Interwiew s panem ředitelem, Nimrandirem Elénérem

| Vydáno:

Kdo se chce dozvědět novinky k novému školnímu roku, ať čte dál…

Vím,že bylo celkem 726 nováčků, z nichž registraci s esejí dokončilo jenom 206. Myslíte si, že to zavinilo registrování pro zábavu, mulťáctví nebo nebrání povinností vážně?
Myslím, že se na tom podílelo od každého trochu, vcelku často se stávalo, že se lidé přihlásili ze zvědavosti a když se jim tu zalíbilo, zjistili, že jméno, které si dali, neodpovídá jejich představám. Další případy jsou samozřejmě i ty, že jednoduše zjistili, že to nejsou stránky pro ně a šli jinam.

Je přijato 138 studentů z 206. Byl předtím stanoven nějaký limit nebo to byla taková příčka kvality?
Limit je dán samozřejmě kapacitou školy, nicméně tento počet vychází hlavně z kvality přihlášek a esejí. Převážná většina nepřijatých napsala do eseje jen dvě až pět slov, přestože již na první stránce registrace bylo uvedeno, že krátké eseje nebudou brány vůbec v potaz.

Stačilo by na přijetí mít esej krátkou jenom 5 řádků, ale kvalitní. Nebo esej dlouhá 9 řádků, ve které by bylo jenom napsané, že jméno má po tetě z Ameriky?
Dá se říci, že laťka pro posouzení eseje byly necelé 4 řádky ve wordu, poté se posuzovala její smysluplnost.

Ale to se dá v tom rámečku špatně poznat… Znamená to, že si to museli studenti překopírovat, aby věděli, jak byla jejich esej dlouhá?
Myslím, že pokud měl někdo opravdu zájem o studium, tak mu sepsání eseje nedělalo žádné potíže, aniž by kontroloval její délku. Soudnému člověku jistě dojde, že 5 slov opravdu nestačí, požadavky byly opravdu mírné.

Myslíte si, že letos byla kvalita esejí lepší než minulý rok?
Každoročně se situace opakuje a zájemci se dělí na skupinu přijatých a odmítnutých. Porovnávat kvalitu esejí je ošemetná věc, letos bylo zadáno nové téma a je možné, že někomu sedlo méně, někomu zase více. Ve výsledku bych však řekl, že je to zhruba nastejno.

Jak jsme si mohli přečíst, tak ministerstvo dalo každému přijatému studentovi 1 galeon na výuku. Bylo to na Vaši žádost nebo se jen tak rozhodlo samo?
Škola žádala o navýšení dotací a ministerstvo tuto žádost uznalo za oprávněnou. K podání žádosti přimělo vedení školy zvednutí cen na Příčné ulici, kde si studenti kupují učební pomůcky. Po dohodě s ministerstvem pak budou tyto prostředky vyplaceny až před začátkem vyučování, škola tak chce zamezit neuváženému utrácení studentů, které je hlavně rozšířeno mezi prvními ročníky.

Jaké jsou Vaše pocity před začátkem školního roku? Zkuste vyjádřit nějakým živočichem.
Heh, to je těžké, asi jezevec.

A proč jezevec? Být na Vašem místě bych řekla zajíc…
Nu, v rámci Mrzimorské koleje je spojován s pracovitostí a práce mám před školním rokem opravdu hodně. Navíc je jezevec i svým zůsobem tvrdohlavý. Nu, zajíc také není tak úplně od věci. :))

Vy jste byl někdy v Mrzimoru?
Nějaký čas jsem působil jako Mrzimorský kolejní ředitel.

Aha. Byl jste někdy nováček, nebo jste hned nastoupil na místo učitele?
Do Bradavic jsem přišel již jako profesor, v říjnu tomu bude rok.

Budete slavit nějaké výročí? Jak vidím, tak to je za velice krátkou dobu.
Ne, nemyslím. 🙂

Bude nás na začátku roku čekat nějaké překvapení?
Nu ano, bude, pro již starší žáky poněkud mírně upravený systém výuky, pro všechny pak několik dalších, nicméně nyní nejsem schopen říci, zdali se stihnou připravit přímo na začátek roku.

Můžete nám říci, jestli se během tohoto půlroku otevře nějaká nová místnost?
Dozajista se otevře jedna stará.

Budou to dívčí umívárny?
Před Vámi se nic nezatají. 🙂

Opravdu mám pravdu?
Ano, trefila jste se.

To jsem si jenom tak tipla. Můžete nám říci, jak bude probíhat nový systém?
Myslíte sytém výuky? Na rozdíl od předcházejících let budou moci profesoři požadovat ke svému předmětu speciální pomůcky, dále budou lépe vybaveny jednotlivé učebny a v neposlední řadě je to i možnost docházky profesorů na semináře svých kolegů.

Ano, myslím systém výuky. Budou nás čekat nové předměty?
Jistě. 🙂

Můžete říct, jaké?
Nu, nerad bych si vymýšlel, přesný seznam má inspektor výuky, ale mohu zmínit alespoň Starodávné runy či Bonzologii.

Bonzologie? Co tento předmět obsahuje?
Jde o dosti rozložitý vědní obor, zaobírající se skřítky bonzáčky, skřítky šmíráčky, bonzbločky a jinými nepostradatelnými potřebami této činnosti v průběhu historie.

Takže historie bonzáctví, jestli dobře rozumím?
Pokud jsem viděl osnovy, tak nejen historie.

Bude to ještě něco víc?
Nu, jak jistě víte, s tímto jevem se můžeme setkat všude kolem, je tedy důležité, aby naši studenti měli patřičný rozhled.

To se v tom předmětu dozvíme i jak se máme bránit?
Nerad bych zde chodil paní profesorce do zelí, její skřítci jsou všude, jestli mi rozumíte. 🙂

Ano, moc dobře. Ještě bych měla poslední otázku, protože jsem už vše, co jsem měla, vypodřebovala. Jaká je Vaše oblíbená barva?
Řekl bych, že má oblíbená barva je proměnlivá jako počasí, zřejmě záleží na rozpoložení planet, ale povětšinou to bývá modrá nebo bílá.

Komentáře

  1. pane řediteli… – …dával jste na semináři při bonzologii pozor? p.p. Tato jasně říkala, že si své bonzy zjišťuje a zapisuje sama 😀

  2. – OOooo děkuji, pane řediteli, že jste udělat reklamu na můj předmět 😀 Pochopitelně chápu, že to nebylo úmyslně 🙂

    1. Re: pan ředitel je mrzimorský – No tohle? To se jako po nocích vloupá do kurníků a požírá kuřata?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *