Chyť ji, když to dokážeš – věštecká letní nováčkovská soutěž: První úkol

| Vydáno:
Posledních několik dní bylo velmi ponurých, celá redakce se zahalila do černých barev a všude vládlo ticho. Každou minutu trávili redaktoři hledáním čehokoliv, co by mohlo pomoci sovu najít a celou prekérní situaci vyřešit.

Eilonwy!“ křičí šéfredaktorová přes půl hradu. „Stopy! Dívej!“ neustává křik a mladá havraspárská studentka doběhne opodál k šéfredaktorce a zbystří. Natáhne se i s lupou k zemi. Pokyvuje znale hlavou. „To vypadá jako Róza, jsou ty stopy jakési rozmazené a je pravda, že Rozára kulhala,“ zdůrazní Eilonwy a Mandy se lišácky usměje, skoro jako kdyby měla vyhráno. Tón hlasu velmi zjemní a líbezně pronese: „Vezmi, prosím tě, tu mladou krev a porozhlédněte se po okolí. Vypadá to, že snad šla…“ „Nakupovat na Příčnou ulici?“ směje se zpoza rohu Olivie. „No tak, asi je v lepší finanční situaci než vy, slečno, chtělo by to článeček,“ usměje se jako andílek šéfredaktorka a pošle s Eilonwy i slečnu Olivii. Ta jen protočí oči a zavelí: „Tak jdeme mládeži, šup šup, ta sova se sama nenajde.“

Celá skupinka nováčků v čele s Eilonwy a Olivií pokračují směr Příčná ulice. „Žjú, a vy nám koupíte zmrzlinu?“ Zeptá se jedna z nových duší, zrovna když prochází skupina kolem zmrzlinářství. „A vypadám, že na to mám prostředky?“ obrátí Olivia kapsy a vypadne z nich jeden ušmudlaný kapesník. „Tak kde by mohla být?“ nakukuje Eilonwy do jednotlivých obchůdků. „To já netuším,“ povzdychne si Olivka, „je to jako hledat jehlu k kupce sena.“ „Nebo čokožabku v jámě, viď?“ přitaká Eilonwy. „Tak pojďme postupně, jeden po druhém.“

Celá skupina se trousí po Příčné ulici. Nováčci vypadají již značně unaveně, obchody už pomalu zavírají, když vtom zahlédne Eilonwy lupou další stopy, které vedou přímo do obchodu se sovami. „I ty jedna uličnice!“ vyběhne a celá skupina s ní. V obchodě vládne chaos. Žádná sova není na svém místě, je tu nějaká navíc?

~

Na devíti bidlech sedí různé druhy sov, avšak několik štítků označujících, o jakou sovu se jedná, se válí na zemi kolem. Jiné sice na tyči jsou, ale pravděpodobně nesouhlasí s opeřencem, který na daném místě sedí. Než se vydáme dál, je potřeba tuto paseku napravit. Přemístit sovy na správné místo a přichytit cedulky tam, kam patří.

Máte před sebou následující ptactvo. O jaké sovy se jedná? 

~

„No. Žádná sova navíc,“ konstatuje frustrovaně Eilonwy. Ze skupiny se ozve hromadné „áááááááh“ následované hrobovým tichem. „Bez té sovy se vrátit nemůžeme,“ sykne Olivie k Eil. „Šéfová mě zapleští, to si za rámeček fakt nedám,“ sykne Olivia a stresuje se. „No a tak když už jsme tady, co kdybychom ji zkusili nalákat, na Příčné ulici se přece dá sehnat spousta pamlsků?“ hlesne Eilonwy a kouká směrem k nováčkům. Ti vykuleně hledí na své dvě průvodkyně. „To je pravda! Dáme jí do klece nějaké dobroty! To já bych se vrátila hned!“ „Do klece? A tu seženeme kde?“ ozve se z hloučku dotaz.

~

Každý správný chovatel by měl vědět, kde pořídí potřebné pomůcky, které mu usnadní péči o sovy. Ať už je to smetáček, nebo třeba klec. Je jen jeden obchod, ve kterém tyto věci můžeme pořídit. A to je obchod zvaný…? 

Na jakém místě tady na Příčné ulici seženeme zmíněné pomůcky, už všichni víme. Chceme-li ale zajistit sovám kvalitní potravu, aby jim to dobře létalo, nebo jim jenom chceme dopřát něco na zub, zavítáme do obchodu číslo 7. Nabídka je opravdu široká a vybrat můžeme z různých cenových kategorií. 

Podle popisu dohledejte, o jaké zobání se jedná.

  1. Na mazlení moc nejsou, ale jako krmení pro vašeho sovího miláčka jsou ideální!
  2. Základní krmivo pro holuby a papoušky obohacené o vitamíny.
  3. V balení je 15 druhů hmyzu! Tato směs je plná vitamínů a vašim sovám velice prospěje! 
  4. Uvnitř každé kapsičky se nachází kvalitní masová náplň obohacená o vitamíny a další nutričně významné složky.
  5. Sušená jablka, banány, hrušky… toť základ velmi výživného krmiva pro ptactvo i netopýry.

~

„Děkujeme za pomoc!“ vykouzlí nováčci na tváři Olivky i Eil úsměv. Obě instalují přinesené pamlsky do klece. „A na hradě máme jenom sovy, které nosí dopisy a zprávy?“ zeptá se další ze zvídavých mladých duší. „To je dobrá otázka, jinde nosí poštu třeba holubi!“ ozve se další. Eilonwy s Olivkou se na sebe spiklenecky podívají a podají do rukou novopečených obyvatel hradu výtisk Denního věštce. „Schválně, zkuste si projít noviny, třeba se odpověď na svou otázku dozvíte,“ usměje se Eilonwy. „Abych vám trošku poradila, možná,“ zatváří se Olivia tajuplně, „nosí občas taková zajímavá exotická zvířátka Fleutýna. A možná tam jsou i obrázky!“ založí si ruce na prsou Olivie a pozoruje skupinku nadějí.

~

Vánoční skřítka Fleutýnka bývá o Vánocích opravdu štědrá a čas od času naděluje hradním obyvatelům i neposedné balíčky, které zpod stromečku div neuletí, neodplavou nebo neutečou. Projděte staré výtisky Denního věštce, hradní nástěnku, inzerci U Chytráka, nebo nahlédněte do sovince pamětníků a zjistěte, jací další tři tvorové na hradě mohou nosit poštu.

~

„No nic, už se stmívá a po sově ani stopa, budeme se zkrátka muset vrátit, ať stihneme večeři. Zítra znovu na značkách. Ach jo. Rozáro, kde jen jsi?” zoufá si Olivka a rozhlíží se, nezapomene prošmejdit také školní sovinec, kde narazí na Standu, Marečka i Jarmilku, Rozárka ale nikde. „A jakže přesně vypadala?” hlesne dívka s blonďatými kadeřemi. 

~

Je libo fotku Rozárky? Není problém, tu máme! Před pár lety se totiž Róza, i přes svůj pokročilý věk, stala tváří kampaně, která bojuje za práva a ochranu sov! Už v dávné historii se totiž rozmohl takový nešvar – házení sov. První výrazný veřejný nesouhlas proti tomuto barbarskému jednání projevila madam Any, když vypsala všeříkající seminář „Sovama se NE-há-zí!”. Nenechte si ho během roku ujít, dozvíte se spoustu důležitých informací, ačkoliv ta hlavní je již v samotném názvu. Ale zpět k naší pohřešované sově. 

*Accio propagační plakát Rozárky*. Co se to?! Proč se to? Jak to, že je to na cáry? *Reparo*! Uh, aha, tak asi nic. To je mi záhada, ale to nevadí. Vlastně je to skvělá příležitost si otestovat vaše schopnosti. 

Vaším úkolem bude bez kouzel, která očividně stejně nefungují, slepit jednolité kousky v kompletní obrázek, na kterém je Rozárka znázorněna. 

Odkaz na skládačku.

~

Jak se říká… opakování je sova moudrosti. První praktický úkol je povinný a skládá se ze tří částí, které jistě splníte hravě. V první části je zapotřebí dohledat přesné názvy devíti vyobrazených sov, které jsou k dostání na Příčné ulici. V té druhé je nutné zase zavítat do dvou obchodů, z nichž jeden musíte sami najít a v tom druhém budete hledat v nabídce konkrétní pamlsky. Je tedy třeba poslat název obchodu a taktéž názvy dobrot pro sovy. A v případě třetí části je vaším úkolem pátrat například v novinových plátcích a napsat, jací další tvorové mohou doručovat dopisy a balíčky. Pokud se vám podaří všechny tyto části splnit, získáte praktickou a potřebnou výbavu, díky které nenarazíte na bariéru v odesílání sov v podobě ptačího trusu. Smetáčekužitečný předmět, opravdu! Vypracování zasílejte na níže uvedený externí sovinec. 

Kreativní úkol tentokrát skrývá puzzle, které musíte splnit, a výsledek i s identifikátorem, že jste tak učinili vy, poslat na ntdvhog@gmail.com. Za složené puzzle si přijdete na krásných 8 srpců. A to se vyplatí! Nechat si zaplatit za čas strávený relaxem a zábavou? To si nesmíte nechat ujít. Úkoly prvního kola posílejte do 9. 7., další pátrání poté očekávejte zase v neděli.

Vše potřebné bylo řečeno, pokud by vám nebylo cokoliv jasné, neváhejte se na nás obrátit. Jsme tu pro vás. Pravidla soutěže naleznete v úvodním článku.

Hodně štěstí a úspěšné pátrání!

Pro Denní věštec
Nicolette Marique Leroy a Amanda Wright

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *