu a povídali si o nadpřirozených jevech, aby se přesvědčili, že vůbec nejsou nadpřirozené. Dnes to obracíme. Pro pravidelnou dávku adrenalinu smýšlíme báchorky neskutečné a přikreslujeme málo temnou pravdu, abychom společnost náležitě uspokojili. Jó, doba se mění, tradice zůstávají, ale jejich podstata je tatam.

***

PRŮVODY

Průvod masek za účelem volby nejlepší, nejstrašidláčtější a nejoriginálnější masky? Ale kdeže!

Dříve tento průvod procházel městem, aby lidé prokázali sounáležitost, postavili se temným silám a společně pronesli městem svíčky, které symbolizovaly světlo, teplo a sdílení. Vyháněli tak temné síly a duchy.

***

ČARODĚJNICE

Dnes neodvratně patří k Halloweenu. Milujeme kostýmy, dekorace a vše s nimi spojené. V minulosti byly ale obávaným úkazem. Lidé totiž věřili, že právě čarodějnice doprovázejí zlé duchy a vše temné pramení od nich. Lidé se báli magie a kleteb, které by čarodějnice mohly seslat.

***

KOČKY

Mňoukací zvěř prý vždy doprovázela čarodějnici. Kočky byly jejich nenápadný, neslyšný posel. Tak se raději ujistěte, že vaše vrnící kámoška je vážně tak bezelstná, jak dělá! A nepouštějte ji o Halloweenu ani na krok!

***

PAVOUCI

Už jste si všimli, že o Halloweenu dávají cizinci na domy obrovské, až gigantické pavouky? Chtějí jen vytuněnou strašidláckou dekoraci?

Dnes snad, ovšem v minulosti byli pavouci symbolem ochrany. Pokud se o Halloweenu objevil v domě pavouk, znamenalo to návrat milované blízké duše, která přináší jistotu ochrany před temnými duchy. Tak přestaňte vymetat pavučiny a ty osminohé chudáky nevyhazujte! S nimi jste totiž v bezpečí!

Ačkoliv…

***

NETOPÝŘI

Dnes je jich u nás na Hogu nepočítaně. Zdobíme si jimi róby a oni nám ochotně poletují kolem hlav. A prokazují nám tím velkou službu, neboť legendy praví, že netopýři vždy najdou cestu, nikdy nezabloudí a odhání nebezpečný hmyz i temné síly.

***

VĚŠTĚNÍ

Dodnes se traduje, že halloweenská noc přeje metodám, díky kterým můžeme odhalit svůj osud a nahlédnout pod roušku neviditelna. Vykládání karet je na Halloween zajímavým zpestřením.

Nebojíte se? Tak pohleďte osudu vstříc!

***

BARVY

Proč Halloweenu náleží zrovna oranžová a černá barva? Inu, je to jednoduché. Oranžová je barvou sklizně a černá symbolizuje temnotu, smrt i tajemno. Poslední roky přinášejí na Halloween i fialovou a zelenou barvu. Fialová je mystická barva duchovna a magie. Zelená pak náleží k přírodě a symbolizuje léčení a harmonii. Tak honem, převlékat!


Čas se neptá, chvátá den po dni a Halloween už klepe na dveře. Jste připraveni otevřít novým tradicím? Přejeme vám, ať se Halloween stane nezapomenutelným zážitkem tohoto roku!
 

Pro Denní věštec
Veronica Fox

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *