Začíná famfrpálová sezona

| Vydáno:

Začíná nová famfrpálová sezona a tedy i další ročník britské famfrpálové ligy. Fanoušci už trénují hlasivky a chystají si pokřiky a transparenty, hráči a trenéři ještě “tuní” herní taktiku, žehlí sportovní hábity a leští své Kulové blesky. Ovšem někteří na to měli méně času – dva zápasy jsou již odehrány.

Ještě před reportážemi z prvních zápasů si stručně popišme pravidla britské ligy:
O ligový pohár každoročně bojuje dvanáct ze třinácti britských a irských famfrpálových mužstev. Jedno má vždy volno. Mužstva se pravidelně střídají, každé z nich má “pauzu” jednou za třináct let. Letos jsou to Kudleyští kanonýři, hrát tedy budou Applebyské šípy, Ballycastelští netopýři, Caerphillské katapulty, Falmouthští sokoli, Holyheadské harpyje, Kenmarská káňata, Montroseské straky, Puddlemerští spojenci, Pýcha Portree, Tutshillská tornáda, Wigtownští tuláci a Wimbournské vosy. Týmy jsou rozlosovány do šesti dvojic, v nichž sehrají zápasy, a šest vítězů postupuje do semifinále. Opět probíhá losování, hrají se tři zápasy, ale pouze dvě nejlepší mužstva se probojují do finále. Jeho vítěz se stává mistrem ligy a držitelem ligového poháru na jeden rok.

A teď už k odehraným zápasům: v prvním z nich se utkali slavní severoirští Ballycastelští netopýři s neméně proslulými Wimbournskými vosami. Konal se 25. září na stadionu poblíž skotského Edinburghu. Rozhodčím byl jeden ze zahraničních hostů, pan Makulaši Hunojumi z Japonska. Počasí bylo naprosto ideální pro famfrpál – jasné a chladné. Hráči vzlétli do vzduchu krátce po druhé hodině odpolední, Camrálu se ihned chopil střelec Netopýrů, ale za několik vteřin ho po zásahu Potloukem upustil do rukou protihráče. Od té doby se Netopýrům příliš nedařilo. Zato Vosy začaly velmi útočně, během první půlhodiny nastřílely osm gólů. Potom jako by Netopýři konečně začali hrát, a za deset minut náskok soupeřů téměř dohnali padesáti body svých skvělých střelců Maggie Hornové a Nicka Donaldsona. Po další čtvrthodině marných pokusů obou družstev o skórování byli přítomní diváci, mezi nimi i některé známé osobnosti famfrpálového světa, svědky napínavého boje o Zlatonku mezi chytačkami Ninou Loassovou z týmu Wimbournských vos a Claire Burnsovou, která nakonec Zlatou dostihla a tím zajistila Ballycastelským netopýrům vítězství i postup do semifinále. Celý zápas tedy trval něco málo přes hodinu, celkové skóre je 200 : 80.

Druhý souboj se hrál 27. září v Londýně za deštivého počasí, bylo tedy poměrně obtížné orientovat se v dění na hřišti. Utkaly se Montroseské straky s Falmouthskými sokoly. Tuto hru plnou faulů ze strany Sokolů pískala Norah Cleevová. Měla opravdu hodně práce, aby udržela hráče i fanoušky na uzdě. Draví Falmouthští mohli dělat cokoliv, vítěz byl od začátku jasný. Straky proměnily všechna trestná střílení (a že jich bylo skutečně požehnaně), jejich brankářka Emily Moonová pustila pouhé tři góly. Přesto po čtyřech hodinách už poměrně vyčerpaní a promočení borci přestávali stačit tempu Sokolů. Naštěstí je ale zachránil chytač Ben Nilsen. Montroseské straky s přehledem vyhrály v poměru 390 bodů proti 30 bodům Falmouthských sokolů a postupují do semifinále.

Strakám i Netopýrům blahopřejeme, o dalším průběhu turnaje Vás budeme průběžně informovat.

Autor: Justýna Anna Loukoská

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *