ŠFM zahájeno… a dokonce i s míči!

| Vydáno:

Sobota 6. 1. se nesla ve znamení prvního famfrpálového zápasu. Toho jsme se dočkali i přesto, že ještě několik týdnů zpět nebylo po míčích ani vidu, ani slechu a nikdo netušil, zda nějaká sezóna vůbec bude. Dočkali jsme se! A hned první zápas, který proběhl v ranních hodinách, byl dlouhý, napínavý a nakonec si z něj Havraspár odnesl výhru nad Zmijozelem 210:120 a Addie svou první zápasovou zlatonku. 

Na hřišti se spousta fanoušků, k mému překvapení v hojné míře i fialových, sešla již před devátou hodinou. Zápas stále potvrzen nebyl. K tomu došlo z obou stran až pět minut před samotným zahájením. Jak už to tak bývá, někteří netrpělivě čekali na hráče, jiní na Rosmertu. Devátá hodina odbila, lampa ještě svítila – ponuré počasí hráče nezastavilo. První byla na koštěti Saiph, ale v rychlosti ji předběhla madam Barbara s objednávkou u Rosmerty. Oba týmy byly kompletní opravdu lusknutím prstů.

Zprvu vypadalo, že Zmijozelu se nepovede prostřelit havraspárskou brankářku, ale po nástupu chytačů to zase naopak vypadalo, že hadi se nedají a Havraspár svou mírnou převahou udolají. Celý zápas doprovázela snad až humorná atmosféra plná hlášek, básnění a zajímavých transparentů. Tak by se dala v několika větách shrnout napínavá hodina a dvacet jedna minut hry. Míče sice byly, statistika ne, ale nám to nevadí, protože to je naštěstí věc, kterou si zvládneme na rozdíl od míčů obstarat sami – a to v tomto článku.

Ze začátku zápasu se koleje na postu střelce se střelami střídaly. Jednou Havraspár, jednou Zmijozel. Šance byly tedy poměrně vyrovnané. První naděje přišla už ve třetí minutě, kdy své štěstí zkoušela Laura. Bodové skóre však poskočilo až v minutě šesté a patnácté díky Arizoně. Hned po druhé úspěšné trefě Arizony se však prosadili zelení. Zmijozel stáhl ve dvacáté třetí minutě, oba góly trefila kapitánka Enola. Vyrovnané skóre však nevydrželo dlouho a hned o dvě minuty později se opět trefovala kapitánová. Další vstřelené obruče jsme se dočkali až po nástupu chytačů, a to ve osmatřicáté minutě díky Maraike. Zmijozel si tedy na střeleckém postu začal budovat jistou dominanci. Havraspár to ale nevzdával a ve 41. minutě se konečně trefuje i Laura. O dvě minuty později však přichází první gól Nessy a další gól Enoly. Laura to však nevzdává a daří se jí těsně před první hodinou zápasu dvě rány za sebou, které končí úspěchem a velkou radostí. Nezaostává ani Arizona (59. minuta), která si ze zápasu odnáší hattrick. Tím však štěstí modrých střelců končí. Zatímco na straně druhé se povedlo v 57. minutě skórovat Enole a následně se rozjela Nessa, která obstála v 71., 75., 77. a 81. minutě. Mezitím, asi aby se neřeklo, taky jednou pustila k camrálu kolegyni Maraike a i ta byla úspěšná. Před chycením zlatonky bylo tedy skóre 120:60 pro Zmijozel.

Podívejme se ale na úspěšnost jednotlivých střelců. Jakkoliv zmijozelské dívky zářily, jedinou bezchybnou se stala Arizona – tři střely, tři vstřelené obruče a stoprocentní úspěšnost. Ewenlii se naopak moc nedařilo. Camrál se k ní dostal jednou a cestu do obruče si nenašel. Poslední z modrých střelců, která se dostala k camrálu, byla Laura, a to celkem 8×, z čehož 3× skórovala. Modří měli 12 šancí a přes brankáře se jim podařilo protlačit přesně polovinu

Na straně opačné se činila především kapitánka Enola. Třináctkrát se dostala k camrálu a 5 ran bylo úspěšných. Sama se tedy k camrálu dostala víckrát než Havraspár celkově. Hned v závěsu však byla primuska Nessa a jejích 10 střel. Zápas pro ni nezačal zrovna zářně, avšak i ona ho ukončila hvězdně pěti góly. Tým skvěle doplňovala Maraike a z pěti střel nakonec proměnila dvě. Když si to sečteme, je to neskutečných 28 pokusů, z toho 12 úspěšných. To je pro představu zhruba 43% úspěšnost

Brankářům se logicky podařilo vychytat všechny zbylé camrály, které nepadly do obruče. Pro Eilonwy, která v bráně opravdu zářila, a to hlavně ze začátku zápasu, to tedy znamená zhruba 57% úspěšnost a pro Gregoryho 50%. To jsou opravdu vysoká čísla a nevidí se jen tak často. 

Vrhneme se rovnou na odrážeče. Tady to bylo rozhodně stejně zajímavé jako u střelců a brankářů. Ze začátku potlouky létaly vyrovnaně na střídačku k oběma družstvům, vypadalo to jako přepinkávaná mezi Addie a Faye. Zdálo se, že odrážeči Havraspáru neměli přesně vymezený terč. Několikrát letěl potlouk na Enolu, pak na Faye, jeden zamířil dokonce na Nessu, MaraikeSaiph. Zmijozelští měli jasně vymezený terč, kterým byla kapitánka Addie, a jakmile svého cíle dosáhli, pustili se do Laury. Pak však nastoupili chytači, což většinou mění taktiku a strategii – a nebylo tomu jinak ani v sobotu. Mimo Sarah, která schytala notnou dávku zásahů, se však ke konci hry nepřesunula pozornost jen k Saiph (což je logické, neboť Sarah na postu chytače střídala), ale především k Enole. Na straně druhé potlouky létaly především na Ewenliu a Addie, jeden však zasáhl i střídající Hayley nebo Jessicu

V modrém týmu všem odrážečům rozhodně šéfovala Jeba. Ta už ve druhé minutě odpálila potlouk na Enol, následně na Faye a takhle to střídala, dokud nedonutila Enol pít laudanum. Pak jako by se jí Enol zželelo a zkusila to na Nessu a Maraike. Shodit se jí však nepodařilo nikoho ani v první části zápasu, a dokonce ani v druhé. Tam šla vyloženě po Sarah (6 zásahů) a jednou to zkusila ještě na Enolu. Celkově Jeba odpálila 18 potlouků, z čehož však byly 4 nepovedené – jednou se dokonce trefila sama sobě do nohy. Parťákem v první půli zápasu jí byla Addie. Ta stihla rány čtyři – jednu na Saiph, dvě na Faye a jedna se jí nepovedla. Addie však měla výbornou náhradu ve formě Envy, která má nejspíš nějaký problém se zmijozelskou primuskou. První dvě rány patřily jí, jednou to ozkoušela i na Faye, ale následně se vydala stejně jako Jeba cestou „chytač k zemi“. Sarah obdržela od Envy celkem 8 zásahů a jeden z nich jí byl dokonce osudným a musela na střídačku (67. minuta). Střídající Saiph taky dostala jeden zásah a vzápětí Enola další dva. I pro Envy to tedy znamenalo 18 potlouků a 4 nepovedené, stejně jako pro Jebu. Dívky si mohou podat ruce.

Odpalů se za zápas tedy stihlo neskutečných 40 jen na straně modrých a úspěšných jich bylo 77,5 %. Na kontě mají taktéž jednu sraženou hráčku, kterou byla chytačka Sarah.

Zmijozelu vládla hlavně prefektka Faye, která byla zpočátku neomylná a potlouk poslala 3× na Addie, následně 3× na Lauru a pak už naskočila Ewenlia a stala se hlavním terčem právě ona (3×). Následně ale Ewenlia střídala, a tak si musela Faye vystačit s AddieHayley, ale k Ewenlii se vrátila hned, jak byla možnost, a potrápila ji dalšími pěti potlouky. Z šestnácti odpalů zaváhala zelená odrážečka jen jedinkrát. I Faye, stejně jako u modrých, dělala první půlhodinku společnost střídající chytačka. Saiph nezačala zápas zrovna dobře, trefila se do nohy, ale hned druhým odpalem donutila Addie dát si laudanum. Addie pak trefila ještě dvakrát, přičemž poslední rána byla osudná a poslala kapitánku modrých na ošetřovnu (ve 14. minutě). Díru pohotově zaplnila Envy a Saiph si zvolila za cíl Lauru (2 odpaly), kterou taktéž donutila pít laudanum. Celková statistika je tedy 6 odpalů a z toho jeden omyl. A samozřejmě jeden sražený hráč! Místo Saiph se na postu usadil René. Ten se přidal k palbě po Lauře, kterou ve třicáté druhé minutě po dvou trefách ladně shazuje z koštěte a musí ji nahrazovat Annie. Následně dvě střely letěly po Ewenlii a další byla osudná Addie. V padesáté čtvrté minutě ji tak musela střídat Hayley. Zmijozelským se podařilo Addie shodit na dvě rány, tedy opravdu velmi rychle. Poslední potlouky patřily Ewenlii (2x) a Jessice (1x). René si tedy připisuje 9 nádherných zásahů, z čehož byl jeden nepovedený, ale dva osudové. René byl takovým doražečem načatých, ale vyneslo mu to titul nejobávanějšího odrážeče zápasu, neboť nikomu se víc hráčů srazit nepovedlo.

Celkově Zmijozel bral potlouk 31×, srazil dokonce 3 hráče a úspěšnost odpalů se vyšplhala na neskutečných a trochu, přiznejme si to, děsuplných 90 %

V zápase jsme mohli vidět spoustu bránění, ale komentátor byl prý pomatený, a tak to asi nemá smysl podrobněji rozebírat – kdo bránil koho, zůstává tedy tajemstvím. 

Na chytačském postu to bylo velmi napínavé. Ewenlia se zdála být ze začátku ve výhodě. Vždy byla mírně napřed před Sarah. Ve 40. minutě pila dokonce lektvar, přestože na ni zatím letěly jen dva potlouky. Zdá se to být jako dobrý tah a naděje, neboť Sarah o minutu později trefuje překážku. Zlatonka se tím tedy mírně přibližuje k Havraspáru. U dalšího průletu je Sarah ale dřív a s Ewenliou se předhání, dokud se ta nevystřídá s Addie, což se stalo ve 49 minutě. Sarah střídání využívá a je u zlatonky první. Vzápětí je navíc Addie sražená a nastupuje Hayley, která už prolétá o dost později než Sarah. Proletěla však jen jednou a rovnou střídá. V 56. minutě tedy znovu nastupuje Ewenlia. Sarah má velký náskok, který zeleným bere až Envy, a to sestřelením Sarah. Saiph naskakuje na koště a u zlatonky je přesto dřív, dalším průletem bohužel ale trefuje tribunu. Třetím průletem zvyšuje náskok a střídá v 75. minutě. Sarah si udržuje náskok a zvyšuje ho skrz střídání v minutě 80., kdy se na koštěti znovu objevuje Addie. Přestože zápasovou zlatonku ještě nemá, tahle se jí povedla chytit hned po náskoku na koště na první průlet. Zápas kapitánka Havraspáru tedy ukončila a zajistila výhru Havraspáru

Když se vrátím ke střídání, tak na koštěti jsme mohli vidět spoustu nových tváří jako například Annie, Hope, Zyaira nebo Jessicu. Za klíčové střídání však považuji hned to první ve 25. minutě na straně Havraspáru, kdy odešla z postu střelce Ewenlia a opravdu dlouho nikdo díru nezaplnil, dokonce mezitím stihl padnout i gól. Druhé potom v 76. minutě, kdy Zyair zničehonic z postu střelce zmizel a zaskakovala Jessica.

Sestavy týmů:

První hráč nastoupil do základní sestavy na začátku zápasu, hráči za čárkou střídali.

Havraspár
1. střelec: Laura de Morganne, Annie Helene Green
2.
střelec: Ewenlia Lerche, Zyair Jamie Sagrada, Annie Helene Green, Jessica Charlotte Wilson
3. střelec: Arizona Fox
brankář: Eilonwy Ellesméry
1. odrážeč: Addie Hazel, Envy Reeves
2. odrážeč: Jeba Záhradníková
chytač: Ewenlia Lerche, Addie Hazel, Hayley Moon

Zmijozel
1. střelec: Enola Gatito
2. střelec: Maraike Auri Nordahl, Hope Chainless
3. střelec: Nessa Naiadés
brankář: Gregory Silvestr Werner
1. odrážeč: Faye Sages
2. odrážeč: Saiph Lacaille, René Morris
chytač: Sarah Thompson, Saiph Lacaille

Na závěr jsem pro vás zachytila taky pár těch rýmovánek, abyste se mohli do atmosféry sobotního zápasu vžít.

Ve sklepení je nám prima, ani teplo, ani zima! Ve famfrpálu záříme, havrany dneska zazdíme!
Nessa, Nessa, střílí camrálem, až mé srdce plessá!
Modré brány se góly plní, Havraspárským zůstanou jen oči pro pláč… a trocha zrní!
Enselis Ismenia

Pan Gregory není sýr, abyste se mu tam snažili najít díry.
Maya Prinz

Odrážečky zelené, trefte je do temene!
Barbara Arianne Lecter

Gregory nám obruče brání, stává se tak mocnou zbraní! Sooyeon Kang

Jebo, do ní, dej jí jebu!
Eilonwy Ellesméry

Ginevra de Naga

Nesmí chybět ani vyjádření kapitánek a některých vybraných členů družstev.

Addie Hazel (kapitánka Havraspáru):

Já bych si ze začátku dovolila vzkázat poděkování týmu. Havrani, byli jste skvělí! Děkuju za vaše skvělé výkony na hřišti, ale i oběti v podobě ranního vstávání. Naštěstí příští zápasy hrajeme až večer.
Na zápas se Zmijozelem se každoročně těším a ani letos nezklamal. Nejvíce mě bavili zelení fanoušci a ty jejich peckózní rýmy! Na některých bylo vidět, že je ráno.
Byla jsem mile překvapena, když jsme dokázali se zelenými držet krok, i když mi tabulky říkaly něco jiného. Jsem ráda, že máme tolik mladých nadějných hvězd!
Děkuju za vyrovnaný zápas, zelení!

Enola Gatito (kapitánka Zmijozelu):

První zápas letošní sezóny byl skvělý! Zahájili jsme jej sice ztrátou na bodech v prvních minutách, ale to jsme rychle otočili a soupeře vyloženě přestříleli! Zlatonka se ovšem nakonec rozhodla přidat k modrým, což nechápu. Že by jim vážně fungovalo to lákání na čokoládu? Příště si s sebou možná vezmu pár kuliček Ferrero Rocher, abych je trochu zmátla.

Ne, teď vážně. Modří hráli skvěle, Eilonwy v bráně se zdála být neprůstřelná, což mě jako střelce sice štvalo, ale taky ji za to obdivuji.
Já ale prostě musím vyšvihnout hadí letku, která skutečně působila jako jeden tým. Radost na to pohledět, tím spíš po jejich boku hrát!
Maraike a Nessa se rvaly o camrál jako saně a sázely jej do obručí (a do Eilonwy), jak se jen dalo. Faye, Saiph a René na odrážečích působili jako tým uvnitř týmu a neúprosně kosili protihráče takovým tempem a silou, že nestíhali střídat chytače.
Gregory byl možná pro soupeřovu brankářku inspirací, protože ani jeho nešlo jen tak prostřelit, a tak podržel tým, kdykoliv měl k tomu možnost.
No a Sarah na chytači je prostě bezkonkurenční. Co ta holka všechno zvládne za akrobacii na koštěti, to občas nechápu ani jako kapitán.
I naši náhradníci byli senzační. Hope si i zahrála a předvedla, že má své místo v týmu oprávněně. Sooyeon a Angelina sice nakonec nenastoupily, ale to nic nemění na faktu, že byly po celou dobu v plné polní ve střehu a připravené nastoupit.

Celé hadí letce chci tímto strašně moc poděkovat a vzkázat jim, že je mi ctí být jejich kapitán! Poděkovat ale musím znovu i Gregorymu, Hope a Sooyeon, kteří mi poskytli cenný support na pozadí. No ale hlavní dík patří fanouškům! Jenom díky nim byl kopec zábavy a smáli jsme se originálním transparentům, vtipným veršům z mudlovských reklam, veselým pokřikům a trefným hláškám vlastně po celou dobu zápasu. A o tom to je!

Nyní se podíváme na to, co nám o zápase řekli hráči.

Neskutečná úspěšnost v bráně, dokonce nad padesát procent, to se často nevidí. Máte nějakou ověřenou taktiku, kterou používáte, či snad dokonce nějaké rituály pro štěstí? A jak jste se cítila po tom, co jste viděla, že má zlatonku v ruce opravdu vaše Addie?

Eilonwy Ellesméry (brankářka a zástupkyně kapitánky):  Byl to můj první zápas, takže žádné rituály ani ověřenou taktiku nemám. Snažila jsem se spoléhat na instinkt a nelítat mezi brankami jako čamrda.
Ke konci už toho na mě bylo trošku moc a bylo to znát, lítala jsem přesně opačně, než jak zelené střelkyně střílely. Takže když jsem zlatonku viděla v rukou kapitánové, byla to pro mě nesmírná úleva.

Na sobotním zápase jste si zapsala hattrick a byla jediná stoprocentně úspěšná střelkyně, což je spíš raritou. Jak je to vůbec možné? Přikládáte zásluhy tvrdému tréninku, náhodě či snad máte s brankářem Zmijozelu nějaké nevyřízené účty? Přála byste si, aby si k vám camrál nacházel cestu častěji?

Arizona Fox (střelkyně): Musím říct, že jsem si to ani neuvědomovala, dokud mi to po zápase nebylo řečeno. Když jsem to zjistila, měla jsem velkou radost – kdo by neměl? Vůbec ale nechápu, jak je to možné, já bych to nejspíš přičetla začátečnickému štěstí a náhodě. Přece jen jsem ten camrál neměla v ruce tak často, kdybych měla střel více, tak by to už určitě nebyla stoprocentní úspěšnost. Ale k tomu se určitě poctivým tréninkem dopracuji!

Jako odrážeči jste měli úspěšnost mírně nad 90 %, to je opravdu vysoké a děsuplné číslo. Vnímala jste to v průběhu zápasu vůbec, že se vám tak moc daří? A bylo to spíš štěstí, nebo jste takticky byli spíš pro méně potlouků, ale o to více úspěšnějších odpalů?

Saiph Lacaille (odrážečka, chytačka): Upřímně – nevnímala jsem to. Můj úplně první potlouk se mi vůbec nepovedlo odpálit, nemohla jsem totiž najít Addie, která zrovna lítala bůhvíkde, takže jsem hned po dvou minutách na koštěti znervózněla a od té doby mě jakási úzkost tam kdesi u žaludku nepustila až do konce zápasu. Moc mě ale těší zjištění, že se nám tak dařilo! Já osobně jsem dopředu nijak netaktizovala, doufala jsem ve shození alespoň jednoho havrana, než budu muset na střídačku zaskakovat za Sarah – štěstí naštěstí stálo při mně. Tuším, že kapitánka to ale měla jinak, když nám doporučovala nastavení atributů.  – usměje se –

Přestože jste teprve ve druhém ročníku a nemáte s famfrpálem tolik zkušeností, na sobotním zápase jste byl velkou oporou a kdekomu jste nahnal strach tím, že jste srazil rovnou dvě soupeřky. Jak jste si zápas užil? Co byste doporučil těm, kteří ve famfrpálu teprve začínají a také by se chtěli takto blýsknout na zápasech?

René Morris (odrážeč): Já jsem si zápas náramně užil. Letos ještě více než minulou sezónu, jelikož minulou sezonu jsem byl na střídačce, zatímco letos jsem byl již v základní sestavě. Famfrpál je naprosto úžasný sport, plný adrenalinu, který mě naprosto naplňuje. Jsem naprosto nadšený, že jsem usilovně trénoval, abych se mohl dostat do našeho kolejního týmu, a určitě v tom nepolevím. I když mám často strach, jestli jsem sraženému soupeři příliš nezhmoždil kosti, ale i tak z toho mám krásný pocit, že se mi povedlo někoho sejmout. Člověk musí prostě počítat s tím, že se jedná o tvrdý sport.
Všem, kteří zvažují začít trénovat, mohu jen doporučit, aby začali a nebáli se toho, třeba se v každém z nás skrývá legenda.

René to nádherně shrnul a myslím si, že to už je pro dnešek opravdu všechno. Další zápasy však máme před sebou a zatím to vypadá na zajímavý boj o pohár. Nakročeno mají zatím dvě nejméně početné koleje a určitě nejsem sama, koho zajímá, jak se to celé vyvrbí. O víkendu zase na značkách a famfrpálu zdar!

Pro Denní věštec
Amanda Wright

Komentáře

  1. Perfektní článek, slečno Mandy! Jsem moc ráda za Vaší statistiku, hlavně teda tu potloukovskou, která mě moc potěšila. Doufám, že i mě se příště podaří někoho shodit k zemi! +snaží se aspoň trošku potlačit své násilnické sklony, ale marně…+

    A samozřejmě velké díky kapitánce Hadí letky. VIVAT!

  2. Hezky a čtivě sepsaný článek. Moc ráda jsem si ten skvělý zápas takto prožila ještě jednou 🙂 Děkuji! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *