Slavíme desáté výročí Udílení novinářských cen

| Vydáno:

Již deset let nám hradní dění obohacuje Udílení novinářských cen. Začátky pamatuje z hradních obyvatel už jen málokdo, a tak si pojďme společně přiblížit a třeba i zavzpomínat, jak vypadaly jednotlivé ročníky a co všechno se za ta léta proměnilo. 

Psal se poslední lednový den roku 2015, a přestože byl všude klid, studenti odpočívali po náročném konci školního roku a radostně se připravovali na ten další, v redakci Denního věštce byla hlava na hlavě. A každý jeden člen měl určitě velké očekávání od projektu, který společnými silami přivedli na svět s myšlenkou a nadějí, že se tento počin (tehdy pod názvem Rádio UNC) stane kultovní hradní tradicí.

A opravdu! Letos slavíme neskutečných deset let Udílení novinářských cen a UNC je tu stále s námi – prošlo nejrůznějšími změnami, každoročně se sehrávala a sháněla nová porota a té radosti (ale i starostí!), kolik nám za ty roky tato soutěž přinesla, o tom až škoda mluvit. Tento projekt vznikl z hlavy tehdejší šéfredaktorky Denního věštce Niane z Libelusie jakožto prestižní (byť samozřejmě méně než Řád ostrého brku) ocenění pravidelného čtiva v hradních periodikách, které může sloužit jako příjemná motivace k dalšímu psaní. Osobně vnímám UNC taktéž jako oslavu šestého února, tedy Dne kouzelnického tisku. 

***

Udílení novinářských cen za rok 2014
6. 2. 2015

UNC se připravovalo dva školní roky. Nakonec jsme se dozvěděli o sedmi kategoriích, ve kterých byla možnost hlasovat. Ty se dělily na odborné (Debut roku, Neviditelná tvář roku, Umělecký počin roku, Projekt roku) a čtenářské (Redaktor roku, Časopis roku, Článek roku) tak, jak to známe dnes. Již tehdy měli ti, co podepsali hlasovací lístek, možnost vyhrát jeden galeon, což se vyhlašovalo v průběhu večera. Články k UNC připravovala Niane z Libelusie a o slavnostním večeru nás informoval Trevor Ztřeštěný. Kdo však celým večer provázel, nám není z článku úplně jasné – pokud tu máme nějaké pamětníky, kterým ještě slouží paměť, určitě budeme rádi, když se s námi o tuto informaci podělíte v komentářích. Vypadá to však na spolupráci poroty pod taktovkou Niane

Do odborných kategorií (mimo Umělecký počin, kam mohl šéfredaktor SS nominovat až pět nominací) vždy museli šéfredaktoři zvolit pouze jednoho zástupce, což se podstatně liší od současné nominační listiny. U kategorie Redaktor roku byl uveden taktéž jeden reprezentační a ukázkový článek od nominované osoby. Specifické bylo taky hlasování – jakmile se sešlo více počinů na prvním místě, hlasovalo se znovu. Zároveň se nespojovala nominace, to znamená, že pokud byl tentýž člověk nominovaný kolejním i hradním periodikem, v hlasovacím lístku měl dvě místa. Pak se taky stalo, že kupříkladu v Debutu roku bral Edmund Heusinger jak druhé místo (za Corvinus Declaratio), tak místo první (za Denního věštce). V průběhu slavnostního večera se nejenom vyhlašovalo, ale pod taktovkou Bilkis Blight se i luštily přesmyčky od šéfredaktorky Žlutého Trimela Draggity

Vítězové kategorií Redaktor roku, Neviditelná tvář roku a Novinářský debut roku získali mimo diplomu, speciálního loga a tří galeonů, což je odměna za výhru, taktéž sošku. Tato soška byla zbrusu novým předmětem vytvořeným právě pro UNC a autorkami jsou v té době ještě studentky Hekatea Centaurix, Nerys Heliabel Ghostfieldová a profesorka Selena Enail Smithová. Uděluje se dodnes.

Odborná porota složená z šéfredaktorů:
Corvinus Declaratio Dunstan Merryweather
Denní věštecNiane z Libelusie
Hadí král – Žáby (zastoupeny Barbarou Arianne Lecter)
Lví tlapouOlivie Windy
Sub SalixLilien Emity Meissed
Žlutý Trimeles Draggita Lea Ostrodrápková
Odborníci:
Belatris Nithelas Malrinová
Filius Orionis
Janel Weil

***

Udílení novinářských cen za rok 2015
6. 2. 2016

První upozornění na UNC jsme měli možnost vidět již předposlední týden v lednu, tedy o týden dřív než v roce minulém. Článků – stejně jako organizace – se ujala Niane z Libelusie a věštecká redakce. Novinkou je to, že po jedné nominaci bude letos pouze u Debutu roku a Časopisu roku, do zbylých kategorií mají možnost šéfredaktoři nominovat po dvou zástupcích. Reportáž ze slavnostního předávání nám poskytla Lilien Emity Meissed.

Vypadá to, že role hlavních moderátorek se ujaly právě zmíněné dvě fialové a dále také členové odborné poroty. Všimněme si, že všechny tři zástupkyně odborníků jsou původem ze Zmijozelu, tomu se snažíme v současných ročnících vyhýbat a vybírat různorodější porotu. V průběhu večera došlo také k udílení legendární věštecké čepičky a šéfredaktorka je za práci udělila rovnou třem duším – Edmundovi Heusingerovi, Gitě Hrdličkové a Lilien Emity Meissed. Poslední zmiňovaná naopak oceňovala práci v čítárně a předmět Odkaz fantazie získali James Watfar, Nerys Heliabel Ghostfieldová a Theresa Brendi.

Odborná porota složená z šéfredaktorů:
Corvinus DeclaratioLarrie Larstonová / nový šéfredaktor (prvně), nominace tvořila bývalá šéfredaktorka a kolejní ředitelka, která bych ochotná se vzdát hlasovacího postu ve prospěch nového šéfredaktora
Denní věštecNiane z Libelusie (taktéž v předchozím roce)
Hadí král Lily Angelina Johnsonová (prvně)

Lví tlapouOlivie Windy (taktéž v předchozím roce), která byla tou dobou již ex-šéfredaktorka, ale prošla si s redakcí celým rokem, tudíž v porotě usedla právě ona
Sub SalixLilien Emity Meissed (taktéž v předchozím roce)

Žlutý TrimelesAndrew Uroboros (prvně)
Odborníci:
Barbara Arianne Lecter (v předchozím roce jako šéfredaktorka)
NaSaŠí Jackson (prvně)
Tydynka Flyová (prvně)

***

Udílení novinářských cen za rok 2016
8. 2. 2017

První do očí bijící změnou je datum! Poprvé v historii se udílení nekonalo právě šestého února. Zato první informace o UNC byly vypuštěny ještě o týden dříve než v roce minulém. Mimo Niane můžeme zahlédnout jako autorku jednoho z několika článků poprvé i Nerys a report ze slavnosti si vzal na bedra Edmund. A pokud se ptáte, čím dalším byl tento ročník specifický, rozhodně to byla neúčast čítárny Sub Salix, která se během roku stěhovala.

Program, kterým prováděl nejspíš Edmund spolu s šéfredaktory, byl na slavnostním udílení tentokrát doplněn ne o přesmyčky, nýbrž o křížovku, a dokonce taky o projev pana ředitele Matthewa Whitecrowa, který slavnostní večer UNC navštívil. Tradicí se stalo udílení věštecké čepičky, kterou si odnesl Alf Wolfmoon, který dodnes v redakci působí. Za velkého potlesku bylo předáno i ocenění Pilíř hradní novinařiny, a to Niane z Libelusie, která si mimo toto ocenění z večera odnesla také diplom, sošku a další jiné hmotné ceny (a doufejme, že taky dobrý pocit, samozřejmě). 

Odborná porota složená z šéfredaktorů:
Corvinus Declaratio James Watfar (prvně)
Denní věštecNiane z Libelusie (od roku 2015)
Hadí král Lily Angelina Johnsonová (taktéž v předchozím roce)
Lví tlapouMarina Liquett Charrette (prvně)
Sub Salix Lilien Emity Meissed (od roku 2015)
Žlutý TrimelesAndrew Uroboros (taktéž v předchozím roce)
Odborníci:
Bilkis Blight (prvně)
Kouhei Hasangeki (prvně)
Martin Javor (prvně)

***

Udílení novinářských cen za rok 2017
6. 2. 2018

O UNC jsme se dozvěděli zase ke konci ledna, a to z brku Niane. Doprovodný článek sepsala Lilien a report ze slavnosti Narcisse Cinerea. Opět moderoval Edmund ve spolupráci se šéfredaktory. Novinkou byla možnost nominovat již dva debuty za jedno periodikum. Zároveň byla v hlasovacím lístku také možnost vyjádřit souhlas či nesouhlas s komentováním jednotlivých nominací a kategorií. Po skončení bylo v plánu v periodikách vydat články s těmito názory, neboť vyjádření čtenářů je to nejpřínosnější. Bohužel mám dojem, že jsem žádný takový článek nezahlédla, ale víte co, zrak už taky není, co býval.

Během večera byla udělena nejen typická čepička, a to Narcisse Cineree, Therese Brendi a Olivii Henrietě Větroplaché, ale i netypický a originální Soudek niokaa. Odnesla si jej celá redakce spolu s poděkováním za dlouhodobou práci, tento předmět byl udělen pouze jednou a pouze v rámci tohoto UNC. V průběhu večera se taktéž luštila novinářská křížovka od Theresy, která byla dalším milým zpestřením. Překvapením večera ale nebyl jen speciální předmět nebo křížovka, nýbrž taky čokoládová žabka, respektive její kartička č. 67, kam byla umístěna právě zakladatelka a dlouholetá organizátorka UNC Niane

Odborná porota složená z šéfredaktorů:
Corvinus DeclaratioJames Watfar (taktéž v předchozím roce)
Denní věštecNiane z Libelusie (od roku 2015)
Hadí král Lucretius McBrave (prvně)
Lví tlapouMarina Liquett Charrette (od roku 2017)
Sub SalixLilien Emity Meissed (od roku 2015)
Žlutý Trimeles Andrew Uroboros (od roku 2016)
Odborníci:
Anseiola Jasmis Rawenclav (prvně)
Cerridwen Lowra Antares
(prvně)
Evangeline Joyce Wynne (prvně)

***

Udílení novinářských cen za rok 2018
8. 2. 2019

Konec ledna již tradičně patřil UNC! Na článcích opět spolupracovaly Niane a Nerys, jeden doplňkový dal dohromady i Edmund. Reportáž ze slavnosti si střihla opětovně Narcisse. Potřetí v řadě měl možnost stát před celou Velkou síní Edmund, ale odborná porota ho v tom nenechala a v udílení jistě ochotně pomohla. A co by to bylo za UNC bez nějaké novinky. Co takhle rovnou celá nová kategorie?

No jistě, chybí Brk sympatie, který právě v roce 2019 spatřil poprvé světlo světa. A jak tato kategorie vznikla? Je inspirovaná NKÚ slečny Arietty Lielly Minette. Člověk měl možnost nominovat až dvě osoby, ale samozřejmě jen s pádným důvodem a argumentem. Odborná porota měla z nominací následně vybrat 12 osob a z těch vybírali čtenáři a široká veřejnost výherce. Nakonec však přišla nominace jen na osm lidí, takže kategorie zůstala primárně spíš čtenářská. Oceňuje ty, kteří mají zajímavý a poutavý styl psaní a vždy si od nich čtenáři rádi článek rozkliknou a přečtou.

Večer byl specifický tím, že byl proložen nejrůznějšími básněmi studentů a obyvatel hradu, kteří se účastnili soutěží organizované zřejmě šéfredaktorkou Sub Salix. Soutěží se zúčastnilo 60 obyvatel hradu a v průběhu večera byly taktéž vyhlášeny výsledky. Samozřejmě se udály i takové ty tradiční věci jako udělení čepičky. Letos rovnou třem slečnám – Amandě Wright, Arietty Lielle Minette a Mie Whitebear. Když se podíváme na nominace, všimněme si, že není výjimkou, že by občas zaskočil v odborné porotě někdo, kdo tou dobou šéfredaktor časopisu nebyl. 

Corvinus Declaratio – bez šéfredaktora, zaskakovala Lilien Emity Meissed (konzultace s Jamesem Watfarem a Arietty Liellou Minette) (v porotě taktéž v letech 2015–2018 jako šéfredaktorka Sub Salix)
Denní věštecNiane z Libelusie (od roku 2015)
Hadí král –  Hayden Folivora (prvně)
Lví tlapouMarina Liquett Charrette (od roku 2017)
Sub SalixHelenia Kukková (prvně)
Žlutý Trimeles – bez šéfredaktora, zaskakovala Amanda Wright (prvně)
Odborníci:
Eillen McFir Elat (prvně)
Janel Weil (jako odborník taktéž v roce 2015)
Larrie Larstonová (za CD taktéž v roce 2016)

***

Udílení novinářských cen za rok 2019
7. 2. 2020

Tento ročník byl velmi specifický tím, že byl poprvé pod taktovkou Theresy Veilin Brendi jakožto nové šéfredaktorky Denního věštce. Pozici šéfredaktora však nepřebírala po Niane, nýbrž po Narcisse. Niane zamířila k tučňákům a UNC bylo oficiálně předáno pod křídla Nerys. Články, které začaly vycházet v půlce ledna, však sepisovala nejen Theresa, ale i Vicky Charmant nebo Helen Miltonová (ta měla na starost i report ze slavnosti) či Nebelbrach Mechacha, jenž vyhlašoval tipovací soutěž, kterou uspořádal v průběhu slavnostního večera. Večer zahajovala právě Nerys, ale vypadá to, že moderaci měla na starost jako již tradičně odborná porota – ve více lidech se to zkrátka lépe táhne. 

Odborná porota složená z šéfredaktorů:
Corvinus DeclaratioHetty Londsová (prvně)
Denní věštecTheresa Veilin Brendi (prvně)
Hadí králKira Mae Spencer (prvně)
Lví tlapou Marina Liquett Charrette (od roku 2017)
Sub SalixHelenia Kukková (taktéž v předchozím roce)
Žlutý Trimeles Theodor Mudd (prvně)
Odborníci:
Anseiola Jasmis Rawenclav (jako odborník taktéž v roce 2018)
Any Dawson (prvně)
Lilien Emity Meissed
(v porotě taktéž v letech 2015–2018 jako šéfredaktorka Sub Salix a v roce 2019 za CD)

***

Udílení novinářských cen za rok 2020
13. 2. 2021

Třináctka možná nosí smůlu, ale pro UNC za rok 2020 byla osudná. První informativní článek vyšel 19. 1. a o průběhu UNC informovaly Nerys a Theresa. Článek ze slavnostního večera, kterým provázely Amanda a Theresa (a v zákulisí poletovala Nerys) byl sepsán jak již mnohokrát dříve Lilien Emity Meissed. I letos se předávaly čepičky a odnesly si je šéfredaktorka Trimela Helen Miltonová a lvice Beteramis Athenodoros. Tento ročník jinak probíhal úplně standardně a tradičně.

Odborná porota složená z šéfredaktorů:
Corvinus Declaratio Aya Watanabe (prvně)
Denní věštecTheresa Veilin Brendi (taktéž v předchozím roce)
Hadí králSaiph Lacaille (prvně)
Lví tlapouMarina Liquett Charrette (od roku 2017)
Sub SalixEillen McFir Elat (prvně jako šéfredaktorka, v roce 2019 jako odborník)
Žlutý TrimelesHelen Miltonová (prvně)
Odborníci:
Any Dawson (taktéž v předchozím roce)
Barbara Arianne Lecter
(v roce 2015 jako šéfredaktorka, v roce 2016 jako odborník)
Patricia Baloure (prvně)

***

Udílení novinářských cen za rok 2021
16. 6. 2022

Přiznejme si, že ne vždy se podaří zorganizovat takto náročnou akci bez komplikací. Osmý ročník UNC se povedlo dát dohromady až v červnu. První informace na nás vykoukly v Denním věštci 3. 6. a i tento ročník s sebou přinesl novinky. Jednou z nich byla třeba možnost finanční sázky na vítěze kategorie Brk sympatie. Finální odměna (spolu se sponzorskou) se pak rozdělila mezi správně tipující.

Ještě větší haló však vyvolala zbrusu nová odborná kategorie Šéfredaktor roku. Organizace tohoto ročníku UNC se netradičně neujala věštecká redakce, ale jeho samotná zakladatelka Niane spolu se Simelií Mallorny, Amandou Wright, Eillen McFir Elat a Katie Haleki. Večerem provázely primárně Amanda se Simelií a články pro UNC sepsaly Niane a Katie, které nám reflektovaly celé předávání, spolu s Ayou

Odborná porota složená z šéfredaktorů:
Corvinus DeclaratioAya Watanabe (taktéž v předchozím roce)
Denní věštecTheresa Veilin Brendi (od roku 2020)
Hadí králChristina Meadows (prvně)
Lví tlapouSimelie Mallorny (prvně)
Sub SalixEillen McFir Elat (taktéž v předchozím roce jako šéfredaktorka, v roce 2019 jako odborník)
Žlutý Trimeles – bez šéfredaktora, zaskakovala Amanda Wright (jako záskok taktéž v roce 2019)
Odborníci:
Filius Orionis (jako odborník taktéž v roce 2015)
Isabella Anne Swan (prvně)
Marylin Cuthbert (prvně)

***

Udílení novinářských cen za rok 2022
26. 3. 2023

Ani devátý ročník populární novinářské soutěže se neuskutečnil v únoru, nýbrž v březnu. Proběhl však bez nějakých větších změn. Jedinou novinkou bylo finanční tipování ve dvou kategoriích (namísto jedné) – nejen Brk sympatie, ale i Časopis roku. Za specifikum však můžeme označit i fakt, že do poroty byla vůbec poprvé oslovena také nefialová osobnost hradní novinařiny, kterou byla jezevčice Vicky. O články se postaraly Theresa, Aya a Amanda, která reportovala i předávání. Doplňující statistiku však sepsala i Princess Star. Role hlavní moderátorky se ujala Theresa ve spolupráci se Simelií, Ayou a Eillen. O čtenářských kategoriích rozhodovalo 92 kouzelníků a čarodějek, Brk sympatie byl méně atraktivní, ale i tak se zúčastnilo 38 hlasujících. 

Odborná porota složená z šéfredaktorů:
Corvinus Declaratio Aya Watanabe (od roku 2021)
Denní věštecTheresa Veilin Brendi (od roku 2020)
Hadí král Christina Meadows (taktéž v předchozím roce)
Lví tlapou Simelie Mallorny (taktéž v předchozím roce)
Sub SalixEillen McFir Elat (od roku 2021 jako šéfredaktorka, v roce 2019 jako odborník)
Žlutý TrimelesAmanda Wright (prvně jako šéfredakorka, jako záskok taktéž v roce 2019 a 2022)
Odborníci:
Barbara Arianne Lecter (v roce 2015 jako šéfredaktorka, v roce 2016 a 2021 jako odborník)
Nerys Heliabel Ghostfieldová (prvně)
Vicky Charmant (prvně)

***

Desátý výroční ročník Udílení novinářských cen je skoro na spadnutí. Sami vidíte, že za deset let se může mnohé změnit, ale taky mnohé zůstat stejné. Co nás letos čeká a nemine? Kdo nás bude slavnostním večerem provázet a kdo zvítězí v jednotlivých kategoriích?

Tyto informace zatím zahalené tajemstvím společně zanedlouho odhalíme a už se nemůžeme dočkat. Zpříjemnit čekání si můžete kupříkladu dalšími historickými články, které pro vás chystáme. 

Pro Denního věštce
Amanda Wright

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *