Letem světem v hávu halloweenském

| Vydáno:
Jaké zvyky a tradice stojí za zmínku? A necháte se jimi ještě inspirovat?
Pojďme společně zmapovat svět a vydejme se po stopách Halloweenu do neprobádaných končin…

Amerika je jasným vítězem, který v halloweenských dekoracích, kostýmech a samozřejmě i sladkostech drží velkolepost a trendy. Schválně si zkuste tipnout, kolik nul skýtá počet zde prodaných halloweenských pamlsků ročně. Za číslo 381 si připište 8 nul! Neuvěřitelná cifra.
Amerika má všechno megalomanské, obzvláště na Halloween. Jejich novým trendem jsou nafukovací figuríny před domem, které jsou neustále dofukovány. Vlastně i to je halloweenská strategie, ten hukot musí sousedy jednoznačně deptat. Migréna zaručena!

Anglie se s nimi snaží držet krok, ale rozhodla se nepodporovat koledování, možná se bojí vaječných lumpáren. Ale zato si děvčata v Anglii osvojila jinou tradici. Zrcadlovou! Když se o halloweenské noci dívka dlouho dívá do zrcadla ve zcela zatemněné místnosti, zjeví se jí tam její vyvolený. Pokud ale uvidí kostlivce, pak ji čeká svobodný život. Anglické počasí jen dokresluje celou atmosféru svou celoroční mlhou a deštivostí.

Pojďme se vydat třeba do Irska. Tam se peče barmbrack. To je sladký chléb s rozinkami, do kterého se zapeče prsten – a ten strávník, který pecen chleba rozlomí a prsten najde, bude po celý rok šťastný a do roka stane před oltářem.

Francie drží pouze tematické oslavy, masky a kostýmy, které musí být dobové. Ani Francouzi neholdují koledování.

V Belgii je téměř povinností, aby za každým oknem hořela svíce. Ukazují tak duchům, že jsou s nimi a oslavují jejich noc návratů.

A teď už se vydáme trošičku dál…

Srí Lanka pořádá halloweenské soutěže v tematickém vaření a pečení. Hemží se to tam strašidelnými a dýňovými recepty. Celkově jsou dost soutěživí, neboť pořádají i klání o nejlepší kostým a nejlepší hrůzu nahánějící křik či pokřik.

Na Bahamách se rozhodli Halloween neslavit pro změnu vůbec! Tam drží pouze vzpomínkový den Guye Fawkese a jeho střelného prachu.

Haiti má svůj Fèt Gede, festival předků, je to takový vúdú svátek, kdy se dávají předkům dary a jde o akt uctění památky. Ale nebojte, žádnou černou magii neprovozují, spíše využívají přírodních živlů a pořádají rituály.

Festival mají i v Nepálu, ale trochu jiný. Festival Gai Jatra je festival krav a oslava boha smrti Jamaraje. Pokud některé rodině zemře blízký člověk, měl by se tohoto festivalu účastnit a vést průvodem krávu. Je to ukázka toho, že překonat smutek mohou všichni společně.

V Mexiku se slaví Día de los Muertos. Staví se rodinné oltáře s osobními předměty zemřelých a rodina si může s duchem promluvit, vyříkat si nevyřčené a získat jeho požehnání. Vše se zdobí barevnými květy a velkým symbolem tohoto svátku trvajícího několik dní jsou kostlivci. Jen trošku jiní než jak je známe my. Mexiko je plné barev a hudby. Kostlivci jsou zdobeni výraznými ornamenty, červenými volány a květy na hlavách. Samozřejmostí jsou i květinové cesty. Asi nejlépe tento svátek vystihl film Coco od studia Disney. Byla v něm hezky uchopena podstata tohoto svátku a veškerá jeho barevnost a krása.

Nyní se společně podíváme do Číny, kde se pořádá slavnost Čung-jüan neboli festival hladových duchů, ten započíná sedmý den sedmého měsíce. Otevře tak nespočet oslav, oper a divadelních představení, na každém z nich jsou ale první řady v hledišti vyhrazeny pro příchozí duchy. V Číně se na Halloween vyhýbají vodním tokům, neboť se nad nimi drží rej temných sil. A tak raději pořádají čajové sedánky a zapalují za okny svíce míru.

Takové Japonsko oslavám Halloweenu velmi dlouho odolávalo. Jejich kultura tento svátek nemá v kořenech a až zábavnímu parku Tokio Disneyland se podařilo nemožné. Prosadilo si výzdobu a pamlsky, a tak nakazilo celé Japonsko nadšením do oslav tohoto pro ně netradičního svátku. Dnes už Japonsko podlehlo a drží se trendu Ameriky. Vivat Disneyland!

A tím se oklikou dostáváme zpátky domů. Ani v Česku dlouho nebylo zvykem Halloween slavit se vší parádou. Držely se u nás více Dušičky. Když však říkám domů, nemyslím mezi mudly, ale domů na náš hrad. Mudlové ať si slaví Dušičky, ale náš kouzelnický svět Halloweenem žije! A to už od začátku října. A protože je Hog plný kreativních duší, hemží se to u nás děsuplnými róbami, nad hlavami nám poletují netopýři, síní létají dýně a neustále nám dozdobují outfity. Duchové jsou strašidelnější než kdykoliv jindy a semináře se plní halloweenskou tematikou.

Jsem zvědavá, jaké modely se objeví na Halloween na Příčné ulici. Tak šetřete galeony, ať se můžeme společně příjemně bát!

Ať už Halloween slavíte kdekoliv a jakkoliv, přejeme vám magické okamžiky a těm odvážnějším: ať vám trne krev v žilách a máte adrenalinu zásobu na celý další rok!

Pro Denní věštec
Veronica Fox

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *