Z tréninku k výhře zápasu

| Vydáno:
Předposlední zápas letošního ŠFM se konal v pátek 19. 1. v osm hodin večer. Nebelvír zatnul zuby a bojoval do poslední chvíle, povedlo se mu nad Havraspárem, který letos ještě neprohrál, vyhrát (210:30), čímž dal Havraspáru jasný vzkaz, že famfrpálový pohár si mohou ukořistit také oni. Napínat nás diváky do posledního zápasu je rozhodně dobrá taktika, ale pojďme se podívat, jak celý pohodový večer vlastně probíhal.

Famfrpálový den zahájil Nebelvír kolejním tréninkem, který měli dokonce dvě hodiny od 17 do 19 hodin. Před zápasem stihli na hřiště vplout ještě jezevci a naopak hodinku po začátku měli mít trénink fialoví. Ten byl však opředen tajemstvím a spekulacemi: Stihne se do té doby zápas ukončit? Jak to nakonec dopadlo? Kapitánky Addie a Jane nelenily a potvrdily účast včas, tudíž se začalo právě v osm hodin.

První minuta patří odrážečce Addie, která odpaluje na střelkyni Elizabeth. Hned vzápětí se dostává camrál k Miře, avšak brankářka Eilonwy střelu chytá. Mezitím Miru trefuje potlouk odpálený Envy. Zápasuje se teprve tři minuty a Addie opět odpaluje na Elizabeth. Minulost se opakuje a znovu je u camrálu Mira, tentokrát se ale obalamutit nenechá a Nebelvír si ve čtvrté minutě připisuje první gól. Opět Envy a její potlouk a opět to schytává nebohá střelkyně Mira. Mezitím pije laudanum Elizabeth, snad ze strachu, že by potlouk mohl letět na ni a srazit ji k zemi. Mira je však odolná a znovu se dostává k camrálu. Zatímco Mira má přesnou mušku a Nebelvír slaví v sedmé minutě další gól, k Elizabeth opravdu letí očekávaný potlouk, a to od Addie. Mira jako by camrál zaklela a přitahovala. Znovu si k ní našel cestu, tentokrát si však Eilonwy dává pozor a camrál chytá. První nebelvírský potlouk získává v deváté minutě Newika a odpaluje na Annie.

Druhá desetiminutovka začíná odpalem Addie na Miru a další marnou snahou o prostřelení Eilonwy Miřiným camrálem. Mira pije laudanum a asi včas, hned o několik vteřin poté schytává další pecku od Envy. Laudanum pije taktéž Annie a i ona má dobrý odhad, potlouk si našel cestu k Simelii, která ho poslala právě na zmíněnou slečnu. Pohled od odrážečů však ve třinácté minutě odvracíme ke střelcům, kde se podařil Miře hattrick. Addie se Miře mstí ranou potloukem, ta se ale na koštěti drží zuby nehty a zkouší znovu obalamutit modrou brankářku. Envy sice pálí na Newiku, ale bohužel nepodařeně. Červené se začínají k potlouku prodrávat čím dál víc, patnáctá minuta je ve znamení odpalu Simelie na Annie. Šestnáctá minuta je nabitá a diváci neví, kam se dívat dřívAddie ukončila Miřin pobyt na koštěti, ale zároveň se k camrálu poprvé dostává Skylar, bohužel však se jí nedaří vstřelit obruč. Zatímco se Skylar pomalu snad modlí, aby Eilonwy nenapodobovala mrzimorského brankáře Bena, už je na koštěti náhrada za Miru, Lily. Envy dokonce dvakrát odpaluje na Elizabeth a i ta jako poslední ze základní sestavy Nebelvíru zkouší střelecké štěstí – bohužel marně. U potlouku je Newika a v devatenácté minutě posílá na střídačku střelkyni Annie. Náhrada ve formě Zyaira je však na cestě. Ve dvacáté minutě stihne ještě Elizabeth vystřelit a i přes neúspěšnou střelu je kapitánkou druhého týmu nemilosrdně odejmuta ze vzdušného prostoru na lavičku. Nahrazuje ji primuska koleje Princess. Ta se na postu moc neohřála a po dvou minutách se mění s Mirou.

Mezitím si však Newika zjevně našla cíl nový – Lauru. Laura se ve dvacáté druhé minutě jako první modrá dostává k camrálu a nepáře se s tím. Gól je i přes snahu brankářky Jane jasný. O minutu později je nucena sesednout z koštěte vinou Simelie právě autorka gólu Laura, nahrazuje ji Jessica. Mira se vrací ke své krasojízdě gólem ve 24 minutě. Addie pak míří nejspíš na sebe, no naštěstí se jí odpal vůbec nevydařil. Prý to však bylo na Newiku. Pět minut před nástupem chytačů se střídá Newika s Freyou a Ewenlia s Annie. Envy odpaluje na Skylar. A Skylar, jako by se chtěla pomstít, se dostává k camrálu, bohužel je to opět pokus nevydařený. Skylar odchází ze své pozice (nahrazuje ji Elizabeth) a komentuje situaci slovy: „Mně se tu nelíbí, já chci dom, ale chci dávat góly.Simelie odpaluje potlouk na Jessicu, Addie na Miru a střelkyně Mira camrál na Eilonwy. Eilonwy se však střelou rozhodit nenechá. Simelie se trefuje do ruky, ale pak i do Annie, Jessica se mění s Laurou a těsně před tím, než vidíme chytače, máme možnost zahlédnout další nádherný gól z čích jiných rukou než Miřiných.

Chytači tedy vstupují do zápasu při skóre 50:10 pro Nebelvír. Lily se bohužel nedaří střela na bránu, stejně tak Envy bojuje s potloukem. Druhý odpal už však najde svůj cíl – tedy Newiku. Mezitím co Freya odpaluje na Ewenliu, Eilonwy nějak nedává pozor a za zády má další gól, a to od Elizabeth. Envy se s tím nepáře a obrazně řečeno zatlouká další hřebík do rakve Newiky. Mira i přes šanci skóre nezvyšuje, ale v třicáté sedmé minutě je dole vinou Envy Newika a na pozici chytače se jde představit Skylar. Ve stejné minutě shazuje Addie Miru, kterou opět nahrazuje Princess. Envy odpaluje potlouk na Skylar a Laura ve 39. minutě stahuje skóre krásným gólem. I když jsou modré odrážečky skvěle rozjeté, Addie zakončuje další desetiminutovku nezdarem.

Nedaří se ani Freye na straně druhé. Vystřelit camrál si stihla Elizabeth, ale ani ten nenašel cestu do obručí za zády Eilonwy. U potlouku opět vidíme Simelii, která potlouk vyslala směr Laura. K camrálu se dostává i náhradnice Princess, ale úspěch je v nedohlednu. Zatímco Simelie zasahuje Ewenliu, Princess se vrací na střídačku a naskakuje Mira. Ewenlia se necítí bezpečně a pojišťuje se laudanem. Zyair dává gól ve 45. minutě, což zvedá ze sedaček fanouškymodří jsou neomylní. K tomu všemu odpaluje Envy na Skylar. Ta však nenechává nic náhodě a, chtíc dopřát profesorstvu trénink, chytá ve 46. minutě zlatonku. I přesto, že s camrály se jí moc nedařilo, tak na sebe může být slečna Skylar právem pyšná. A její tým určitě také.

K camrálu se probojovali jen třikrát, a přesto mají na kontě střelci modré barvy stoprocentní úspěšnost. Dvě branky má na kontě Laura, jednu Zyair. Druhá strana je na tom zajímavěji. Měla totiž neskutečných 19 šancí, tedy víceméně šestinásobek toho, co Havraspár. Nejvíc trápila protivníky Mira s jedenácti střelami. Povedla se jí proměnit zhruba půlka z nich, tedy pět. V základní sestavě byla potom ještě Skylar, které se však nevyvedla ani jedna ze dvou ran, a Elizabeth, které prošla do obručí jen jedna ze čtyř. K camrálu se ovšem dostaly i Princess a Lily, ale jejich jediná střela byla taky zachycena neuvěřitelnou Eilonwy. Celkově prošlo tedy šest ran z devatenácti.

Zmíněná Eilonwy má v tomto zápase samozřejmě lepší statistiku než Jane, které se ani přes velkou snahu nepovedlo zachytit žádnou střelu. Eilonwy se číslo vyšplhalo zhruba na úspěšnost 68 %. To je velmi dobrý výkon, ovšem u Eilonwy nás už nepřekvapuje, celou sezónu předvádí velmi stabilní výkony.

Výkony chytačů dneska snad ani nemá smysl komentovat, neboť zlatonka byla chycena poměrně rychle, zajímavé možná je, že nebyla chycena hlavní, ale střídající chytačkou. V Havraspáru se nikdo ani vystřídat nestihl.

O trošku zajímavější je situace na postu odrážečském. Začneme zase u modrých. Dívky si celkově odpálily 24×, z toho se jim povedlo srazit čtyři hráčky a naopak nepovedené byly odpaly čtyři. Nebezpečnější se jevila Addie, která srazila  Miru a  Elizabeth, setkala se ale i s dvěma nezdary. Celkem si k ní potlouk našel cestu 11×. Naopak Envy u potlouku byla častěji – rovnou 13×. Stejně jako její kolegyně si i ona připsala dva nezdary, z koštěte potom srazila Newiku.

Červené slečny měly potlouk podstatně méně (13×), i tak ale zvládly srazit dvě modré hráčky. Samozřejmě ani tady nebyl výkon stoprocentní a dvakrát se odpal nepovedl. Newika pálila , z toho jednou sejmula Annie. Freya byla u míče , z toho jednou to nevyšlo. Simelie se zdála být s osmi odpaly nejnebezpečnější. Srazila Lauru a ke konci zápasu se jeden nezdar nevyhnul ani jí.

Sestavy týmů:

První hráč nastoupil do základní sestavy na začátku zápasu, hráči za čárkou střídali.

Havraspár

1. střelec: Laura de Morganne, Jessica Charlotte Wilson
2. střelec: Annie Helene Green, Zyair Jamie Sagrada
3. střelec: Ewenlia Lerche, Annie Helene Green
brankář: Eilonwy Ellesméry
1. odrážeč: Addie Hazel
2. odrážeč: Envy Reeves
chytač: Ewenlia Lerche

Nebelvír
1. střelec: Skylar Blair Anderson, Elizabeth Katherine Arlenová
2. střelec: Elizabeth Katherine Arlenová, Princess Star, Mira Jay Michaels
3. střelec: Mira Jay Michaels, Lily Starling
brankář: Jane Oak
1. odrážeč: Princess Star, Simelie Mallorny
2. odrážeč: Newika Shelley Lovecraft, Freya Reeves
chytač: Newika Shelley Lovecraft, Skylar Blair Anderson

Odezvy hráčů

Pokud se nepletu, byl to pro vás dnes poslední zápas a poslední sezóna vůbec před odchodem do profiligy. Byla v něčem jiná než ostatní? A jak jste se cítila při dnešním posledním zápase? Mrzí vás, že neskončil vaší výhrou? Co byste havraspárskému famfrpálovému týmu popřála do budoucna?

Ewenlia Lerche: Áno, bola to moja posledná sezóna na zápasoch. – posmutnie – Bola odlišná od tých predchádzajúcich najmä uvedomením si, že už nezažijem tú atmosféru na zápasoch z pozície hráčky, a zároveň mi bude chýbať aj predzápasové vyjedanie čokolády s našim tímom v šatniach. Preto som si chcela túto sezónu čo najviac užiť a dať do toho všetko a ešte i o kúsok viac… Citeľné to bolo najmä na tomto poslednom zápase a mrzí ma, že sa neskončil výhrou. Nič viac než ukončenie kariéry pohárom si hráč nemôže priať. Ale i o tom je šport a prehry k nemu neodmysliteľne patria. Havraspárskemu tímu želám do budúcna veľa húževnatosti a dostatok čokolády. Havrani, užívajte si ako zápasy, tak i KT, ste skvelí! – usmeje sa –
Modří odrážeči byli, hlavně ze začátku zápasu, opravdu velmi často u potlouku – a tak se ptám, co preferujete vy, jste spíš za kvantitu, nebo kvalitu? Víc potlouků a modlit se, že to nějak dopadne, nebo raději míň a bez nepřesností? Zároveň mě zajímá, co říkáte na rozmach večerních zápasů? 

Envy Reeves: Jakožto odrážeč tělem i duší mám radost z každého odpalu potlouku, a pokud je ten zásah úspěšný, radost je o to větší. Co se týče otázky, to záleží na situaci, někdy neúspěšné, i když časté odpaly můžou hráče vyvést z rovnováhy, ale na druhou stranu, i přestože potlouk nenajde svůj cíl, pro tým to i tak znamená převahu a na protivníky to má vliv, takže se spíš přikláním k té kvantitě. Navíc pokud hráči nemají dostatečnou úroveň, je u nich lepší strategie „ukrást a netrefit“, ale jinak je samozřejmě vždycky žádoucí obojí zkombinovat. – směje se –

Na střeleckém postu se vám letos zrovna moc nedaří, což samozřejmě nic nevypovídá o vašich kvalitách, štěstí dokáže někdy zavařit nám všem. A koneckonců máte před sebou ještě jeden zápas. Dneska jste ale polapila zlatonku a vyhrála své koleji zápas! Moc gratuluji! Dokáže taková chycená zlatonka zlepšit pocit a náladu? A proč myslíte, že se brankářům daří zrovna vaše střely tak dobře odhadovat?

Skylar Blair Anderson: Děkuji za gratulace! Chycená zlatonka samozřejmě zlepší náladu vždycky, zejména členům vítězného týmu. Přiznám se, že mi to hodně zvedlo sebevědomí. Jsem si jistá, že by mě členové koleje měli stejně rádi tak jako tak, nicméně asi každého potěší, když si připadá „užitečný“.

Chytač má navíc tu výhodu, že jeho zásluhy jsou vždycky vidět – ať už se bavíme o té zlaté potvůrce u postavičky, nebo o jméně, které je po úspěšném lapení skloňováno ve všech pádech. Chytač je vidět. Pokud se vám daří chytat, je to velmi vděčný post.

Doufám, že se do budoucna dočkají nějakého ocenění i střelci, odrážeči a brankáři. Jsem si například jistá, že trofej pro nejúspěšnějšího střelce sezóny by si letos mohla odnést právě naše Mira. Bylo by to navíc motivující i pro hráče, jejichž kolej už na pohár za ŠFM nedosáhne, ale pořád chtějí dát do zápasu vše… A co se neúspěšných střel týče… Tento zápas byl pro mě ze střeleckého hlediska méně frustrující než zápas proti Mrzimoru, kdy jsem se k míči dostala snad šestkrát a neproměnila střelu ani jednou.

Možná jsem z toho chytání zlatonek už tak zmatená, že jsem koukala po odlescích zlatých hodinek, náušnic a řetízků místo toho, abych pozorovala brankáře.
Možná se z brankářů dočasně staly chobotnice, které se vrhly vždycky přesně tam, kam já střílím.
Nebo je třeba jít tomu štěstíčku příště víc naproti, kdo ví.
Tak či tak jsem si všechny zápasy hodně užila!
Jen Rosmerta by mohla mít otevřeno ještě pár minut po skončení zápasu…

Váš dnešní výkon na postu střelce byl neuvěřitelný, skoro jako byste měla na rukou magnet! Myslíte, že vám prospěl odpočinek u tučňáků? Nebo je za tím jiné tajemství? Jak jste si zápas s Havraspárem užila?

Mira Jay Michaels: Tak trocha té terapie ledem u tučňáků mi určitě pomohla, to víte, ono je to prý zdravé – a tučňáci mne pošťuchovali tak dlouho, dokud jsem to nezkusila.
Chvíli jsem se bála, že jsem zapomněla, jak se na koštěti létá, ale zápas jsem si moc užila. A hlavně jsem tedy byla ráda, že se vidím s týmem, po tak dlouhé době v arktických končinách. – usměje se –

Tou dobou, co čtete tyto řádky, je jasné, že pohár si ulovil Nebelvír, ovšem po tomto zápasu nebylo nic jasné. Při výhře Zmijozelu nad Nebelvírem by totiž se stejným skóre skončily Havraspár a Mrzimor. Nikdo neví, jak by se remíza řešila, zda by se pohár rozpůlil, hrál roli počet vstřelených gólů nebo snad výsledek společného zápasu? Kdo ví, bohužel, nebo bohudík pro Nebelvír, se to již nedozvíme. Hrozila taky trojremíza! Kdyby rozdíl počtu vstřelených a obdržených branek měl Nebelvír stejnou jako výše dva zmíněné týmy! Ale ani to se nakonec nestalo. Doufám, že jste si famfrpálovou sezónu užili a užijte si zaslouženého volna.

Pro Denního věštce
Amanda Wright

Komentáře

  1. Miluji přechodníky, a zde je navíc jeden z nejkrásnějších, „chtíc“. (Nemluvě o tom, že je použit správně, což už dnes málokdo umí.) Hlavně však chci poděkovat všem reportérům, díky nimž pořád mohu sledovat zápasy, i když na nich kvůli malému Mechačeti obvykle nemohu být přítomen.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *